Karavaani ylsi luonnollisesti myös Suomeen, ja ryhmä veti hyvän keikan esimerkiksi Espoon April Jazzin vapunaaton konsertissa. Karavaanivuoden jälkeen Listerillä tuntui hieman pallo hukkuneen. "Upside Down" (2007) oli korkeintaan keskinkertainen albumi. Yhteistyö Blues Caravania organisoivan Ruf Recordsin kanssa jäikin sikseen.
Viime vuonna ulos tullut "Equilibrium" merkitsi siirtymistä uuden merkin, Manhaton Recordsin, leipiin. Manhaton on julkaissut muun muassa Robin Troweria ja Eric Bibbiä.
Aynsleyn taustatrio lavennettiin kvartetiksi ottamalla mukaan koskettimet. Bändi ampaisi kiertueelle, ja kaikki tuntui toimivan paremmin kuin koskaan. "Ilmaisu ja melodisuus lisääntyivät. Euroopan-kiertueen 45 keikalla bändi oli liekeissä", levy-yhtiöstä kuvaillaan.
Olikin hetki ottaa uuden kokoonpanon sointi talteen. Kesäkuussa ilmestynyt "Tower Sessions" on studio-, live- ja kokoelmalevyn harvinainen ja hauska yhdistelmä; biisit on taltioitu studiossa mutta sataprosenttisesti ilman dubbauksia tai studiokikkailua. Kappaleet ovat tuttuja Lister-sävellyksiä. Lisäksi mukaan mahtuu pari artistin omaa suosikkicoveria.
Aynsley Lister on parhaimmillaan kitaravetoisessa blues-rockissa. Sekä kitarointi että laulaminen toimivat moitteitta. Vaikka hän taitava onkin, ei hän sorru tilutteluun kitaran varressa. Ääntään hän käyttää fiksusti. Aynsleyn äänenväri on poikamainen, eikä hän pyri sitä peittelemään. Teeskentelijöitä ja ylitulkitsijoita kun on blues- ja muissakin piireissä jo aivan tarpeeksi.
Voimakkaiden blues-rockien parhaita ovat "Soundman" ja "Sugar Low". Jimi Hendrixin kuolematon "Crosstown Traffic" saa mukiinmenevän käsittelyn. Henkan apinointiin ei sorruta. Päämiehen lisäksi kosketinsoittaja Dan Healey ja rumpali Simon Small pääsevät loistamaan.
"Tower Sessionsin" toinen cover on Princen hitti "Purple Rain". Kappale on Listerin pitkäaikainen suosikki, mutta se ei ole lieventävä asianhaara siinä, että lähelle kymmentä minuuttia venyvä versiointi on tylsä ja laahaava.
"Quiet Boy" tuo mukaan jazz-näkökulmaa. "In the Morning" puolestaan päättää levyn yhdistämällä nasevasti Delta Bluesia ja briteille niin rakasta pub rockia.
Britanniassa eivät kovat jätkätkään häpeä soittaa poppia. Aynsley Lister antaa näytteitä esimerkiksi biiseillä "What's It All About" ja "Early Morning", joista jälkimmäinen on erääntyyppinen southern rockin ja melodisen popin risteytys. Juurimusiikkipiireissä pop on aina riskaabeli valinta. Monilla yleisöillä se menee läpi kuin väärä raha, mutta esimerkiksi suomalaiselta blues-yleisöltä on tuskin kovin lämmintä vastaanottoa tarjolla.
Aynsley Listerin albumilta "Tower Sessions" kuulee, että artisti ja bändi soivat nykyaikaiseen malliin, mutta levyn tekijät antavat myös bluesin aitojen perinteiden kuulua läpi. Vaikka bändi soittaa ehkä liiankin siististi, on soundi tiukka. Levy osoittaa Listerin löytäneen itsevarmuutensa.
PASI TUOMINEN
Aynsley Lister: Tower Sessions. Manhaton Records, 2010
Aynsley Lister (laulu, kitara), Simon Small (rummut, laulu), Midus (basso, laulu), Dan Healey (koskettimet)
Tuottajat: Aynsley Lister, Alan Robinson
Linkit: Aynsley Lister kotisivu ja MySpace, Manhaton Records .
|