PUISTOBLUES 2018, JÄRVENPÄÄ - PÄÄKONSERTTIARVIO, OSA 1
|
|
|
Puistoblues 2018 – vanhoja tuttuja ja verestä sointia
|
|
Walter Trout ja Alan Nimmo
|
2.7.2018 Pääkonsertti, Osa 2 Kuvat pääkonsertista Kuvat katulavoilta
Puistobluesin pääkonsertti lauantaina 30. kesäkuuta oli jälleen rentoa menoa ja ensiluokkaista bluesjuhlaa. Yleisöä hemmoteltiin Järvenpään Vanhankylänniemessä erityisesti kitarabluesin helmin.
Teksti Antti Suvanto, kuvat Marko Aho
Asetelmasta johtuen ennakkoasenne oli monilla ehkä hieman skeptinen: onnistuvatko viisi pääkonsertin esiintyjäryhmää eriyttämään tyylisuuntiaan niin, että kuulijan mielenkiinto säilyy koko ajan?
Se tapahtui. Kansainväliset tähdet – kuten Walter Trout, Sonny Landreth ja Alan Nimmo – olivat rajussa vedossa ja saivat tiukkaa vastusta kotimaisilta taitureiltamme.
Vihdoin takaisin Järvenpäässä: Walter Trout
Pitkään kaivattu Walter Trout saapui Puistobluesiin 13 vuoden poissaolon jälkeen. Hän kertoi vaikean sairautensa voittamisesta ja siitä, miten kitaransoittokin oli toipuessa opeteltava tykkänään uudestaan. Kitarabluesin loistelias virtuoosi on myös merkittävä lauluntekijä; musiikista ja sanoituksista hohkui nytkin väärentämätöntä, elävää ja elämänmakuista tunnelmaa.
Trout otti luulot pois heti kättelyssä. ”I’m, back. I’m a bluesman – and I’m ready!” Siinä se on.
Varmaotteinen ylärekisterin tiluttelu ja rytmin vierestä soitto olivat täynnä vulkaanista energiaa, jota bändi tuki valtavalla latauksella. Skaalojen persoonalliset tulkinnat, irtiotot laulun teemasta ja omintakeiseen tyyliin päällekäyvä kitara – jotakin edes lähelle vastaavaa saattoi aikoinaan kuulla Roy Buchananin livesoitossa.
Trout teki sairautensa jälkeen loistavan comebackin (”Battle Scars” -albumi 2015). Hän on osoittanut kuuluvansa yhä maailmantason blueseliittiin. Viimeistään ”Goin’ Down” -versio vakuutti Vanhiksella jokaisen siitä, että mestari on elämänsä soittokunnossa.
Bändi piti vauhtia yllä raivokkailla rhythm and blues -numeroilla, mutta taipui oivaltavasti myös hitaisiin ja sytyttäviin blueseihin. Tai kuten Trout sanoi, ”low down, nasty, slow blues.”
Trout muisteli spiikkauksessaan lapsuutensa sankaria B.B. Kingiä, joka hänet poikasena innoitti alalle. Ennen soolouraansa muun muassa John Mayall & The Bluesbreakers ja Canned Heat -yhtyeissä vaikuttanut Trout resonoi lämpimästi myös Mayallin aikaa ja musisoikin nostalgisesti sen hengessä.
Päivän tiukin rytmiryhmä – Danny Avila, basso ja Mike Leasure, rummut – piti homman kasassa vaikeissakin käänteissä. Jos joku vielä väittää bluesrumpalin työtä yksitoikkoiseksi, hänen on hakeuduttava Leasuren oppiin. Hän teki tasajakoisista, perinteisistä bluestahdeista rytmistä ilotulitusta.
Kaksi kovatasoista kitaristia samassa kvintetissä on aina kiinnostava, jos kohta haasteellinen yhdistelmä, mutta ennakkotiedoista poiketen kahta kitaristia ei bändissä ollut. Trout kuitenkin kutsui lavalle King Kingin kitaristi Alan Nimmon soittamaan. Kun heavy rock -vokalistivoimaakin saatiin vieraaksi, oli Vanhankylänniemen iltapäivä kliimaksissa.
Huippua! Intensiivinen kiipparin sointikuva ja koko soittotyyli oli synkassa aggressiivisen kitarasoundin kanssa. Todella iloinen jälleennäkeminen ja - kuuleminen.
John Hiatt ja täydellisen hyvä kitara
John Hiattin monipuolinen ura sisältää paljon bluesia ja muutakin hyvää musisointia. Sukellus kitaran ulottuvuuksiin löytyy esimerkiksi Guilty Dogsin ”Perfectly Good Guitar” -biisiltä. Suomen-keikka oli osa artistin 30- vuotisjuhlakiertuetta.
|
|
Landreth ja Hiatt
|
Hiatt ja hänen varauksettoman ehdoton kitaristinsa Sonny Landreth olivat tuttuja vieraita Puistoblues-entusiasteille – Landreth esiintyi oman bändinsä kanssa 2016 Vanhankylänniemessä, Hiatt taas Puistobluesin 15-vuotisjuhlakonsertissa, Little Villagen kanssa 1992.
Hiattin monipuolinen musiikki ylittää useita musiikingenrejä. Setin alkuosa fokusoikin aluksi muuhun kuin bluesiin; folkia, kantria, balladeja. Käännekohta oli ”Riding with the King”, jossa blues heräsi eloon.
Artisti on tunnettu persoonallisesta ja kaikkien näiden vuosien jälkeen yhä sangen hiomattomasta lauluäänestään – ehkä hänen laulunsa siksi onkin niin sydämeenkäyvää.
Persoonallinen, nasaali laulusoundi tekee tarpeettomaksi keuhkojen pohjasta karjumisen, jollaiseen moni blueslaulaja tänäänkin sortuu. Falsetin, eli niin sanotun jänneäänen, avulla Hiattilla on tarvittaessa valtava ääniala ja keuhkoissa kapasiteettia.
Maestron itse keskittyessä komppikitaraan Landreth sooloili upeasti. Hänen häikäisevä soolokeikkansa Vanhiksella 2016 on edelleen hyvässä muistissa. Hän ylitti tuolloin bluesskaaloja ennakkoluulottomasti, mutta tyylitietoisuuden säilyttäen. Niin nytkin.
Landreth on ennen muuta slide-kitaran mestari. Putkitaiturointi monimutkaisine harmonioineen selittyy osin oikean käden taitavalla työskentelyllä. Plektran viedessä peukun ja etusormen jäljelle jäävät keskisormi ja nimetön, joilla voi näppäillä kitaran yläkieliä.
Ja sama vasemmalla kädellä: koska putki työllistää vain yhden sormen, kolme jää käytettäviksi apuskaalojen soittamiseen. Yhtä lailla soitto on silti täsmällistä, oli sitten duuri tai molli työstettävänä – monet slide-soittajathan soittavat ainoastaan duuripohjaisia skaaloja. Kaikki tapahtuu näennäisen helposti ja kuin puolihuolimattomasti, silti soitto on tarkkaan artikuloitua eikä vääriä ääniä esiinny.
Kannattaa kuunnella vaikka Landrethin akustinen “Key to the Highway” -versio; unplugged-taiturointi nostaa aina laulajan fokukseen tavalla, jonka sähköinen bändivolyymi usein voi peittää lavalla. Kaiken ei tarvitse kulkea ultranopeasti. ”Sunrise (Voice of Americana)” on hyvin levollista musisointia rauhalliseen tempoon.
Hiattin ja Troutin settien jälkeen kovinkin entusiasti saattoi vain todeta Lou Reedin sanoin: ”just a perfect day.” Paljon muuta hyvää oli silti koettavissa.
King Kingin brittibluesia
Skottiryhmä King King kuuluu brittiläisen bluesin ja bluesrockin aateliin. Se sai Puistobluesissakin yleisön syttymään. Kokoonpano esitti varsinaista perusbluesia tosin vain parin numeron verran, mutta laadukkaalle bluesrockillehan on aina tilauksensa.
|
Yhteistyössä
Puistoblues Saverio Maccne: Look Twice
AK-77: Mustan Kissan Luu Savonsolmu Beach & Blues Party .
|
Molli-duuri-kierrot, kaikessa yksinkertaisuudessaan, olivat herkullisia. Tyylitajusta kertoo myös se, ettei bändi luukuta tuotostaan säätimet kaakossa kaiken aikaa; myös herkille balladeille, sisällyksekkäille hidastuksille ja volyymin laskuille löytyi tilaa. Tanakka yhteissoundi, jykevät basso-kitara-kuviot ja vahva bluesrockin skeema tekivät yhtyeestä yleisön todellisen lempilapsen.
Johtaja Alan Nimmo oli iloinen veikko skottiruudullisessa kiltissään. Hän muisti myös kiittää festarin talkooväkeä uhrautuvasta työstä yhteisen hyvän eteen – merkki ylhäissäätyisestä tyylitietoisuudesta sekin.
Juurevassa soundissa oli paljon samaa kuin viime vuonna Rauma Bluesissa päät sekoittaneen Eric Galesin varhaistuotannossa. Massiivinen pläjäys ei kuitenkaan pelannut pelkästään raa’an voimankäytön turvin. Herkkiäkin kohtia ja balladituntoja löytyi. Kulkeva stemmalaulu soi aivan parhaiden southern rock - bändien lailla (esimerkiksi tunnelmaisella kappaleella ”Rush Hour”). Levytyksille karakteristinen soinnin puhtaus onnistui vaivatta myös livenä.
Basisti Lindsay Coulsonin jämäkkä soundi soi mainiosti bluesrocknumeroilla. Tiheäjakoisempiin soulnumeroihin olisi ehkä mielellään suonut plektrasoittoa. Pureva soittotapa on vaikea muodostaa näppäillen, siis ilman slap-tekniikkaa. Hammond-urut (Jonny Dyke) sointuivat oivallisesti bändin tyylilajiin. Teräväaksenttinen sähköpiano toimi loistavasti soulbiiseillä. Encorena kuultu ”Let Your Love Shine in” kruunasi hienon setin, eritoten kauniin kiipparisäestyksen ansiosta.
|
|
|
Alan Nimmolla kitaran soundiefektien hyödyntäminen oli eleganttia. Hendrix-tyylin oktaavisoittoa olisi kuunnellut enemmänkin.
Järvenpään Puistoblues tunnetaan pääkonsertin lisäksi klubi- ja katulavaohjelmastaan. Kokonaisuus nostaa festivaalin yhdeksi Suomen suurimmista yleisötapahtumista. Tänä kesänä kokonaiskävijämäärä oli noin 85 000. Pääkonserttiin Vanhankylänniemeen löysi lähes 5 000 katsojaa.
ANTTI SUVANTO, teksti MARKO AHO, kuvat
Pääkonsertti, Osa 2 Kuvat pääkonsertista Kuvat katulavoilta
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2018 .
|
|