|
|
|
|
24.1.2017 Kuvagalleria
|
Eero Raittinen ja Ismo Haavisto
|
Käy lämmin henkäys talvisäässä Saariselän Tunturibluesiin sopii sanapari "tuttu ja turvallinen", mutta ei festivaalilla erilaisuutta ja luovuuttakaan kavahdeta. Tunturissa juhlittiin 26:nnen kerran.
Lapissa ei jää jähmetä tai pakkanen pane, kun Saariselän Tunturiblues lämmittää musiikkikansan pohjoissuomalaiseen hehkuun. Lumet seisauttaneen kokonaisuuden tarjosivat tällä kertaa Eero Raittinen, Eldis, Ismo Haavisto, Southpaw Steel 'n' Twang ja Hustle Fuzz.
Tunturibluesin toimintaidea on niin moneen kertaan toimivaksi todettu, että vapaamuotoisesti soljuen edettiin nytkin. Eero Raittinen käväisi niin Eldiksen kuin Hustle Fuzzin laulusolistina, Eldis puolestaan säesti milloin Eeroa, milloin Ismo Haavistoa. Illat alkoivat muutaman biisin "luomuseteillä" ja päättyivät bändien osuuksia seuranneilla jameilla.
Konseptiin kuuluu lisäksi lauantainen iltapäiväkonsertti Kaunispään Huipulla, 437 metrin korkeudessa merenpinnasta.
Eero Raittinen toimi Tunturibluesin taiteellisena johtajana 20:nnen ja näillä näkymin viimeisen kerran. "Tunturiblues on saanut etelän mediassa aika vähän julkisuutta, kun ajattelee, kuinka hyvää toimintaa täällä on", Eero sanoi, muttei antanut asian sen enempää häiritä. Suomalaisen musiikin pitkämatkalainen teutaroi energisesti sekä Santa's Hotel Tunturin molemmissa iltakonserteissa että Kaunispään Huipulla.
Huipun jameissa Eero ja Ismo Haavisto innostuivat duetoimaan Kim Wilson - Nick Lowe -biisin "One's Too Many (And a Hundred Ain't Enough)". Veto oli yksi viikonlopun mojovimmista. Hustle Fuzzin kanssa Eero veti muun muassa kappaleet "You're for Me" ja "Go to Hell". Ne ovat tutut "Eeron elpeeltä" (1970), jonka hengessä Eero ja Hustle Fuzz rundasivat viime vuonna.
"Eeron elpee" -klassikolla soittivat aikansa starat Albert Järvisestä, Jukka Tolosesta, Häkä Virtasesta ja Paroni Paakkunaisesta lähtien. "Levyn tekeminen oli aika yksinkertaista, sillä muusikot tapasivat jatkuvasti tosiaan N-Clubilla Helsingissä", Eero kertaa. "St Louis Blues" on yksi levyn ehdottomista kohokohdista, soolokitaristina Albert Järvinen. "Järvisenkin kun pyysin mukaan, jo seuraavana päivänä hän tuli studiolle äänittämään!"
Hustle Fuzz suoriutui oivallisesti omillaankin. Bändin oman määritelmän mukaista 'kotibilejazzia' kuultiin iltakonserteissa lähes identtisin setein. Saksofonisti Juho Hurskaisen biisit "Viimeiseen hengenvetoon" ja "Kusipään kuolema" (niille on tosin Google Translatorilla tehdyt italiankieliset nimetkin) toimivat kivasti. Kitaristi Henri Jokisen palalla "Spoonful of Mustard" kuusikielinen pääsi valloilleen. Lainakappaleista etenkin "Yeh, Yeh" on vahvasti mukana Hustle Fuzzin settilistalla.
|
|
Hustle Fuzz: Jokinen ja Koivusalo
|
Välillä Hustle Fuzzin menossa tapahtui niin paljon, ettei tiennyt, mihin katsoisi ja mihin korvansa suuntaisi. Hurskaisen tyylitajuinen ja sävykäs puhallintyö tunnetaan; hänen foninsa keskusteli ajoittain makoisasti Jussi Reunamäen koskettimien kanssa. Kun vielä kitaristi Jokinen ja rumpali Severi Koivusalo päästivät luovuutensa pulppuamaan, osasi Seppo Kylänpään selväpiirteisen rauhallista bassoa totisesti arvostaa. Mainio orkesteri, joka kannattaa ehdottomasti nähdä livenä.
Eldiksen kokoonpanosta löytyy lahjakkuutta moneen lähtöön. Jere Ijäs, Pete Kautto ja Jape Karjalainen ovat bändin touhukkaimmat jäsenet, siinä missä kosketinsoittaja Risto Kumpulainen, rumpali Kepa Kettunen ja puhallinsektio tyytyvät täydentäviin rooleihin.
Kun Eldis esiintyi ensimmäistä kertaa Tunturibluesissa (nyt oli jo neljäs peräkkäinen vuosi), ohjelmisto koostui lainakappaleista. Nyt tilanne on tyystin toinen: settiä hallitsivat Ijäksen ja Kauton kappaleet. "Daga Daga" sai menevänä aloitusnumerona yleisön tanssilattialle. "Nite Train" ja "Corporate Voice" erottuivat intensiivisyydellään. Takavuosikymmenten Danny-show'sta inspiraationsa saanut "Big D" taas soi isommin tarttuvine kertseineen. Iisi "Lautta" päätti Eldiksen setit tyylillä.
|
Blues-Finland.comin kanssa yhteistyössä Charlie Musselwhite Suomessa Erja Lyytinen Suomen-kiertueella
|
Ismo Haavistolla on joukko hyviä syitä olla esillä. Pian tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun hän heitti ensimmäisen blueskeikkansa. Ismo suunnittelee juhlakiertuetta markkeeratakseen Lahden Torvessa alkanutta uraa. Lahti Big Bandin kanssa tehty albumi "Fire Breath" ilmestyi viime syksynä. Lisää pössistä alkuvuoteen tuo tosiasia, että Ismo on mukana omalla biisillään Aki Kaurismäen uudessa elokuvassa Toivon tuolla puolen.
Tunturiblues-viikolla Ismo lyöttäytyi yhteen Eldiksen kanssa. Maanantaina vedettiin treenit ja tiistaina keikka Helsingin Malmitalossa. Näin oli setti treenattu kuntoon Saariselkää varten. Juomahenkinen "I Got Loaded" tanssitutti taatusti. Vastustamattoman huuliharppuriffin viemä "Marina" ja raisun eksoottinen "Kairo" nousivat myös settien valioihin.
|
|
Ismo Haavisto
|
Haaviston esiintymiset Saariselällä olivat totutun energiset. Laulaessaan hän ei palkeita säästele, ja kuviot niin kitaralla kuin huuliharpulla (ja soittaa hän tarvittaessa zydeco-haitariakin) pakottavat kuuntelemaan. Ismolla on kaikki rahkeet nousta yhdeksi bluesvuoden näkyvimmistä hahmoista. Pitihän hän Saariselälläkin yhdyssanan Tunturiblues jälkimmäisestä osasta huolen kaikkein parhaiten.
Ville "Lefty" Leppäsen liidaama Southpaw Steel 'n' Twang on herättänyt niin laajaa huomiota, että se sai vuonna 2015 kutsun steel-kitaratapahtumaan St Louisiin. Samalla reissulla syntyi toinen albumi "Stat(u)e of Mind". Sen kappaleet saivat ison roolin bändin osuuksissa Tunturibluesissa. Leppäsen kitaroita (pedal steel ja sähkökitara) ja laulua säestävät rumpali Tero Mikkonen ja basisti Jp Mönkkönen.
Southpaw Steel 'n' Twangin musiikki ei ole yksioikoisimmasta päästä, ja siihen pääseekin kiinni kaikkein parhaiten live-esiintymistä seuraten. Mikkonen-Mönkkönen-tandemin pistämättömästi reagoivan kompin ympärillä Leftyn sopii kujeilla. Ja jos kujeet loppuvat kesken, keksitään lennosta uusia.
Instrumentaali "Aloha Garage" esittelee bändin olemuksen upeasti, "Water" lisää kokonaisuuteen Leftyn lauluskaalaa matalasta mörinästä hillittömään falsettiin. "Route 68" vie sähkökitaran johdatuksella taatusti leppäsmäisen pähkähullulle maantieseikkailulle, joka kuitenkin löytää jollain ihmeen tavalla perille.
Leppänen kertoi "kärsivänsä" fiftarivaiheesta. Versiot Buddy Hollyn klassikoista "Not Fade Away" ja "Rave On" saivat varmasti Teksasin Lubbockin mestarin pyörimään tyytyväisenä haudassaan.
Southpaw Steel 'n' Twang tekee keväällä yhteiskiertueen Lena & The Slide Brothersin kanssa. Rundi käynnistyy maaliskuun puolivälissä.
|
|
Saariselän Tunturiblues on festivaali, jolla vierailu on helppo ottaa tavaksi (Blues-Finland.com oli nyt paikalla kymmenettä kertaa peräkkäin). Tunturiblues nauttiikin vakiofaneista, useimmiten hieman varttuneemmista sellaisista, joille sanapari 'tuttu ja turvallinen' sopii. Perjantaina Santa's Hotel Tunturin ravintoloissa oli varsin mukavasti väkeä, lauantaina rivit hieman harvenivat.
Lämminhenkisyys, vapaamuotoisuus ja suorastaan yleisön syliin tuleminen ovat Tunturibluesin ominaispiirteitä. Kaikkein konkreettisimmin ne tuntuvat luomuna (siis ilman ensimmäistäkään sähkövimpainta, aivan yleisön tuntumassa) toteutettavissa tervetuliaisseteissä, joissa kuultiin tänä talvena muun muassa kipaleet "Blues Stay Away from Me", "The Weight" ja "Wagon Wheel".
Myös tietty 'erilaisuus' sopii Tunturibluesiin, vaikka itse blues on joskus jäänytkin vähän unohduksiin. Sopivan erikoisia vieraita viime vuosina ovat olleet muun muassa Bill Kirchen, Big Sandy ja The Froggy Mountain Boys. Hienoja näytönpaikkoja on avattu vähemmän näkyville kotimaisille bändeille kuten Toot Toot ja nyt Hustle Fuzz. Sopii muistaa, että Tunturiblues oli yksi ensimmäisistä isoista saumoista esimerkiksi White Knuckles Triolle, joka harppasi sittemmin kotimaiseen kärkeen.
Jos Eero Raittinen päättää tosiaan astua Tunturibluesista takavasemmalle, ansaitsee hän ison hatunnoston, siksi tärkeä hahmo hän on ollut tapahtumalle – niin soittajille, yleisölle kuin sidosryhmille. Festivaalille itselleen sopii toivoa pitkää ikää, vaikka sitten tuttuna ja turvallisenakin.
PASI TUOMINEN
Kuvagalleria
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2017 .
|
|