LEVYARVIO
|
9.12.2014 AC/DC ei helpolla hellitä Jos "Rock or Bust" on AC/DC:n viimeinen levy, hyvästit ovat hemmetinmoiset. Bluesista ponnistava hard rock -bändi vilkuilee taakseen, mutta ei ole vielä välttämättä uransa loppusuoralla.
AC/DC:stä ja bändin "Rock or Bust" – nimisestä albumista kirjoittaminen blues- julkaisuun taitaa olla perisynti jo itsessään. Syyllistyn kuitenkin vielä katalampaan rikokseen ja väitän, että albumi muistuttaa monin tavoin Bob Dylanin levyä "Tempest". Vieläkö luet? Hyvä. En toki sano, että Angus
|
|
olisi muuttunut Bobiksi tai päinvastoin – pois se minusta! Mutta kaksi yhteistä nimittäjää löytyy. Molemmista levyistä spekuloidaan, ovatko ne esittäjiensä viimeiset; molemmat levyt ovat luonteeltaan uran kattavia ja retrospektiivisiä.
"Rock or Bust" on AC/DC:n raskain rockalbumi sitten 80-luvun. Linkki levyyn "Blow Up Your Video" (1988) on jopa visuaalinen: "Play Ball" –videon alussa pannaan televisioruutu päreiksi. Yhteys tulee selväksi myös musiikissa ja tuotannossa. Eikä sovi ohittaa tosiasiaa, että juuri vuonna 1988 Stevie Young korvasi setänsä Malcolmin AC/DC:n rytmikitaristina…
Toisaalta nyt ollaan lähempänä AC/DC:n Bon Scott –aikakautta kuin kertaakaan sitten laulajan poistumisen keskuudestamme. Se ei johdu pelkästään levyvihkosen Bon Scott –rintanapeista tai Brian Johnsonin päivä päivältä blues- värisemmästä äänestä, ei edes tutuista tuotannollisista keinoista (kuten "Got Some Rock & Roll Thunder" –kappaleen taputuksista, jotka ovat vuoden 1978 "Rock & Roll Damnation" –raidan kaikuja). Edes "vanhanaikainen" aihealue ei ratkaise; on turha tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä siitä, että uutuuslevyn käynnistää "Rock or Bust" –niminen biisi; AC/DC:n kansainvälinen debyyttihän (High Voltage) avattiin kappaleella "It's A Long Way To The Top (If You Wanna Rock & Roll)".
AC/DC:n historiaan on nimittäin aivan suoria viittauksia. "Rock the Blues Away" sisältää "High Voltage" –riffin, jonka Youngin veljekset taisivat pihistää The Whon kappaleesta "Won't Get Fooled Again" ("Rock the Blues Away" on sinänsä ärsyttävä kappale, mutta sitä on pakko vihellellä jo yhden kuuntelukerran jälkeen). Raidalla "Baptism By Fire" tekee "Live Wire" –riffi odottamattoman, joskin tehokkaan paluun. Mitä The Whohon tulee, Angus Young on aina maininnut kitarasankarikseen paitsi Chuck Berryn myös Pete Townshendin. Viime syyskuussa – Malcolm Youngin lopettamisen aiheuttaman epävarmuuden keskellä – Townshend teki vastapalveluksen. The Whon single "Be Lucky" pokkaa "Highway to Hell" –klassikolle ja sisältää värssyn "AC/DC's gonna be fine!"
"Rock or Bust" viittaa suoraan myös vuoden 1980 albumiin "Back in Black". Albumi, joka oli ensimmäinen Brian Johnsonin kanssa, levytettiin niin ikään traagisissa olosuhteissa. Robert Plant -tyyli ilmenee Johnsonin laulamisessa ensimmäistä kertaa aikoihin. Kappaleessa "Rock the House" hän jopa nappaa melodialinjaa Led Zeppelinin "Black Dogista". Ääni soi muutenkin oivallisesti läpi levyn. Tällä levyllä myös taustalaulu on vallitsevassa asemassa. Videoiduissa kappaleissa ne on toteutettu perinteiseen AC/DC-tapaan. Muilla raidoilla vedellään niin kovaa ja korkealta, että on syytä ounastella Desmond Childilla olleen näppinsä pelissä. .
|
|
Muuten soundit ovat ehtaa AC/DC-vuosikertaa. Stevie Young kommentoi, että klassisen AC/DC-soundin nimissä hänen oli vähennettävä säröä. Albumin loppupuolella tuntuu, että särön osuus kuitenkin nousee. Mutta sellainen tämä yhtye on – mieleen nousee enemmin "Let There Be Rock" (1977) kuin "Ballbreaker" (1995). Kaikki kappaleet on merkitty Angus ja Malcolm Youngin nimiin. Angusin mukaan sävelmät rakennettiin riffeistä, joita hän oli veljensä kanssa soitellut aiempien levyjen tekovaiheessa. Edellinen kiekko "Black Ice" (2008) menestyi kaupallisesti ja kriittisesti, mutta ennen kokematon mieleenpainuvien riffien puute hämmensi faneja Tartosta Buenos Airesiin. Sen rinnalla "Rock or Bust" on raikas tuulahdus.
Suosikkikappaleiden nimeäminen AC/DC-albumilta on hassu ajatus, mutta tässä tulevat omani: "Rock or Bust", "Play Ball", "Dogs of "War", "Baptism by Fire". "Rock & Roll Thunder" pitää sisällään Cliff Williamsin coolin bassokulun. Vaikuttaa siltä, että sitten kappaleen "Love Hungry Man" (levyltä "Highway To Hell", 1979) Cliff on saanut vapaat kädet vain yhdellä biisillä per levy.
Kaikki kappaleet ovat lyhyitä ja tiiviitä. CD:llä on mittaa hieman vajaat 35 minuuttia – ihannemitta levylle, jos minulta kysytään. Ei jää kaipaamaan kuin AC/DC:n kuuluisaa valeloppua, kappaletta, joka feidautuu ulos vain alkaakseen uudestaan. Mahdollisuuksia olisi ollut, erityisesti biisillä "Dogs of War"… Mutta oliko se siinä? Kun viimeinen kappale loppuu, yhtyeen ura on paketissa?
Toivottavasti ei. Toivon, että herrat sen sijaan vaan lisäävät vauhtia. AC/DC on pitänyt tällä vuosisadalla siksi kovaa vauhtia, että Brian Johnson täyttää 80 vuotta, kun Young-klaani vielä kokoontuu studioon. Mutta jos epätodennäköisyys voittaa ja "Rock or Bust" jää AC/DC:n 40-vuotisen levytysuran viimeiseksi teokseksi, bändi heitti hemmetinmoiset hyvästit. Kättä lippaan!
ANDRES ROOTS
AC/DC: Rock Or Bust. Columbia Records, 2014
Angus Young (soolokitara), Brian Johnson (laulu), Cliff Williams (bassokitara), Phil Rudd (rummut), Stevie Young (rytmikitara)
Tuottaja: Brendan O'Brien
Linkki: Yhtyeen kotisivut
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2014 .
|
|