KONSERTTIARVIO
|
|
|
Seestynyt Santana ja Lightnin’ Lyytinen
|
|
Kuva: Michelle McGowne
|
23.6.2018
Kestosuosikki Carlos Santana levitti sanomaansa Helsingin Kaisaniemessä. Suomen tunnetuin bluesartisti Erja Lyytinen otti tilanteesta kaiken irti lämppärinä ja jamikaverina.
Valoisana kesäiltana Helsingin Kaisaniemen puistoon saapuneet tuhannet fanit kokivat positiivisen yllätyksen, kun maailmankuulu kitaristi-laulaja Carlos Santana toi yhdeksänhenkisen yhtyeensä Suomeen. Divination Tour -maailmankiertue aloitettiin komeasti keskiyön auringon alla.
Carlos Santana, Woodstock-legenda ja miljoonia albumeja myynyt herrasmies, ei ole viime vuosina suinkaan levännyt laakereillaan. Hän seuraa edelleen aikaansa. Kiertueen järjestäjä Milagro Foundation on Santanan perheen perustama hyväntekeväisyysjärjestö, joka pyrkii (yhteistyössä UNICEFin kanssa) parantamaan lasten ja nuorten asemaa kehitysmaissa, muun muassa Afrikassa ja Etelä-Amerikassa, erityisesti koulutuksen ja taidekasvatuksen osalta.
Seitsemänkymppisessä Santanassa ikä ei näy, paitsi tietynlaisena seestymisenä ja rauhoittumisena, jotka ovat kypsän iän tuomia parhaimpia ominaisuuksia. Hän vaikuttaa mieheltä, joka on löytänyt tasapainon ja rauhan itsensä kanssa.
Kaisaniemessä yhtyeen kokoonpano on juuri niin monimuotoinen kuin Santanalta saattaa odottaakin. Tuhdin soinnin tarjosivat kahdet rummut, congat, kosketinsoittimet, kaksi soolokitaraa, basso ja Santanan lisäksi kaksi varsinaista vokalistia, joista toinen välillä tarttui vetopasuunaan ja toinen lyömäsoittimiin.
Konsertin musiikkivalinnat oli harkittu tarkkaan. Vanhaa tuttua ja myös uutta musiikkia kuultiin sopivassa suhteessa esiintymispaikkaan ja yleisörakenteeseen. Show vietiin läpi ammattimaisen sujuvasti. Kiertueohjelmistosta kävi ilmi Santanan uudelleen herännyt kiinnostus afrikkalaiseen musiikkiin. Hän onkin tekemässä uutta, vielä tänä vuonna ilmestyvää levyään yhteistyössä tunnettujen afrikkalaismuusikoiden kanssa.
|
Yhteistyössä
Puistoblues, Järvenpää
AK-77: Mustan Kissan Luu Savonsolmu Beach & Blues Party .
|
Taustaskriineillä pyöri videoesitys, joka oli taitavasti kytketty musiikkiin. Nostalgisten välähdysten, kuten Woodstockin riemukkaiden mutakylpyjen, lomaan oli sijoitettu vanhoja mustavalkoisia filminpätkiä afrikkalaisista tanssi- ja rituaaliesityksistä. Niitä seurasi videopätkiä Santanan villeiltä nuoruusvuosilta. Samalla kuultiin livenä conga-rumpujen hurja, transsiin kiihdyttävä tykitys, johon toiset rummut liittyivät. Alussa oli rytmi.
Videoesityksestä leikattiin suoraan lähetykseen, eli bändiin lavalla. Kuvaaja keskittyi taitavasti aina kuhunkin sooloa soittavaan tai laulavaan yhtyeen jäseneen. Laulujen mukaan vaihtelivat myös videokuvat, jotka olivat milloin pysähdyttäviä ja vakavia, milloin elämäniloisia ja romanttisia.
Alkuun yhtye veti pitkän, tauottoman hittiputken. ”Evil Ways”, ”Black Magic Woman” ja ”Oye Como Va” hurmasivat. Eniten ihmetytti Santana itse. Hänen teränsä ei ollut yhtään tylsynyt, ja kultaisen kitaran soinnut kaikuivat ilmoille yhtä kirkkaina kuin ennen. Kansa malttoi olla välillä hiiren hiljaa kuunnellen Maestron soittoa.
Santana jätti tällä kertaa laulamisen nuorempien tehtäväksi. Se kävikin helposti kahden erinomaisen laulusolistin vuorotellessa. Varsinkin soulkultakurkku Ray Greene tarjosi yleisölle unohtumattomia hetkiä illan hämärtyessä. Espanjankieliset laulut esitti pääasiassa Andy Vargas. Erikoismaininnan ansaitsevat myös conga-rumpuja soittava Paoli Mejas ja toista isoa rumpusettiä hoidellut Cindy Blackman-Santana, Carlosin aviosiippa. David Matthews koskettimissa oli myös vakuuttava.
|
|
Santana osoitti kunnioitusta niin jazzin suurille nimille (John Coltranen ”A Love Supreme”) kuin Jimi Hendrixillekin (”Third Stone from the Sun”). Monet lauluista olivat vain katkelmia ja toimivat osina musiikillista tajunnanvirtaa, joka ei hetkeksikään loppunut tyystin. Kahden tunnin keikka oli voimannäyttö muusikoilta. Suurin osa yleisöstäkin jaksoi pysyä mukana ja eläytyä täysillä esitykseen.
Latinoromansseistakaan ei päästy yli eikä ympäri. ”Mona Lisa” ja ”Maria Maria” upposivat yleisöön aivan yhtä hyvin kuin improvisoidut afro-latino-tanssirytmitkin. ”Corazon Espinado” oli myös pakollista kuultavaa. Potpuria täydensivät vielä Temptations-hitti ”Get Ready” ja jopa Rollareiden ”Satisfaction”.
Monen mielestä konsertin kohokohta koitti loppuvaiheessa, kun Santana kutsui Erja Lyytisen lavalle jammailemaan kanssaan. Santana loihe lausumaan: ”My new friend represents the future – and I like the future! Erja… I call her lightning! Lightnin’ Hopkins, you know”, hän jatkoi, sivuuttaen suomalaisen sukunimen lausumisvaikeudet. Samalla hän tuli keksineeksi Erjalle uuden, sopivan lempinimen, joka toivottavasti säilyy. Menneisyys ja tulevaisuus kohtasivat ja löivät kättä parhaalla mahdollisella tavalla muusikoiden haastaessa leikillisesti toisiaan kilpasoitantaan.
Bailauksen ohessa Santana selvitti yleisölle elämänfilosofiaansa: miten tärkeää on välillä ”go crazy”. Siten elää kauemmin ja saa toisetkin ihmiset nauramaan. Vaikuttavien lopputekstien ja -kuvien pyöriessä videolla Santana halusi vielä muistuttaa yleisöä siitä, että erilaisuuksistamme huolimatta olemme kaikki yhtä. Carlos Santanasta ei ole koskaan puuttunut hengellisyyttä. Siksi tuntuukin aivan luonnolliselta, että hän on päätynyt levittämään maailmalle universaalin rauhan ja rakkauden sanomaa, omalla ainutlaatuisella tavallaan.
Voimanainen Erja Lyytinen
Erja Lyytinen yhtyeineen oli onnistunut valinta Santanan lämmittelijäksi. Aina tyylikäs, muun muassa Puistobluesiin valmistautuva Erja oli ilo korvalle ja silmälle. ”Ihanaa!” Hyvä fiilis!” Erja hehkutti vielä vähän jähmeälle yleisölle. Moni tuli paikalle vasta Santanaa katsomaan – omaksi vahingokseen, sillä Erja oli todella hyvässä vedossa saadessaan soittaa idolinsa lämppärinä.
|
|
Erjan energinen bluesrock sai välillä suorastaan progressiivisia sävyjä. Unelmoivia kitarasooloja ja pitkiä improvisaatioita kuultiin tällä kertaa enemmän kuin monesti aikaisemmin.
Erjan taustayhtyeenä yhtyeenä soittivat Iiro Laitinen rummuissa, Tatu Back bassossa ja Harri Taittonen uruissa. Bändi ei aikaillut, vaan kävi suoraan asiaan rankalla slidepuristuksella ”Lover’s Novels”. Erjan uusimman albumin ”Stolen Hearts” kappaleista valikoitui synkähkö ”Black Ocean” hypnoottisine heavyriffeineen. ”Everything´s Fine” rokkasi sähköistävästi. ”Slowly Burning” vei taas syvälle ja sisälle bluesiin. Kappale pursui Gary Moore -tyyppistä kaihoa, surua rikkoutuneesta kodista, jossa mikään ei ole enää kuin ennen. Uudempaa musiikkia edusti hienosti naisenergiaa uhkuva ”Without You”.
Erityisen hyvin Erjalle sopi Koko Taylorin ”I’m a Woman”. Huumorilla höystetty kitarataiturointi ja ilmeikäs laulu olivat laittamaton yhdistelmä. Erja uskalsi käydä muitta mutkitta käsiksi myös Jimi Hendrixiin. ”Crosstown Traffic” kutitteli selkärankaa ja aiheutti hyviä kylmiä väreitä. ”Rocking Chair” kuultiin voimallisena loppukappaleena. Erja on tehnyt kovasti töitä ja enemmän kuin lunastanut paikkansa maailman huippukitaristien joukossa. Tämäkin keikka todisti, että suunta voi jatkua ylöspäin.
ANNAMARI LAUSALA
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2018 .
|
|