KONSERTTIARVIO
|
|
|
Wigwam ja viisikymppisen viisut
|
|
Wigwam 2018. Kuva: Marko Aho
|
5.10.2018 Kuvagalleria
Klassikkobändi Wigwamin 50-vuotisjuhlakiertue löysi 29. syyskuuta Tampereelle. Lauantai-illassa ei säästelty tai väistelty.
Wigwam on vireä ikäisekseen. Viisikymmentä vuotta sitten syntyneen bändin reinkarnaatio Wigwam Experience loi pohjan juhlakiertueelle. Ryhmä oli pidetty lämpimänä kuin hetivalmis kiuas – kansi auki, ja löylyä löytyy! Kun vielä Yhdysvalloista saapui vahvistukseksi Jim Pembroke, saatettiin nimillä kikkailu lopettaa. Wigwam oli jälleen koossa.
Tuskin kukaan voi väittää, ettei Wigwamin juhlakiertue olisi ollut pohjimmiltaan nostalgiaa. Tampere-talossa yleisön ohella soittajat nauttivat selvästi vanhojen muistelusta. Erityisesti Pembroke velmuili hyväntuulisesti kappaleiden väleissä – ja niiden aikanakin. Hän näytti lähteneen liikkeelle kuin peräkamarin pojat Salmelaisen pakeille takavuosina: leikkimielellä, mutta tosissaan. Jukka Gustavson alusti jokaisen kappaleen huolellisesti. Hän oli ottanut hoitaakseen juontojen informatiivisen puolen, jota Pembroke sitten kommenteillaan kevensi.
Muutamissa kappaleissa Pembroke näytti luovuttavan vetovastuun täysin Gustavsonille. Jim siirtyi lavan hämärälle laidalle joko järjestelemään nuottejaan tai juomaan vissyä. Ennen pitkää hän alkoi kuitenkin fiilistellä soiton tahtiin ja hiippaili vaivihkaa takaisin sähköpianonsa äärelle. Satunnaiselta näyttänyt puuhastelu toimi niin hienosti, että se saattoi olla harkittuakin.
”Jimbo” ja ”Gutsi” eivät ole liiemmälti yhdessä esiintyneet sen jälkeen, kun he lähtivät eri suuntiin vuonna 1974. Olikin hieno seurata herrojen toimintaa naamatusten lavan eri reunoilla. Yhteispelistä huokui hyvä fiilis. Eräänkin, kieltämättä nyökkäyksen arvoisen kitarasoolon aikana Gustavson näytti virnistävän ja nyökkäävän lavan keskellä operoineen Pekka ”Rekku” Rechardtin suuntaan. Pembroke hymyili takaisin ja vastasi omalla nyökkäyksellään. Kommunikaatio toimi, ja Rechardt totta vie olikin vireessä. Kitaraa kuultiin illan aikana runsaasti. Yhtä aikaan maltillisissa ja rouheissa sooloissa skaalat poikkesivat sopivasti kaikkein kuluneimmilta urilta. Kitara soi vapautuneesti, mutta kulloistakin sävellystä kuuliaisesti palvellen.
|
|
Pave Maijanen ja Rekku Rechardt
|
Kolmen kosketinsoittajan kokoonpano saattaa paperilla vaikuttaa melkoiselta sormioähkyltä, mutta sointi oli hämmentävän tasapainoinen. Pembroken sähköpiano ja Gustavsonin Hammond-urut menivät sopivasti limittäin. Esa Kotilainen maalaili syntetisaattorikioskinsa takana äänimaisemille taustoja välillä hyvinkin leveällä pensselillä. Hän pysytteli silti hieman etäämmällä. Soolovuorojen osuessa kohdalle Gustavson ja Kotilainen antoivat mennä. Silloin he eivät säästelleet tai väistelleet.
Basso ja rummut eivät ole Wigwamin musiikissa vain rytmiä ja alarekisterin perusääntä tarjoava komppiryhmä. Ne ovat tärkeä osa monipolvista kokonaisuutta. Pave Maijanen ja Jan Noponen hoitivat tonttinsa taidolla ja tyylillä. Kuvioiden paikoittainen kimuranttiuskaan ei verottanut notkeata groovea. Maijasen urakoinnille lisäarvoa toi se, että hän on verraton laulaja. Hän osallistui ahkerasti taustalauluihin.
Vähän kaikkea matkan varrelta
Kolmetuntiselle keikalle oli valikoitu materiaalia koko levytysuran varrelta. Wigwamin suurimman suosion aika sijoittui bändin kakkosvaiheeseen (katso kainalojuttu). Gustavsonin ja Pohjolan lähdettyä katosi musiikillisesta kunnianhimosta se ylitsepursuavin osa. Rechardt otti kantaakseen ison osan sävellysvastuusta. Musiikillinen ilmaisu kansanomaistui hieman. Luonnollisesti myös kitara nousi aiempaa tärkeämmäksi elementiksi. Tuloksena oli jättipotti. Vuoden 1975 ”Nuclear Nightclub”, jonka yhtenä tuottajana (ja taustalaulajana) toimi Maijanen, muodostui bändin suurimmaksi menestykseksi. Se oli luonnollisesti huomioitu nyt ohjelmistoa koostettaessa. Keikalla kuultiin levyn kahdeksasta kappaleesta kuusi. Toki iltaan mahtui myös useampia Gustavsonin kauden kappaleita sekä myöhempien aikojen poimintoja.
|
Yhteistyössä
Honey B & T-Bones kiertueella Erja Lyytinen kiertueella
The Blind Boys of Alabama The James Hunter Six .
|
Takuuvarma ”Freddy Are You Ready” toimii lämmitellenkin. Startin perään ”Lucky Golden Stripes and Starpose” lisäsi löylyä. Gustavson kantoi lauluvastuun säästelemättömään tyyliinsä. Hänellä on persoonallinen tapa suorastaan vääntää laulu ulos itsestään. Tulkinnan intensiteetti onkin yleensä varsin vahva. Tuoreimmalta levyltä poimitut pari seuraavaa raitaa istuivat luontevasti kolmekymmentä vuotta vanhempien edeltäjiensä seuraan. Hyvin svengannut ”Sandpainting” piti sisällään tyylikkäästi rakentuneen kitarasoolon. Dylanmainen ”Bow Lane” nosti mieleen The Bandin.
Takaisin 70-luvulle harpannut ”Save My Money And Name” tarjosi hammondeille soolotilaa. Gustavson keksi uruille oivallista hyötykäyttöä. Saman aikakauden ”Simple Human Kindness” on Gutsin sanoin niin progea, että sen aikana poiketaan miltei kaikissa sävellajeissa. Kieltämättä kappaleen runsaus tuo mieleen ruotsinlaivan buffetin: joka kulhosta kun vähän ottaa, saattaa lopputulos yllättää tottuneemmankin herkkusuun. Lautanen täyttyy kuin varkain ääriään myöten. Ähkyn estää vain makujen sekamelskan kiehtova monipuolisuus. ”Simple Human Kindness” on monen muun Wigwamin laulun tavoin kiistaton suomirockin klassikko. Sitä paitsi siinä kaipailulle hyvyydelle olisi tänä päivänä kysyntää.
”No New Games” tarjosi jälleen dylanimpaa ilmaisua. Kotilaisen soittama haitari alleviivasi mielikuvan tehokkaasti. Rechardtin kitaran viemänä tehtiin tosin soolon mittainen pistäytyminen jytän puolellekin. Vuonna 1971 älppärillä ”Fairyport” julkaistun kappaleen ”Lost Without the Trace” Gustavson mainitsi erääksi Pembroken hienoimmista kappaleista. Siitä huolimatta hän meinasi vahingossa hypätä sen yli. Onneksi Rekku ehti hätiin, eikä bändikään ollut eksyksissä. Tämän vuosituhannen puolella ilmestyneet ”Kabul Grill” ja ”Heaven In A Modern World” pohjustivat ensimmäisen setin komeaan irrotteluun päättänyttä hittiä ”Eddie and the Boys”.
Vislaillen eteenpäin
Pembroke käppäili leppoisasti vihellellen lavalle tauon jälkeen. Alkujaan hänen soololevyllään (jolla tosin taustabändinä soitti Wigwam) julkaistu ”Just My Situation” palkitsi kahvitauolta palanneen yleisön. ”Marverly Skimmer (Friend from the Fields)” alkoi vitsailun kautta, mutta oli liikkeelle lähdettyään komeine urkusooloineen silkkaa asiaa.
|
|
Esa Kotilainen
|
Mikko Rintasen kyydissä ”Better Hold (And a Little View)” livahti tömäkästi New Orleansin puolelle. Bändi liittyi ilonpitoon, ja tunnelma kohosi. Pidot paranivat entisestään.
”Nuclear Nightclub” sai vahvistuksekseen Pedro Hietasen haitareineen. Sitä seurannut ”Cheap Evening Return” tarjosi koskettimia nelikymmensormijärjestelmällä. Sen ajaksi Pedro nimittäin siirtyi Kotilaisen seuraksi syntikkakioskin taakse. Kappale kasvoi yhä mahtipontisemmaksi, kuten odottaa saattoi. Ennen ”Absalom”-biisiä Gustavson huomautti Pembroken Shakespearelta saamista vaikutteista. ”Kun listalle lisää vielä Lennonin ja Dylanin, niin siinähän ne sitten ovatkin”, Jim täsmensi. Rekun pitkä soolo nostatti jälleen kappaleen lentoon. Muinaisiin aikoihin vievä ”Colossus” sai lisäväriä syntikoista. ”Titans Wheel” -levyn (2002) kappaleeseen ”Bitesize” siirryttäessä Kotilainen pisti vielä vähän isomman vaihteen päälle.
Keikan loppuun Wigwam rykäisi kahdet huikeat jamit. Pohjolan ja Gustavsonin säveltämä ”Losing Hold” päästi ensin hammondit ja basson valloilleen makoisin tuloksin. Sen jälkeen ei juuri ehtinyt henkeä vetää. Pembroke tokaisi Maijaselle: ”Laula, Pave, jotain”. Pavehan lauloi. Liikkeelle lähti ”Nuclear Nightclubilta” löytyvä menopala ”Do or Die”. Minimoog on nykypäivänä todella harvinainen herkku. Wigwamin keikalla se pääsi muutamaan otteeseen esiin laajemminkin. Setin päätökseen Kotilainen tarjoili sillä viisiminuuttisen, hallitusti rakentuneen, vuoroin vinkuneen ja vuoroin säkättäneen soolon. Eikä sitä seurannut kitarasoolokaan juuri kakkoseksi jäänyt – ei keston eikä sisällön osalta.
|
|
|
Raikuvat aplodit saattelivat Wigwamin soittamaan vielä pari kappaletta. ”Bless Your Lucky Stars” rauhoitti tunnelman. Sen jälkeen majesteettisen komea ”Grass For Blades” päätti illan. Rauhallisesti haitarivetoisena startannut, Rintasen urkusoolon kautta kasvanut kappale huipentui Rechardin isoon kitarasooloon. Siihen huipentui myös Wigwamin juhlakeikka Tampereella.
Kuusikymppisiä odotellessa
Lienee parasta tunnustaa: en ole Wigwam-fani. En ole koskaan, ainakaan toistaiseksi, uppoutunut bändin monikerroksisen sävelmaailman syövereihin satunnaisia kohtaamisia laajemmalti. En omista ainoatakaan Wigwamin levyä. Bändi sijoittuu ”kohdattaessa digattava” -lokeroon. Tarkkaillessani vannoutuneiden fanien keskellä Tampereen-keikkaa tunsin itseni soluttautujaksi.
Ikinä Wigwamin kuuleminen ei toisaalta ole harmittanutkaan. Siksi käppäilinkin odottavaisin mielin ja uteliaana Tampere-taloon. En pettynyt. Wigwam osoitti olevansa vetreä ikäisekseen. Ehkäpä bändille oli iskenyt viidenkympin villityskin, sen verran hyvä meno keikalla oli.
Kolmetuntinen show oli taiten rakennettu kokonaisuus. Musiikki oli priimaa, soundit tasapainossa, fiilis hyvä ja animoidut taustagrafiikat sopivan psykedeelisiä. Tarvitsi vain ottaa mukava asento (Tampere-talon penkissä se onnistuu hämmentävän hyvin näinkin rotevalta hepulta) ja antaa Wigwamin viedä mukanaan. Kotiin palaillessa pohdiskelin, että pitääkin ottaa asiaksi uppoutua Wigwamin monikerroksisen sävelmaailman syövereihin hieman laajemminkin.
MARKO AHO
Kuvagalleria
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2018 .
|