Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Kumarrus nuoruuden
sankareille


22.10.2008

B.B. King tekee palveluksen varhaisille innoittajilleen kuten Lonnie Johnsonille, Blind Lemon Jeffersonille ja T-Bone Walkerille. "One Kind Favor" -levylle on saatu hienostuneella tavalla vanhanaikainen sointi.

B.B. Kingin toinen uusi albumi tänä vuonna, "One Kind Favor", sisältää klassista bluesia. Tarkoituksena on ollut tehdä vastapalvelus artistin varhaisille vaikuttajille: levyllä on versioita kappaleista, jotka vaikuttivat nuoreen Riley B. Kingiin 50-luvulla. Tuotannosta on vastannut muiden muassa Roy Orbisonin ja Robert Plantin kanssa työskennellyt T-Bone Burnett.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Alkuvuodesta julkaistiin nasevasti nimetty "Live" dvd- ja cd-muodoissa.

Burnett kertoi Billboard-lehdelle elokuussa antamassaan haastattelussa nähneensä B.B. Kingin livenä ensi kertaa 60-luvun puolivälissä. "Muistan tarkalleen, miltä konsertti tuntui ja kuulosti. Halusin nyt kääntää sivuja taaksepäin ja luoda tuon livesoundin uudestaan. Levy pyrkii olemaan uskollinen energiselle Kingille sellaisena kuin hän tuolloin oli."

Kingiä säestää kova bändi. Pianossa on tänä vuonna omankin levyn "
City That Care Forgot" julkaissut Dr John. Rumpalina toimii Jim Keltner ja kontrabassoa soittaa Nathan East.

Asetelmiin nähden on tuskin yllätys, ettei levyllä ole mitään uutta tarjottavanaan. Hienostunut soundi, tiivis tunnelma ja loistava soittaminen ovat sitäkin enemmän läsnä. Albumin plussat ovat keskittyneet kaikkein parhaiten avauskappaleelle "See That My Grave Is Kept Clean".
Blind Lemon Jeffersonin tunnettu kappale saa loisteliasta puhtia Keltnerin ja Jay Bellerosen perkussioista. Neil Larsen siloittelee komean kokonaisuuden Hammond B-3:lla.

B.B. Kingin nuoruuden ehkä kovimmat esikuvat olivat
Lonnie Johnson ja T-Bone Walker. Ensin mainittua kunnioitetaan kappaleilla "My Love Is Down", "Backwater Blues" ja "Tomorrow Night". Niistä erityisesti levyn päättävä "Tomorrow Night" on Darrell Leonardin sovittamien puhaltimien avulla löytänyt kelpo latingin. Ainoa Walker-luenta on "Waiting for Your Call", jolla B.B. heittää kenties albumin rajuimman vokaalisuorituksensa.

Suurin osa "One Kind Favorin" materiaalista on hidasta tai keskitempoista tunnelmointia. Mahtuu mukaan silti vauhtiakin. "I Get So Weary" (T-Bone Walkerin tunnetuksi tekemä
Jean Williams -sävellys) jyrää vakuuttavasti Keltner-Bellerose -patteriparin jykevöittämänä. Howlin' Wolfin "How Many More Years" -kappaleella Dr John pääsee kikkailemaan pianolla oikein kunnolla, vaikka ei varsinaista soolotilaa saakaan.

B.B. Kingiltä, 83, on jälleen kerran saatu ulos varsin kuunneltava levy. Varsinaiset suurteot ovat hänen osaltaan jo kaukana takana. Joku voi nähdä symboliikkaa tai suoranaisen viestin avauskappaleella esitetyssä pyynnössä hautapaikan kunnossapidosta, mutta elävä legenda jatkaa yleisön viihdyttämistä levyllä ja konserteissa. Se on hänen kutsumuksensa ja hän toteuttaa sitä aidosta halustaan.

PASI TUOMINEN


B.B. King: One Kind Favor. Geffen / Universal, 2008

B.B. King (laulu, kitara)

Jim Keltner (lyömäsoittimet), Dr John (piano), Nathan East (basso), Jay Bellerose (lyömäsoittimet), Mike Elizondo (basso), Johnny Lee Schell (kitara), Neil Larsen (koskettimet), Darrell Leonard (puhaltimet, puhallinsovitukset), Snooky Young (trumpetti), Ricky Woodard (saksofoni), Charles Owens (saksofoni), Ernie Fields Jr (saksofoni), Ira Nepus (pasuuna), Keith Fiddmont (saksofoni), Randall Ardcroft (baritonitorvi), Geoff Muldaur (puhallinsovitukset), Thomas Peterson (saksofoni), Jeffrey Clayton (saksofoni), Alex Iles (baritonitorvi)

Tuottaja: T-Bone Burnett


Linkit:
B.B. King, Geffen, Universal

- - - - -

ILMOITUS


Bluesia soittoääneksi Buumi.netistä

Muddy Waters: Hoochie Coochie Man
B.B. King: Sweet Little Angel
John Lee Hooker: Boom Boom
Eric Clapton: Bell Bottom Blues

- - - - -

Artikkelien etusivulle