RAUMA BLUES 2017 - PÄÄKONSERTTI - RAPORTTI JA KUVAT
|
|
|
|
|
21.8.2017 Kuvagalleria
|
Eric Gales. Kuva: Olli Sulin/Jazzrytmit
|
Rauma Bluesissa maaginen pääkonsertti Rauma Bluesin kesän 2017 pääkonsertti ylitti totaalisesti itsensä. Elämää suurempi musiikkikokonaisuus kattoi laajasti afroamerikkalaisen musiikin lajityyppejä bluesista souliin ja bluesrockiin. Yleisöä hemmoteltiin esiintyjien huikeilla taidoilla.
Päätähti tänä vuonna Rauma Bluesissa oli kitaristi Eric Gales, mutta showmanship-taidoissa karismaattinen Shakura S’Aida ei jäänyt kauas hänestä. Lauluntekijä Earl Thomas toi vakuuttavasti taitonsa esiin soullaulajana. Hauskuuttakin riitti, kun Espanjan Travelln’ Brothers -velikullat pistivät tuulemaan. Tuore kotimainen The Capricorn Brothers Band kantoi ansiokkaasti bluesrockin perinnettä The Allman Brothers Band –repertoaarilla. Kuulun esikuvan tuoreen elämäkerran suomenkielinen versiokin juhlisti festaria.
Yleisö jaksoi odottaa pääesiintyjää lauantaina puoleenyöhön. Eric Gales piti ensin pienen puheen, jossa hän kertoi elämän vakavuudesta, miten jokainen haaste on tärkeä. Hän myös lupasi ”to play his ass off” – sen hän myös teki.
Gales piti hurjaakin hurjemman show’n, väläyttäen myös herkempää puoltaan (tätä esimerkiksi Jimi Hendrixin ”Little Wing” edustaa). Galesin suosima kitarasoundi on enimmäkseen terävä ja säröllä vahvistettu perusklangi, jota hän rikastuttaa maukkaasti efektilaitteiden ja kiertojen avulla. Tehokeinot eivät silti muodostu itsetarkoitukseksi. Samoin salamannopeat lickit palvelevat kokonaisuutta, ei egoistista näyttämisen halua.
Gales onnistuu hyvin studioissa, mutta hän on ennen muuta tiukka ja inspiroiva livestara. Intensiivinen lavashow ja hypnoottinen soittotyyli – toisaalta kärsivällinen teemojen kehittely – ovat kiehtovassa konfliktissa. Hän ratkaisee asian elegantisti. Oikean käden glissandot otelaudalla kulkevat niin vinhaan, että voisi kuvitella sormien savuavan tästä hinkkauksesta. Mikä saattoi hyvinkin tapahtua.
Mielenkiintoiset tyylisekoitukset – country, funk, soul, blues, progressiivinen metalli, reggae – olivat mukana vaikuttavina kombinaatioina. Galesin studiolevyilläkin kappaleet ovat melko pitkiä. Keikoilla teemojen kehittelyyn käytetään vielä enemmän aikaa.
Mittaviin kitarasooloihin sisältyy toisinaan hauskoja medley-jaksoja, joissa Eric tekee myös estotonta pilaa, kuten ”intermusiikillisia” sijoituksia (tunnetun soolon ”sisäänmeno”). Eräässä soolossa hän lähti purkamaan Hendrixin hyvin tunnettua “All Along the Watchtower” -sooloa ja päätyi niin hurjiin visioihin, että se lähes ylitti käsityskyvyn. Lisäksi hän pistää omiaan lauluteksteihin ja puoliksi laulun sanoin alkaa jutella yleisönsä kanssa.
Bluesia oli mukana varsin runsaasti (Boogie Man, Swamp, Baybe Please Don't Leave Me). Yleisö tuntuikin kaipaavan juuri sitä lisää. Oikean käden virityksin soitettu vasurikitara tuottaa erikoisesta soittotavasta johtuen kauniita harmonioita, hybridisointuja, erikoisia muunnesointuja ja epätyypillisiä intervalleja.
Rajua rytistystä ja sensitiivisiä tunteita, raisua moshausta viimeisen päälle, liikuttavia puheita – näistä aineksista muodostui show. Kitaristin LaDonna-vaimo tuki perkussioilla ja maittavin fillein Ericin laulua. Muutenkin esityksiin sisältyi paljon vivahteita ja oikeaoppisia volyymin vaihteluita – koko aikaa ei tulekaan luukuttaa täysillä.
|
Yhteistyössä
Scandinavian Blues Party, Kokkola
|
Bändin taso oli pääsolistin tason mukainen ja integriteetti vahva. Basisti Cody Wright veti kitaralickien lomaan muhkeita bassojuoksutuksia ja soitti uskomattoman kompleksin, kahden käden tapping-soolon, joka oli kuin ilmettyä Jaco Pastoriusta. Harvinaista kyllä, bassokitarassa oli capo, mutta hyvin toimi. Rumpali Nicholas Hayes löi täsmällisesti, ja groove syntyi vaivattomasti.
Loppuhuipennus oli raivokas staccato-sahaus sekä lavalla ryntäily ja kieriskely, soiton pysyessä silti eheänä – tällaista ei ole bluesjuhlilla kovin usein koettu! ”Voodoo Child” ylitti kaikki olevaisen rajat, tuli varmaan jostain toisesta maailmasta. Maailmanlopun vyörytystä seurasi kaunis ylöspäin moduloinut jakso. Siinä ilmentyi kaikkea maan ja taivaan väliltä, aina flamencosta ”Für Eliseen”. Uskomaton kokemus.
Capricorn Bros – Southbound!
Kitaristi Jarmo Nikun ja steel-kitaristi Olli Haaviston uuden bändiprojektin debyyttikeikka tapahtui Rauma Bluesissa. Yhtyeessä musisoivat lisäksi Maria Hänninen (bassokitara, laulu), Jukka Gustavson (urut, laulu) ja Anssi Nykänen (rummut). Vasta ilmestynyt Allman Brothers -historiikin suomenkielinen painos, ”Päättymätön tie – Allman Brothers Bandin tarina” (alkuperäisteoksen kirjoitti Alan Paul), antoi kimmokkeen musiikkiryhtymykselle.
|
|
The Capricorn Brothers Band. Kuva: Olli Sulin/Jazzrytmit
|
Haaviston slide-osuudet menivät jälleen tarkasti, myös mollissa, kuten Duane Allmanilla aikoinaan. Aina upea Maria Hänninen oli nyt ajoin hieman epävarma hitaissa biiseissä ja ylärekisterissä; naisvokalisti southern rock -bändissä oli siltikin kekseliäs ratkaisu. Bassoriffien vaihdot kesken kaiken hieman sekoittivat kuviota, mutta muutoin komppi Nykäsen kanssa toimi hyvin. Kaikki eivät tiedäkään, kuinka hyvä hän on basistina – laulajan ansioistahan on jo tullut paljon näyttöä.
Yksi kehittämisen kohde yhtyeellä on äänissä laulaminen. Jukan ja Marian kyvyt tietäen se ei ole homma eikä mikään. Allman Bros tunnettiin paitsi sulavalinjaisista melodioistaan myös kantrihenkisestä stemmalaulustaan. Varsinkin kertosäkeissä köörijaksot tuovat syvyyttä ja mielenkiintoa. Nyt sitä kaipasi muun muassa ”Midnight Rider”. Toisaalta kappaleiden kesto pysyi kohtuudessa, mikä ABB:n keikoilla taas oli harvinaista.
Toinen asia on siloteltu output, joka valitettavasti on vaivannut Capricornsin vanhempien jäsenien projekteja aiemminkin (Broadcast, Hoedown). ”Tyyliä on, mutta riittääkö pituus?” Pelle Miljoona kysyi joskus – kyse taisi olla silloin kilpaurheilusta, mutta pätee tähänkin. Jonkinlainen ponnettomuus näyttää kiusaavan yhtyettä, vaikka muistaakin, että kuvio on vasta hioutumassa.
Siis svengiä ja rouheutta rohkeasti lisää, niin hyvä tulee! Allman-keikat olivat kovaa vääntöä, vaikka studiolevyt olivatkin etelän rockin tapaan siloteltuja. Takapotkua Capricorn voisi lisätä, ja ehkä biisilistaakin kannattaisi tarkastella kriittisesti. Esimerkiksi ”Ramblin’ Man” sai meillä tahatonta koomista vivahdetta Karman sinänsä yritteliäässä versiossa ”Morjens” (1977).
Bluesaineksia oli miellyttävästi mukana (esimerkiksi Statesboro Blues). Hidas 6/8- blues pysyi tukevasti bändin käsissä. Jukan urkusoundi toimi oivallisesti Allman- tyyliin. Kepeä ”Southbound”-henki tavoitettiin loppunousussa.
Shakura S'Aida, showmimmi
Jo neljännesvuosisadan uran luonut, mutta Suomessa suhteellisen tuntematon vokalisti Shakura S'Aida oli nuorekas, energinen ja itsevarma estradikuningatar. Skaala ulottui aina herkästä gospelista sähäkkään diskosouliin – mukaan sopi aineksia bluesin, kantrin sekä hieman rhythm & bluesin ja jazzinkin skenestä. Sielukkaalla äänellään ja intohimoisella lavatyöllään solisti menee syvälle soulmusiikkiin.
|
|
Shakura S'Aida. Kuva: Olli Sulin/Jazzrytmit
|
|
Karismaattisen vokalistin hypnoottinen laulu meni luihin ja ytimiin, jotakin maagista siinä oli! Tuhti täräys ’heavy bluesiakin’ oli mukana. Se ei tarkoita, että koko ajan paahdetaan täysillä; myös pianokohdat otettiin taidokkaasti. Tiukkaa rock & rollia tuli myös. Siihen kahden Fenderin röyhkeä ja aggressiivinen soundi sopi loistavasti.
Ällistyttävää tällä intensiteetillä oli sorminäppäilytekniikka Telecasterilla – tarkkuus ei kärsinyt yhtään. Kaksi hyvin erityylistä kitaristia tukivat toisiaan esimerkillisesti. Shakura liehitteli ja provosoi leikkisän seksikkäästi heitä musiikilliseen kukkotappeluun. Tosikkomaisuus ja arkuus kauas, kun tämä estoton showmimmi on paikalla.
Viisikielisen bassokitaran sointi teki tukevaa pohjaa matalan h-kielen ansiosta. Mainio Roger Williams veteli myös yläkielillä sointuja. Vivahteita löytyi siis paljon, ja välillä herkistyttiin kauniiden balladien tai gospelin äärelle.
S'Aidan äänivarat tuntuivat aivan loputtomilta. Juuri kun tuntui, että nyt henki loppuu, hän jatkoi henkeään vetämättä, kuin tyhjää vaan. Ties millaisen kiertohengitystekniikan jotkut amerikkalaislaulajat ovat kehittäneet – ehkä vähän kuin saksofonisti Kenny G, joka voi jatkaa puhaltamista loputtomiin.
Shakura johti bändiä sangen impulsiivisesti, mikä toi esityksiin tuoreuden. Sävelrakenteet ja riffit ovat varsin yksinkertaisia ja juuri siksi niin tehokkaita. Artistin viimeisin albumi ”Time” (2012) ilmentää kuulijalle omaleimaista ja persoonallista näkemystä afroamerikkalaisesta musiikista.
Sytyttävä Earl Thomas
Earl Thomas on laulaja, mutta toistaiseksi tunnetumpi lauluntekijänä. Hänen kappaleitaan ovat esittäneet niin Tom Jones, Solomon Burke kuin Etta James. Grammy-ehdokas ja San Diego Music Award -voittaja sykähdytti väkevällä, soulhenkisellä laulullaan Rauma Bluesissakin.
Earl paahtoi lähes alusta loppuun voimakkaalla shout-intensiteetillä, mikä toi hieman toistonomaisuutta esitykseen. Valtavat äänivarat sallivat laulaa pianokohdassa jopa ilman mikrofonia. Laulusolisti on hyvin valoisa ja elämänmyönteinen tyyppi, jolle sydämessään toivoo hienoa uraa.
Erityisen kohottavia soitinsooloja ei juuri kuultu, jos kohta bändi teki tarkkaa työtä vokalistin taustalla. Muutoksiakin oli tullut line-up-järjestelyihin. Urkuri Noah Williams tyytyi soolokohdissa yleensä vetämään samaa ääntä, ilman juoksutuksia. Ehkä puhaltimien poisjäänti hieman myös arkisti sävelmällistä yleisilmettä sen todellisesta fenotyypistä.
Solistina sympaattinen Earl ei vielä ole aivan Otis Reddingin kaltainen magneetti, mutta menossa kehityksessä hyvään suuntaan. Klubeissa hän on epäilyksettä suggestiivinen ja vahva tyyppi. Bobby Bland -tyylin balladit olivat uskottavimpia.
Nostalgiaa on toisaalta vaikea synnyttää, kun soulklassikkoja on repertoaarissa kovin vähän. Allman Brothersin ”Soulshine” oli koskettava esitys. Siihen myös Shakura liittyi mukaan. Viestikin on ylväs:
Let your soul shine, It's better than sunshine, It's better than moonshine, Damn sure better than rain. (Warren Haynes)
Sielunveljiä Espanjasta
Espanjalainen Travellin’ Brothers ihastutti raumalaisia välittömyydellään. Mutuaalinen sielunveljeys ilmentyi esiintymisessä, ja yhtye lähestyi yleisöä urheasti. Kymmenen vuotta lavoja kiertänyt ja kuusi levyä tehnyt kokoonpano kombinoi viihteellisyyttä lujaan ja monipuoliseen perusosaamiseen (gospel, soul, rytmiblues ja lattarit).
Vokalisti Jon Careaga teki mainiota, itseironista pilaa ja lähti yleisön joukkoonkin laulamaan, niin vallattoman hauskaa oli. Huumoriahan voi bluesissakin olla, jos kohta tiputanssi alkaa liikkua riskirajoilla, ainakin jos bändi haluaa säilyttää uskottavuutensa.
Kitaristi Aitor Canibano pitäytyi perusasioissa ja soitti hienoimman soolonsa B.B. King -tyyliin. Perinteinen shuffle oli vauhdikasta, silti täsmällistä. Tempokin säilyi vauhdissa odottamattoman hyvin. Tosin tuntui olevan välillä, että lavalla onkin Gipsy Kings…
Edgar Winter White Trashin levy ”Roadwork” espanjalaisista tuli mieleen. ”Turn on Your Love Light” olikin yhdistävä biisi, jossa erityisesti saksofonisti Alain Sancho kukoisti.
ANTTI SUVANTO
Olli Sulin, kuvat (kuvagalleria)
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2017 .
|
|