KONSERTTIARVIO
|
ZZ Top: Juhlintaa työn lomassa
|
|
Kuva: Marko Aho
|
10.6.2019
Toisinaan merkkipäiväilmoituksia lukiessa törmää sanontaan ”juhlii työn lomassa”. Viisikymppiskiertueellaan Helsingissä poikennut ZZ Top teki juuri niin.
Puoli vuosisataa samalla kokoonpanolla on kunnioitettava saavutus rokkibändiltä. Eikä saavutuksen arvoa ainakaan vähennä se seikka, että pitkin matkaa on ilmestynyt myös voittopuolisesti hyvää musiikkia. Billy F. Gibbons, Dusty Hill ja Frank Beard ovat onnistuneet kikkailemaan uudistumisen ja perinteistä kiinni pitämisen välisellä kapealla aidalla hyvin.
Totta kai horjahduksia on tullut, mutta ei juuri isompia kaatumisia. Monet muut bändit menivät syntetisaattoreihin sekaantuessaan vesakko rytisten metsään. ZZ Topin onnistui ottaa koneet luontevaksi osaksi sointia ja säilyttää rouheus niiden rinnalla.
Helsingissä pistäytyneen kiertueen aiheena oleva merkkipaalu huomioitiin myös kotoisen valtakunnanmediamme taholta kiitettävällä tavalla. Yleisradio antoi mojovan 'yleveronpalautuksen' näyttämällä keikan alla viime vuonna ilmestyneen dokumenttielokuvan ”That Little Ol´ Band From Texas” (se löytyy vielä jonkin aikaa Yle Areenasta).
Bändi itse ei ole juhlan kunniaksi lähtenyt esitystään liiaksi uudistamaan tai yllätyksiä keksimään. Keikka Helsingin Hartwall Arenassa oli vähän niin kuin sen iäkkään sukulaisen synttärit, joissa vuosi vuoden jälkeen tarjotaan samalla reseptillä tehtyä omenapiirakkaa ja kerrotaan samat jutut. Onneksi jutut ovat hyviä ja ne saattavat aina värittyäkin hieman. Myös piirakka on niin makoisaa, että pelkästään se riittäisi syyksi vierailuun. Eikä toisaalta kukaan muu saa yhtä hyvää piirakkaa tehtyä, vaikka reseptinkin olisi nimenomaisesti mukaansa pyytänyt.
Myös ZZ Topin keikalle mennessä tietää, mitä tarjolla on. Juuri siksi sinne mennään. Onpa heidänkin reseptikirjansa turvin moni koettanut hittejä leipoa.
Vanhalla kaavalla
Teksasin pikkubändin, kuten kolmikkoa aikoinaan kutsuttiin, keikkasetin runko on jo vuosikausia pysynyt muuttumattomana. Siinä ovat vahvasti edustettuina kaksi bändin uran kannalta merkittävintä älppäriä. Vuoden 1973 ”Tres Hombres” vei ZZ Topin ensi kertaa katselemaan maisemia listojen kärkipään tuntumasta. Siltä on pysyvään perussettiin valikoitunut kolme kappaletta. Nyt mukaan oli ilahduttavasti tullut neljäskin.
|
|
Keikan alkupuolella tulevat potpurina ”Waitin’ for the Bus” ja ”Jesus Just Left Chicago”. Encoren polkaisee käyntiin ”La Grange”. Tällä kiertueella niiden lisänä kuullaan myös oivallinen menopala ”Beer Drinkers & Hell Raisers”. Kolmen vuoden takaisella Seinäjoen-keikalla sitä kaivattiin. Tuolloin kiertueen nimikin oli ”Hell Raisers Tour”, joten kappale olisi sopinut teemaan. Kenties ”Topi-setä” on lukenut Blues-Finland.comin keikka-arvion ja saanut siitä idean? Eihän sitä koskaan tiedä…
”Eliminator” nosti videohitteineen ZZ Topin jättisuosioon vuonna 1983. Levy onkin neljällä kappaleella vahvimmin edustettuna setissä. ”Got Me Under Pressure” avaa keikat, ”Sharp Dressed Man” ja ”Legs” puolestaan tulevat juuri ennen encorea. Jättihitti ”Gimme All Your Lovin’” sisältyy alkupuolen tarjoiluihin. Tällä kertaa ilahduttavan lisän iltaan toivat vaihtuvien kappaleiden paikoilta löytyneet ”I Thank You”, ”Pearl Necklace” ja ”Just Got Paid”. Ensin mainittu, aikoinaan soulkaksikko Sam & Davelta levylle ”Degüello” (1979) lainattu ralli on tuplalauluineen vastustamaton fiiliksen nostattaja.
”Pearl Necklace” on puolestaan oivallinen poiminta kokeilevalta ja bändin sointia kohti ”Eliminatoria” hilanneelta, sittemmin turkasen vähälle huomiolle jääneeltä levyltä ”El Loco” (1981). Tilipäivätunnelmia kuvaileva ”Just Got Paid” oli illan vanhin bändin omaa tuotantoa oleva kappale. Se julkaistiin aikoinaan kakkoslevyllä ”Rio Grande Mud” (1972).
Kun Gibbons keikan alkupuolella spiikkasi tulevaksi hitaan bluesin, ehti jo innostua, että tuoreessa televisiodokumentissakin kuultu ”Blue Jean Blues” olisi noussut keikkaohjelmistoon. Dustyn käppäily kohti kiipparikioskia kieli kuitenkin siitä, että jotain vallan muuta olisi luvassa. Niinhän se meni. Kuultiin ainoa tämän vuosituhannen puolelta soitettavaksi valikoitunut kappale ”I Gotsta Get Paid”. Se löytyy toistaiseksi tuoreimmalta pitkäsoitolta ”La Futura” (2012). Voisivat välillä sen toisenkin palkka-aiheisen kappaleensa soittaa... Muutamaa laulua myöhemmin se tuli kuin tulikin – vieläpä pitkästi jammailevana versiona.
|
|
Dusty lauloi pelkän kitaran säestyksellä alukkeeksi piisin ”Rollin’ And Tumblin’”, joka innosti yleisön taputtamaan – melko polyrytmisesti tosin. Osa kuulijoista lähti solistin esimerkin mukaisesti perinteistä ykkös-kolmostahtia kääntämään takapotkuisemmaksi. Lopputulos oli epämääräisesti läpsinyt rytmimatto. Matto suoristui tehokkaasti Frank Beardin ottaessa kompin haltuunsa. Koko illan Beard tarjoilikin tuttuun tyyliin etualalla huseeraaneille karvaisille kuomilleen jämäkkää rytmitystä. Hänen soittotyylistään on vuosien saatossa karsiutunut kaikkea ylimääräistä pois. Rummutus on korostetun taloudellista. Esimerkiksi ”I’m Bad, I’m Nationwide” -kappaleella Beard korvasi yhden rumpufillin tauolla. Kekseliäs ja tehokas kikka, josta jopa Gibbons näytti yllättyvän.
Bändin uran pituudesta kertoo paljon se, että toinen illan aikana kuultu ’uudempi’ kappale ”My Head’s In Mississippi” on vuodelta 1990 eli melkein kolmenkymmenen vuoden takaa. Viime kiertueella setissä oli coverina Jimi Hendrixin ”Foxy Lady”, nyt Merle Travisin ”Sixteen Tons”. Kummassakaan valinnassa ei ole mitään vikaa, mutta eivät ne varsinaista lisäarvoakaan ZZ Topin keikkaan tuo. Mieluusti niiden tilalla kuulisi jonkun harvinaisemman poiminnan bändin omasta laulukirjasta – vaikka ”Pan Am Highway Bluesin”.
Kaikkinensa ZZ Top tarjoili mainion show’n viidenkymmenen vuoden kokemuksella. Soitto ei ollut täydellistä, eikä sen rockissa sitä kuulukaan olla. Gibbonsin ääni kuuluu aina vain käheytyvän lisää. Rahinasta on muodostunut tunnusomainen piirre bändille. Dusty Hillin laulaminen korkealta ja kovaa ei sen sijaan tunnu menettäneen tippaakaan tenhovoimastaan. Hän buustaa hyvin, vaikkakin säästeliäästi Gibbonsin tulkintaa. Billy sysäsikin Hillin laulettavaksi korkeampia osuuksiaan.
|
Yhteistyössä
Puukkoblues, Kauhava .
|
Bändin yhteissoitto on vuosien saatossa hioutunut saumattomaksi. Omaa hauskaa lisää tuovat partaniekkojen synkronisoidut koreografiat. Niitä sisältyi takavuosina runsaamminkin keikkoihin. Nyt niitä väläyteltiin lyhyinä ja hauskoina mieleen palautuksina. Edelleen näyttivät askeleet olevan kohdillaan, ja niitä katsellessa tuli hyvälle tuulelle.
Instrumenttivalintoja
Eräs merkittävä, mutta monille katsojille yhdentekevä, ero verrattuna parin vuoden takaiseen Seinäjoen-keikkaan oli se, että nyt Gibbons ja Hill soittivat miltei koko illan samakuosisilla soittimilla, kuten takavuosinakin heillä oli tapana. Edellisellä rundilla Gibbons operoi pääasiallisesti Gibsonin nimikkomallillaan Hillin luottaessa Fenderiin. Nyt molemmilla olivat käytössä John Bolinin tekemät, kovasti säänpieksemiltä näyttäneet, Fender-tyyppiset soittopelit (dokumentin livepätkissä käytössä oli samaa sarjaa, vaikkakin eri kuosilla). Ilmeisen arvostettu kitaraseppä Bolin on toiminut sekä Fenderin että Gibsonin prototyyppien rakentajana. Hänen kauttaan Gibbons saa siis molempien merkkien parhaat puolet soittimiinsa.
Kitarakeräilijänä tunnettu Gibbons vaihtoi keikalla soittopeliä harvakseltaan. Kappaleen ”Just Got Paid” hän soitti Gibson Les Paulilla. ”Legs” tulkittiin tuttuun tyyliin kahdella karvakitaralla. Nekin ovat vuosien saatossa muuttaneet muotoaan. Nyt käytössä olevat nelikulmaiset, lampaantaljalla päällystetyt kitarat ovat niin ikään Bolinin käsialaa. Encoren Gibbons soitti karvattomalla laatikolla, eli Gretschin Bo Diddley -mallilla. Muilta osin hän pitäytyi Dustyn kanssa samoissa väreissä.
Plussana voi pitää sitä, että Hillin soittamia syntikoita kuultiin vain yhdessä kappaleessa. Muilta osin edettiin kitara-basso-rummut -pohjalta, mitä nyt jostain taustanauhalta tuli välillä digitaalisia mausteita. Perustriosta ZZ Topissa on kuitenkin aina ollut pohjimmiltaan kyse.
Kaiken kaikkiaan keikka oli oivallinen. Tuttuun tyyliin viimeisien encorepiisien (”Tush”,”Jailhouse Rock”) aikana oli helppo todeta, että olipas hyvät viisikymppiset: tarjoomukset tuttuun tyyliin kohdillaan. Vanhat jututkin ovat vähän värittyneet matkan varrella.
Kesäkuulle hyvästit? Vastahan se alkoi!
Illan avannut yhtye Goodbye June oli monille totaalisen uusi tuttavuus. Bändin soittama rock oli sopivasti vanhahtavaa ja hipahtavaakin. Laulusolisti Landon Milbourn on ottanut runsaasti vaikutteita Robert Plantilta lauluunsa – paikoin ne kuuluivat ehkä liikaakin. Kitarat soivat vahvasti, ja riffeissä löytyi. Homma ei livennyt luukuttamiseksi, vaan myös tyylitajua oli matkassa.
|
|
Soolokitaristi Tyler Baker soitti paljon maltillisen melodiallisia sooloja. Hän näytti olevan myös sliden kanssa ilmeisen hyvin sinut. Brandon Qualkenbushin rytmikitarassa oli tarpeen mukaan ärinää ja jänniä efektejä. Basistin ja rumpalin nimiä bändi ei näytä medioissaan mainitsevan – nimettömiksi miehiksi he hoitivat hommansa varsin mallikkaasti.
MARKO AHO
|
|
|
|
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2019 .
|
|