GRAND BLUES FESTIVAL 2018, LAHTI - RAPORTTI JA KUVAT
|
|
|
Lahdessa uudet puitteet, tutut kujeet
Grand Blues Festival löysi oivallisen uuden kodin, Möysän Musaklubin. Aki Kumar ja Rockin’ Johnny toivat terveiset USA:n länsirannikolta. Erja Lyytinen ja Firebugs takasivat kotimaisen panoksen.
|
|
Having a grand time: Kumar, Rockin' Johnny, Peltola
|
19.4.2018 Kuvagalleria
Tänä vuonna Lahden Grand Blues Festivalilla oli jälleen muutoksen aika.
Grand Blues Festivalia juhlittiin alkujaan Kauppahotelli Grandin tiloissa. Yhteistyö loppui perinteikkään majoituslaitoksen muuton myötä vuonna 2010. Juhlapaikka vaihtui, mutta nimi jäi. Festivaali löysi tuolloin kotipesäkseen Lahden Seurahuoneen.
Nyt, seitsemän bluesjuhlaa myöhemmin, paikaksi vaihtui Möysän Musaklubi, joka Mössönäkin tunnetaan. Muutos toden totta kannatti. Siinä missä Seurahuoneen matala ja pitkä juhlasali oli akustisilta olosuhteiltaan haastava tila konserteille, soveltuu Musaklubi kerrassaan oivallisesti. Useaan kerrokseen jakautuva ravintola tarjoaa runsaasti tilaa ja hyviä paikkoja bändien kuunteluun, katseluun ja diggailuun.
Mössö oli melkein täyteen kansoitettu. Erityisesti pääesiintyjä Erja Lyytinen kiinnosti yleisöä. Hän lieneekin laajimmin Suomessa tunnettu täkäläinen bluesmuusikko. Lyytinen keikkailee nykyään enimmäkseen ulkomailla. Lahteen hän saapui miltei suoraan Sveitsistä, jossa hän oli tehnyt kimppakeikan Sonny Landrethin kanssa. Erja oli ilmeisen innoissaan idolinsa kanssa soittamisesta. Tosin kyllähän tuon kaltaisella yhteistyöllä kelpaisi kenen tahansa ylpeillä, jopa Landrethin.
On hienoa, että Erja on onnistunut haalimaan tuoretta bluesyleisöä helposti sisäänpäin lämpiävien diggaripiirien ulkopuolelta. Väki viihtyi aidosti Mössön bluesillassa. Toivottavasti tätä uutta yleisöä nähdään vastaavissa tilaisuuksissa toistekin.
Uutta materiaalia ja laadukkaita lainoja
Erja Lyytisen bändin keikalla kuultiin odotetusti singlepiisi ”Without You”, joka ilmestyi vastikään. Viimevuotiselta albumilta ”Stolen Hearts” poimittiin useampiakin kappaleita. ”City Of Angels” -kappaleen maalaileva intro osoitti, että ahkerasti keikkaileva yhtye on hyvässä iskussa. Soitto oli tiukkaa ja svengaavaa, kuten bluespohjaiselle musiikille sopii.
|
Yhteistyössä
Hamina Mosna Blues 2018 Elvis Concert, Tampere-talo
Micke Björklöf & Blue Strip: 25 Live
Emilia Sisco & Helge Tallqvist: You Ain't Heard
Kukonhiekka Blues 2018, Saarijärvi .
|
Rotevampiotteinen ”Lover’s Novels” nosti kierroksia tarjottuaan pitkät soolonpaikat Erjan slide-kitaralle ja Kasperi Kallion uruille. Paikat käytettiin osaavin ottein. ”Black Ocean” lisäsi keitoksen funkpitoisuutta. Tatu Backin ja Iiro Laitisen komppipari teki hyvää jälkeä.
Fanipohjan laajentamisessa varmasti auttavat Lyytisen musiikista löytyvät peruspopin ja -rockin sävyt. Aika ajoin vahvoina soineet radioystävällisemmät vaikutteet ovat edelleen mukana. Nyt ne kuitenkin antavat tilaa juurevammille aineksille. Kappaleista löytyy monia makoisia riffejä, eikä sooloissa todellakaan säästellä. Kokonaisuus Lahden-illassa oli ilahduttavan rouhea.
Rytmitykseltään ovela ”Rocking Chair” keinui setin loppupuolella sen verran villisti, että allekirjoittaneen lapsuudessa sellaisesta kiikkustuolin käytöstä olisi tullut sanomista. Illan vahvimman tunnelatauksen tarjosi verkkainen molliblues ”Slowly Burning”. Erja taisi itsekin hieman hämmästyä laulutulkintansa väkevyyttä, eikä pitkä kitarasoolokaan moitteelle sijaa jättänyt. Jimi Hendrixiltä lainattu ”Crosstown Traffic” tulkittiin asiaan kuuluvan vimmaisesti. Sen slide- introssa koukattiin pikaisesti Piippolan vaarin maatilan kautta.
Encoressa kuultiin pari lainaa lisää. Curtis Mayfieldin ”People Get Ready” keskitti soolovastuun oivallisin seurauksin bassolle ja uruille. Illan päättänyt ”Steamy Windows” sai osakseen varsin suorasukaisen tulkinnan. Yleisössä parit silmälasitkin huurtuivat.
Oikeat tekijät oikeisiin töihin
Grand Blues Festivalin muut esiintyjät olivat Aki Kumar & Rockin’ Johnny sekä Konstantin Kovalev & The Firebugs. Molempien kokoonpanojen rytminen kivijalka oli taiten rakennettu kotimaisin voimin. Perustukset olivat jämerät, mutta elastiset. Samalla periaatteellahan pilvenpiirtäjät tehdään kestämään maanjäristyksiä.
|
|
Kumarin ja Rockin’ Johnnyn takuuvarmana komppikaksikkona svengasivat Jaska Prepula ja Mikko Peltola. Firebugsin pitää liikkeessä ja ryhdissä puolestaan Mitja Tuuralan ja Tyko Haapalan monissa liemissä marinoitu tiimi. Molempien rytmiryhmien tahdissa on tunnetusti helppo viihtyä. Soitto toimii, eikä rollaus unohdu rokkauksen rinnalta. Näkemystä ja tyylitajua piisaa useammankin rokkibändin tarpeiksi.
Aki Kumar ja Rockin’ Johnny (Johnny Burgin) asustelevat nykyisellään Yhdysvaltain länsirannikolla. Seutukunnan musiikkiperinteeseen leimallisena piirteenä kuuluva rentous välittyi heidän hyväntuulisesta esiintymisestäänkin. Johnny on kotoisin Chicagosta. Ei senkään vaikutus persoonalliseen kitarointiin taida aivan vähäinen olla. Kumar kertoi olevansa syntyjäänkin länsirannikolta – tosin Intian länsirannikolta. Vanhalle kotikaupungille (joka on sittemmin muuttanut nimekseen Mumbai) omistettiin hieman eksoottisemmin rullaava ja tumppaava ”Back to Bombay”.
|
|
Johnny ja Aki osoittautuivat kelpo laulajiksi ja showmiehiksi kumpikin. Liian totiseksi ei meno missään vaiheessa luiskahtanut. Lahden-keikalla Johnny nousi vahvemmin esiin. Kaikille kävi selväksi, että lisänimi Rockin’ on kaikkea muuta kuin köykäisin perustein tuulesta temmattua rehvastelua. Gibson SG -kitara sai Johnnyn hyppysissä kyytiä ronskin ottein. Soolot löysivät ilahduttavan omaperäisiä kulkureittejä. Niitä kulkiessa yleisökin näki tutut maisemat uudelta suunnalta. Keikan loppupuolella Rockin’ Johnny soitti kitaraa myös hetken niskan takana. Se tosin näytti tapahtuvan enemmän velvollisuudentunnosta kuin palavasta halusta.
Myös Aki Kumar hoiti tonttinsa tyylillä. Hänen ilmaisunsa oli monin paikoin perinteisempää kuin Johnnylla. Eivät hänenkään saappaansa kuitenkaan mutaiseen maaperään kiinni juuttuneet. Huuliharppu soi poikkeuksetta uljaasti. Muun muassa Little Walterin ja J.B. Lenoir’n laulukirjojen aarteistoa tarjoiltiin hyvällä otteella. Yleisö sai nauttia tuplaharputtelustakin Johnnyn asetettua räkkiharpun kaulalleen. Bonuksena Pekka Haukijärvi, Grand Blues Festivalia järjestävän Lahden Bluesmafian puheenjohtaja, kutsuttiin Stratocastereineen lavalle jamittelemaan.
Tyylikkäät tuliluteet
Konstantin Kovalev on tuttu monesta eri kokoonpanosta ja vaihtelevista tehtävistä. Kaikista niistä hän suoriutuu hyvin. Päällimmäiseksi mielikuvaksi Firebugsista jäi tyylikkyys. Solistina luontevasti toimiva Kovalev on esiintyjänä viileän hillitty. Hänen soittonsa on kuitenkin kaikkea muuta kuin hillittyä.
Konstailematta toimiva, perinteisin eväin tarjoiltu blues ja rock and roll saivat yleisön väkisinkin hyvälle tuulelle. Kosketinsoittaja Harri Taittonen antoi solistille eläväistä tulitukea sivustalta. Tuurala-Haapala-kaksikko piti kokonaisuuden rullaamassa.
Grand Blues Festivalin uusi juhlapaikka on oivallinen valinta. Mössöllä kaikki toimi. Soundit olivat kohdallaan. Bändivaihdot sujuivat sutjakkaasti ilman turhaa taihoamista. Niiden aikana tarjoutui yleisölle oivallinen tilaisuus vaikka säätää kehon nestetasapainoa tarvittavin toimin. Molempiin suuntiin korjaavat toimenpiteet hoituivat myös ilman ylenpalttista jonottamista.
Illan päätteeksi bluesmafioso Haukijärvi olikin yhtä hymyä. Festivaali oli menestys joka sektorilla. Kuudensadan hengen yleisöä voi suomalaisella klubibluesilla pitää todella hyvänä saavutuksena. Grand Blues Festival oli nimensä mukaisesti grand.
|
MARKO AHO
Kuvagalleria
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2018 .
|