julkaistiin 1989 Rabadash-levymerkin alla. Alligator Recordsille Osborne siirtyi edellisellä levyllään ”American Patchwork” (2010). Uutukainen ”Black Eye Galaxy” on Osbornelta peräti 11. CD.
Osbornen keikkakalenteri kertoo artistin kovasta esiintymisvauhdista. Buukkauksia on sovittu jo pitkälle ensi vuoden puolelle. Sen lisäksi, että Osborne kiertää oman yhtyeensä kanssa, on hän keikkaillut myös Keb' Mo'n ja Luther Dickinsonin rinnalla.
Osborne on mielenkiintoinen musiikintekijä nykybluesin rintamalla. Hänen musiikkinsa ei katoa lukuisten bändien tapaan hyvin soitetun mutta merkityksettömän musiikin valtavirtaan, eikä miehen päämääränä ole toistaa ääni ääneltä puhtaaksi koluttuja klassikoita. Vaikka ”Black Eye Galaxylta” kuultavat moninaiset vaikutteet The Beatlesista fuusiojazziin, on Osbornen materiaalista havaittavissa omanlainen ote sekä näkemys musiikin tekemiseen.
Toisaalta Osbornen ”blues” ei välttämättä uppoa perinteisen bluesin ystäville, sillä varsinaista juurevuutta saa hänen musiikistaan hakemalla hakea.
Osbornen sävellystyylille tuntuu olevan ominaista arkkitehtoninen rakenteellisuus. Kappaleet rakentuvat usein vaihtuvista selkeistä osioista, ja osioiden myötä tunnelma saattaa muuttua totaalisesti.
Bluesmies etelän rockin ja grungen välimailla
Osbornen musiikki on kuin sekoitus grungea ja etelän rockia. Melankolia sävyttää Osbornen tuotantoa, ja ehkäpä siitä löytyy ripaus myös skandinaavista karuutta ja suoraviivaisuutta. Raskaista riffeistä ja laulumaneerista tulee mieleen grungen kulta-aika. Pearl Jam- ja Alice in Chains -vaikutteet nousevat esiin erityisesti ”Black Eye Galaxyn” alkupuoliskon raskaammasta materiaalista.
Pitkät ja hämyisät soolo-osuudet taas ovat eittämättä etelän rockia. Erityisesti levyn nimiraita ”Black Eye Galaxy” karkaa soolossa mureaan improvisaatioon, johon sekoittuu psykedeliaa ja pitkän jamiosion tuomaa vapautta. Toisaalta, nimensä mukaisesti, esityksestä löytyy myös avaruudellista tilan tuntua ja tummaa sävyä.
”Mind of a Junkie” on hienovireinen esitys ja se sisältää myös levyn kappalevalikoimasta eniten juurevaa vivahdetta. Tunnelmaltaan esitys lienee myös levyn vaikuttavin, sillä Osborne pohtii mielen saloja erakoitumisen tarpeesta erilaisiin addiktioihin ja olemisen vaikeuteen.
Kontrastina levyn karulle alkupuoliskolle Osborne heittäytyy levyn lopussa yllättävän hempeäksi. Balladit helisevät, ja varsinkin imelän puolelle kallistuvat ”hand in hand” -tyyliset lyriikat paljastavat Osbornen pehmeän puolen. Tanssi on myös karkean viikingin mieleen – välillä tanssitaan LSD:n vaikutuksen alaisena, välillä pyörähdellään romanttisemmissa merkeissä.
Raskaan ja pehmeän kontrastit ovat toki mielenkiintoisia. Levyn parasta antia on kuitenkin murea etelän rock sävytettynä tummalla grungella.
L. RAUDAS
Anders Osborne: Black Eye Galaxy. Alligator Records, 2012
Anders Osborne (laulu, sähkökitara, akustinen kitara, piano, lyömäsoittimet, huuliharppu), Eric Bolivar (lyömäsoittimet, laulu), Carl Dufrene (basso, laulu), Billy Iuso (kitara, laulu), Stanton Moore (lyömäsoittimet), Sarah Osborne, Rose Osborne ja Aria Iuso (taustalaulu), Stevie Blacke (jousisoittimet)
Tuottajat: Anders Osborne, Stanton Moore, Warren Riker
Linkit: Anders Osborne, Alligator .
|