PUISTOBLUES 2017, JÄRVENPÄÄ - RAPORTTI - PÄÄKONSERTTI
|
|
|
|
|
5.7.2017 Kuvagalleria
|
Luther ja Cody Dickinson
|
Puistoblues juhli näyttävästi Järvenpään Puistoblues toimii varmasti kuin kone. North Mississippi Allstars oli pääkonsertissa riemastuttava, ja Little Steven puolusti paikkaansa. Myös suomalainen osaaminen jyräsi.
Järvenpään Puistobluesin pääkonsertin, ”bluespiknikin”, iloisin yllätys oli valloittava North Mississippi Allstars. Mississipin muhkeasta mullasta ponnistava bändi esiintyi duona: Hernandon veijariveljekset Luther ja Cody Dickinson vievät perinteistä Delta-bluesia uusiin suuntiin sekoittaen siihen muun muassa rock ’n’ rollia, rytmibluesia ja gospelia.
Toisaalta duo ei vierasta tangoa sen paremmin kuin Jimi Hendrixiäkään – uskomattomia energiapakkauksia! Vuonna 1996 perustetun bändin soundi kertoo pitkälle kehitetystä taidosta ja uskalluksesta heittäytyä. Sähkökitara ja rummut ovat peruskalustoa, mutta molemmat muusikot hallitsevat pätevästi useita soittimia. Variointia oli siis helppo tuottaa. Taiturimainen Luther pudotteli hurmaavia bluesskaaloja varsinkin slide-tekniikalla. Molemmat ovat myös erinomaisia laulajia.
Cody Dickinson on kehittänyt pianonsoittoon omaperäisen stride-muunnelman, yksinkertaisen sointutekniikan sähköpianolla. Digibasso oli useimpiin kappaleisiin nauhoitettu etukäteen, ja Cody ohjaili lähinnä perusääniin pohjaavia sävelkulkuja napin painalluksin.
Huumoria esityksessä riitti yllin kyllin. ”Rollin’ and Tumblin’” oli takuuvarmasti omaperäisin versio ikinä tästä klassikosta. Se sisälsi muun muassa ”Spoonful”- ja ”Sunshine of Your Love” -riffit. ”World Boogie” kahvipurkkijousisoittimella lähestyi jo Werner Bros -osaston kihvelihuumoria.
SF Blues tuimana
Puistobluesin pääkonserttiin tulijoita tervehti jo Järvenpään asemalla iloinen joukko suomalaisia bluesveteraaneja. ”Unchain My Heart” ja muut tutut sävelet pistivät bluesvireen heti päälle. Vanhankylänniemen portilla Black River Bluesman ja Bad Mood Hudson viihdyttivät tulijoita jammaillen kedolla. Tunnelma oli siis viritetty parhaimmilleen jo porttien avautuessa.
Itse bluespiknik, jota vietettiin heinäkuun ensimmäisenä lauantaina, tarjosi eturivin koti- ja ulkomaisia artisteja aamusta iltamyöhään. Erinomaisesti toimineet rytmiryhmät pitivät vauhtia ja mielenkiintoa yllä. Tapahtuman neljättäkymmenettä pääkonserttia juhlittiin Vanhankylänniemessä viiden tasokkaan yhtyeen johdolla – hyvin erityylisiä esityksiä ja tapahtumia oli tarjolla kaikenikäiselle bluesväelle.
SF Blues täyttää vuosia: 15 vuotta on suomalaisin voimin viety bluesia eteenpäin. Maamme tunnetuimpien bluesartistien – Dave Lindholm, Heikki Silvennoinen, Pepe Ahlqvist – johtamassa kokoonpanossa kaikki ovat edustettuina ensisijaisesti kitaristin ominaisuudessa. Kaikki myös laulavat. Vokalistiosuudet parhaiten hoiti odotetusti Ahlqvist.
Rehevä Bo Diddley -alku sai pian jatkoa Don Nixin ”Going Down” -klassikon versiosta, joka ehkä hieman haparoiden haki ensimmäisen G3-konseptin tunnelmaa (Satriani-Vai-Johnson, 1996). Toisin kuin G3, SF Bluesin kaikki kitaristit lähestyvät bluesia perinteikkäällä tavalla – tietysti persoonina ja soittotyyleiltään varsin erilaisista tulokulmista. Uudistava tendenssi jäi kuitenkin vaatimattomaksi.
Unisonosooloja, dialogiosioita, soundeilla ja kierroilla leikittelyitä ja muita vastaavia jäi kaipaamaan. Perinteinen kitarablues kuulosti trion käsissä hyvältä, vaikka varsinaista juhla- tai yllätystunnelmaa ei syntynytkään. Niin vanha ’musta’ blues (kuten Muddy Watersin ”Hoochie Coochie Man”), nuoremman polven musiikki (Guitar Slimin ”The Things That I Used to Do” Stevie Ray Vaughan - versiona) kuin brittiblueskin (Fleetwood Macin ”I Loved Another Woman”) – kaikki varsin maukasta nautintoa.
Toinen asia, yhtä tärkeä, on bändin jokseenkin omituinen kommunikointi ja sitoutuminen; rutiinikeikan makua oli nyt aika paljon. Dave on tunnetusti kulmikas luonne, eikä hän epäröi näyttää huonoa tuultaan. Hän soitti ison osan ajasta poissaolevan tuntuisena, vieläpä selin kollegoihinsa ja alkoi muun muassa spiikata Pepen vielä lopetellessa laulua.
Totista Silvennoista lavalla on mahdoton uskoa TV-esiintyjäksi. Ilme ei värähdäkään, eikä hän ottanut kontaktia muihin. Silvennoisen soitto on kuitenkin parantunut entisestään, ja varsinkin popvaikutteinen mollisoitto bluesrock- kappaleilla oli parhaimmillaan innostavaa.
Pepe on aina sosiaalinen ja ihmisiä lähestyvä tyyppi. Hän rupatteli nytkin seurallisesti yleisölle. Huuliharpistin kitaransoittoon on tullut uutta nurkkaa, ja Gibson-Fender-soundi Daven kanssa toimi mainiosti.
|
Yhteistyössä
Savonsolmu Beach & Blues Party, Pieksämäki ,
|
SF Bluesilla on juureva ja luotettava rytmiryhmä (Jani Auvinen, Mikko Löytty). Vieraat, bluesin grand old man Eero Raittinen ja urkuri Jukka Gustavson, rikastuttivat musisointia raikkaasti ja lopulta nostivat aktin rutiinikeikan yläpuolelle.
Eeron, 72, ”Rock and Roll Hoochie Koo” kelpaisi malliksi kenelle tahansa rytmimusiikin nuorelle opiskelijalle. Jukan ääniala taas on iän myötä laskenut. Esimerkillistä olisi myöntää tosiasiat ja transponoida lauluja. Tahattomalta komiikalta ei voi välttyä, kun ylä-ääniä tavoitteleva laulaja kiemurtelee kuin mato ongenkoukussa. Urkurina hän on erinomainen, kuten aina ennenkin.
Blue Strip jyräsi
Pohjalaiset bluesrockin lähettiläät, Micke Björklöf & Blue Strip, ovat kiertäneet ahkerasti maailmalla levittämässä bluesin elähdyttävää sanomaa saaden hyvää palautetta erityisesti ”Ain’t Bad Yet” -albumistaan, johon bändin setti Puistobluesissa pääosin perustuikin. Bändi on epäilemättä yksi Suomen bluesskenen parhaita livebändejä, ainakin klubeilla. Isolla lavalla tilanne on hiukan ongelmainen.
Heavykitaristien isähahmo Tony Iommi sanoi muistelmissaan, että raskaan soundin tekijöiden pitäisi sisällyttää esityksiinsä myös tyyniä ja hiljaa soitettavia jaksoja ja mielellään kokonaisia akustisia biisejäkin, ettei homma mene silkaksi luukuttamiseksi. Iommi on oikeassa, ja omaa nahkaansa jo pitkään uudelleen luonut Blue Strip on tästä tarpeesta soiva muistutus (vaikkei se tietysti mikään hevibändi olekaan).
|
|
Blue Stripin Lefty Leppänen ja Micke Björklöf
|
Bändin kunnianhimoiset rytmikoukut, melodia- ja tonaliteetti-ideat ja kokonaiset biisitkin kuulostavat varmaan hyviltä vielä treenikämpässä, 50 watin vahvistimilla hiljaa soitettuina. Niiden transferointi studioon on jo vaikeampaa. Kilowattien ärjyntä isolla festivaalilavalla eliminoi suuren osan nyansseista ja valitettavasti myös dynamiikasta. Tiuhaan seuraavat temponvaihdokset tekevät pakostakin kappaleista levottomia, ja svengin rakentaminen vaikeutuu.
Timo Roiko-Jokelan marimba olisi vaatinut huomattavasti hennompaa volyymin käyttöä, samoin suuri osa Micken ja Ville ”Lefty” Leppäsen stemmalaulusta. Mitä olisikaan kahden akustisen kitaran ja kahden ensiluokkaisen vokalistin akustinen numero rytinän lomassa? Muistissa on vielä Micke ja Eero Raittinen ravintola Taron legendaarisessa Christmas Jazz Meetingissä Ylistarossa. Mellow down easy; kahden miehen laulua, shoe tapping ja huuliharppu – fiiliksen syntymiseen ei muuta kaivattu.
On tietenkin hyvä, että musiikkia uudistetaan. Micken jengi ansaitsee arvostusta renovaatioistaan. Jäntterä rytmiryhmä (Teemu Vuorela, Seppo Nuolikoski) soitti Blues Stripin takuuna, ja miellyttävää oli havaita basisti Seppo Nuolikosken luopuneen liikanaisesta särön ja sustain-efektin käytöstä. ”Last Train to Memphis” oli tyrmäävän hyvä.
Hengästyttävä Agents
Agents blueskeikalla ei ehkä ollut aivan niin ”ainutkertainen” kokemus kuin festari-info antoi odottaa. Agents, yksi Suomen suosituimmista tanssiyhtyeistä, soitti muun muassa Vaasan Halloween Blues -bileissä vuonna 2008. Silloin C- Comboa vahvisti tuikea laulu- ja pianovahvistus eli Marko ”Mr Breathless” Julkunen, kuten nytkin.
|
Taitavan kitaristin Esa Pulliaisen tarunomainen twang-soundi soi ylväästi Shadowsista CCR:ään ja The Rolling Stonesiin. Hengästyttävään tapaansa Julkunen piti vauhtia yllä. Isolla lavalla hieman epävarma Jerry Lee Lewis -imitaatio liikkui ajoin uhkaavasti parodian rajoilla, mutta viihdyttävällä tavalla.
Vuonna 1979 perustetun Agentsin nykyinen laulusolisti Vesa Haaja on laatuunkäypä tanssiorkesterin solisti. Rock & roll - tulkitsijana hän ajautuu kompetenssinsa reunalle, ja esityksen nautittavuus kaventuu. Toisaalta perinteinen paritanssiohjelmisto bluesväelle on ehkä hiukan ajattelematonta – ja foxtrotin vääntö sujuu kedolla huonosti.
Varsinaisen pysäyttäjän ja blockbusterin roolin nappasi Esa Kuloniemi, joka otti yleisönsä varmoin ottein. ”Shake Your Moneymaker” Honey B & T-Bonesin perinteisenä yleisönvillintänumerona oli täyttä mannaa nytkin. Tosin tunnetun
|
|
Esa Pulliainen
|
Fleetwood Mac -toisinnon sijaan toivoisi joskus kuulevansa haasteellisempaa The Paul Butterfield Blues Band -versiota – Kuloniemi on yksi niitä harvoja, jotka oloissamme yltäisivät edesmenneen Mike Bloomfieldin raivoisaan slide- sahaukseen.
Bändimuistelmissaan Agents kertoi ajattelevansa kaupallisesti – mennään vain niille festareille, joista saa jatkokeikkoja. Luulisin silti tämän näytön riittävän bluestapahtumiin aika pitkäksi aikaa (tai ainakin foxtrotit voisi jättää pois).
Esa Pulliainen veti kuitenkin Peter Greenin ”Albatross”-hitistä lopuksi niin kauniin version, että olkoon menneeksi, nyt tämän kerran… Erityinen ansio svengin rakentamisesta kuuluu rumpali Jari Kettusen ja basisti Kai Pulliaisen mainiolle rytmityöskentelylle.
Little Steven ja soulin apostolit
Little Steven (Steven van Zandt) on luonut nimensä bluesin ulkopuolella, rockkitaristina ja lauluntekijänä. Lisäksi hän on tv-persoona, tuottaja ja viihdealan toimija (meilläkin nähdyissä Lilyhammer- ja Sopranos-sarjoissa). Piknikille hän toi 14-henkisen The Disciples of Soul -kokoonpanonsa.
|
|
Bruce Springsteen & The E Street Bandissä nimensä vakiinnuttanut Van Zandt on armottoman harjaantunut, musiikkiviihteen täysiverinen ammattilainen. Vahvan rutiinin turvin saadaan kasaan laatuisa show. Englannin ”disciple” tarkoittaa opetuslasta. Aluksi hiukan epävarman oloinen ryhmä kärsikin hajanaisuudesta ja nähtävästi yhteisen soittokokemuksen puutteesta, mutta paransi otetaan loppua kohti.
Vaikka Little Steveniä ei käy luonnehtiminen blueskitaristiksi, ja hänen bändiään vielä vähemmän bluesyhtyeeksi, valintaa pääesiintyjäksi täytyy – ehkä rahtusen vastentahtoisesti – pitää onnistuneena vetona. Hän toimi vetonaulana. Puistobluesin pääkonsertin molemmat amerikkalaisvieraat toivat virkeyttä ja eloisaa ilmettä muutoin hieman yksivakaiseen juhlaprofiiliin.
Lue laajempi Little Steven -raportti
Vanhankylänniemen konsertin pääesiintyjänä Little Steven oli odotettu vieras, mistä kertoo sekin, että yleisö odotti nyt kärsivällisesti aktia loppuun asti. Useinhan porukkaa on valunut jo takaisin kaupunkiin, kun pääesiintyjä vasta virittelee kamojaan. Näin oli esimerkiksi Status Quon laita kolme vuotta sitten, ja bändi on sentään yksi bluesrockin kovimpia lipunkantajia.
Puistobluesin organisaatio toimii varmasti kuin kone. Vanhankylänniemeen oli järjestetty nonstop-yhteys Järvenpään rautatieasemalta, ja bussit liikennöivät tiuhaan. Järvenpään kaupungin keskustassa bluesmeininki oli vilkasta. Alueen palvelut pelasivat vilkkaasti. Klubi-iltojen tasoa voi arvostaa korkealle. Esiintyjävalinnoissa oli samaten miellyttävää variointia rytmimusiikin eri osa- alueilta.
ANTTI SUVANTO, teksti MARKO AHO, kuvat
Kuvagalleria
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2017 .
|
|