MUDDY WATERS
|
11.9.2008 Muddy Waters, Marquee Club, Lontoo 12.12.1968 Vuosi 1968 oli monumentaalinen. Yhdysvallat oli ajautunut sotaan Vietnamissa, ja kotimaata ravistelivat Martin Luther Kingin ja Robert Kennedyn salamurhat. Toisinajattelijat olivat nousussa; mielenosoitukset useissa länsimaisissa kaupungeissa - erityisesti Chicagossa ja Pariisissa - johtivat väkivaltaisiin yhteenottoihin poliisin kanssa.
Tshekkoslovakiassa Varsovan liiton tankit tukahduttivat brutaalisti Dubcekin hallituksen unelman vapaudesta. Muinaista kiinalaista ilmausta lainaten elettiin "mielenkiintoisia aikoja".
|
|
Mutta tälle 19-vuotiaalle bluesin ystävälle vuoden suurin uutinen oli Muddy Watersin tulo Britanniaan. . Olin nähnyt afroamerikkalaisia blues-artisteja aikaisemminkin, etenkin AFBF- pakettiturneilla. Yhtyeet oli yleensä koottu muista samana iltana esiintyvistä artisteista - sopivat heidän tyylinsä sitten yhteen tai ei. Kuten voi kuvitella, tulokset olivat vaihtelevia.
Lyhyet yksittäiset setit ja konserttisalien muodollinen tunnelma ei monenkaan mielestä ollut menestysresepti. Artistit pääsivät harvoin esittämään parasta osaamistaan. Muddyn vierailu oli kuitenkin eri maata, sillä hänen oma bändinsä oli tulossa mukaan. Ja minulla oli lippu Lontoon Marquee Clubille! Muistan edelleen innostukseni, kun kävelin Wardour Streetille Sohoon.
Illan avaajana toimi Free, jota klubi kuvaili Marqueen uudeksi blues-aktiksi. Free ei koskaan ollut vakuuttava blues-bändi. Esiintyminen oli heille varmasti vaikeaa, sillä yleisö koostui tietäväisistä, kovan ytimen blues-faneista. He vetivät silti settinsä innokkaasti. Ehkä liiankin, koska rumpali Simon Kirke sai poljettua bassorumpunsa kalvon kahtia.
Blow Wind Blow sytytti
The Muddy Waters Band tuli lavalle varsin vähäeleisesti. Muddyn laulua ja slide- kitaraa säestivät Otis Spann (piano), Luther Johnson ja Pee Wee Madison (kitarat), Paul Oscher (huuliharppu), Sonny Wimberley (basso) ja S.P. Leary (rummut). Spann oli jo tuttu naama. Leary puolestaan oli Howlin' Wolfin hienon yhtyeen veteraani. Muut olivat minulle entuudestaan tuntemattomia.
Alkuviritysten jälkeen yhtye käynnisti setin instrumentaalilämmittelyllä. Veto ei ollut hyvä. Seuraavana he soittivat hitaan bluesin, ja edelleen jokin oli pielessä. Ongelma selvisi "ilmeisen piristyneen" Learyn kaaduttua taaksepäin rumpalinpalliltaan. Ilta näytti muodostuvan huonoksi rumpaleille.
Leary liukeni lavalta, ja Muddy kehotti Luther Johnsonia ottamaan patteristin paikan. Hän kuulutti "Blow Wind Blowin", ja ilta syttyi liekkiin. Ilmoilla oli syvintä ja tiukinta koskaan kuulemaani musiikkia. Ensimmäiseen settiin kuuluivat myös “Long Distance Call”, “Hoochie Coochie Man”, “Country Boy” ja “Baby Please Don’t Go”. Muddyn jätettyä lavan Pee Wee Madison soitti vielä kappaleet “The Woman I love” ja “Sweet Sixteen” (B.B. King).
Toinen setti alkoi rokkaavalla instrumentaalilla. Leary oli palannut rumpuihin (hänen palautumistaan oli pakko ihailla), ja kun Johnson oli takaisin kitarassa, saatiin nauttia hänen yhteissoitostaan Madisonin kanssa. Bändi jatkoi avaussetin voimallisuutta, ja Muddy rohkaisi yleisöä yhtymään "Mannish Boyn" tahteihin - ei välttämättä helppo rasti muodollisille briteille! Seuraavina tulivat muun muassa “Got My Mojo Working” ja “She’s 19 Years Old”. Muddyn illan viimeinen kappale oli "Rolling Stone", jonka hän duetoi Otis Spannin kanssa. Kaunista.
Spann toi yksin show'n loppuun numeroilla “Worried Life Blues”, “Look on Yonders Wall” ja “Ain’t Nobody’s Business”. Palasin Sohon yöhön ja ryntäsin viimeiseen junaan musiikin vielä soidessa korvissani.
Supertähti voimansa tunnossa
Sitten tuon 40 vuoden takaisen illan olen nähnyt monia konsertteja. Toiset ovat jääneet paremmin mieleen kuin toiset. Kourallinen niistä on jäänyt muistiini pysyvästi, mutta vahvin muisto toistaiseksi on tämä Muddyn keikka. Mikä tuossa illassa oli niin erityistä?
Ensinnä mieleen tulee Muddyn ja bändin luoma visuaalinen vaikutelma. Freen harkittu suttuisuus ja pitkät hiukset olivat räikeässä kontrastissa Muddyn joukkojen fiksujen pukujen ja kiiltävien kampausten kanssa. Jopa Paul Oscher, yhtyeen ainoa valkoihoinen, olisi mennyt nuoresta bisnesmiehestä suhteellisen lyhyine hiuksineen ja siistine viiksineen. Hänellä oli harputkin nahkaisessa tohtorinlaukussa. Bändin asetuttua lavalle virittämään tuttu Etelä-Lontoon aksentti korvautui mustalla, Chicagon Southsiden ääntämyksellä. Tämä kaikki yhdessä loi mystisen ilmapiirin, ainakin minulle.
Itse musiikki lisäsi kontrastia. On oikeutettua, joskin epäystävällistä, sanoa The Muddy Waters Bandin soittaneen bluesia Freen vain pyrittyä siihen. Itse asiassa koko tulokulma oli erilainen. Useimmat ajan brittiläisistä blues-rock -yhtyeistä korostivat instrumentaalista virtuositeettia. Kappaleet toimivat vain välineinä pitkitetylle improvisaatiolle - ne usein valittiinkin tämä mielessä eikä lyyrisen sisältönsä perusteella. Heidän levyiltä opeteltu soittamisensa oli Stanley Boothin sanoin "yhteensopimattomien tyylien pastissia", ja se tapahtui ennemmin äänenvoimakkuuden kuin dynamiikan ehdoilla. Tässä mielessä Free ei ollut sen parempi tai huonompi kuin muutkaan.
Klubin ilmapiiri muuttui, kun Muddy astui mikrofonin ääreen. Mitä olet ikinä kuullutkaan hänen "kuninkaallisuudestaan" on totta: hän oli illan tähti ja hän tiesi sen. Bändi oli tullut soittamaan Muddyn tavalla. Kun heille annettiin mahdollisuus näyttää osaamisensa, he myös laajensivat kappaleiden kokonaisuusilmaisua. Bändi oli iso - kolme kitaraa, piano, harppu, basso ja rummut - ja klubi oli pieni. Silti volyymi ei missään vaiheessa ollut liian kova. Muusikoiden yhteissoiton saattoi kuulla. Pystyi myös seuraamaan, kuinka he tukivat bändinjohtajaa. Ryhmän laadukkuus antoi musiikille voimaa ja painoa, joita ei voi saavuttaa pelkällä äänenvoimakkuudella. Reippaammilla kappaleilla syntyi massiivinen swing, joka keikutti koko rakennusta.
Muddy oli tuohon aikaan voimakas esiintyjä, joka teki kovasti töitä saadakseen sanomansa perille. Hänen tyylinsä oli hyvin suora, lähes riitaa haastava. Hän loi katsekontaktia yleisöön ja vei kappaleita täydellisellä vakuuttavuudella - olivat laulun sanat miten triviaalit hyvänsä. Välillä hän korosti värssyjä eleillä kuten sormen osoituksella, sormen heristelyllä tai - vielä säästeliäämmin - käyttäen saarnaajan konstia, sanan tai värssyn toistamista erityisen painon aikaan saamiseksi. Hänen slide-soolonsa olivat lyhyitä ja ytimekkäitä. Muiden bändin jäsenten tapaan ne antoivat kappaleille oman lisänsä. Ei jäänyt epäselväksi, että lavalla oli uransa huipulla ollut, kypsä artisti. Tunnen oloni etuoikeutetuksi, että sain olla paikalla.
Muddy Waters Marquee Clubilla: Coda
The Muddy Waters Band soitti Kööpenhaminan jazz-festivaaleilla 27.10.1968. Show kuvattiin ja kahdeksan kappaletta siitä löytyy dvd:ltä "Muddy Waters Classic Concerts". Konserttisaliympäristö tekee esiintymisestä ehkä hieman jäykän. Mutta jos voit kuvitella bändin hieman vähemmän muodollisessa klubi-ilmapiirissä, voit saada vihiä siitä soundista, joka vangitsi minut Lontoossa runsas kuukausi myöhemmin.
STEVE LURY
Muuta luettavaa
Muddy Waters -elämäkerta osa 1 Muddy Waters -elämäkerta osa 2 Muddy Waters -elämäkerta osa 3 Miksi Muddy Waters? .
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2013 .
|
|