7.7.2009 Kuvagalleria Dwayne Dopsie © Marko Aho Imatralla tyylikäs torstai Chicago-tyypin blues kohtasi zydecon ja suomibluesin Imatra Big Band Festivalin kuulussa torstaissa. Rettelöinyt Blues-Finland.comin festarireportteri sai järjestäjiltä synninpäästön.
Imatra Big Band Festivalin perinteinen blues-ilta, tänä vuonna nimeltään "All About Blues", oli tarjonnaltaan monipuolinen ja laadukas. Valtameren takaa oli paikalle rahdattu nippu Chicago Bluesin huippuja: Billy Boy Arnold, Billy Branch, Lurrie Bell ja John Primer. Myös nouseva zydeco-nimi, Dwayne Dopsie, oli yhtyeineen lavalla. Kotimaisena illan avaajana toimi Erja Lyytinen Big Band.
Nimellä Chicago Blues – A Living History kulkenut Tuulisen kaupungin edustusjoukkue sisälsi laadukkaiden solistien lisäksi taustabändin, joka oli kasattu Chicagon kovimmista sessioäijistä. Näistä lähtökohdista odotukset olivat korkealla. Rautaisannos Chicago Bluesia Imatralla saatiinkin. Juicen "Boogieteorian alkeiden" tyyliin taisi silti olla kyseessä lyhyt oppimäärä peruskoulun ala-astetta varten. Jokaista solistia olisi mielellään kuunnellut pidempään kuin kolme tai neljä rallia. Esimerkiksi Billy Boy Arnoldin osuus jäi lähinnä lämmittelyn asemaan - aivan turhaan.
Setin avasi kosketinsoittaja Johnny Iguanan ja rumpali Kenny ”Beedy Eyes” Smithin kahdestaan soittama boogie-instrumentaali ”Chicago Breakdown”. Arnoldin liityttyä herrojen seuraan kolmanneksi pyöräksi saimme seuraavaksi kuulla Sonny Boy Williamsonin ”My Little Machinen”. Tampa Redin ”Love Crazyyn” bändi kasvoi täysilukuiseksi, kun mukaan liittyivät basisti Felton Crews ja kitaristi Billy Flynn.
Iguanan, Smithin ja Crewsin yhteissoittoa oli todella miellyttävä seurata. Jokainen piisi svengasi juuri niin kuin pitääkin. Ukot pitivät keskenään pientä peliä koko ajan ja tarjosivat toisilleen lähes huomaamattomia, kokonaisuutta värittäviä ärsykkeitä. Touhu oli siinä määrin hienovaraista, ettei se mennyt pelleilyksi saati laskenut esityksen arvoa.
Billy Boy esitti vielä ”Night Watchman Bluesin”, sekä omista hiteistään legendaarisimman ”I Wish You Wouldin”. Siinä hän innostui soittelemaan harppua hieman pidempäänkin. Vaikka alkuperäisversion nerokkaan simppelit harppufillit näyttivät matkan varrella unohtuneen, kolisi piisi silti.
Ja sävellaji oli...?
John Primer avasi pelin Muddyn ”Feel Like Going Homella”. Tähän mennessä homma oli saatu kunnolla käyntiin, ja yleisökin oli hyvin messissä. Suvantopaikkoja ei tullut. Primerin osuus sisälsi piisit ”Your Imagination”, ” Moanin´ At Midnight” ja ”Sugar Sweet”. Hän osoittautui varsin kelpoisaksi kitaristiksi ja mainioksi show-mieheksikin. Viimeiseen piisiin Primer pyysi Billy Branchin mukaan. Tämä tulikin ottamaan varaslähdön omaan settiinsä. Muilta osin harppuvastuun kantoi orkesterinjohtaja Skoller.
”Sugar Sweetin” jälkeen nähtiin hauska kohtaus Primerin ja Branchin käppäiltyä pois lavalta. Matthew Skoller spiikkasi saman tien Branchin omaa osuuttaan esittämään, joten hän ehti vain käväistä kääntymässä verhon takana! Branchin versio Junior Wellsin ”Hoodoo Man Bluesista” upposi yleisöön kuin saapas suohon. Sen jälkeen löylyä lisättiin funkahtavalla näkemyksellä Muddyn ”One More Milesta”. Loistokas harpismi ja Iguanan taidolla kurittamat urut saivat maukasta jälkeä aikaiseksi. Takuuvarman Little Walter -klassikon ”Hate To See You Go” jälkeen oli selvää, että Branch veti todella onnistuneen (ja aivan liian lyhyen) rykäisyn.
Viimeisenä ja vimmaisimpana legendoista lavalle saapui Lurrie Bell. Häntä varten mikrofonijalkaan kiinnitettiin myös laulujen sanat. Aina uuden sivun käännyttyä esiin kävi Lurrie kysäisemässä Billy Flynnilta sävellajin. Kun piisi sitten lähti käyntiin, hänen tulkintansa - niin laulun kuin etenkin soiton osalta - oli todella tiukkaa. ”My Love Will Never Die” -versiointi oli suorastaan riipaiseva. Tunteella hän tulkitsi myös Elmore Jamesin ”I Believen” ja Buddy Guyn (muuta piisimateriaalia huomattavasti tuoreemman) hitin ”Damn Right, I´ve Got the Blues”.
Lopuksi koko ryhmä kerättiin yhden jamipiisin ajaksi lavalle. Oli todellinen harmi, että kello oli jo niin paljon, että yhteissoitosta saatiin nauttia vain viitisen minuuttia.
Ontuva kuvauspolitiikka
Chicago-kokoonpanon esiintyessä allekirjoittanut myöntää toimineensa vastoin festivaalin sääntöjä. Kuvausohje nimittäin kuului, että jokaista bändiä saa kuvata vain kahden ensimmäisen piisin ajan. Innokkaimmat järjestyksenvalvojat toimivatkin uutterasti saamiensa ohjeiden mukaan ja kiersivät yleisön joukossa kieltämässä ihmisiä kuvaamasta.
Paras oli kuitenkin hieman rettelöidä. Alussa lavalla oli kokoonpanosta vain neljä ukkelia, ja heistäkin Matthew Skoller ainoastaan spiikkaamassa - olisi jäänyt kuvasaalis tältä osin melko nuukaksi.
Kuvasin vaivihkaa kaikkia lavalle tulijoita heidän ensimmäisten kappaleittensa ajan. Luvattomasti toimiessani laitoin toki pressipassini paidan alle piiloon, joten rikoin sääntöjä yksityishenkilönä. Setin jälkeen puhuin asiasta järkkäreiden nokkamiehen kanssa; hän ymmärsi vallan mainiosti kantani.
Täyslaidallinen zydecoa
Jos Chicagon huippuartistien anti jäi vähän vajavaiseksi, tuli Zydecoa todella reilusti. Dwayne Dopsie & The Zydeco Hellraisers soitti parin tunnin setin. Pääpaino oli sähäkällä meiningillä. Dopsien ohella 'pesulaudisti' Alex McDonald oli siinä määrin villi veikko, että hänen rinnallaan kotoinen Honey Aaltosemmekin vaikuttaa hillityltä lavaliikkujalta. Basisti Dion Pierre oli puolestaan viilipyttymäinen loihtiessaan rumpali Calvin Samin kanssa jämerät groovet. Eivät lavan laidoilla operoineet kitaristi Shelton Sonnier ja fonisti Carl Landry myöskään isommalti elämöineet. Koko ryhmän soitto svengasi joka tapauksessa niin peevelisti. Yleisö jytäsi kovaa.
Yhtyeen osuus koostui suurimmalta osin Dwayne Dopsien omista piiseistä. Covereita olivat Clifton Chenierin ”All Night Long” ja Jimi Hendrixin ”Hey Joe”. Dopsie ei ole jäänyt paistattelemaan isänsä nimen alle (Dwayne on Alton Rubin Seniorin, a.k.a. Rockin’ Dopsie, poika), vaan pyrkii tietoisesti kehittämään omaa tyyliään.
Hän tuntee zydecon perinteet hyvin, ja ne koko ajan touhun taustalla ovat. Keikan aikana kuultiin paljon Beau Jocquen hengessä kulkevaa zydeco-paahtoa. Se saa jengin takuuvarmasti sekaisin. Välillä meininkiä rauhoiteltiin pitkälti Buckwheat Zydecon mieleen tuovilla, reggae-sävytteisillä hitaammilla piiseillä. Siellä täällä oli kuultavissa myös selkeitä viitteitä hiphopin suuntaan. McDonald räppäsikin lyhyen pätkän ja olipa hänen liikehdinnässään myös kovasti samaa henkeä.
Raisummasta osastosta mieleen jäivät ”I Wish You Was Mine”, ”You Make Me Feel So Good”, ”Mom And Pop” ja ”My Name Is Hurricane” sekä tiukka boogie ” Country Girl”. Orkesterin leppoisampaa puolta edusti puolestaan Grammy- ehdokkaanakin pari vuotta sitten ollut ”Where´d My Baby Go”.
Dwayne Dopsie ei keikan aikana juurikaan pysähtynyt. Aina piisin loputtua hän aloitti sekoilua lähentelevän haitarisooloilun, joka johti tuota pikaa seuraavaan ralliin. Hänen soittotyylinsä perustana on ylinopeuteen taipuvainen huikea sooloilu ja toivon, että tämä sopivasti sekopäinen tyyli vie hänet vielä pitkälle.
Dwayne Dopsie & the Zydeco Hellraisers tarjosi Imatran illassa täysipainoisen, hyväntuulisen ja railakkaan show'n, jossa ei hikeä säästelty. Illan aikana kuultiin myös mainitsemisen arvoinen pesulauta-bassoduetto. Kävivätpä Dopsie ja McDonald yleisön joukossakin järjestämässä perinteisen New Orleans second line -kulkueenkin.
Pirtsakkaasti jurotusta vastaan
Erja Lyytinen Big Band avasi Imatran blues-illan. Kokoonpano käsitti Erjan oman orkesterin lisäksi yhden bigbandillisen puhaltajia, joten lavalla oli populaa melkoinen liuta. Kapellimestarina toimi pasunisti Antti Rissanen. Hän soitti yhden illan mielenkiintoisimmista sooloistakin: hänen pasuunaansa oli kytketty efektilaite, jolla yhden torven ääni moninkertaistettiin puhallinsektioksi. Lopputulos oli aikas villiä kuultavaa.
Sovitukset oli työstetty taidolla ja hyvällä maulla. Erjan lisäksi myös kitaristi Davido Floreno ja kosketinsoittaja Harri Taittonen saivat puhaltajien ohella soolotilaa. Basisti Matti Vallius ja rumpali Rami Eskelinen pitivät kompit notkeina mutta tukevina.
Setin alkupuoli mentiin vahvasti jatsikkaissa tunnelmissa. Myöhemmin alkoi jo tutumpaakin materiaalia tulla. Muun muassa ”Why A Woman Plays A Blues”, ”Grip Of the Blues” ja ”Inner Beauty” saivat mukavaa lisäväriä vaskista.
Vaikka Lyytisen keikasta jäi allekirjoittaneelle hieman vaisu kokonaiskuva, oli se oivallinen ja festivaalin teemaan sopiva avaus. Homma lähti varovaisesti liikkeelle. Loppupuolella ”Good Loving Man”, ”Funky Mama” ja ”Not A Good Girl” kulkivat jo vapautuneesti. Mainittava on myös Lyytisen lavaolemuksen arjakorisevamainen pirtsakkuus, joka on tervetullut lisä jurotukseen taipuvaiseen suomibluesmaailmaan.
Imatra Big Band Festival 2009:n All About Blues -iltaan oli järjestetty täysipainoinen ohjelma. Kiitos ja näkemiin ensi vuoteen!
MARKO AHO, teksti ja kuvat
Kuvagalleria
Arnoldin, Bellin, Primerin ja Branchin sekä Dwayen Dopsien haastattelut tulossa.
Linkki: Imatra Big Band Festival .
|