hänen oikeaa syntymäpaikkaansa lähimpänä olevan rautatieaseman nimi.
Hänen lempinimensä juuret juontavat lapsuuteen, mutta Watersin s-kirjain tuli mukaan vasta vuonna 1948 ensimmäisen hittilevyn "I Can't Be Satisfied / I Feel Like Going Home" myötä.
Muddyn äiti oli Berta Grant. Hän oli iältään jotakin 12:n ja 20:n väliltä poikansa syntyessä. Isä Ollie Morganfield (synt. 20.10.1890) tunnettiin alueella viihdyttäjänä, joka lauloi, soitti kitaraa ja pesulautaa. Kun Muddy vei bändinsä 50-luvulla tapaamaan isäukkoa, James Cotton tiedusteli Ollielta, soittiko tämä kitaraa. Ollie vain osoitti Muddya ja sanoi ylpeästi: "En, vaan tuo poika!"
Muddyn vanhemmat eivät koskaan menneet naimisiin. Muddyn kasvatti hänen isoäitinsä Della Grant. Keväällä 1920 he muuttivat 80 mailia pohjoiseen Stovallin maatilalle. Siellä Muddy teki ensimmäiset äänityksensä, Kongressin kirjastolle (Library of Congress). Noilla vuoden 1941 taltioinneilla hän kutsui itseään "Stovallin kuuluksi kitarannäppäilijäksi".
Niin sitä oppii
Muddyn ensimmäinen instrumentti oli kerosiinipurkki, jota hän käytti rumpuna. Sitä seurasivat haitari, juutalaisenharppu sekä vihdoin laatikosta ja kepistä rakennettu kitara. "Ei sillä paljon pystynyt tekemään, mutta niin sitä oppii!" Kolmeentoista ikävuoteen mennessä hän oli opiskellut huuliharppuakin kuuden vuoden ajan. Myöhempinä vuosina hän soitti harppua enää vähän. Hänen taitonsa olivat kuitenkin niin hyvät, että 50-luvulla Little Walterin paikan ottanut nuori James Cottonkin oli vaikuttunut.
Stovallissa ei ollut sähköjä, mutta Della osti käsikäyttöisen 'fonograafin'. Vaikka hän olikin enemmän kirkkomusiikin ystäviä, kuunteli Muddy pian artisteja kuten Texas Alexander, Barbecue Bob, Blind Lemon Jefferson, Blind Blake, Son House, Charlie Patton, Roosevelt Sykes ja Little Brother Montgomery. Muddy näki Son Housen esiintyvän ollessaan 14-vuotias. Muddy oli haltioissaan Housen bottleneck-tekniikasta, ja palasikin aina uudestaan tätä tapaamaan. "Olin paikalla joka ilta hänen lähellään. Minua ei millään saanut pois nurkastani kuuntelemasta häntä. Seurasin hänen sormiaan, ja minusta hänen taitonsa vaikuttivat rajattomilta."
Kolme vuotta myöhemmin Muddy myi heidän viimeisen hevosensa 15 dollarilla, antoi isoäidilleen 7.50 ja käytti loput 2.50 ensimmäiseen kunnolliseen kitaraansa - käytettyyn Stellaan. "Soitin sillä ensimmäistä kertaa koko yön auki olevassa paikassa ja tienasin 50 senttiä. Kun paikkaa pitänyt mies nosti palkkioni kahteen ja puoleen dollariin illalta, tiesin olevani oikealla tiellä." Heti 14 dollaria ansaittuaan Muddy tilasi uuden kitaran Sears Roebuck -katalogista. Ensimmäinen hänen kitaralla oppimansa kappale oli sattumalta Leroy Carrin "How Long Blues".
Bootleg-viskiä
McKinley Morganfield ansaitsi elantonsa tekemällä 15 - 16 -tuntisia päiviä puuvillapellolla 50 sentin korvausta vastaan. Lisäansioita hän sai musiikista, turkishommista - ja omatekoisesta viskistä. "Minulla oli henkilökohtaiset lauantaitanssit. Päähän pälkähti alkaa valmistaa ja myydä omaa viskiäni."
Kun puuvillapelloilla ei ollut töitä, hän käytti aikansa reissaamiseen muusikoiden kanssa. Matkaseuraa olivat muiden muassa Robert Nighthawk, Tommy Johnson, Robert Lockwood Jr., Sonny Boy Williamson II ja Big Joe Williams. Hetken aikaa Muddy soitti huuliharppua Big Joen kanssa. Ei ole yksimielisyyttä siitä, miksi kaksikon tiet lopulta erosivat, mutta yksi asia on erityisen todistusvoimainen: Muddy sai kaikki naiset.
Muddy meni naimisiin Mabel Berryn kanssa 20.11.1932. Häissä soitti kitaraa Robert Nighthawk, ja tarinan mukaan meno äityi niin kovaksi, että lattia sortui. Mabel kuitenkin jätti Muddyn jo kolmen vuoden kuluttua Muddyn ensimmäisen lapsen synnyttyä - lapsen äiti oli Leola Spain. Leola, 16, oli kuulema naimisissa "Steve-nimisen miehen kanssa" ja piti yhtä "Tucker-nimisen miehen" kanssa. Leola oli ainoa Muddyn tyttöystävistä, joihin hän oli pitävä yhteyttä koko loppuelämänsä ajan; naimisiin he eivät koskaan menneet. Kun Muddy vuonna 1943 lähti kohden Chicagoa, oli takana jo toinenkin Mrs. Morganfield, nainen nimeltä Marie Ann.
I Be's Troubled
Jotkut Muddyn bootlegger-kavereista, kuten Skip James, ryhtyivät levyttäviksi artisteiksi. Niin myös toinen Son House -fani Robert Johnson. Johnson oli "vaarallinen mies", jonka Muddy muisti katusoittajana Friar's Pointista. Johnsonilta lähti pian henki, mutta hänen levytyksensä alkoivat herättää pohjoisen valkoisten mielenkiinnon.
Niin vain kävi, että elokuun viimeisenä päivänä vuonna 1941 Kongressin kirjaston folkloristi Alan Lomax saapui Stovallin maatilalle etsimään "Robert Johnsonin tyylisiä blues-laulajia". Mukana matkassa oli John Work, Fisk Universityn professori. Muddy ei innostunut kuullessaan valkoisen miehen etsivän häntä - hän pelkäsi, että kyseessä oli veroviranomainen tutkimassa hänen viinabisnestään. Samoin kävi vuosia myöhemmin, kun hän pötki pakoon Paul Butterfieldia, Nick Gravenitesia ja Elvin Bishopia. Muddy luuli komeasti pukeutuneita blues-faneja veroviraston miehiksi.
Muddy rauhoittui Lomaxin pystytettyä taltiointilaitteensa. Muddy soitti kolme kappaletta: "I Be's Troubled", "Country Blues" ja "Burr Clover Farm Blues". Viimeisessä häntä säesti toisessa kitarassa Henry "Son" Sims. Vuonna 1890 syntynyt, monia kielisoittimia taitanut Sims oli aiemmin tehnyt Wisconsinissa äänityksiä Charlie Pattonin kanssa. The Mississippi Sheiksin fanina Muddy oli lyöttäytynyt yhteen samankuuloisen Son Sims Fourin kanssa vuonna 1933. Lomax palasi äänittämään täysimittaista bändiä vuonna 1942.
Vuoden 1941 kaksi ensimmäistä soolokappaletta olivat kuitenkin eniten Muddyn itseluottamusta rakentanutta esitystä. Hän rohkaistui muuttamaan Chicagoon, jossa oli Chess Recordsin avittamana myös saava ensimmäisen hittinsä. Tammikuussa 1943 Lomax lähetti Muddylle kaksi kopiota levystä, jonka molemmilla puolilla oli yksi hänen kappaleistaan. Artisti pukeutui parhaisiinsa ja ikuisti itsensä levyn kanssa valokuvaan - kummankaan vaimonsa kanssa hän ei ollut tätä tehnyt. Puoli vuotta myöhemmin traktorikuski-Muddy joutui sanaharkkaan palkoistaan maatilan esimiehen kanssa. Tämä ratkaisi sen, että isoäitinsä siunauksen, lainatun puvun ja akustisen Sears Silvertone -kitaran varustamana hän hyppäsi Chicagoon menevään junaan.
ANDRES ROOTS
- - - - -
Muddy Watersin kolmiosainen elämäkerta jatkuu osilla "Chicago" ja "Champagne & Reefer". Blues-Finland.comin lukijat valitsivat Muddyn kaikkien aikojen blues-nimeksi syksyllä 2007 järjestetyssä äänestyksessä. .
|