Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Henkilökuva: Betty Harris

Lue myös arvio albumista "Intuition"

Orlandossa, Floridassa vuonna 1941 syntyneen ja pääasiassa Alabamassa nuoruutensa viettäneen, nykyään Atlantassa. Georgiassa asuvan soul-laulaja Betty Harrisin isä toimi pappina ja äiti lähetyssaarnaajana. Hartaan uskonnolliset perheolot olivat kuitenkin ristiriidassa Harrisin haluun laulaa maalista soul -musiikkia, joten hän lähti kotoaan 17-vuotiaana toteuttamaan unelmaansa esiintyvänä taiteilijana.

Vuonna 1958
The Hearts -yhtyeen jäsenenä Betty Harris levytti ensimmäisen kerran, laulaen soolo-osuuden singlen a-puolen kappaleella "Like Later Baby". Teini-iässä Harrisin otti suojelukseensa ohjaajana, uskottuna ja holhoojana R&B-tähti Big Maybelle, joka rohkaisi Harrisia levyttämään ensimmäisen oman singlen "Taking Care Of Business"- b-puolellaan "Yesterday's Kisses" - Douglas Records -merkille.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
cdon.com
Grand Blues
Noihin aikoihin Harris tapasi myös Babe Chivianin. Hän esitteli laulajattaren legendaariselle newyorkilaiselle tuottajalle Bert Bernsille. Solomon Burken tuottajana tunnetun Bernsin toimesta Harris sai levytettäväkseen vuonna 1963 Burken hitin "Cry To Me", jonka b-puolella oli "I'll Be A Liar", tekijöinä Burke ja Arthur Alexander. Jubilee Records -merkillä ilmestynyt levytys työstettiin Bert Bernsin sekä parivaljakko Jerry Lieberin ja Mike Stollerin kontrollissa. Se nousi Harrisin siihenastisen uran suurimmaksi hitiksi saavuttaen 10:nnen sijan  R&B -listalla sekä 23:nnen sijan pop -listalla.

Vuonna 1969 levytys uudelleenjulkaistiin, ja se nousi sijalle 44 R&B-listalla. Harrisin versio Burken hitistä oli hitaampi ja syvällisen tunteikas. Sitä täydennettiin taustalauluryhmän gospel-vaikutteilla, joihin kuuluivat
Cissy Houston sekä Dee Dee Warwick. Version hitaampi tempo antoi Harrisille mahdollisuuden tuoda samettista ääntään enemmän esille.

Yhteistyötä Allen Toussaintin kanssa

Hittilevytystä seurasivat vuoden 1964 singlet "His Kiss" kääntöpuolellaan "It's Dark Outside" sekä "Mojo Hannah", b-puolellaan "Now Is The Hour". Näistä kumpikaan ei saavuttanut merkittäviä listasijoituksia vaikka Betty Harris nousi jopa pääesiintyjäksi Apollo-teatterin lavalle. Vuoden 1965 kiertueella Betty tapasi neworleansilaisen säveltäjä-tuottaja
Allen Toussaintin, jonka Sansu-merkille Harris pääsi levyttämään ensimmäisenä artistina singlen "What A Sad Feeling", b-puolella "I'm Evil Tonight".

Yhteistyötä jatkettiin vuoden 1966 singlellä "I Don't Want To Hear It"/"Sometime", jota seurasi samaisena vuonna "Twelve Red Roses"/"What'd I Do Wrong". Vasta vuoden 1967 julkaisu "Nearer To You", b-puolella uudelleenjulkaistu ensisinglen kääntöpuoli "I'm Evil Tonight" palautti vihdoin Harrisin listoille saavuttaen 16:nnen sijan R&B-listalla sekä 85:nnen sijan pop-listalla.

Vuodesta 1965 vuoteen 1968 Harris levytti Sansu-merkille kaikkiaan kymmenen singleä. Niihin kuului myös vuonna 1968
Lee Dorseyn kanssa duettona levytetty single "Love Lots Of Lovin'"/"Take Care Of Our Love". Useilla näistä levytyksistä Harrisia säesti sessiomuusikoiden joukko, josta myöhemmin syntyi The Meters -yhtye. Samoihin aikoihin Betty Harris oli kiertueella Otis Reddingin kanssa. Tämä yhteistyö päättyi äkillisesti Reddingin lentokoneonnettomuuteen Wisconsin Lakessa vuoden 1967 joulukuussa.

Harris levytti myös vuonna 1967 Goldwax Label -merkille
James Carrin kanssa sävellyksen "I'm A Fool For You", joka nousi sijalle 42 R&B-listalla. Betty Harrisin viimeiseksi singleksi Toussaintin kanssa jäi vuoden 1969 julkaisu "There's A Break In The Road"/"All I Want Is You", jonka a-puolta moni pitää yhtenä funk-musiikin klassikkona. Viimeisin Betty Harrisin single oli vuonden 1975 uudelleenjulkaisu "His Kiss"/"It's Dark Outside".

Betty vetäytyi musiikkibisneksestä ja julkisuudesta perheensä pariin, laulamaan kirkkonsa kuorossa ja antamaan laulutunteja. Vuonna 2001 Harrisin tytär löysi internetistä useita äitinsä fanisivuja, joilla kyseltiin laulajattaren nykypäivän kuulumisista. Uudelleen esiin nouseminen herätti suurta mielenkiintoa soul-piireissä; huhtikuun 15. päivänä vuonna 2005 Betty Harris nousi ensimmäistä kertaa kolmeen vuosikymmeneen konsertin pääesiintyjäksi tyttärensä Hartfordin yliopiston avustustapahtumassa.

Sen jälkeen Betty Harris nähtiin esiintymässä vuosittaisessa New Orleansin Ponderosa Stomp -tapahtumassa. Sitä seurasivat hurrikaani Katrinan avustuskonsertti, jolla kerättiin 30.000 dollaria Musicians' Clinic -järjestölle sekä esiintyminen Italian Bolognassa Poretta Soul Festival -tapahtumassa.

Muusikko, säveltäjä ja tuottaja
Jon Tivenin luotsaamana Betty Harris on palannut ja julkaissut debyyttisooloalbuminsa "Intuition", joka on äänitetty joulukuussa 2006 ja julkaistu Evidence Music -merkillä viime vuoden marraskuussa.

Jon Tivenin kappalekohtaiset kommentit

-Kun me Bettyn (Harris) kanssa päätimme tehdä tämän albumin, hän pyysi minua lähettämään joukon sävellyksiä, joista valikoimme lähes neljä kertaa suuremman määrän kappaleita, mitä levylle lopulta päätyi. Olin valinnut joukkoon lauluja, jotka oli sävelletty yli kolmen vuosikymmenen aikana, jotta Bettyllä olisi valinnan varaa ja vaikka lähetin myös muiden sävellyksiä, suurin osa Bettyn valitsemista olivat minun sävellyksiäni. Meille molemmille oli tärkeää levyttää muutamia todellisia soul- ja blues -sävellyksiä, mutta Betty halusi myös minun haastavan hänet ja saavan hänet mukavuusalueensa ulkopuolelle laulamisen suhteen, kertoo Jon Tiven levytyksen syntyprosessista.

"Is It Hot In Here?"
- Sävellys syntyi vaimoni Sallyn ja John Hahnin yhteistyönä. Hahn tunnetaan Shemekia Copelandin managerina ja hän on kirjoittanut useimmat hänen laulujensa tekstit. Tätä kirjoittaessaan Hahnilla oli Shemekia mielessään, mutta kun Copelandin debyyttilevylle oli jo päätynyt nimikkosävellys "Turn The Heat Up", oli samaa aihetta turha käyttää ja näin sävellys päätyi Bettylle, sanoo Tiven. Betty oli maininnut Tivenille, että "Heitän siihen hieman minun Tina Turneriani" ja enkä ollut siitä ollenkaan pahoillani.

"(Someone To Hold In My) Isolation"
-Betty ihastui tähän välittömästi - se on funky groove, jonka teksti poikkeaa kuitenkin totutuista soul sävellysten teksteistä. Tein sen Barry Reynoldsin kanssa, joka on Marianne Faithfullin muusa ja joka kirjoitti tälle sävellyksen "Broken English", vaikkakaan tätä ei ollut kirjoitettu varsinaisesti kellekkään.  

"Intuition"
-Kun Betty ensimmäisen kerran kuuli sävellyksen, hän ajatteli sen olevan epäsopiva hänelle, mutta pyysin häntä ottamaan sen mukaansa, kuuntelemaan useita kertoja ja omimaan sen. Betty lauloi koeversion ja otti sen mukaansa kotiin. Siellä hän keksi, miten tehdä laulusta omansa ja lauloi lopullisen version viikkoa myöhemmin. Kirjoitin tämän Bekka Bramlettin kanssa, joka on laulajatar Bonnie Bramlettin tytär.

"Still Amazed"
- Tämän sävellyksen tein Roger Realen kanssa, jonka kanssa teimme Buddy Guylle sävellyksen "Midnight Train".

"Since You Brought Your Sweet Love"
- Tein Freddie Scottin kanssa albumin 90-luvun alussa ja hieman sen jälkeen hän poikkesi luonani New Yorkin asunnossani. Soitin hänelle uutta sävellystäni, johon hän halusi laulaa tekstin. Näin tehtiin ja Freddie vei sen mennessään ja työsti sitä vielä lisää. Palattuaan viikon kuluttua viimeistelimme sävellyksen. Alkuaan lähetin sävellyksen Bettylle. Hän piti siitä, mutta hänellä oli vaikeaa kuulla omaa ääntään laulamassa sitä. Ehdotin, että hän tekisi sen duettona Freddien kanssa. Bettyn mielestä se kuulosti hienolta, mutta mitä Freddie tuumaisi? Freddien mielestä ajatus oli hyvä ja hän antoi luvan äänensä käyttämiseen. Niinpä kumpikaan ei ollut samaan aikaan studiossa vaan käytin Freddien kanssa tekemämme yhteisen äänityksen ja Betty lauloi oman osuutensa Nashvillen studiossa, kuten Freddie aikoinaan pistäytyessään luonani New Yorkissa.

"A Fool Can Always Break Your Heart"
- On olemassa loistava lyyrikko nimeltä Keith Reid, joka kirjoitti kaikki Procol Harum -yhtyeen tekstit ("Whiter Shade Of Pale", Homburg", jne.) ja jonka kanssa kirjoitimme 80-luvun lopulla 15-minuuttisen sävellyksen "River Of No Return". Se ilmestyi Jeff Healeyn ensimmäisellä albumilla, joka menestyi kaupallisesti. Niinpä ajattelimme yhdistää voimamme ja kirjoittaa jälleen yhdessä.

"You Do My Soul Good"
- Tämä oli ensimmäinen sävellys, jonka soitin Bettylle ja jonka hän hyväksyi täydellisesti sanomalla sen olevan juuri häntä. Osansa oli myös demolla olleella laulajattarella, Jonell Mosserilla, joka teki sävellyksen Charlie Feldmanin ja itseni kanssa yhteistyönä. Kun kerroin Jonellille, että Betty olisi kiinnostunut levyttämään laulun, hän säpsähti. Kysyin, tiesikö hän kuka Betty Harris on? Jonell vastasi: "Vain yksi suurimmista elossa olevista laulajattarista. Kiitoksia oikein paljon!"

"How To Be Nice"
- Kun kerroin ystävälleni Jerry Ragovoylle, että aion tuottaa Bettyn albumin - ja olihan Jerry ollut epäsuorasti vastuussa saattaessaan meitä yhteen - hän sanoi: "Anna minun lähettää musiikkia ja katso saatko sen toimimaan valmiina sävellyksenä". Kirjoitin siihen tekstin ja musiikillisen kaaren, ja lähetin sen takaisin hänelle ja hän ajatteli sen sopivan todella hyvin Bettylle, joka onneksi myöntyi. Jerry oli lauluntekijäkumppani Bettyn alkuperäisen tuottajan Bert Bernsin kanssa. He tekivät aikoinaan yhdessä muutamia kaikkien aikojen soul-sävellyksiä, kuten "Piece Of My Heart" ja "Stay With Me Baby".

"Who's Takin Care Of Baby?
- Betty pyysi, että saisi tehdä sellaista materiaalia, joka saattaisi shokeerata hänen faninsa, joten kysyin kuinka pitkälle voin mennä? Olimme Sallyn kanssa kirjoittaneet muutamia lauluja Johnny Kempin kanssa - hänen "Just Got Paid" oli aikoinaan yksi ensimmäisistä New Jack Swingin hiteistä - joten ajattelin sen olevan tarpeeksi erilaista. Me todella pidimme tästä, vaikkakin alkuperäinen demo kuulosti melkein Michael Jacksonilta. Bettyn mielestä se oli nokkela sävellys ja hän vei sen hieman erilaisempaan suuntaan ja sai sen ymmärretyksi, kuten hän vain sen osaa.

"Time To Fly"
- Betty pitää lauluista, joissa on asennetta. Tässä sitä on runsaasti! Tämän olen kirjoittanut Bekka Bramlettin äidin Bonnien kanssa ja hän oli yllättynyt ja otettu kuultuaan tämän.

"It Is What It Is"
- Tämä on levyn ainoa sävellys, jota en ole kirjoittanut ja niinpä en voi kertoa paljon kappaleen synnystä muuta kuin sen ettei sitä ole levytetty aikaisemmin. Tällainen uusi Jerry Ragovoyn soul-sävellys pitäisi olla aina lämpimästi tervetullut ja se oli myös helppo Bettyn laulaa.

"Need"
- Vuonna 1985 minä ja Sally aloitimme laulujen kirjoittamisyhteistyön Don Covayn kanssa, joka on tähän mennessä tienannut sävellyksillään ei yhtään vähemmillä kuuluisuuksilla kuin Wilson Pickett, Huey Lewis & The News, Robert Cray ja Mason Casey. Don on yksi sankareistani ja parhaista ystävistäni. Tämä laulu kirjoitettiin naisen näkökulmasta ja Don lauloi sen alkuperäiselle demolle falsetossa. Betty on ainoa artisti, joka on pystynyt "saavuttamaan" sen.

"She Stays On"
- Yhteistyömme aikana Johnny Kempin kanssa, olemme antaneet hänelle sävellyksen ja hän vienyt sen kotiinsa tehden tekstin. Niin kävi myös tässä tapauksessa ja kun Johnny palasi tekstin kanssa, hän sanoi: "Laittakaa nauha pyörimään, en halua sanoa mitään siitä." Vaikka useat muut artistit ovat yrittäneet levyttää laulun onnistumatta siinä, Betty halusi tehdä sen varta vasten uudelle levylleen.

"Tell It To The Preacher Man"
- Betty oli hyvin ponnekas siinä, ettei levylle tulisi yhtään suoranaista gospel-sävellystä. Tämä menee hyvin lähelle vaikkakaan tämä ei ole oikea "gospel" vaan siinä on uskonnollisia elementtejä sisällä.

"Bible And A Beer"
- Tämä ei todellakaan ole gospel-sävellys! Kun kirjoitimme tätä, yhteistyökumppanillani olivat kyseiset sanat tekstissä ja sanoin, että et voi piilottaa niitä tekstiin, vaan niistä on tultava sävellyksen nimi. Betty vastusti aluksi tämän laulamista, koska hänen äitinsä on saarnaaja. Lisäksi Betty ajatteli, ettei hän pitäisi siitä. Lopulta Betty pääsi siitä yli, ja kun hänen tyttärensä kertoi sen olevan yksi suosikeistaan levyllä, tunsi Betty saaneen oikean vakuutuksen.

"Happiness Is Mine"

- Halusin ainakin yhden laulun, jonka tekisin yhteistyössä Bettyn kanssa. Betty toi tämän minulle hyvin erilaisessa muodossa. Muutin suurimman osan musiikista, jotta se sopi muun materiaalin mukaan albumille. Toivomme molemmat, että seuraavalle levylle saamme useita lauluja, jotka kirjoitamme yhteistyössä.


Blind Raccoonin toimittaman aineiston pohjalta suomentanut ja koonnut Auvo Laaksonen
Betty Harris teki paluun musiikkibisnekseen lähes 40 vuoden jälkeen ensimmäisellä soololevyllään "Intuition".