KONSERTTIRAPORTTI
|
|
|
|
|
19.4.2017 Kuvagalleria
|
Haavisto ja Roots. Kuva: Marko Aho
|
Ismo Haavisto – bluusikkona kolmekymppinen Sonny Boy Williamson II, Little Walter ja James Cotton näyttivät lahtelaisnuorukaiselle suunnan taipaleelle, joka vaan kasvaa ja komistuu. Haavisto vieraineen ja bändeineen esiintyi Tampereella.
Suomessa on nykyään monia loistavia bluesartisteja. Perinteen pohjalta oman tyylinsä ammentavia kitaristeja löytyy lukuisia. Monet heistä kirjoittavat myös materiaalinsa itse. Kansainvälisen vertailun kestäviä huuliharpisteja ja laulajiakin on riemastuttavan runsaasti. Yksirivisen zydecohaitarin taitajien listaamiseen ei kannata kokonaista paperiarkkia tärvätä – post-it-lapulla pärjää mainiosti – mutta heitäkin toki löytyy. On myös artisteja, jotka kuuluvat useampaan kuin yhteen yllä mainituista ryhmistä. Ja sitten on Ismo Haavisto, joka kuuluu niihin kaikkiin.
Torstaina 30. maaliskuuta Tampereen Klubilla konsertoi juhlavasti nimetty ryhmä Ismo Haavisto with Jubilee Orchestra featuring Andres Roots. Syytä juhlaan onkin, sillä ensimmäisen keikkansa kolmetoistavuotiaana soittanut Haavisto juhlii parhaillaan 30-vuotista uraansa bluesmuusikkona.
Tampereen torstai-illassa kuultiin täysipainoinen annos juurevaa rytmimusiikkia. Ainoa asia, mitä puolentoista tunnin keikkaan kaivattiin lisää, oli yleisö. Tamperelaiset musiikinystävät olivat sankoin joukoin keksineet jotain tähdellisempää puuhaa. Arki-ilta ja odottava aamuherätys käyvät kehnosti syyksi yleisökatoon, koska keikka alkoi jo iltakahdeksalta. Rivakasti liikkuen oli mahdollista ehtiä kotiin ennen kympin uutisia. Klubin katsomossa ei siitä huolimatta näkynyt kuin joitakin kymmeniä ihmisiä.
Tömäkkä startti
Ismo oli luonut illan ohjelmaan toimivan draaman kaaren. Kolmella hyvin valitulla vierailijalla saatiin lisäarvoa ja juhlavampi ilme. Konsertin runkona toimi luontevasti päivänsankarin oma trio Ismo Haavisto Band. Siinä oivallisena rytmiryhmänä vaikuttavat basisti Ville Vallila ja rumpali Mikko Järvinen. Heidän vahvistuksenaan kuultiin illan mittaan saksofonisti Masa Orpanan ja trumpetisti Jykä Aholan puhallinsektiota sekä virolaista kitaraässää Andres Rootsia.
|
Ismo on viime vuosina esiintynyt ja levyttänyt myös Lahti Big Bandin kanssa. Erno Tiittanen on sen tiimoilta kirjoittanut hänen lauluihinsa varsin toimivia puhallinsovituksia. Jubilee Orchestran kaksimiehinen sektio hyödynsi arreja tehokkaasti. Svengaava "Some Really Good Time" pisti homman käyntiin. Niukka yleisömenestyskään ei näyttänyt orkesteria vaivaavan. Toimeen tartuttiin heti tomeralla otteella. Tunnelmaa kohottivat rytmiblues "Sweet Little Jenny" ja rauhallisempi "A Little Love". Puhaltimien tarkat fillit ja heittäytyvät soolot toivat muhkeutta soitantaan. Ismo ei tulkinnoissa nuukaillut. Sopivasti Brian Setzerin mieleen tuovan "Kairon" jälkeen torvisektio lähti tauolle.
Trion jäätyä keskenään lavalle Ismo ripusti "kuonokoppaan" asennetun huuliharpun kaulaansa. Shufflena pompotellut "Cabin Fever" näytti, että kolmikko pärjää mainiosti ilman apuvoimiakin. Rennon rehvakkaasti
|
|
Ville Vallila
|
svengaten Vallilla ja Järvinen pitivät kompin rullaamassa. Vallila tuki Haavistoa taustalaulullakin.
Paluu lähtöruutuun
Sonny Boy Williamson II oli aikoinaan ensimmäinen bluesmuusikko, josta Ismo innostui. Hän alkoi 13-vuotiaana harjoitella huuliharpunsoittoa. Puoli vuotta myöhemmin oli vuorossa jo ensimmäinen esiintyminen Lahden legendaarisessa Torvessa. Siellä tuleva bluesmies tulkitsi neljä Sonny Boy kakkosen kappaletta.
Sen kunniaksi nyt, kolmekymmentä vuotta myöhemmin, kuultiin "Mighty Long Time". Kitaraa kappaleessa ei ollut, vaan Ismo soitti laulunsa ohella ainoastaan huuliharppua laulumikrofoniin.
Kun liu’uttiin country bluesin maailmaan, kitaraksi valikoitui resonaattori, ja Järvinen tuunasi rumpusettiään pesulaudalla. Kuultiin omaa tuotantoa olevat "Before You Do Me Wrong" ja "Midnight Man". Viimeksi mainittuhan on Haaviston yhden miehen orkesterin versiona mukana Aki Kaurismäen uusimmassa elokuvassa "Toivon tuolla puolen".
Yhden miehen orkesteria kasvattaen
Rytmiryhmänkin lähtiessä tauolle sai elokuvadebyyttinsä tehnyt Ismo Haavisto One Man Band esiintymisvuoron parin kappaleen ajaksi. Soolokeikat ovat kuulemma viime vuosina kaikkein eniten työllistäneet Haavistoa, ja sen huomaa. Setti on hyvin kasassa. Kitara, huuliharppu, helistimet jaloissa ja poljettava stomp box kysyvät yhtäaikaisesti operoituna kehonhallintaa, mutta tarjoavat näin osaavasti käsiteltynä täyteläisen kokonaissoundin. Soolo-osuudessa kuultiin vankilalaulu "Wall Of Gray" sekä aivan uutta tuotantoa oleva, toistaiseksi julkaisematon "If You Don´t Live You Gonna Die". Kappaleiden pohjustuksena Ismo kertoi, että ensin mainitun hän kirjoitti jäätyään turkulaisen ravintolan ”vangiksi”. Toinen puolestaan pohjaa hänen sukulaismiehensä oivalliseen elämänohjeeseen.
|
Yhteistyössä
Hamina Mosna Blues .
|
Kokoonpanoa alettiin jälleen kasvattaa. Vallila ja Järvinen palasivat omiin tehtäviinsä. Myös illan erikoisvieras Andres Roots astui lavalle. "Honey Girl" ja "I´m Drinking Whiskey" päästivät kaksi slidekitaraa veljellisesti virnuillen kilvoittelemaan – ensin akustisemmin ja sitten astetta rouheammalla otteella. Ismo kertoi, että Sonny Boy kakkosen jälkeen seuraavaksi tärkeäksi esikuvaksi löytyi Little Walter. Hänen kunniakseen soitettu "I´m Ready" muistutti myös Ismon ja Andresin yhteistyön aloittaneesta Muddy Waters -tribuutista. Andres Roots otti rytmiryhmän komentoonsa itse juhlakalun lähdettyä jäähylle. Hän esitti oivallisen tunnlemankohottajansa "Link To Elmore".
Vetopeli soimaan!
Ainakin toistaiseksi vähemmälle huomiolle jäänyt seikka on se, että Ismo Haavisto on myös osaava zydecohaitaristi. Kun hän asetteli yksirivistä kaulaansa, torvisektio otti omat paikkansa lavan takareunalla. Koko ryhmä oli siis koossa.
|
Illan loppuhuipennus avattiin Louisianan malliin. Molliblues "Mean Ol´ Accordion" kertoi karua tarinaa kitaristin matkaan lähteneestä hanuristin naisesta. "Zydeco Party" pisti nimensä mukaisesti pirskeet pystyyn. Ismo vähättelee helposti ansioitaan hanuristina, mutta erotukseksi muista saman alan yrittäjistä on pakko mainita, että häneltä löytyy runsaasti omaa, laadukasta zydeco-ohjelmistoa. Se ei ole itsestäänselvyys Amerikoissa vaikuttavilla artisteillakaan. Toivottavasti tätäkin puolta hänen tuotannostaan päätyy jossain vaiheessa levylle asti. Ismo taitaa olla Suomen raittein zydecohaitaristi – meriitti sekin. Ja onhan haitari resonanssipillitömänä vapaalehdykkäsoittimena myös läheistä sukua huuliharpulle.
Loppusetistä olivatkin juhlat täydessä vauhdissa. Ismo viihtyi harpistina Andresin hoitaessa kitaravelvollisuudet. "Too Easy Woman" rokkasi komeasti. Kolmatta suurta
|
|
esikuvaa, äskettäin edesmennyttä James Cottonia, Ismo kumarsi omalla ja omaelämäkerrallisella kappaleellaan "Fire Breath". Sen funkaava blues sai innoituksensa Cottonin 80-luvun tuotannosta. Oli mukava nähdä Andres totutusta poiketen sähkökitaraa soittavana rivimiehenä. Sekin virka hoitui oivallisesti ja show’ta unohtamatta. "I´m Gonna Move" päätti keikan ja lähetti vertauskuvallisesti bändin kohti seuraavaa päämäärää.
Vähälukuinen mutta innokas yleisö oli kuitenkin toista mieltä. Tomerasti läpsyttämällä bändi saatiin palaamaan vielä lavalle. "Lahessa" kuulemma on vanha perinne soittaa aina bluesillan päätöksenä "Got My Mojo Working". Niinpä Haavisto johdatti joukkionsa rivakasti tulkitun klassikon pariin ja sai innostettua yleisönkin laulutalkoisiin.
Uuttera puurtaja
Kolmekymmenvuotisesta urastaan huolimatta Ismo Haavisto ei ole suurelle yleisölle tuttu nimi. Hänen kyllä soisi sitä olevan. Toivottavasti Kaurismäen elokuvan mukanaan tuoma näkyvyys auttaa asiaa. Ismo on niitä artisteja, joiden keikoilla käsitys bluesista tylsänä kengänkärkien tuijotusmusiikkina lentää heti ensinuoteista romukoppaan. Vaikka perinne on kattavasti hallussa, knoppitiedoilla ei briljeerata ja entisaikaisia mestareita ei keskitytä kopioimaan. Enintään heiltä on lainattu se asenne, että keikoille mennään viihdyttämään ja viihtymään.
On hienoa, että Haaviston kaltaisia uutteria tee-se-itse -puurtajia yhä riittää, vaikka bluesmiehen leipä ja etenkin sen päällysteet saattavat näinä aikoina tiukassa ollakin. Harmillista puolestaan on se, että Tampereella yleisö ei enemmälti paikalle löytänyt. Edullinen lippu ja varhainen aloitusaikakaan eivät asiaa auttaneet. Kuusihenkisen bändin kanssa rundatessa tuskin pääsee rahoissa rypemään – eritoten tyhjähkölle ravintolalle soittaen.
Vankka suositus siis tuleville Ismo Haavisto with Jubilee Orchestra featuring Andres Roots -esiintymisille. Menemällä juhliin pääsette tutustumaan Ismo Haaviston monipuoliseen taiteilijakuvaan varsin laajasti. Samalla pääsette nauttimaan show’sta, jonka äärellä on helppo viihtyä.
MARKO AHO
Kuvagalleria
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2017 .
|
|