RAUMA BLUES 2019 - PÄÄKONSERTTI - RAPORTTI
|
Nautinnollinen Rauma Blues 2019
|
|
John Nemeth viihtyi Raumalla. Kuva: Olli Sulin
|
20.8.2019 Kuvagalleria (Olli Sulin)
John Nemeth, John Primer ja Shemekia Copeland toivat länsirannikolle aitoa amerikanbluesia. Trickbag ja Wentus Blues Band takasivat, ettei Eurooppa jäänyt pekkaa pahemmaksi.
Teksti: Antti Suvanto
Rauma Bluesissa soul- ja rytmibluespainotteinen pääkonserttiohjelma huipentui Shemekia Copelandin upeassa solistiosuudessa, myös huuliharpisti-vokalisti John Nemeth valloitti yleisön gospelsävyisellä soulilla. Varsinaisen bluesosuuden kruunasi John Primerin rautainen sessio. Telttakonsertti käynnistyi jo iltapäivällä bluesvetoisesti Wentus Blues Bandin johdolla ja viipyi hervottomissa rockabillytunnelmissa monikansallisen Trickbagin johdolla.
Trickbag oli monelle uusi tuttavuus, vaikka bändi on toiminut jo 25 vuotta. Rennolla soitollaan ja hurtilla huumorilla siitä tuli heti yleisönsuosikki. Alkuosa oli hiukan kaavamaista lämmittelyä, mutta sekin lähti sydämestä. Ote odotetusti terästyi jatkossa. ”I Wanna Know” siirsi painopisteettä enemmän rock and rollin suuntaan.
Bändi ei kuvia kumarra isollakaan estradilla, mutta klubeilla nämä kaverit epäilyksettä tekevät yleisöstä kreisin. Yllättäen tangoa, mamboa ja rautalankakitaraa – ajoin vallitsi hiukan samanlainen, absurdi tunnelma kuin Quentin Tarantinon alkutuotannon elokuvissa (esimerkiksi Pulp Fiction).
|
|
Yhtyeen johtohahmo on vokalisti Tommy ”Big T” Moberg, vauhdikas ja tarmokas entertainer. Innostuessaan estoton showmies oli täysin pidäkkeetön ja lähti yleisön joukkoonkin laulamaan ja soittamaan lyömäsoittimia. Hän mieluusti opasti varsinkin naispuolista yleisöä perkussioiden soiton jalossa taidossa.
Stop making sense!
Ruotsalaisten yleinen tapa on kuitenkin pistää aina ensin perusasiat kuntoon. Vasta sitten mennään erikoisuuksiin, kuten show’n pitoon. Tämä pätee kaikkeen, jopa euroviisuihin; vain Suomella on varaa lähettää niihin skaboihin harrastelijoita.
Tyvestä puuhun -tyylin soisi yleistyvän Suomessakin; varsinkin popparivokalistien piirissä vallalla oleva ”latvasta suoraan huipulle” on falskia. Sellainen vain turhauttaa vähänkin kriittisen kuulijan. Nyt tarjottiin posketon show, jossa oli taito kaiken perustana.
Suomalaiskontribuution bändiin toi kitaristi Tomi Leino. Tarttuvien fillien mestari pudotteli varmoin ottein täyteaineksia laulun lomaan. Myös takapotkuille sijoitetut kitarakompit olivat jälleen omaa luokkaansa.
|
|
”Do Watcha Want” veti komeasti yhteen kahden väkevän lavacharmöörin parhaat puolet. Hieno juttu, että Leino alkaa vapautua jäykästä ja hiukan muodollisesta lookistaan. Bill Haleyn ”Rock Around The Clock” -kappaleen legendaarisen kitarasoolon (Danny Cedronen mukaan) imitaatio oli herkullinen; lämmöllä tehtyä huumoria, ei siis sarkasmia.
Englantilainen huuliharpisti West Weston puhalteli harppufillejä elegantisti ja löysi pienestä soittimestaan myös aggressiivisempaa sävyä. Weston osoittautui livetilanteessa myös taitavaksi vokalistiksi. Rumpali Marcus Andersson oli herkkänä Mobergin hulluttelulle, mutta piti ajajan paikalla timen tiukasti hallussaan. Onnistunut show vaatii aina takuumiehensä.
Lars Näsmanin kontrabasso meni melkoisin vapausastein, ja soitto oli ajoin hieman työlään näköistä. Maaliin asti kuitenkin päästiin. Rockabillybändien tyyliin jättisoittimen nostelu ja kanniskelu ympäri lavaa lisäsi visuaalista tenhoa. Toteen näytettiin, että kitaran lisäksi kontrabassoakin voi soittaa niskan takaa.
Bo Diddley -kompilla vedetty ”Listen to Your Mama” yhdisti killeribiittiin rap- osioita – kerrassaan nerokasta! Varmemmaksi vakuudeksi ”Big T” katosi lopulta vielä yleisön sekaan räppäämään. Tosikkomaisuus pois, bluesistakin!
|
|
Suomalaisyleisölle vielä hiukan vieraaksi jäänyt huuliharpisti-vokalisti John Nemeth valtasi Rauman ja ihmisten sydämet äkkirynnäköllä. Funk, blues, soul, rhythm and blues, gospel ja kauniit balladit – näillä eväillä John Nemeth Band oli liikkeellä. Tosin vokalistin hip hop -tausta on vielä kaikuna mukana tulkinnoissa.
Nemeth on urallaan kiinnostavassa kasvuvaiheessa. Soul ja gospel sopivat Nemethin lämpimälle ja pehmeälle äänelle bluesia paremmin, koska lauluääni on oikeastaan melko ohut. Munnari pelkällä rumpukompilla on aina tenhoavaa ja tekee yleisöstä pöhkön – tätä lisää, kiitos.
Rumpalin jaot noudattivat rollarien Charlie Wattsin jokseenkin riisuttua tyyliä, kuten lepuuttaa oikeaa kättä hi-hat -lyönnillä painollisilla tahdinosilla (kakkonen ja nelonen, jotka siis otetaan vasurilla virveliin). Tämä näytti olevan Rauman bändeillä tänä vuonna yleinen tapa.
Charlie on sitkeästi pitänyt pintansa, kun rumpaleita on leegioittain siirtynyt unholaan. Siirto symbaalien lyöntiin ei nyt ehkä aivan täysin tuonut sitä lennokkuutta, jollaista esimerkiksi ”jazzblues” edellyttää – tässä siis kehitettävää. Vallattoman raivoisaan rumpusooloon kuitenkin päästin setin loppujaksolla.
Puhaltimet (saksofoni, trumpetti) soivat komeasti, aivan kuin Paul Butterfield Blues Bandilla parhaina päivinään. Varsinaiset puhallinsoolot jäivät melko vähiin.
|
|
Taitavaa nyanssien käyttöä edusti ”I’m A Country Boy”, jota onnistunut urkusoundi tuki mitä parhaiten. Bändin nuori kitaristi teki hyvää perustyötä. Nemethin levytettyyn tuotantoon kannattaa ehdottomasti tutustua; laulutekstien koskettavat pohdinnatkin avautuvat silloin liveä paremmin.
|
|
John Primer. Kuva: Olli Sulin
|
The Real Deal Blues Band on kitaristi John Primerin sykähdyttävä bändikonsepti. Vasta 90-luvulla soolouralle rohkaistunut maestro (74) rakensi persoonalliselle ilmaisulleen vankan pohjan Chicagon jengissä (Magic Slim, Willie Dixon, Muddy Waters). Liioittelematta voi sanoa, että hänen Rauman-sessionsa oli yksi vuosikymmenen tärkeimpiä vierailuja.
Primerin kitaransoitossa oli nurkkaa ja särmää heti alkutahdeista alkaen. Double stopin oivallista käyttöä, vähäeleisiä power-sointuja – ja tarvittaessa myös silmitöntä staccato-sahausta. Jälkimmäistä hän teki myös lickien päälle. Useimmat kitaristit tyytyvät yhden äänen single note -sahaamiseen plektralla, ja parhaimmillaankin kolmiääniseen sointuun (tekemättä edes arpeggioita).
Basistin kanssa seniorit vetivät tiukkaa settiä, keskitempoista ja hidasta 12 tahdin bluesia ja tiheäjakoista rhythm and bluesia; parasta aikoihin. Viisikielinen bassokitara oli tyrmäävän hyvä; tekemättä mitään numeroa itsestään basisti muodosti jykevän ja samalla joustavan rytmisen taustan kitaralle, laululle ja huuliharpulle.
Huuliharppu (Steve Bell) oli mukana klubi-illan unplugged-duokeikalla. Harppu kohosi nyt vielä keskeisemmäksi kuin duolla. Raastava vääntöä keuhkojen pohjasta – aivan varmasti myös sydämen pohjasta, mutta tarvittaessa huilun kaltaista, eleganttia ja taidokasta kuviointia. Harpun ylä-äänillä leikittelyä oli ilo kuunnella.
|
|
|
Bellin munnarisoolot menivät kautta linjan pienellä bluesharpulla, vaikka biisi menee mollissa – kaikki bluesharputhan on viritetty yhteen duuriin. Tietysti ne ovat vain mollien komplementtisointuja, mutta tämähän on pelkkää musiikinteoriaa. Soittaa nautinnollinen soolo siinä, ilman ainuttakaan väärää ääntä, on teko.
Steve Bell hieman kompensoi skaalaan kuulumattomia ääniä sopraanosaksofonia muistuttavalla äänellä ja omalla hyräillyllään. Taitava sävelmaalari ei koskaan maalaa itseään nurkkaan.
”Hoochie Coochie Man” kuultiin bändiversiona uudestaan. Muuten ei ollut paljon yhteistä edellisillan workshopin kanssa, paitsi kaunis balladi ”Rainy Night in Georgia”. Maestron sydämiin käyneen unplugged-session jäljiltä hyppy raisuun, sähköiseen ja kipinöivään maailmaan oli melkoinen.
“Got My Mojo Working” huipensi session. Nemethiä ja Primeria kuultiin vielä illan viimeisessä sessiossa, kun Shemekia pyysi heidät lavalle. Spiikissään hän aprikoi, mahdammeko olleenkaan tietää, millainen bluesin elävä legenda meillä oikein oli keskuudessamme.
Nyt ainakin tiedämme.
Paljon nautintoja siis mahtui Rauma Bluesin ohjelmaan. Yleisömäärien kasvaessa Rauman päätapahtuma-areena, suuri bluesteltta, alkaa jo käydä ahtaaksi. Salin takaosassa ovat varatut paikat, keskellä istumapaikat ja etuosa tanssijoille tai muuten seisaaltaan kuuntelevan yleisön. Jälkimmäistä alkoi olla niin lukuisasti, että keskiosasta näköyhteyttä ei saanut enää edes näyttöruutuun, saati itse estradille. Screenin nostoa tai koon kasvatusta taas rajoittaa teltan katto – ehkä useampi näyttölaite auttaisi? Joka tapauksessa hieno juttu, että yleisöä on paljon, kunhan kaikkien kuuntelu- ja katselunautinto säilytetään.
ANTTI SUVANTO
Kuvagalleria (Olli Sulin)
|
|
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2019 .
|
|