(c) 2007 Blues-Finland.com
Suomi sopii Lurrie Bellille

25.3.2007 / Kuvat Jarmo Montonen

Puheet Lahdesta Suomen Chicagona eivät ole haihattelua, vaikka bluesin hengessä tätä vertailua tuskin on tehtykään. Lurrie Bell pamautti yhtyeineen Grand Blues Festivalissa varsinaisen Chicago-pommin.

Lurrie Bell konsertoi Chicago Blues Bandeineen lauantaisen Grand Blues Festivalin pääesiintyjänä Lahdessa. Kokoonpano soitti todella tuhdin sähköisen setin innokkaalle ja mukavan runsaalle yleisölle.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
CDON.COM -
BLUESTARJONTAA
Z-Trading
Grand Blues
Audiodivari
Rytmi
Aiemmin illalla Lurrie heitti myös akustisen duokeikan harpisti Ismo Haaviston kanssa. Mahtuipa ohjelmaan myös pieni yllätysesiintyminen: Lurrie, basisti Melvin Smith ja rumpali Willie Hayes nousivat perjantaina lavalle Honky Tonk Menin konsertissa Lahden Torvi-ravintolassa.

"Suomi on yksi suosikkipaikoistani maailmassa, se on todella kaunis maa!", ylisti Lurrie Bell lauantai-iltapäivän lehdistötilaisuudessa ja katsoi kysyjää suoraan silmiin, vaikkakin hieman alta kulmain. "Täällä todella arvostetaan työtämme ja minusta tuntuu myös, että suomalaiset pitävät erityisesti Chicago-bluesista. Suomalaisista artisteista tunnen Pepen (Ahlqvist): loistava harpisti! Myös Ismo Haavisto, kuten koko Honky Tonk Men -bändikin, on hyvä."

Elämä on kolhinut Lurrieta kovalla kädellä. Hiljattain hän joutui todistamaan vaimonsa kuoleman. Hän ei usko murehtimisen auttavan asiaa. "Jos matkustaa kotoaan näinkin kauas, on pakko hakea hyvää fiilistä. Tekemisessä on oltava innokkuutta. On aina uskottava, että matkalla ja keikalla tullaan pitämään hauskaa!"

Isä-
Carey, 70, on luonnollisesti ollut avainvaikuttaja Lurrien uralla. "Isälläni oli tapana järjestää bänditreenejä kotona, joten kasvoin kirjaimellisesti bluesin parissa. Nappasin kitaran käteeni 5-vuotiaana ja työkalu on pysynyt matkassa siitä lähtien." Muita vaikuttajia ovat olleet erityisesti kolme Kingiä: B.B., Albert ja Freddie. Laulamiseen on vaikuttanut lisäksi Bobby "Blue" Bland.

Hedelmällinen kasvuympäristö teki tehtävänsä myös Lurrien velipojille. He kaikki ovat blues-muusikoita: Mississippiin muuttaneen
Steven lisäksi myös Tyson (basisti) ja "Second Nature" -levyllä esiintynyt James (rumpali) kulkevat perheen viitoittamaa tietä.

Sähkökitara on Chicago-bluesille tyypillisesti tärkeä myös Lurrie Bellille. "Pidän kuitenkin paljon myös akustisesta kitarasta. Tykkään soittaa
Robert Johnson -tyylistä musiikkia. Myös tekniikkani on kehittynyt akustisen kautta. Aloin soittaa sormilla näppäillen enkä koskaan ole soittanut edes sähkökitaraa plektralla. Tekniikka on ihan omani, ja näppäilemällä tunnen kontrolloivani kitaraa paremmin. Myös suora tuntuma kieliin on minulle tärkeä."

Urallaan todella kovien nimien bändeissä rumpuja soittanut Willie Hayes, ilmeinen huumorimies, nimeää suurimmaksi kokemuksekseen soittamisen
Sonnyn & Cherin kanssa. Hieman vakavoiduttuaan hän tekee kuitenkin selväksi, että soittaminen Koko Taylorin The Blues Machine -yhtyeessä on ollut aivan erityisen mieleistä. Bändi oli mukana "Blues Explosion" -kokoelmalevyllä, joka palkittiin parhaan perinteisen blues-albumin Grammyllä vuonna 1984.

"
Magic Sam löysi minut ja nappasi mukaan rundeilleen", Hayes kertoo. "Valitettavasti jouduin seuraamaan vierestä hänen ennenaikaista lähtöään." Magic Sam kuoli vain 32-vuotiaana vuonna 1969.

Lurrie Bell paljasti suunnittelevansa parhaillaan uutta levyä. "Tuotan sen myös itse, ja se julkaistaan riippumattomalla levymerkillä. Tällä hetkellä minulla ei ole levytyssopimusta - isot merkit vaan vetävät artisteja alta lipan. Uuden albumin materiaalia käydään nyt läpi, ja sen jälkeen valitaan sopivat soittajat. Uskoisin, että albumin julkaiseminen on ajankohtaista 3 - 4 kuukauden kuluttua."

Delmarkille levytetyt albumit ovat kaiketi parasta Lurrie-materiaalia, mutta omista levyistään hän nostaa suosikikseen julkaisun "Cuttin' Heads" (2004). "Hammond B3 loi sille todella hyvän tunnelman." Viime vuonna taltioitu konsertti Carey Bellin kanssa julkaistaan chicagolaisella Delmark-merkillä cd- ja dvd-muodoissa kevään aikana.

Lurrie kertoo nauttivansa monista eri musiikinlajeista. Jazz ja rhythm & blues ovat lähellä hänen sydäntään, kuten myös gospel esimerkiksi
Blind Boys of Alabaman ja Sensational Nightingalesin tapaan. Jopa hip hop menee jakeluun. "Blues soi Chicagossa kellon ympäri radiossa. Nuoret kyvyt tahtovat kuitenkin nykyään suuntautua hip hopiin. Michael Colemanin, Chico Banksin ja Carlos Johnsonin kaltaiset lahjakkuudet kuitenkin pitävät huolta bluesin tulevaisuudesta."

Runko klassikoista, ilmaisu sydämestä

Lurrie Bell & Chicago Blues Bandin musiikkiterveiset tuulisesta kaupungista Lahden lauantai-iltaan olivat muhkeat. Setti venyi vaivatta yli kahden tunnin, ja yhtye oli ilmeisen otettu sankasta ja hyvin ääntä pitävästä yleisöstä. Konsertti rakentui vahvasti klassikkosävelmien varaan, omaa materiaaliahan Lurriella ei ole erityisen mittavasti. Esimerkiksi "Hideaway" ja "Hoochie Coochie Man" taittuivat mainiosti.
Nokkamiehen näppäilytekniikka on todellakin omintakeinen. Oikean käden peukalo tekee lähes kaiken työn, ja muilla sormilla on korkeintaan avustava funktio. Sama pätee hänen akustisen kitaran soittoonsa. Vip-yleisölle alkuillasta soitettu akustinen duokeikka oli intensiivinen keitos, jonka aineksina olivat bluesin merkkipaalukappaleet kuten "Five Long Years", "Key to the Highway" ja "Sweet Home Chicago". Lurriella ja Haavistolla synkkasi silminnähden hyvin.

Bellin lisäksi bändin voimahahmo on rumpali ja show-mies Willie Hayes. Hän käyttää soittamisessaan hienosti hyväkseen sekä rumpujen leveyttä että syvyyttä: tämä mies tietää, missä kohtaa kapulan ja kalvon tulee kohdata. Hayes on riemukas näky komeine hattuineen, kalliine pukuineen ja hauskoine käsivarsikoreografioineen.

Lähes 30 vuotta Bellin tuntenut basisti Melvin Smith on hieman pöllämystyneen oloinen kaveri, mutta hoitaa hommansa viisikielisellä moitteetta. Urallaan vuoroin jazziin ja bluesiin keskittynyt kosketinsoittaja
Tom Vaitsas puolestaan on erittäin rauhallinen tyyppi. Koskettimet joutuvat livetilanteissa useasti lapsipuolen asemaan, mutta Lahdessa miksaus oli toteutettu todella mallikkaasti.
Pienemmän salin puolella vauhtia pitivät erityisesti Jo' Buddy & Down Home King III. Raakaa alkuvoimaisuutta omaava kaksikko sai setillään yleisön pauloihinsa. Tytötkin tykkäsivät. Vierailevana harpistina stagella piipahti Jukka "Wang Dang Dude" Mäkinen. Areenan puolella esiintyi Bellin lisäksi aina luotettava Seppo Valjakka yhtyeineen. Lahtelaisen rytmimusiikin tuore voima Jesse Lepistö Group avasi illan Jimi Hendrix- ja Stevie Ray Vaughan -vetoisella osuudella. Komean illan päätti Keski-Suomen ihme Willie & The Wolves.

Lahden Blues Mafia ry:n järjestämä Grand Blues Festival oli yleisömenestys verrattuna viimevuotiseen, jolloin erinomaista
Campbell Brothersia ei vaivautunut monikaan kuuntelemaan. Koska kellot käännettiin yöllä kesäaikaan, voi hyvin perustein todeta lahtelaistapahtuman päättäneen Suomen blues-talvikauden tyylillä.
Lurrie & Ismo (klikkaa kuva isommaksi)
Lurrie Grand Areenalla
(klikkaa isommaksi)
Jo' Buddy
(klikkaa isommaksi)