Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Memphisin tiukin jamibändi?

2.12.2008

FreeWorldilla on kanttia kutsua itseään velvoittavalla liikanimellä. Yhtyeen viides levy "From the Bluff" ei juurikaan tue väitettä. Legendaarisen Jim Dickinsonin tuotanto kuitenkin antaa paljon anteeksi.

Memphisiläinen
FreeWorld tahtoo musiikillaan kunnioittaa alkuperäistä bluesia, rhythm & bluesia ja gospelia. Heidän päivitetty versionsa kaikesta tästä lisää kokonaisuuteen funkia, jamibändienergiaa ja jazzia. Heidän uusin levynsä "From the Bluff" ilmestyi elokuussa bändin omalla Swirldisc-merkillä.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
Joulushop
Bändi vietti viime vuonna 20-vuotisjuhlaansa. FreeWorld on varsinainen vanhan ja uuden koulukunnan kohtaamispaikka: nuorempien kaverien rinnalla nykykokoonpanossa soittaa saksofonisuuruus Herman Green, 78. Ryhmän johtohahmona toimii Richard Cushing. Hän vastaa "luottamustoimensa" ohella laulusta, bassosta ja sitarista.

"From the Bluff" on FreeWorldin viides pitkäsoitto. Levyn tuotannosta on vastannut Pohjois-Mississippin suuri mies
Jim Dickinson. Hän on tuonut mukaan poikansa Lutherin ja Codyn, jotka tunnetusti muodostavat loistavan North Mississippi Allstarsin rungon. Siinä missä pojat ovat vielä matkalla uransa huipulle, on isällä jo kannukset hankittuina: hän on työskennellyt esimerkiksi Sam & Daven, Aretha Franklinin, The Rolling Stonesin ja Bob Dylanin kanssa.

FreeWorld julistaa, että ikiaikaisen viisauden mukaan sydämestä soitettu musiikki ei koskaan mene pois muodista. Pitkälti totta; "From the Bluff" ei kuitenkaan ole erityisen verevää musiikkia, oli se sitten kuinka syvältä sydämestä soitettua tahansa. Muutamia hyviä hetkiä lukuun ottamatta levy on täynnään valjua soul-purkkaa.

Onnistuneimpia soul-vetoja ovat rullaava avaus "Keep Smilin'" ja hyvin samantapainen, iloinen "Time on the Mountain". Kevyttä mielihyvää nostattaa myös "Down on the Bluff", joka on ilmeinen kunnianosoitus
The Bandille: mukana ovat Rick Dankolle tyypilliset laskevat bassokulut ja falsettiin nousevat laulumelodiat. Luther Dickinson vetäisee siistin slide-suorituksen tyylikkäine sooloineen. Americana-tyylin "Not Alone" -kappaleelle on saatu mielenkiintoinen, arvoituksellinen tunnelma.

Jamiyritykset kuten "Samurai", "Spinning Around" ja "Spartacus" jäävät päämäärätiedottomiksi. Livenä ne olisi tosin mielenkiintoista kokea: "Give It Back" osoittaa FreeWorldilla olevan potentiaalia jammailualalla.

Yhtyettä on joka tapauksessa helppo kunnioittaa oman kädenjäljen vahvuudesta. Kappaleet ovat yhtä lukuun ottamatta omaa tuotantoa, ja kannetkin on koristeltu paikallisten artistien
David Lynchin ja Lamar Sorrenton taiteella.

FreeWorld kutsuu itseään Memphisin tiukimmaksi jamibändiksi. Jos tilanne on tämä, ei "From the Bluff" -albumi tosiaankaan innosta tutustumaan kaupungin muihin jamibändeihin. Toisaalta väitettä puolustaa erittäin hyvä keikkakysyntä kotikaupungissa - ja elävässä tilanteessa tämän yhtyeen taika varmasti piileekin.

PASI TUOMINEN


FreeWorld: From the Bluff. Swirldisc Records, 2008

Richard Cushing (laulu, basso, sitar), Herman Green (saksofoni, laulu), David Skypeck (rummut), Brian Overstreet (kitara), E.J. Dyce (laulu, trumpetti, marakassit), Captain Phil McGee (saksofoni)

Vierailijat: Luther Dickinson (kitara), Cody Dickinson (sähköpesulauta), East Memphis Slim (koskettimet), Art Edmaiston (saksofoni, lehmänkello), William Taylor (trumpetti), Harold Thomas (laulu), Robert Wrightsil (taustalaulu), Jackie Johnson (taustalaulu), Richard Thomas (sello), James Govan (laulu), Rick Steff (Hammond B3), Steve Dolan (trumpetti, taustalaulu), Hope Clayburn (saksofoni, taustalaulu)

Tuottaja: Jim Dickinson


Linkit: FreeWorld
kotisivu ja MySpace, Blind Raccoon

- - - - -

ILMOITUS


Bluesia soittoääneksi Buumi.netistä

Muddy Waters: Hoochie Coochie Man
B.B. King: Sweet Little Angel
Blues Brothers: Soul Man
Eric Clapton: Bell Bottom Blues

- - - - -

Artikkelien etusivulle