KONSERTTIARVIO
|
|
|
Deep Purplen hyväntuuliset jäähyväiset
Klassikkobändin konsertti Helsingissä oli tasapainoinen. Viisikko nauttii selvästi siitä, mitä tekee.
|
|
15.11.2017 Teksti ja kuvat: Marko Aho
Deep Purple valoi 1960- ja 70-lukujen vaihteessa muutaman aikalaiskollegansa kanssa kivijalan nykypäivän raskaammalle rockille. Viiden vuosikymmenen aikana heavy ja/tai hard rock, millä nimellä sitä halutaankaan kutsua, on vaeltanut harmillisen kauas bluespohjaiseen jamitteluun nojaavasta lähtökohdastaan.
Kehitys kehittyy, mutta kivijalka ei ole vuosikymmenten saatossa hapertunut tai rapautunut. Perinteisellä soundilla on yhä ystäviä. Siitä saatiin oivallinen osoitus isänpäivän aattona Helsingissä. Jytäsuuruuden viimeisin ja mainosten mukaan myös viimeinen Suomen visiitti houkutteli Helsingin jäähallin ääriään myöten täyteen.
Deep Purplen miehitys on vaihtunut jokusiakin kertoja matkan varrella. Rumpali Ian Paice on nykyryhmästä ainoa alusta, vuodesta 1968, mukana ollut soittaja. Kaikkein merkittävimpään asemaan Purplen kokoonpanoista on kohonnut toinen variaatio, joka tunnetaan nimellä Mark II. Isoimmat hitit syntyivät sen aikakaudella.
Jäähyväiskeikan etkoilla kaksi pitkän linjan diggaria keskusteli omasta suosikistaan. Aluksi kumpikin totesi diggaavansa eniten "siitä alkuperäisestä" Purplesta. Lyhyen ja merkitsevän hiljaisuuden jälkeen kumpikin korjasi yhteen ääneen tarkoittaneensa alkuperäisellä tietenkin "sitä legendaarista" Purplea – Mark kakkosta siis. Paicen lisäksi nykyiseen Purpleen kuuluu kaksi kultakauden (1969–1973) muusikkoa: laulusolisti Ian Gillan ja basisti Roger Glover.
Hajoamisensa jälkeen Mark II aktivoitui vielä kahteen kertaan. Kahdeksankymmentäluvun puolivälissä ryhmä palasi yhteen parin levyn ajaksi. "Perfect Strangers" (1984) oli melkoinen menestyskin. Kuten reilu kymmenen vuotta aiemmin, kitaristi Ritchie Blackmoren ja Gillanin sukset menivät kuitenkin ristiin. Sen seurauksena laulusolisti vaihtui yhden levyn ja parin vuoden ajaksi. Viimeinen kokoontuminen osui 90-luvun alkuun. Muun bändin vaatimuksesta Gillan palasi keulille, ja heti kohta alkoi kitaristi pakkailla kamojaan. Täkäläisittäin merkittävää on se, että Blackmore lähti Deep Purplesta Helsingin-keikan jälkeen vuonna 1993.
|
Yhteistyössä
Burlesque Expose, Tampere 25.11.
Blues-Shop .
|
Nyt Suomessa vieraillut kokoonpano muodostui miltei suoraan Mark kakkosen viimeisen inkarnaation jatkeeksi. Blackmoren lähdettyä Joe Satriani käväisi pikavisiitillä bändissä. Hänen jälkeensä remmiin astui nykyinen kitaristi Steve Morse. Alusta asti Purplen miehistöön kuulunut Jon Lord luovutti puolestaan tämän vuosituhannen alkupuolella kosketinkioskin isännyyden Don Aireylle.
Vuosikertarokkausta
Rockmusiikin kovimmat nimet alkavat järjestään olla eläkeiän ylittäneitä. Kotitarvehumoristeilla onkin oivallinen tilaisuus lanseerata takavuosina tavoitellun ja vaalitun katu-uskottavuuden tilalle termi patu-uskottavuus. Purplesta löytyy sitäkin. Gillan ja Glover ovat jo ylittäneet seitsemänkympin rajapyykin. Sitä muukin ryhmä hyvää vauhtia lähestyy.
Bändi on sinut nykytilanteensa kanssa. Kappaleet kulkevat toki aiempaa hitaammin, mutta ne kulkevat. Siitä pitää jo Gloverin ja Paicen komppiryhmä huolen. Kaksikon työskentely on nautinnollista seurattavaa. Rokki kun ei pohjimmiltaan ole voimalaji, eikä sen todellakaan ole tarkoitus olla sielutonta jyystöä. Encoressa kaksikon yhteinen soolo osoitti alleviivaten sen, miten vahvan alustan varassa muu bändi saa temmeltää.
Gillanin laulusta ei korkeimpia äänikertoja enää taida löytyä, mutta hänen tunnistettava keskiäänisoundinsa on kunnossa. Aikoinaan Gillanin, Robert Plantin ja heidän aikalaistensa korkealta ja kovaa -laulutyyli muodostui sen seurauksena, että muulla tavoin ei laulua saanut kuulumaan kitaravahvistimien yli. Nykyisin sekin onnistuu.
|
Tukiside kädessään soittava Steve Morse on viime vuosina kärsinyt oikean ranteen nivelrikosta. Soittaminen on käynyt paikoittain hyvinkin tuskalliseksi. Hän on joutunut opettelemaan kokonaan uuden soittotekniikan. Sen myötä soitto on hieman rauhoittunut, mutta edelleen Morselta niin sanotusti irtoaa – ehkä välillä liikaakin.
Jammailu on aina ollut tärkeä osa Deep Purplea. Useat bändin kappaleet ovat syntyneet kollektiivisesti. Keikoilta ei ole perinteisesti sooloja puuttunut. Morse ja Airey ovat tunnustettuja virtuooseja kumpikin. Meriittejä löytyy niin rankemman rokin kuin progen, fuusion ja klassisenkin musiikin puolelta. Heidän osaamistaan saatiin useampaan kertaan keikan aikana ihastella.
Aireyn soolo-osuudessa koskettimet kuulostivat paikoittain tietokonepeliltä – kenties se tehoaa nuorempaan
|
|
Steve Morse
|
yleisönosaan. Siinä missä hänen soittamanaan kuultiin myös pätkä Jean Sibeliuksen ”Finlandiaa”, siteerasi Morse lähinnä itseään. Ainakin Purple-hitti ”Sometimes I Feel Like Screaming” erottui hänen kitaramonologistaan. Kummankin soitosta jäi kaipaamaan bluessävyjä. Ne puuttuivat lähes tyystin. Melkein tuntui kuin he olisivat vasiten väistelleet edeltäjilleen ominaisia sinisempiä sävelkulkuja. Toki soittajat saavat soittaa mitä haluavat. Blues on kuitenkin ollut olennainen osa Purplen kokonaissoundia. Huhtikuussa ilmestyneellä pitkäsoitolla ”InFinite” kaksikko kuulostaa paikoittain soittavan enemmän ”purplea” kuin itseään.
Uutta ja vanhaa
Keikalla kuultiin neljä viimeisimmän levyn kappaletta. Niiden ohella tuoreempaa materiaalia edusti edelliseltä, neljän vuoden takaiselta pitkäsoitolta "Now What?!" settiin napattu "Uncommon Man". Uuden levyn avaava (ja keikan avannut) "Time For Bedlam" tuo alkupaatoksellaan mieleen lähinnä Spinal Tapin. Käyntiin päästyään kappale on kuitenkin verevästi etenevää rokkia, jonka teksti suomii maailmanmenon ei-niin-valoisaa tolaa. Myös teemaltaan parisuhteellinen "All I Got Is You" on kulkeva rokki. "Surprising" ja "Birds Of Prey" nojaavat puolestaan enemmän progen suuntaan ja kuskaavat kuulijaa jännän äärelle. "Uncommon Man" on omistettu Jon Lordille. Hän kuoli syöpään vuonna 2012. Kappaleella lainataan Aaron Copelandin klassista sävellystä "Fanfare of the Common Man".
|
Mark II:n toisen tulemisen hittilevyltä kuultiin Helsingissä nimiraita "Perfect Strangers" ja "Knocking At Your Backdoor". Seitsemänkymmentäluvun laulukirjasta oli setissä luonnollisesti eniten poimintoja. Heti avauksen jälkeen tulivat "Fireball", "Bloodsucker" ja "Strange Kind Of Woman". Puolivälin paikkeilla kuultiin "Work Songilla" startannut "Lazy", jossa myös Gillan soitti pari huuliharppusooloa. Keikan virallisen osuuden päättivät "Space Truckin’" ja "Smoke On The Water". Niiden jälkeen encore oli itsestäänselvyys. Lyhyen ”Green Onions” -katkelman kautta starttasi ”Hush”. ”Oikeasti alkuperäisen” eli Mark ykkösen levyttämä Joe South -klassikko lähtikin melkoiseen lentoon. Koko illan hyvällä sykkeellä vetänyt Roger Glover sai encoressa vielä vähän lisäkierroksia soittoonsa. Orkesterin pääasialliset soolovastaavat tarjoilivat instrumenteillaan kipakan vuoropuhelun. Paicen ja Gloverin komppipohjaisella soololla starttasi illan yhteislauluun päättänyt ”Black Night”.
|
|
Ian Gillan
|
Tasapainoinen esitys
Nyt käynnissä olevaa Long Goodbye -kiertuetta on nimensä mukaisesti markkinoitu Deep Purplen jäähyväisinä. Kukaan ei ole kuitenkaan tainnut mainita, miten pitkät jäähyväiset ovat kyseessä. Helsingissä bändin esiintyminen oli silmiinpistävän hyväntuulista. Viisikko näytti nauttivan siitä, mitä tekee, eikä leipääntymistä ollut havaittavissa. Rennosti t-paitaan ja reisitaskuhousuihin sonnustautunut Gillan vitsaili ja virnuili soittokuomiensa kanssa tämän tästä. Useassa piisissä hän häipyi soolojen ajaksi lavan taakse – arvatenkin teelle. Välillä hän siirtyi Paicen rumpusetin viereen joraamaan ja hengaamaan instrumentalistien pannessa parastaan parrasvaloissa.
Turhanaikainen pullistelu jäi illasta tyystin puuttumaan. Esitys oli kaikin puolin tasapainoinen – myös soundeiltaan, ja se ei jäähalliympäristössä ole itsestäänselvyys. Ainoastaan yleisön rauhattomuus alkoi hieman jurppia. Jäähallin melko korkeat virvokkeiden hinnatkaan eivät olleet hillinneet etukäteistankkausta. Väkeä ramppasi yhtenään vessaan, tupakointitiloihin tai kenties vielä yhdelle tuopille. Ahtaissa penkkiväleissä liiallinen trafiikki varastaa helposti huomion esiintyjältä. ”Lazyn” soidessa, jolloin koettiin yksi ruuhkatilanne, ei pitäisi saada kovin helposti liikkeelle edes palohälytys.
MARKO AHO
Kuvagalleria
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2017 .
|