KONSERTTIARVIO
|
|
|
|
|
30.9.2016
|
© Wigwam Revisited
|
Wigwamin uuden liekin loisteessa Yksi klassikkoyhtyeen monista uusista tulemisista tottelee nimeä Wigwam Revisited. Konsertti Helsingin Korjaamolla henki bändin perinteitä ja tuoreita näkemyksiäkin.
Olipa kerran lahjakas nuorisoporukka, joka marssi levy-yhtiön puheille John Mayallin ja Eric Claptonin uutukainen Beano-albumi kainalossaan. He halusivat soittaa ja levyttää niin kuin esikuvansa kyseisellä blueskiekolla. Pian kävi kuitenkin selväksi, että kavereilla oli liikaa lahjoja pelkkään muiden matkimiseen.
Blues kulki silti kyydissä jonkin aikaa. Pikku hiljaa syntyi orkesteri nimeltä Blues Section, jonka ensimmäinen pitkäsoitto (1967) hämmästyttää tänä päivänäkin. Parikymppiset tyypit saivat aikaiseksi nipun omia kappaleita – ripaus bluesiakin mukana – joista ainakin varttuneempien kirjanpidossa osa jäi klassikoiksi: "Answer to Life", "End of a Poem", "Wolf at the Door" ja niin edelleen.
Kun otetaan aikaharppaus syksyyn 2016, melko paljon on tapahtunut ja muuttunut. Mutta paljon on säilynytkin. Blues Sectionista kehittynyt Wigwam uudisti suomalaista musiikkia progressiivisen rockin ja popin vuorovedolla: vuosikymmeniä kestäneelle aikajanalle mahtuvat niin läpimurto, progevaihe, popimpi suuntaus, hiipuminen kuin useat comebackit.
Viimeisin comeback kantaa nimeä Wigwam Revisited. Bändi hyödyntää Wigwamin "brändiä" sopivasti ja oikeutetusti: Jukka "Gutsi" Gustavson ja Måsse Groundstroem kuuluivat Wigwamin klassikkokokoonpanoihin, Mikko Rintanen ja Jan Noponen uusien tulemisien miehistöihin. Nykykokoonpanossa ainoa lainamies on kitaristi Pekka Nylund, joka muistetaan muun muassa Piirpaukesta.
Wigwam Revisited -keikka Helsingin Korjaamolla sai tuntuvaa lisäpontta kosketinsoitinvelho Esa Kotilaisesta. Esahan soitti muun muassa Wigwamin tunnetuimmalla levyllä "Nuclear Nightclub" sekä 2000-luvun väkevän comebackin levytetyllä huipennuksella "Titans Wheel". Sormiot ottivat Korjaamolla totisesti roolia, kun suurimman osan ajasta niitä kuritti kolme miestä: Kotilainen, Gutsi ja Rintanen.
Blues pulpahti Wigwamin uralla hauskasti pintaan vuoden 1975 levyllä "Live Music from the Twilight Zone". Bändi fiilisteli pitkän Sonny Boy Williamson - tulkinnan "Help Me/Checkin' Up on My Baby". Revisitedin jäsenistä Gustavson on sittemmin häärinyt näkyvimmin bluesin parissa, muun muassa superbändi SF Bluesin kokoonpanossa. Jan Noponen oli rummuissa Maria Hännisen bändissä Savonsolmu Beach & Blues Partyn keikalla, joka oli yksi kesän 2014 ilopilkuista. Rintanen taas on tehnyt juurevaa työtä esimerkiksi Never Heard -bändissä.
Tuskin on sattumaa, että Korjaamollakin bluespoljentoiset kipaleet ottivat roolia. "Nuclear Nightclub", "Save My Money and Name" ja varsinkin klassinen aloitusbiisivalinta "Just My Situation" kuuluivat illan toimivimpiin. Jim Pembroken soololevyltä tuttu "A Better Hold (And a Little View)" vedettiinkin sitten jo rehellisesti amerikkalaisperäisen rytmimusiikin tyyliin.
Ja sitten on tietenkin Wigwam-materiaali, joka ponnistaa muusikoiden huikeista kyvyistä, ei niinkään bändin bluestaustasta. Gutsin, Pembroken ja Pekka Pohjolan mestariteos "Losing Hold" sekä "Do or Die" ja "Lost without a Trace" tekivät vaikutuksen yleisöön. Pembroke – Rekku Rechardt -aikakauden hittihelmet "Eddie and the Boys" ja "Freddie Are You Ready" saivat nekin itseoikeutetun asemansa ohjelmassa.
|
Yhteistyössä
Honey B & T-Bones kiertueella Erja Lyytinen kiertueella
The Blind Boys of Alabama The James Hunter Six .
|
Wigwam Revisited osoitti olevansa enemmän kuin tribuuttibändi. Useisiin kappaleisiin heitetään rohkeasti uusia ulottuvuuksia ja tuoreita näkemyksiä. Pembroke muistetaan keikoilta rentona fiiliksen luojana. Nyt Rintasen vetämät Speedy ja Saku -tyyliset välispiikit jaksoivat huvittaa. Lauluhommat sujuvat häneltä oivasti, vaikka tekstit menivät Korjaamolla välillä vähän sinne päin. Vetipä hän loppupuolella parit kitarasoolotkin.
Ronnie Österbergin tyylikäs rumpalintyö antoi aikoinaan Wigwamille yhden sen tunnistettavimmista luonteenpiirteistä. Myöhemmin Kepa Kettunen toi keitokseen jykevyyttä; Noposen duuni vie lyömäsoitinelementin taas tyylipainotteisemmaksi. Akseli basisti Groundstroemin (Korjaamossa häntä tosin tuurasi Petri Asiala) kanssa toimii, vaikka esimerkiksi 70-luvun Österberg-Pohjola-tandemi omassa kastissaan pysyykin.
Korjaamon-keikka todisti taas kerran Kotilaisen ja Gustavsonin rahkeet kosketinsoittajina. Moni varmasti odotti Esa-bravuuria "Kite", mutta tällä kertaa se ei päätynyt settilistaan. Gutsin urut ja lauluääni ovat ehtaa Wigwamia – kunpa vielä varhaiset huippubiisit ("Luulosairas", "Pidän sinusta", "Guardian Angel, the Future") saisivat enemmän roolia!
Rekku Rechardt on soittanut Revisted-kokoonpanossa, mutta tällä hetkellä bändi luottaa Pekka Nylundiin. Häneltä puuttuu varsinainen Wigwam-tausta, mutta se ei ole peruste piilotella hänen osaamistaan. Korjaamolla kitarasoundi olisi ansainnut enemmän tilaa. Esimerkiksi "Save My Money and Name" -biisin herkulliset kitarabreikit hukkuivat äänimattoon, siinä missä tilanteen olisi pitänyt olla jokseenkin päinvastainen.
|
|
Näkymä Jan Noposen työpaikalta © Wigwam Revisited
|
Kokonaisuudessaan Wigwam Revisitedin keikasta jäi vaikutelma, että lavalla työskenteli ihan oikea bändi. Niin kuin sen 60-lukulaisen nuorisoporukankin, tämän ryhmän on turha sortua jonkin toisen jäljittelyyn, matkimiseen tai varsinkaan jonkin toisen maineella ratsastamiseen.
Välillä vähän lipsuikin. Konsertti oli revisited, mutta ei välttämättä niin rehearsed… Tietty epätäydellisyyshän tekee musiikista tai mistä tahansa taiteesta inhimillistä, vaikka progebändit usein perfektionismia tavoittelivatkin. Joka tapauksessa Wigwam Revisited täyttää Jim Pembroken nykymiehistölle esittämää toivetta: Keep the Wigwam flame up!
PASI TUOMINEN
Kuvat © Wigwam Revisited
Wigwam Revisited. Helsinki, Korjaamo 10.9.2016
Mikko Rintanen (laulu, kosketinsoittimet, kitara), Jukka Gustavson (kosketinsoittimet, laulu), Petri Asiala (basso), Jan Noponen (rummut), Pekka Nylund (kitara). Vierailija: Esa Kotilainen (kosketinsoittimet)
Settilista: Just My Situation – Save My Money and Name – Nuclear Nightclub – Do or Die – Marvelry Skimmer (Friend from the Fields) – Lost without a Trace – Do the Pigworm – Losing Hold – Maestro Mercy (Goodbye Dear Mother Earth) – Freddie Are You Ready – A Better Hold (And a Little View). Encore: Eddie and the Boys – Grass for Blades
Linkit: Wigwam, Wigwam Revisited @ Facebook, Korjaamo
Artikkelia päivitetty 3.10.: Korjaamo-keikalla bassoa soitti Petri Asiala.
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2016 .
|
|