LEVYARVIO
|
|
|
|
20.7.2017 Rhythm and bluesin raskassarjalainen ”Hard Truth” on albumi, jolla Coco Montoya käy musiikin kimppuun rennolla otteella. Albert Collinsin ’ottopoika’ soittaa omalla tyylillään, muita kopioimatta.
Kitaristi-laulaja Coco Montoya on elämässään onnistunut monesti olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kaliforniasta, Santa Monican rannoilta kotoisin oleva artisti on urallaan saanut oppia ja ohjausta eräiltä bluesin suurnimiltä.
|
|
Albert Kingin näkeminen teini-iässä oli veret seisauttava kokemus, joka käänsi Montoyan elämän suunnan. Albertin elämänmakuinen blues iski suoraan sieluun. Montoya oli opetellut rumpujen ja kitaran soittoa nuoresta pitäen. Hän työskenteli sittemmin keikkarumpalina. Pari vuotta myöhemmin kohtalo toi hänet yhteen Albert Collinsin kanssa. Tämä tarvitsi kiertuerumpalin ja muisti Montoyan. Pitkällä kiertueella Collins opetti Montoyalle bluesin salat.
Collins oli aulis opettaja. ”Don’t think, just feel it” oli hänen paras opetuksensa. Hän kehotti Montoyaa etsimään oman tyylinsä ja tapansa soittaa, kopioimatta muita.
Kun blues lakkasi olemasta huudossa 80-luvulla, Montoya luuli uransa olevan ohi. Kriittisessä vaiheessa hän kohtasi sattumalta John Mayallin. Seuraavat 10 vuotta menivätkin sitten maineikkaan The Bluesbreakersin kitaristina. Montoyalla on vain hyvää sanottavaa oppi-isistään. Albert Collinsin ja John Mayallin koulima oppilas on löytänyt esikuviensa opastuksella nykyisen, kypsän linjansa. Oma bändi hänellä on ollut 90-luvulta alkaen.
|
Yhteistyössä
Rauma Blues .
|
Coco Montoyan uusin levy ”Hard Truth” tarjoilee elämän totuuksia kaiken nähneen konkarin näkökulmasta, oman kokemuksen kautta. Albert Kingin tapaan hän on vasenkätinen, kitaraksi on valikoitunut monipuolinen Fender Stratocaster. Hänen kitarasoundiaan leimaa nautittava puhtaus (joka on osittain ehkä nykyisen äänentoiston ja äänitystekniikankin ansiota).
Coco Montoya pitää kappaleista, joissa on melodia. Hän haluaa niissä myös olevan sisältöä – eletty tarina, mielellään omakohtainen. Hän ei itse ole kovin ahkera laulunkirjoittaja. Montoya on merkitty tekijäksi vain kahdella raidalla, ”Hard as Hell” ja ”Truth Be Told”.
Levyllä ”Hard Truth” häntä säestävät rutinoituneet muusikot, joilla kaikilla on meriittejä monista yhteyksistä.
On monta tapaa, joilla mies voi saattaa itsensä pulaan New Orleansissa, ja ”Before the Bullets Fly” kertoo niistä yhdestä. Kun amerikkalaista perheoikeutta toteutetaan perinteiseen tapaan aseilla, on paras ottaa jalat alleen. Albert King - tyylinen intro, vetävä tempo, sähköurut ja ytimekäs kitarasoolo esittelevät muusikoiden taidot (huomattakoon, että kappale on osittain Warren Haynesin kynästä lähtöisin).
”Want to Shout About It”, nopeatempoinen soulkappale, edustaa kevyempää linjaa kuin albumin muu materiaali. ”Lost in the Bottle” on myös nopeatempoinen. Murskaavalla voimalla esitetty kappale kertoo pullon hengestä, joka vie syöksykierteellä alamaailmoihin. Kaksi kitaraa, joista toinen on Lee Roy Parnellin slide, tykittävät duettona, kunnes matka päättyy, kenties katuojaan?
Estottomasti revitellen
Ehdottomasti levyn parhainta antia on ”Old Habits Are Hard to Break”, tekijöinä John Hiatt ja Marshall Chapman. Vanha rakkaus ei ruostu, vaan ruostuttaa koko elämän. Tämä versio sisältää nautittavaa Collins-tyyppistä nuottien venyttelyä lopputahdeissa. Vertailun vuoksi voi kuunnella Hiattin originaaliakin. Näppärästi sanoitetussa ”I’ll Find Someone Who Will” todetaan, että kun raja tulee vastaan, niin se on sitten loppu. Kappale kulkee tasarytmissä, joten rumpalilla ei ole paljon päänvaivaa. Urut ovat hyvin esillä.
”Devil Don’t Sleep” on pessimistinen kappale ihmiskunnan nykytilasta. Yön sudet ulvovat ja kiusaukset vaanivat kaikkialla. Löytyykö pelastusta? Tunnelma piristyy, kun päästään seuraavaan raitaan ”The Moon Is Full”. Tämä on ehtaakin ehdampaa Collinsia, kylläkin Montoyan versioimana. Hän sovittaa joka levylleen ainakin yhden Albert Collinsin kappaleen kunnianosoituksena oppi-isälleen. Näin kätevästi käy bluesin siirto sukupolvien yli. Bob Glaubin basso ja Tony Braunagelin rummut muodostavat keinuvan, polyrytmisen pallomeren, jossa soolokitaristi uiskentelee.
”Hard as Hell” on nimensä mukainen kappale. Tämä on testosteronintäyteistä kärsimystä, joka ei jätä ketään kylmäksi. ”’Bout to Make Me Leave Home” kulkee funkrytmissä. Rytmi jyrää vastustamattomasti eteenpäin kuin animaalinen vetovoima, josta laulu kertoo. Pakollinen hidas blues ”Where Can a Man Go from Here” pysäyttää kuuntelemaan monella tapaa tuttua tarinaa. Mikään ei merkitse mitään, kun tärkein ihminen on lähtenyt. Montoyan kitara kertoo sen meille melko tyhjentävästi.
Albumin päättävä ”Truth Be Told” on hyvin henkilökohtainen kappale, jonka sanomana on, että asioita on katsottava silmästä silmään. Elämän illassa ei voi enää kertoa muuta kuin totuuden. Sinisten nuottien muodostama tunnusriffi on kuin bluesin ABC.
Montoya käy rennolla otteella kiinni joka kappaleeseen. Hänessä yhdistyvät Albert Kingin iskevyys, Albert Collinsin harkitsevuus ja Mick Taylorin runollisuus. Laulajana Montoya on parempi ja sielukkaampi kuin moni keskitason solisti. Parhaimmillaan hän on kuitenkin ehdottomasti raskaan sarjan blueseissa, joissa hän saa revitellä kitaraansa estoitta.
ANNAMARI LAUSALA
Coco Montoya: Hard Truth. Alligator Records, 2017
Coco Montoya (kitara, laulu), Mike Finnigan (kosketinsoittimet), Billy Watts (rytmikitara), Johnny Lee Schell (rytmikitara, slidekitara), Bob Glaub (basso), Tony Braunagel (rummut), Lee Roy Parnell (slidekitara), Teresa James, Deb Ryder (taustalaulu)
Tuottaja: Tony Braunagel
Linkit: Coco Montoya, Alligator
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2017 .
|
|