23.6.2009 Kuvagalleria Aulanko Blues ravitsi täysipainoisesti Hämeenlinnassa nyt seitsemännen kerran järjestetty tapahtuma kattoi blues-illallisen sekä juhlapöydän antimien että musiikin muodossa. Hengenravinnosta vastasi neljä laadukasta, kotimaista esiintyjää.
Seitsemäs Aulanko Blues käynnistyi illalliskonsertilla idyllisen Katajiston Kartanon juhlasalissa. Blues Dinner sisälsi herkullisen New Orleans BBQ -kattauksen seisovasta pöydästä. Ruokailua tahditti huuliharpisti-laulaja Tomi Leinon johtama trio, johon kuuluivat kitaristi Jonne Boy Bonner (Jonne Kulluvaara) ja pystybassoa kumisuttanut Marko Deuce.
Trion rento ja mukavasti soljuva blues toimi hyvin ruokailun lomassa. Tomi Leinon tyylitietoinen työskentely huuliharpulla ja Jonnen asiaankuuluvat juoksutukset vuorottelivat ahkeraan, joten kappaleista pyrki tulemaan normaalia pitempiä. Markon räväkkä pystybasson paukuttelu rytmitti hyvin soitantaa. Kuultaviksi tarjoiltiin muun muassa "Worried Life Blues", "Juke Joint Boogie", "Walking By Myself", "What I've Done" ja "Big Fat Woman".
Vatsa ähkyyn asti täynnä oli aika siirtyä legendaarisen Ladon suuntaan. Iltakahdeksan jälkeen lavalle saapui Honey B. & The T-Bones suoraan Fiskarsin-keikalta - kuten viime vuonnakin. Suomen korkeimmin koulutetulla triolla (Aija Puurtinen on pian tohtori, Jaska Lukkarinen on jo maisteri ja Esa Kuloniemi ministeri!) oli varsin työteliäs päivä, sillä heillä oli kolmas keikka vielä illemmalla Somerolla. T-Bonesin tuore levy "Alien Blues" oli setin pääosassa ja hyvin musiikki yleisöön upposi. Kuloniemen slidekitarointi oli tehokasta läpi keikan ja ylenpalttinen efektikikkailu oli tipotiessään.
Bändin tuorein mehiläisaiheinen biisi oli "Sharpshooter", jossa oli aistittavissa vivahteita Tuomari Nurmion suuntaan. Rauhallisesti soljuvassa kappaleessa oli mukavan maalailevaa ja laahailevaa slidekitarointia. Aija Puurtisen äänenkäyttö pääsi oikeuksiinsa kappaleen loppupuolella. Oli afrikkalaista laulua, kimeitä kurkkuääniä ja vaikka mitä ihmeellisyyksiä. Kappale vaihtui lennossa mahtavaan "Superman"-teokseen, jossa Teräshemmolla ei asiat olleetkaan ihan kohdallaan. Rumpali Jaska Lukkarisen esiin kaivaman simpukankuorikasan kalina siivitti kappaleenvaihtoa.
Kuloniemen slidesoolo kuulosti 80-luvulla vaikuttaneen skottibändi Big Countryn tekemisiltä. Reippaampaa meininkiä tarjosi "Shake That Thing". Dannystä ei ollut kyse kappaleessa "Big D.", jossa Jaska Lukkarinen intoutui hurjaan rumpusooloon. Ladon ulkopuolella tuolloin olleet ihmiset tulivat pikaisesti takaisin kuullessaan tämän elävän rumpukoneen kutsuvat rytmit. Taidokas soolo keräsi illan kovimmat aplodit.
Keikan loppupuoli meni perinteisempään tapaan: kilpalaulantaa yleisön kesken a' la "Shake Your Money Maker" ja "Balladi Saimaalle", joka oli Esan ja Aijan vuoropuhelua reippaan rokin lomassa. Encorena bändi soitti mahtavan version Johnny Cashin "I Walk The Line" -kappaleesta. Aijan kaunis ääni ja bändin kuiskailevan rauhallinen komppi herkistivät raavaammankin kuulijan.
Silmämunakokkelia
Suomeen jälleen palannut maailmanmatkaaja Mike Westhues oli varsin mielenkiintoinen tapaus. Monipuolinen setti taidokkaiden soittajien kanssa ei jättänyt ketään kylmäksi. Leveällä Amerikan murteella Westhues kertoili kappaleidensa synnystä ja paljosta muustakin.
Keikka alkoi country-rallilla "Sushi Bar", josta vaihdettiin rokkaavampaan vetoon "Fools Like Us". Hauska tarina sisältyi "Scrambled Red Eyes" -kappaleen syntyyn. Mike oli istunut iltaa kupposten äärellä Jim Pembroken kanssa. Aamuyön tunteina olivat silmät valvomisesta punertuneet jo siihen malliin, että Jim oli keksinyt siitä aiheen. Ei se, että silmät on punaiset, mutta jos ne ovat "Scrambled Red", voi kuvitella näkymän.
Toinen aiheeseen liittynyt kappale oli Chris Rea -tyylinen "Drunken Fool", jossa kuultiin kitaristina toimineen Petri Peevon loistavaa slidetyöskentelyä. Mike kertoi asuneensa Suomessa niin pitkään, että tietää miten ihmiset käyttäytyvät Vappuna ja Juhannuksena.
Mike halusi esittää myös mielestään parhaimman koskaan tehdyn country-biisin. Tosin sitä ei ollut bändin kanssa treenattu yhtään kertaa. Sen kyllä kuuli. Hank Williamsin "Your Cheatin' Heart" kulki kuin jarru päällä, mutta loppuun saakka kuitenkin päästiin. Hauska oli seurata basisti Jarin oikeiden sävelten etsintää hänen yrittäessään tarkkailla mistä Mike ja Peevo kappaletta oikein soittivat!
Soittajat pääsivät irrottelemaan kunnolla Bob Dylanin biisissä "It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry". Petri Peevon sooloilu oli taidokasta ja ennen kaikkea tyylikästä. Myös basisti Jari ja rumpali Ilkka pääsivät näyttämään taitojaan omissa soolonumeroissaan. Keikan loppupuolella kuultiin vielä hidas, groovy "If You Don't Mind My Company".
Luonnolliset ilotulitukset
Illan pääesiintyjä Erja Lyytinen oli hyvässä vedossa jälleen kerran. Tuntuu, että Erjan ja hänen bändinsä meininki vaan paranee ajan saatossa. Instrumentaalilla "Broadcast" lähdettiin liikkeelle ja Lato hytkyi. Uusimman levyn nimibiisi "Grip Of The Blues" groovasi myös komeasti Erjan wah wah -soundien myötä.
Ladon lattian kantavuus oli koetuksella viimeistään kappaleessa "Wanna Get Closer". Raisua sooloilua ja pientä jammailuakin oli ilmassa, kun "Not A Good Girl" pääsi vauhtiin. Reilu kymmenminuuttinen sisälsi muun muassa pätkän "Black Magic Womania".
Rauhallisemmille vesille päästiin bluesballadin "Maybe I Gotta Make Some Music" myötä. Mukavasti rullaava "Inner Beauty" toimi myös hyvin. Kosketinsoittaja Harri Taittosen sähköpianosoolo kilkatti mukaansatempaavasti ja kertosäe vei mennessään. Komea versio "Steamy Windows" -biisistä oli yksi illan parhaista esityksistä. Wah wah -polkimen ja slideputken yhteiselosta saatiin mainio esimerkki kappaleessa "Let It Shine".
Pakollinen standardi "Rollin' & Tumblin'" kulki kuin raiteilla ikään. Sekaan ympätty pätkä "Smoke On The Wateria" innosti yleisöä kovastikin. Encorena soi toinen pakollinen standardi "Dust My Broom", jossa Erjan taidokas slidesooloilu saisi monet bluesäijät kateudesta vihreäksi. Yleisön äänijänteitä koeteltiin yhteislaulussa "When The Saints Go Marching In".
Keikan puolivälissä koko päivän ollut lämmin poutakeli kääntyi päälaelleen, kun luonnon oma valoshow pääsi valloilleen. Voimakkaat salamat räiskyivät uhkaavasti lähistöllä ja vettä tuli kaatamalla. Onneksi sähköt eivät menneet poikki missään vaiheessa. Erjan keikkamanagerin kasvoilta oli nähtävissä pientä huolen poikasta, mutta ukkoskuuro vaimeni nopeasti. Pienen odottelun jälkeen pääsi yleisö poistumaan paikalta kuivin nahoin.
KAKE KIIRIKKI
Kuvagalleria
Kirjoittaja kiittää Katajiston Kartanon väkeä hyvästä kattauksesta niin ruoan kuin hyvätasoisen musiikinkin puolesta ja toivoo jatkoa Aulanko Blues -perinteelle.
Aulanko Blues. Hämeenlinna, Katajiston Kartano ja Lato 13.6.2009
T. Leino Trio: Tomi Leino (laulu, huuliharppu), Jonne Boy Bonner (kitara), Marko Deuce (basso)
Honey B & The T-Bones: Esa Kuloniemi (kitara, laulu), Aija Puutinen (basso, laulu), Jaska Lukkarinen (rummut & helistimet)
Mike Westhues Band: Mike Westhues (akustinen kitara, laulu, huuliharppu), Petri Peevo (kitarat), Jari (basso), Ilkka (rummut)
Erja Lyytinen & yhtye: Erja Lyytinen (kitara, laulu), Davide Floreno (kitara, laulu), Rami Eskelinen (rummut), Matti Vallius (basso), Harri Taittonen (koskettimet) .
|