2.11.2010 Kitarasankaritarina Yli viisisataasivuisessa elämäkertakirjassa ei keskitytä pelkästään piirtämään tarkkaa kuvaa Albert Järvisestä, vaan hahmotellaan ympäröivää maisemaakin varsin yksityiskohtaisesti. Blues on mukana alusta asti.
Elämäkerta ”Albert Järvinen” (Johnny Kniga, 2010) julkaistiin juhlavin menoin Tavastia-klubilla lokakuun alussa. Syytä juhlaan todella oli. John Fagerholm ja Jaakko Riihimaa ovat tehneet valtaisan urakan kerätessään materiaalia ja laittaessaan Albertin moninaiset vaiheet kansien väliin.
Kirjaa varten on haastateltu paria sataa Järvisen tuntenutta ja asioista perillä olevaa tahoa. Tarinaa on tämän lisäksi täydennetty ja taustoitettu lukuisten lähdeteosten, lehtileikkeiden ja radiohaastatteluiden avulla. Kertomukset ja muistelut on jätetty ilmeisen suoriksi sitaateiksi, joten jokainen haastateltava puhuu omalla äänellään.
Tekijät ovat helmikuusta lähtien pitäneet kirjaprojektin tiimoilta myös tutustumisen arvoista blogia. Sieltä löytyy tietoa kirjan tekovaiheista, julkaisubileistä, arvosteluista ja onpa siellä lopullisesta kokonaisuudesta pois karsittuja stoorejakin.
Herkkä taiteilija
Albert Järvinen ei oikeastaan koskaan ollut balanssissa ympäröivän maailman tai edes itsensä kanssa. Moneen kertaan käsitellyt ja vielä tämän kirjan tiimoiltakin iltapäivälehtien lööppeihin nousseet päihdeongelmat toivat tietysti merkittävän lisänsä asioiden käänteisiin. Välillä meno oli hurjaa - kun kohdalle taas osui rauhallisempi ajanjakso, Albert oli hyvinkin hissukseen. Molemmissa tapauksissa hänen onnistui saada aikaan laadukasta musiikkia. Monesti kitara soi uljaasti silloinkin, kun mies itse oli romuna.
Jo nuorena Albert oli joukosta erottuva taiteilijaluonne. Tosin hänet tunnettiin vielä Pekkana tai nimikoitujen sormikkaiden mukaan yksinkertaisesti PJ:nä. Kitara oli taiteellisesti lahjakkaan nuoren herran mielenkiinnon kohteista ykkönen. Hän harjoitteli jatkuvasti.
Ensimmäistä kertaa Albert oli päässyt tekemään tuttavuutta kitaran kanssa jo seitsemänvuotiaana, kun hänen äitinsä oli hankkinut akustisen Egmontin. Sen kielet olivat aivan liian korkealla. Se teki soittamisesta työlästä. Silti Albert innostui äitinsä esimerkin innoittamana hakemaan tuttuja melodioita kitarasta, ja ilmeisen vaivattomasti niitä sieltä löytyikin. Muun muassa ”Emman” hän opetteli 'valmiiksi' jo hyvissä ajoin ennen rautalankainnostusta.
Seuraava askel kohti kitarasankaruutta oli Tekniikan Maailman ohjeilla rakennettu sähkökitara, jonka Albert sai ystävältään lainaan. Sen jälkeen mikään ei ollut enää ennallaan.
Claptonista kohti bluesia
Albertin tärkeimmäksi esikuvaksi nousi jo varhain Eric Clapton. Ensimmäinen oma levyhankinta ”Five Live Yardbirds” innosti nuoren kitaristinalun opettelemaan Claptonin sooloja yksi kerrallaan. Tämän jälkeen tarkastelun kohteeksi nousi luonnollisesti Claptonin uran seuraava merkkipaalu ”Blues Breakers with Eric Clapton”.
Toki muutkin brittinimet, kuten Claptonin jälkeen Yardbirdsiin liittynyt Jeff Beck sekä The Bluesbreakersissa hänen jälkiään seuranneet Peter Green ja Mick Taylor olivat kovassa huudossa. Claptonin Albert rankkasi ylivoimaisesti korkeimmalle. Hän hankki kaikki levyt, joilla ”Erkki” oli mukana; jopa Beano- sarjakuvalehdestä juuri sen numeron, jota kitaristi lukee Blues Breakers -levyn kannessa.
Tutkiessaan levyjen kansia enemmän Albert alkoi löytää tekijätietojen kautta tietään syvemmälle bluesin maailmaan. Pian hän tekikin innokkaita tutkimusmatkoja John Mayallin ja Claptonin musiikin alkulähteille.
Albertin bluesherääminen ja uran alkuajat käydään mukana touhunneiden muistelemana kirjassa vaiheittain läpi. Myöhemmistä suuren suosion ajoista löytyy luonnollisesti vielä enemmän muistelijoita ja tarinaa – kiinnostavaa luettavaa kaikki tyynni.
Yksityiskohtia ja maukkaita anekdootteja
Kirjan tekijät eivät ole lähteneet etsimään oikoteitä tai aidan matalinta kohtaa, vaan asioiden taustatkin selvennetään.
Olennaisesti aiheeseen liittyvien ihmisten esittelylaatikoita on siellä täällä, ja muutenkin homma hoidetaan perusteellisesti. Esimerkiksi Pepe Ahlqvistin mainitessa Albertin ja Louisiana Redin kanssa soittamansa jamikeikan, esitellään seuraavassa kappaleessa Red lyhyesti heillekin, joille hän on outo nimi.
Blues säilyi Järvisen rakkautena koko elämän ajan, joten tarinan edetessä muitakin alan nimiä tipahtelee esiin. Kotimaisten taitureiden lisäksi muun muassa Albert King, William Clarke ja Eddie Boyd ovat odotetusti seikkailuissa mukana.
Kirjasta löytyy monenlaista sattumusta ja maukkaita muistoja. Pelkästään Nick Lowen ja kumppaneiden Suomen-seikkailusta irtoaa paljon tarinaa. Tapahtumahetkellä lähinnä katastrofaalisilta vaikuttaneet kommelluksetkin huvittavat näin vuosien päästä. Milloin kitaristi herää kovassa tuiskeessa studion tarkkaamon sohvalta ja soittaa saman tien soolon nappiin, tai amerikkalainen solistivieras päättääkin kesken levytyssession vaihtaa piisiä kertomatta kenellekään mitään. Bändejä syntyy ja hajoaa tiiviiseen tahtiin, mutta välillä saadaan asioita valmiiksikin asti.
Kitaramies
Jos elämänhallinta ei ollut Järvisen vahvimpia puolia, pärjäsi hän kitaroiden kanssa huomattavasti paremmin. Useampikin kertoja ihmettelee hänen taitoaan loihtia ”järvissoundi” miten kelvottomin välinein tahansa. Välillä, kun omat soittopelit olivat teillä tietymättömillä ja piti turvautua lainakamoihin, soundi oli kuitenkin lähes poikkeuksetta tuttua Järvistä.
Musiikki ja kitaransoitto nousevat muutenkin kirjassa päärooliin. Joidenkin lukijoiden mielestä soittokamppeita varmasti luetellaan liikaa. Itse olen tosin juuri tuollaisen nippelitiedon ystävä. Pitää muistaa, että kitarat näyttelivät ensiarvoisen tärkeätä roolia Albert Järvisen elämässä. Tietyt yksilöt liittyivät olennaisesti tiettyihin ajanjaksoihin. Olisi omituista, jos ne jätettäisiin tarinoissa mainitsematta.
Asiaan tuo oman sävynsä sekin seikka, että monet ääneen pääsevät muistelijat ovat itsekin muusikoita. Ja onhan esimerkiksi legendaarisen Emma-Straton tarinakin enemmän suomalaista populaarikulttuurihistoriaa kuin pelkkää kitarajorinaa.
Kitarasankaritarinaa
Varsinainen sankaritarina tämä ei ole, vaikka kitarasankariksi kohonneen soittajan taivalta seurataankin. Traagisia sävyjä matkan varrelle mahtuu. Ja tietysti tarina loppuu aivan liian varhain – kuten Järvisen elämäkin.
Albert ei missään vaiheessa kulkenut keskitietä. Elämä heitteli laidasta toiseen. Tästä johtuen monet haastateltavat näyttävät jo luonnostaan sisällyttävän tarinaansa myös ”tilapäivityksen” kitaristin kulloisenkin kauden soitto- ja pelikunnosta.
Uskoisin että tämä – epäilemättä useammankin joulupukin säkkiin päätyvä – kirja tarjoaa mielenkiintoisia lukuhetkiä kaikille suomalaisen rock- ja roots-musiikin ystäville. Ainakin se kertoo erään suuren suomalaisen tarinan turhia kaunistelematta. Kitarasankaruuden karu kääntöpuoli tulee lukijalle tutuksi.
Albert Järvinen oli tavattoman lahjakas, herkkä renttu; äärimmäisyyksien mies, joka osasi olla maailman mukavin ihminen tai täysin sietämätön, mutta ei välttämättä mitään siltä väliltä. Fagerholm ja Riihimaa ansaitsevat ison kiitoksen tekemästään kulttuurityöstä. He ovat onnistuneet koostamaan eheän tarinan varsin rikkinäisestä persoonasta.
MARKO AHO
John Fagerholm – Jaakko Riihimaa: Albert Järvinen. Johnny Kniga, 2010. 530 sivua, koko 219 x 217 mm
Lue myös tunnelmat julkaisubileistä Helsingin Tavastialta.
Linkit: Johnny Kniga, Järviskirja-blogi .
|