KONSERTTIRAPORTTI
|
Jokaisesta päivästä pitää nauttia
|
|
Zape ja Dave. Kuva: Marko Aho
|
16.6.2019 Kuvagalleria
Muusikko Zape Leppästä kunnioitettiin muistokonsertilla Helsingin Tavastialla. Kiintoisia esiintyjiä olivat muun muassa Bluesounds ja Limousine.
Viime tammikuussa 71-vuotiaana kuollut rumpali-laulaja Zape Leppänen muistetaan parhaiten oman lukunsa suomirockin historiaan kirjoittaneesta Bluesoundsista. Muina etappeina hänen uransa varrelta löytyvät muun muassa Orfeus, Kalevala ja Limousine. Kaikkien niiden musiikkia ja paljon muuta kuultiin hänen muistokonsertissaan Helsingin Tavastialla.
Eloisa seremoniamestari Calle Lindholm hoiteli ensimmäisen puheenvuoronsa laulamalla säestyksettä Taj Mahalin kappaleen "Lining Track". Tilaisuuden järjestäjä Jussi Espo oli kuulemma pitänyt niin pitkän alustuksen, että oli pakko saada jo musiikkia väliin. Lindholm totesi Zape Leppäsen olleen monille mieluisa soittokaveri. Tämä kun nimenomaan soitti rumpuja, eikä vain hakannut niitä. Vahvan Cantores Minores -menneisyytensä koulimana Leppänen oli myös pätevä laulaja. Stemmat osuivat kohdilleen poikkeuksetta.
Ilkka Rantamäki $ The Bluesbrokers oli kutsunut vieraikseen Jukka Gustavsonin sekä Maria Hännisen ja Elisa Korjuksen taustakuoron. Ryhmä suuntasi sumeilematta progen tiheisiin pöheikköihin. Rumpali Ville Vihosen laulama "Theme Of An Imaginary Western" laittoi heti ison vaihteen silmään. Instrumentaali-ilottelua tarjottiin seuraavissakin kappaleissa täysi laidallinen.
Rantamäen kitara, sekä vuorotellen laulajina toimineiden Hannu Sorsan ja Gustavsonin koskettimet eivät sooloissa säästelleet. Harri Vainikan sormet saivat vipeltää basson kaulalla. Nuori Severi Sorjonen vieraili rummuttamassa Jon Hiseman’s Tempestin kiperän kappaleen ”Foyers Of Fun”.
The Beatlesilta lainattiin pari helmeä. Ylväästi soiva ”Day In Life” - instrumentaaliversio on Rantamäen bravuureja. Sen päälle Gustavson esitti eläväiseen tyyliinsä kuoron tukemana (Ringo Starrin ja Joe Cockerin toimesta kuolemattomaksi tulkitun) kappaleen ”With A Little Help From My Friends”.
|
|
Zape Leppäsen myöhemmistä vaiheista ei isommalti ole infoa tullut. Hän on onnistunut hämmästyttävän hyvin netin hakukoneitakin väistelemään. Haut kuopaisevat lähes poikkeuksetta tyhjää. Konsertissa näytettiin pari hänen tekemäänsä virsivideota: ”Paimenpoika” ja ”Oi, muistatko vielä sen virren”. Niitä seurasi pätkä Dharma Bumsin yhdeksänkymmentälukuista livetallennetta Espan lavalta Helsingistä.
Dharma Bumsin nimi ja kokoonpanokin on noista ajoista muuttunut. Nykyään ryhmä toimii nimellä Wounded Silence. Laulavina kitaristeina ovat Martti ”Mara” Halme ja Esko ”Echo” Lahdenmäki, bassoa soittaa Antti Hallamaa ja rumpuja Markku Nummi. Tavastialla esiintyi kitaristi Mikko Kurenniemellä vahvistettu ryhmä molempien bändien yhdistelmänimellä. Kuultu musiikki oli kuusikymmenlukuista, folk-leimaista rockia – huomattavasti hillitympää kuin edellisen bändin paikoin vakavailmeinenkin ilakointi. Grateful Deadin ”Uncle John´s Band” ja Country Joen ”Hold On, It´s Coming” rullasivat mukavasti. The Allman Brothers Bandin tunnetuksi tekemä ”One Way Out” heitti peliin bluesimpia sävyjä.
Bluesounds Revival kuului olevan illan odotetuin esiintyjä. Ei Dave Lindholm myöskään odotuksia pettänyt palatessaan Maria Hännisen ja Affe Forsmanin kanssa neljänkymmenen vuoden takaisen suosikkiyhtyeen tuotannon pariin.
Daven ja Zapen yhdessä Ari Vaahteran kanssa muodostama Bluesounds teki 70- ja 80-lukujen vaihteessa rehellisesti omanlaistaan musiikkia. Sinisten soundien pohjana soi sopivan kulmikkaasti svengaava komppi. Sen päälle Lindholmin rytmikitara tarjoili tasaista nakutusta. Yksittäiset sointuiskut, sooloista puhumattakaan, nousivat tehokkaasti esiin säästeliään, monotoniseksi käyneen taivalluksen keskeltä. Täten saavutettiin niin sanottu märkä rätti naamaan - efekti. Talking Heads on usein mainittu Bluesoundsin innoittajaksi ja esikuvaksi. Kieltämättä yhtäläisyyksiä löytyy. Bändin musiikillinen pääarkkitehti oli Vaahtera, joka sittemmin toteutti visioitaan muun muassa Kauko Röyhkän tuottajana ja basistina.
Nyt aiheeseen paneutunut kolmikko soitti Bluesoundsin kappaleet hyvällä otteella. Hännisen bassoilu on jämäkän notkeata ja Forsmanin komppaus selkeätä, mutta ei tylsää. Tausta rullasi tasaisesti eteenpäin. Dave heittäytyi sen kyytiin turhia säästelemättä. Stratocasteria käskettiin välillä kovin ottein. Viiden kappaleen mittainen setti sai yleisöltä ansaitsemansa huomion. Komeita originaaleja "C.C. Less", ”T.H.E. World" ja "Burning" jatkettiin parilla coverilla. "Take Me To The River" oli aikoinaan Zapen laulunumero. Al Greenin kirjoittaman ja Talking Headsinkin versioiman kappaleen tulkitsi nyt Hänninen. Hyvin tulkitsikin.
Bluesoundsin ura kesti aikoinaan kolmisen vuotta. Se ei ole pitkä ikä bändille, paitsi liikkeissään nopean Lindholmin bändille. Loppuaikoina kokoonpanoa täydensi kosketinsoittaja Tapio Niemelä.
Leppänen, Vaahtera ja Niemelä olivat jo ennen Bluesoundsia perustaneet yhdessä kitaristi Crisu Ristsepän kanssa bändin nimeltä Limousine. Kaksi singleä julkaissut yhtye toimi koko ajan Bluesoundsin rinnalla. Daven hypättyä Sleepy Sleepersin matkaan vuonna 1982 astui muu ryhmä limusiiniin.
Tavastialla nähdyssä Limousinessa Ristseppä ja Niemelä saivat komppiryhmäkseen basisti Masa Maijasen ja rumpali Seppo Myllymäen. Vierailevina kitaristeina täydensivät Puka Oinonen ja Arto Pajukallio. Lauluhommissa pistäytyivät illan ahkerimmat esiintyjät Mika Järvinen ja Maria Hänninen.
Limousinen vuonna 1979 ilmestyneen debyyttisinglen molemmat puolet sävelsi kaksikko Leppänen-Vaahtera ja sanoitti Jim Pembroke. A-puolen "No Why, Nobody There" lauloi Mika Järvinen. Makoisan sliden säestämä kääntöpuoli "Corruption" sai tulkikseen Maria Hännisen. Ennen sitä Järvinen oli laulanut pari vuotta myöhemmin ilmestyneen toisen singlepiisin "Rakkautta". Suomen kielen kylkiäisenä oli ajan hengen mukaisesti kappaleeseen hiipinyt myös vankkoja uuden aallon sävyjä.
|
Yhteistyössä
Rauma Blues 9.–10. elokuuta .
|
Soolokitaristin tointa Ristsepän rinnalla hoitanut Puka Oinonen otti lauluvastuun kantaakseen The Bandin klassikossa "The Weight". Hän oli kuulemma sitä usein Zapen kanssa jamitellut. Hänninen ja Järvinen palasivat lavalle ”take a load off Fannie” -kuoroksi. Limousinen setin ja koko illan päätti Ristsepän laulama "She Loves My Automobile". Meininki äityi melkoiseksi. Sooloakin saatiin vähän joka kantilta.
Zape Leppänen ja Dave Lindholm soittivat yhdessä jo ennen Bluesoundsia 70- luvun alkupuolella. Orfeus, johon Leppänen kuului, alkoi tuolloin tehdä yhteistyötä Lindholmin kanssa. Sen tuloksena syntyivät vuonna 1974 pitkäsoitot "Musiikkia" ja "Lillan". Viimeksi mainitun livelevyn cd-bonuksena kuullaan "Knocking On Heaven´s Door". Ainakin siitä siis löytyy yhdistävä tekijä Daven, Zapen ja Dylanin kestoklassikon välille.
Tavastialla Orfeuksen keulilla ei nähty Davea, vaan häntä ennen lyhyen aikaa bändissä laulanut Muska Babitzin (kuvassa alla). Alkuperäisestä Orfeuksesta mukana olivat kitaristi ”Kala Hande” Salakka ja ensi kertaa sitten 70-luvun puolivälin julkisesti bassotellut Klaus Stolt. Muilta osin soittajat olivat Muskan bändistä. Toista kitaraa soitti Henri Björklöf, koskettimia Petri Auer ja rumpuja Petteri Korhonen.
|
|
Syksymmällä 50-vuotistaiteilijajuhlansa tiimoilta mittavalle kiertueelle suuntaava Muska tarjoili postikortista honky tonk womaniin kuljettaneen setin verevään tyyliinsä. Hänen osuudessaan kuultiin myös illan toinen ”Theme From Imaginary Western”. Aiempi versio tarjosi armottoman vertailukohdan, mutta tokihan sitä pitkään iltaan kaksikin erilaista näkemystä hienosta teoksesta mahtuu.
Orfeuksen jälkeen Zape liittyi Kalevalaan. Silloin hän tutustui Ari Vaahteraan. Kaikki tuon ajan kalevalalaiset musisoivat nykyisin autuaammilla keikkapaikoilla. Näin ollen bändistä ei voinut kasata minkäänlaista versiota Tavastialle. Homma hoidettiin Mika Järvisen akustisella tribuutilla nimeltä Kalevalavartti. Tuokion avasi "Playground". Kalevalan kappaleiden lisäksi kuultiin myös aiheen sivusta Astor Piazzola -käännös "Vieraat kasvot". Zape julkaisi sen 80-lukuisella soolosinglellään. Kalevalan livebravuureihin lukeutunut Rolling Stonesin "Jumping Jack Flash" tuli myös akustisessa osuudessa, vahvoin Johnny Winter - maustein.
Illan toinen kysymysmerkiksi jäänyt bändi oli Zape Leppänen Blues Band. Tieto siitä, koska bändi toimi ja kuinka kauan jäivät pimentoon. Siltä osin homma oli kuitenkin selkeä, että bändissä soitti tämän maan terävintä blueskärkeä. Laulajana toiminut Tomi Leino ja Jonne Kulluvaara kitaroivat, Pete Christiansson soitti bassoa ja Jupe Litmanen rumpuja. Tämän nelikon bluesia olisi kuunnellut pidempäänkin. Takuuvarmaa svengiä hyvällä fiiliksellä. Toki Leino (kuvassa alla) myös soolon niskan takana soitti.
|
|
Tavastian katsomossa oli hämmästyttävän tyhjää, kun konsertti alkoi ennen kahdeksaa. Eräs mieshenkilö otti hyödyn irti ja tanssi koko salin leveydeltä näyttävin suurin elkein singahdellen. Hänen onnistui innostaa mukaan myös muuta tanssikansaa vaihtelevassa määrin. Vaikka useimmat yleisön jäsenet eivät hänen kanssaan innostuneetkaan tanssahtelemaan, näyttivät he hyvälle tuulelle pääsääntöisesti tulevan.
Sali täyttyi illan mittaan hiljakseen, mutta varsin hyvin tanssija mahtui joraamaan useammankin setin ajan. Merkille pantavia seikkoja hänen singahtelussaan olivat kohteliaisuus ja huomaavaisuus. Hän ei törmäillyt muihin, ainakaan vasiten, ja väisti tähtäillyttä kameramiestäkin.
Bänditauolla tämä Zapen ystäväksi esittäytynyt herra pysähtyi hetkeksi juttelemaan. Viime aikoina hänen ympäriltään on kaatunut kavereita ja tuttavia aivan liian paljon. Niinpä hän on tullut siihen tulokseen, että aikaa ei ole hukattavaksi. Jokaisesta päivästä pitää nauttia.
MARKO AHO
Kuvagalleria
|
|
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2019 .
|
|