Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com
© 2008 Blues-Finland.com
Buddy Reed Ghetto Bluesin tähti

7.1.2008

Bacon Fat -yhtyeestä tuttu kalifornialainen soittaa Helsingissä maaliskuussa. Ghetto Blues -klubi on tarjolla kevään aikana seitsemänä eri lauantaina. Mukana on kotimaista kokemusta ja tuoretta voimaa.

Ghetto Blues -klubi järjestetään kevään 2008 aikana seitsemänä lauantaina. Tapahtumapaikkana on Helsingin Siltasaaressa sijaitseva klassikkoravintola Juttutupa. "Pyrkimyksenämme on tarjota helsinkiläisille säännöllisiä, tasokkaita blueselämyksiä helposti ja edullisesti", toteaa klubi-isäntänä toimiva
Esa "Bluesministeri" Kuloniemi. Kaikkiin Ghetto Bluesin tilaisuuksiin on vapaa pääsy, ja soitto niissä alkaa jo kello 21:00.

Kevätkauden kansainvälinen kova nimi on 15.3. lauteille nouseva
Buddy Reed. Hän esiintyy klubilla Hooter's Blues –duon kanssa. Los Angelesin seudulta tuleva Reed muistetaan parhaiten tarunhohtoisen Bacon Fat –yhtyeen kitaristina.
Etusivu   Uutiset   Artikkelit   Tapahtumakalenteri
Kotimaiset artistit   Ulkomaiset artistit   Foorumi   Info
Uutisten etusivulle
Klikkaa isommaksi
cdon.com
Bacon Fat kuului 60-luvulla amerikkalaisen blues-rintaman ykkösketjuun, ja bändin riveistä ponnahti myöhempään maineeseen huuliharpisti Rod Piazza. Brittiläiselle Blue Horizon –merkille levyttänyt Bacon Fat säesti urallaan Big Mama Thorntonia ja levytti George "Harmonica" Smithin kanssa.

Soitettuaan jonkin aikaa
Little Richardin bändissä 70-luvulla Buddy Reed on pyörittänyt omaa yhtyeettään Buddy Reed & Th' Rip It Ups. Kokoonpanolta julkaistiin muutama vuosi sitten asiallinen albumi "Livin' It". Näytteitä levyltä voit kuunnella tästä.

Kotimaan kärkeä

Gheton kevätkausi alkaa kuitenkin kotimaisin voimin. Tammikuun 26. päivänä esiintyy
T. Leino Band. Yhtye nojaa vahvasti Chicago Bluesin perinteeseen, ja on yksi harvoista tällä tyylisaralla päätoimisesti vaikuttavista suomalaistoimijista. Traditioon tukeutumisesta huolimatta ryhmä onnistuu säilyttämään esittämäänsä musiikkiin omannäköisen ja persoonallisen lähestymistavan.  T. Leino Band julkaisi loppuvuodesta 2007 CD:n "Keep It Moving" amerikkalaisen harpisti-laulaja Steve Guygerin kanssa.

Helmikuun 16. päivänä vuorossa ovat
Cosmo Jones Beat Machine sekä supportina toimiva Pan The Ragtime Man.  Varpaisjärven delta-alueen "ankarista ja Toyotankatkuisista olosuhteista" kotoisin oleva kuusikko Cosmo Jones Beat Machine on eräs Suomen persoonallisimpia livebändejä. Yhtye toteuttaa kahdella rumpalilla, kahdella kitaralla, bassolla ja uruilla esittettyä rujoa ja raakaa bluesia Fat Possum -hengessä. Pekka Pirttikankaan slidellä juhlivan laatikkokitaran johtama soitto liikkuu tärisevästä autotallirypistyksestä kunnon hippi-psykedeliaan.

Lämppäriaktina esiintyvä Pan The Ragtime Man alias
Pan Salmenhaara on maamme akustisen blues-osaamisen valioita. Tämän fingerstyle-koulukuntaa edustavan kitaristi-laulajan ohjelmisto koostuu paitsi ragtimesta ja Piedmont Bluesista myös traditionaalisemmasta bluesista ja jopa muutamista jazz-standardeista.
Tänä vuonna kymmenenvuotista taivaltaan juhlistava Bluesology (kuvassa)keikkailee Ghetto Bluesissa 22. maaliskuuta. Yhtye on harvoja, isoja West Coast -tyylin orkestereita Suomessa. Musiikillisina innoittajia toimivat muiden muassa Rod Piazza ja William Clarke. Bluesology erottuu positiivisesti kotimaan skenessä tiukan, ammattimaisen otteensa, torvisektion ja lahjakkaiden soittajiensa ansiosta. Varsinkin Olli Ontrosen tehokas ja teknisesti korkeatasoinen harputtelu vetää pesäeron perinteiseen kitarapainotteiseen blues-kvartettiin.

Bluesology on äänittänyt tähän mennessä kaksi pitkäsoittoa, joiden sisältö on lähes kokonaan omaa tuotantoa. Vaikka juurimusiikista onkin kyse, yhtye haluaa omalla tavallaan uudistaa blues-genreä uusilla ideoilla ja sovituksilla.
Kysyntää on riittänyt ulkomaille asti, esimerkiksi Norjaan ja Ruotsiin. Erityisesti Ontronen on saanut kansainvälistä soittokokemusta ulkomaanretkillään muiden muassa Otis Grandin, Phil Guyn, Mick Taylorin ja Bobby Parkerin kanssa. Tämä näkyy ja kuuluu nuorukaisten tinkimättömässä asenteessa.

Syvällä rintaäänellä

Ei mitään tavanomaista ränttätänttää, vaan väkevä cocktail, jossa 1960-luvun San Franciscon psykedelia kohtaa Mississippi-bluesin autotallissa tositarkoituksella. Määritelmä sopii
Honey B & The T-Bonesiin, joka vastaa Ghetto Bluesista 19. päivänä huhtikuuta. Honey B:n paksut bassolinjat ja Jupe Litmasen funkysti rullaava rumputyö muuraavat talon, jossa T-Bone Edin slide ei ota vankeja. Herkun kruunaa Honey B:n Memphis Minnien atomiaikaan päivittävä laulu.

T-Bones on keikkaillut pitkin Eurooppaa neljännesvuosisadan ja homma on hallussa. Töitä on tehty esimerkiksi harpisti
Gary Primichin, kitaramestari Mel Brownin ja UMO:n kanssa. Nykyään "T-Luut" säestävät myös Tuomari Nurmiota. Kymmenen albumin mittaan tyyli on kypsynyt puhtaasta juuri-bluesista rokkaavan R&B:n ja psykedeelisesti kokeilevan rockin kautta nykyiseen, "Terrifying Stories From T-Bone Town" -albumin kaleidoskooppiseen garage bluesiin.

Jo’ Buddy & Down Home King III on toukokuun ensimmäinen akti ja päivän järjestysnumero on 17. Jo' Buddy (Jussi Raulamo) viettää 25-vuotistaiteilijajuhlaansa koko vuoden 2008. Takanaan hänellä on jo yli 2.000 livekeikkaa, sekä yksin että lukuisien kokoonpanojen kanssa.

Jo' Buddy on ehtinyt esiintyä urallaan jo kymmenessä eri maassa. Hänen persoonallista lauluaan ja kitarointiaan voi kuulla yli 30:llä kotimaisella ja ulkomaisella äänilevyjulkaisulla. Hän on oman tiensä kulkija ja innoittanut monia muitakin artisteja. Jo´ Buddy laulaa sielukkaasti ja soittaa samanaikaisesti kitarallaan rytmiä, sooloa ja bassoa. "Taustabändinä" on vain rumpali Down Home King III, joka loihtii ilmoille vastustamattoman irtonaista rämebeatia. Heidän ainutlaatuisen vapautunut rytminkäsittelytapansa saa nopeasti vipinää tanssilattialle. Kaksikon uuden albumin "Whole Lotta Things To Do" on tarkoitus tulla ulos helmikuussa.

Ghetto Bluesin kevätkauden päättää 31.5.
Willie & The Wolves. Yhtye perustaa musiikillisen missionsa 1950-luvun jumpin, R&B:n, Chicago- ja Louisiana Bluesin sekä New Orleans -rytmien energiseen liittoon. Eläimellisen liveaktin maineella ratsastanut combo on hurmannut klubiyleisöjä ympäri maata 90-luvun alusta lähtien. Se kaiversi pysyvän puumerkkinsä myös bluesin julkaisuhistoriaan kesällä 2000, kun bändin esikoislevy "Your Wig Is Gone" ilmestyi.

Hyvienkin bändien Akilleen kantapää on usein laulusolisti, mutta
Maku "Willie" Tuominen on mies paikallaan. Hän on muuntautumiskykyinen ja karismaattinen vokalisti. Willie & The Wolves on tehnyt historiansa aikana kiertueyhteistyötä esimerkiksi Bill Simsin, Big Joe Louisin ja R.J. Mischon kanssa. He ovat saaneet myös ulkomaalaista tukea vuonna 2005 ilmestyneelle kakkosalbumilleen "Move Me Baby", jolla vierailee Fabulous Thunderbirdsistä tuttu Nick Curran.


Ghetto Blues keväällä 2008

26.1.
T. Leino Band
16.2.
Cosmo Jones Beat Machine, Pan The Ragtime Man
15.3.
Buddy Reed & Hooter's Blues
22.3.
Bluesology
19.4.
Honey B & The T-Bones
17.5.
Jo' Buddy & Down Home King III
31.5.
Willie & The Wolves
© bluesology.net
Kuvaraportit Ghetto Bluesista
© Leif Laaksonen
T Leino Band
Pan The Ragtime Man
Cosmo Jones Beat Machine