SAVONSOLMU BEACH & BLUES PARTY 2017, PIEKSÄMÄKI - RAPORTTI JA KUVAT
|
|
|
|
|
13.7.2017 Kuvagalleria
|
Melrose on voimissaan.
|
”Se on blues” – Pieksämäen kesätapahtuma 20. kerran Savonsolmu Beach & Blues Party houkutteli mukavasti väkeä Savon omaan juurimusiikkikeitaaseen. Isoina niminä nähtiin James Harman, SF Blues ja Melrose.
Pieksäjärven kainalossa, kauniilla Toikanniemellä sijaitsevassa Hotelli Savonsolmussa vietettiin heinäkuun toisena viikonloppuna juhlallinen 20. Savonsolmu Beach & Blues Party.
Jake’s Blues Band ja Grandmother Corn olivat lauteilla iltatorilla, kun tapahtuma sai alkunsa jo keskiviikkona. Torstaina esiintyi Bar Coronassa brittiläinen Emma Black. Pääkonsertti järjestettiin Hotelli Savonsolmun viheralueella lauantaina, kirkkaimpina tähtinä kotoinen SF Blues sekä amerikkalainen James Harman.
Pieksämäen nimi tulee perimätiedon mukaan Pieksäjärven laineista, jotka pieksävät rantaa. Tämä tuntui todenmukaiselta selitykseltä laineiden soitellessa rantakiviä kuin tuutulaulua illan tullen väsyneelle bluesmatkailijalle. Organisaatio toimi sujuvasti, ja juhlat vietettiin onnistuneesti mitä parhaimman tunnelman vallitessa. Palvelu oli kaikkialla hyväntuulista ja kohteliasta.
Lauantain päätapahtuman rantalavaa alettiin rakentaa aikaisin aamulla. Niinpä se oli valmiina ja soittokunnossa täsmälleen aikataulun mukaisesti. Muutenkin aikataulut pitivät paikkansa konsertissa kiitettävästi. Äänentoisto oli moitteetonta. Jokaisen yhtyeen soittoaika (mukaan lukien encore) oli laskettu tarkkaan. Avausbändi Tap Jelly Blues Band soitti ehkä hieman yli, mutta suotakoon se paikkakunnan omille pojille!
|
|
James Harman ja Jaska Prepula
|
Kun varsinkin kesällä on tapana valittaa säästä, mainittakoon, että keli oli lähes liian hyvä. Aurinko paistaa rällötti lauantaina täysin pilvettömältä taivaalta koko pitkän päivän, kunnes lopulta suvaitsi laskea mailleen James Harmanin esityksen jälkeen. Todellista marmatuksen aihetta antoi tyynessä säässä lähes kaikkialta tunkenut tupakansavu. Kannattaa muistaa, että toisen huvi saattaa heikentää kohtuuttomasti toisen nautintoa. Esimerkiksi Parkkibaarin vieressä olisi ollut sopivan kokoinen, vilpoinen alue tupakointia varten.
Pieksämäellä harrastetaan aktiivista museoautojen laittoa, mikä näkyi katukuvassakin. Vuoden mittaan järjestetään muun muassa näyttelyjä ja kokoontumisajoja. Niiden oheisohjelmana kuullaan tietysti rockabillymusiikkia. Tämän kesätapahtuman ohjelmassa oli kaksikin tämän lajityypin edustajaa, puhdasverinen rockabilly-yhtye Brandy Rockers ja monen suosikki takavuosilta, rokkaavampi Melrose.
SF Bluesin riskipeli tuottaa tulosta
Yleisöä oli kerääntynyt suurin joukoin lavan eteen, kun MC:nä toiminut Teppo Nättilä huudatti SF Bluesin esiin. Väki oli tullut heitä kuuntelemaan, ja sai haluamansa.
Poikien soiton jälkeen seurasi suorastaan harmittava yleisökato; ottaen huomioon, että James Harman ja Tomi Leino Trio oli sentään buukattu toiseksi pääesiintyjäksi. Kellokin oli silloin vasta iltayhdeksän kohdalla ja kesäilta parhaimmillaan.
|
|
Melrose: Roger, Jami ja Tokela
|
Heikki Silvennoinen, Dave Lindholm ja Pepe Ahlqvist esiintyivät tällä kertaa sulassa sovussa ja yhteisymmärryksessä. Kolmen omapäisen ja omilla ansioillaan tunnetuksi tulleen keikkamuusikon uudelleen yhdistäminen on aina riskipeliä. Miehet ovat kuitenkin tunteneet toisensa vuosikymmeniä, ja särmät ovat sitä myöten hioutuneet. Yleisöön iski Bo Diddleyn ”Hey Mona”. Pepe oli hyvässä äänessä ja toimi tällä keikalla laulusolistina useammin kuin muut.
Freddie Kingin tuttuakin tutumpaan hittiin ”Going Down” Heikki Silvennoinen päräytti soolon kuin näytteeksi olemassaolostaan lavan reunalla. Dave Lindholm esitti oman Muddy Waters -versionsa ”Hoochie Koochie Boy”, joka sai yleisöltä asiaankuuluvat suosionosoitukset.
”I Loved Another Woman” on eniten kierrätettyjä Fleetwood Mac -kappaleita. Heikki esitti sen kauniisti, ehkä vähän innottomasti. Hän sooloili kolmikosta vähiten tällä kertaa. Kun Pepe sitten astui puikkoihin laulamaan Guitar Slim - klassikkoa ”The Things That I Used to Do”, bluesin vaikutus alkoi hiipiä vastustamattomasti pitkin selkärankaa. Niin kuin Duke Elligton aikanaan lausahti: ”Jos se kuulostaa hyvältä, se on hyvää”. Mitäpä tuohon lisäämään.
Lightnin’ Hopkinsin ”Mojo Hand” on tuttu biisi, jossa Daven slide-kitara ja Pepen huuliharppu kävivät bluesin alkulähteillä. Samoin kuultiin ”Crossroads” omanlaisena versiona, joka oli puoliksi moderni ja puoliksi traditionaalinen. Pian olikin jo yllättäen kolme huuliharpistia lavalla, mikä kuulosti hienolta!
|
Blues-Finland.comin kanssa yhteistyössä
Rauma Blues
|
Laulavan basistin Mikko Löytyn kappaleena kuultiin ”Don’t Lie to Me”. Loppunousuksi saatiin ”Rock Me Baby” nopeahkona versiona sekä ”Talk to Me Baby”, jossa kaikki kitaristit sooloilivat vuorollaan. Yleisön laulattaminen ei oikein onnistunut ”The Blues is Alright” -kappaleessa, ja lopulta Pepe luovutti. Encorena tuli, mikäpä muukaan kuin ”Hey Joe”, jossa Dave ja Heikki jakoivat Hendrixin tehtävät.
Kun pojat pääsivät vauhtiin, tuntuu kuin he olisivat aina olleet yhdessä. Ehkä se oli täysikuun aikaa ja taikaa, mutta melkein tippa tuli silmään. Halusivatpa he tai eivät, he ovat jo osa suomalaista kulttuuriperintöä, yhden sukupolven tunteiden tulkkeja. Heidän suosionsa kestää ainakin yhtä kauan kuin me jaksamme bailata.
Autenttinen bluesmies James Harman
James Harman, pitkän uran bluesmuusikkona kyntänyt pukinpartainen, pilkesilmäinen konkari on saavutuksiinsa nähden vaatimaton mies. Kun häntä hieman kehaisee, hän vastaa, ettei bluesissa ole tähtiä. ”Kaikki me olemme samanarvoisia”, hän sanoo.
|
|
Ykkösketju: Silvennoinen-Lindholm-Ahlqvist
|
Alabamassa syntynyt ja varttunut Harman on laulanut lapsena kirkkokuorossa. Pianopenkille hänet nostettiin jo nelivuotiaana. Teini-iässä hän hurahti bluesiin nähtyään Junior Walkerin esiintymisen. Harman on kasvanut samanlaisessa maaperässä kuin useimmat afroamerikkalaiset vanhan koulun bluesmuusikot. Siksipä hän on imenyt vaikutteita aivan eri tavoin kuin esimerkiksi eurooppalaiset soittajat. Hänen bluesinsa on autenttista. Moni hänen lauluistaan alkaa sanoilla: ”Kuulkaas nyt, kun kerron teille tarinan”. James Harman eläytyy lauluihinsa, jutustelee ja on ”tilanteessa”. Harmi, että hänen välispiikkinsä eivät kuuluneet festivaalialueen takaosaan, koska hänen puhetyylinsä on melko hiljainen ja taka- artikuloiva.
James Harmanin lauluääni on sitä vastoin kuuluva ja yllättävän kirkas. Hönkää riitti myös huuliharppuun, joka on hänen suuri rakkautensa. Harmanilla on ollut myös onni saada Suomen-kiertueelle taustatuekseen parhaat soittajat, Tomi Leino Trio. Kuunteleva ja myötäilevä kolmikko ei ole koskaan ollut millään egotripillä, vaan bluesin palveluksessa. Jaska Prepula ja Mikko Peltola nostavat bändin kuin bändin tasoa. Tomi Leinon säästeliäät (ei yhtään turhaa nuottia) soolot putoilivat kokonaisuuteen kuin kallisarvoiset helmet avoimeen hattuun Jamesin sanoessa ”Play it, man!”
”What You Gonna Do About Me” on pitkä blues seurustelun vaikeudesta. Harmanin ominaislaatu tuli selväksi. Tässä ei pelattu hiteillä, vaan oltiin bluesin lähteillä. Tunnelma oli jo kuin etelävaltioissa, swamp bluesin ja hoodoon kotimaisemilla taikaesineineen ja loitsuineeen. Välillä James innostui esittämään kuuluisia huuliharppusoolojaan.
Lähes kaikki laulut olivat pitkiä ja hidastempoisia, esimerkiksi ”Somebody’s Got to Go” ja ”You Worry Me”. Tuntiin ei mahtunut montaa kappaletta, mutta määrä ei ollut pääasia, vaan laatu.
Vaikka James Harman on soittanut pitkiäkin settejä useilla festivaaleilla, hän on ehkä enemmän edukseen pienissä klubeissa, joissa vuorovaikutus esiintyjän ja yleisön välillä on kiinteämpää. Loistava ”Call My Baby” esitettiin melko harvalle, mutta sitäkin intensiivisemmin asiaan paneutuneelle lavanedusjoukolle.
Halusitte tai ette: Tap Jelly Blues Band
JP Sivosen ja Ipi Kaipiaisen luotsaamalla Tap Jelly Blues Bandilla oli kunnia avata juhlavuoden konsertti, tällä kertaa peräti tuplamiehityksellä, mikä tarkoitti, että soittajia vaihdettiin kesken keikan. Kun heilläkin on menossa bändin 23. vuosi, oli todettava, että Pieksämäellä ei tosiaankaan vietetty mitään keltanokkien festivaalia. Yhtye soitti tuttua keikkaohjelmistoaan, piristäen sitä väliin pienillä yllätyksillä.
”My Blues” aloitti, ja ”Little Bitty Woman” sekä ”Like a King” seurasivat. ”No Good Luck” oli slidekitaran voimannäyttö. Tällä kertaa oltiin rokkibluesin linjalla – yhtään hitaampaa bluesia ei tainnut mahtua joukkoon.
|
|
Vanha tuttu ”Gimme Some Lovin’” oli piristävä yllätys ja se sujui mainiosti ilman Hammond-urkujakin. Pieksäjärven pinta välkehti hopeisena, ja aurinko helotti soittajien selän takana. Siksi lavashow’ta ei kaihtimista huolimatta kaikkialta nähnyt. JP kiitti lopuksi yleisöä: ”Kiitos niille, jotka tykkäsitte musiikistamme, ja jotka eivät tykänneet – mitä sen on väliä!” Blues-asennetta.
Melrose porhaltaa täysillä
Melrose on niitä bändejä, joiden ei ole koskaan tarvinnut tehdä comebackia, koska he eivät koskaan oikeastaan ole lopettaneet. Henkilövaihdoksia on tullut verkalleen, mutta 36-vuotiasta Melrosea ei olisi olemassa ilman Tokelaa. Jami on seurannut mukana parikymmentä vuotta. Basisti Roger Nieminenkin on ollut mukana pitkään.
Melrose on parhaimmillaan kesäillassa ja kuunneltuna aika kovalla volyymillä, joten olosuhteet festarin päätösesiintyjänä olivat kyllä otolliset. Voi sanoa, että lavasäteily, joka on tehnyt heistä suosittuja ulkomaita myöten, ei ole kadonnut. Nuoruuden pahimman punkkapinan karistua heistä on kehittynyt entistä parempia ja rennompia rokkareita.
Melrosen noustua Savonsolmun rantalavalle hetkellinen yleisökato onneksi unohtui. Tokela, Roger ja Jami saivat riehua varsin tuntuvalle kansanjoukolle.
Ohjelmistoon kuuluu Melrose-tuotantoa isolla kauhalla. Ensimmäisen levyn helmiä on ”Lust at First Sight”, ja osuutensa sai myös kakkosplatta ”Another Piece of Cake”. Uudemmista biiseistä varsinkin ”It’s in the Bag” sai yleisöön vauhtia. Huipennukseksi oli vain yksi vaihtoehto, Melrosen kuuluisin kappale ”Rich Little Bitch”, johon kehkeytyi vähän yhteislauluakin yleisön kanssa.
Sielukkaasti klubilla
Perjantai-iltana Hotelli Savonsolmun pääravintolassa viihdytti kolme bändiä. Swamptown Boogie on paikallinen trio, joka eteläsavolaista huumoria viljellen ja tunnettuja blueskappaleita soittaen on ottanut tehtäväkseen hauskanpidon ja yleisön tanssittamisen. Yhtyeen muodostavat Matti Majoinen (kitara), T.T. Tarkiainen (basso) ja Harri Sotti (rummut). Kaikki myös osaavat laulaa.
Volyymi oli hiukan liian kovalla ainakin ensi alkuun, eikä soolokitara kunnolla kuulunut, mutta namiskat saatiin vihdoin oikeisiin asentoihin ja blues raikaamaan. Mitään heppoisia lauluja nämä eivät olleet. Mukana oli kappaleita Otis Rushilta, Freddie Kingiltä ja James Cottonilta. Yleisö saatiin kuitenkin tanssilattialle, mikä oli pääasia. Pieksämäellä pyörähdeltiin ihan eri malliin kuin esimerkiksi pääkaupungissa, ja sitä oli hauska katsoa. Tämä siis Pieksämäen hyväksi 6-0.
Jay Kay & Blues Gang vei pisteet kotiin. Yhtäkkiä alkoi vaan kuulua niin sielukasta bluesia, että piti mennä ihmettelemään, minkä näköisistä veikoista se oikein lähti. Jouni Kallenautio ja kumppanit näitä sulosointuja tuottivat. Pojat versioivat muun muassa Peter Greenin ja Fleetwood Macin kappaleita. Illan huippuhetkiä oli myös se, kun Helge Tallqvist hyppäsi lavalle hupparissaan ja vetäisi bändin kanssa pari jäänviileää biisiä. Huuliharppu hänellä on kuulemma aina taskussaan. Hyvänyön kappaleena kuultiin hivelevän kaunis ”Albatross”. Tällä jengillä on oma tinkimätön tyylinsä, josta pidetään kiinni loppuun asti.
Kuopion suunnalta kotoisin oleva Brandy Rockers on veivannut rockabillyä vuodesta 1978. Uraan on mahtunut katkoksia, nousuja ja laskuja, mutta nyt kypsässä iässä miehet ovat jalostaneet musiikkinsa taiteeksi, jota kuuntelee mielellään, olipa oma musiikkimaku millainen vain.
Heidän esityksensä oli pukeutumista ja hiuslaitteita myöten viimeisen päälle tyylikäs. Soittimina olivat kitara, ’jazzkitara’, kontrabasso ja rummut. Heidän ohjelmistonsa sisälsi varhaista Elvistä, Johnny Cashia, Carl Perkinsiä ja muita 50-luvun suuria nimiä. Äänentoisto oli jokseenkin sopiva, ja bändi tanssittikin väkeä pikkutunneille asti.
Bluesin soundia tervalepästä
Festivaalialueella oli oheisohjelmana sikarilaatikkokitaroiden esittely. Janne Nieminen on tehnyt ”Hobo 63 Cigar Box Guitars” -nimellä soittimia harrastuksenaan vuodesta 2011. On syntynyt jo 360 kappaletta pääasiassa 3- kielisiä kitaroita; 2- ja 1-kielisiäkin löytyy muutama. Näitä erikoisia ja viimeistelyltään kauniita kitaroita sai vapaasti kokeilla Savonsolmun pikkulavalla. Niitä soitetaan pääasiassa slidella, mutta näppäilläkin voi.
Kaikkien kitaroiden rungot ovat puisia sikarilaatikoita. Niitä on kertynyt kaikkialta maailmasta. Suomalaisista puista tervaleppä on paras. Jokaisessa sikarilaatikkokitarassa on persoonallinen äänensä, ja niitä soitetaan vahvistimen avulla, aivan kuin muitakin kitaroita. Mitä kauempana mikrofoni on kaulasta, sitä kirkkaampi on ääni. Kahdesta kitarasta ja rummuista syntyy jo aivan kelvollinen bändi. Tiedusteluun, mikä on soundi, Nieminen vastaa: ”Se on blues!”
ANNAMARI LAUSALA, teksti PASI TUOMINEN, kuvat
Kuvagalleria
Linkki: Savonsolmublues.com
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2017 .
|
|