LEVYARVIO
|
19.12.2014 Ben Poolen musiikki soljuu turhia pullistelematta Lontoon tarunhohtoisessa Royal Albert Hallissa äänitetty livelevy esittelee kitaristin, jolle improvisointi ja kontakti yleisöön ovat avainasemassa. BBC:n toteutus antaa teknisen laatutakuun.
Nuori brittiläinen kitaristi-laulaja Ben Poole on mielenkiintoinen tuttavuus. Jotkut saattavat muistaa hänet vuoden 2012 European Blues Challenge -kilpailusta, jossa hän saavutti kolmannen sijan. Kotimaassaan Englannissa
|
|
Ben Poole on nouseva tähti. Tänä vuonna British Blues Awards nimesi hänet palkintoehdokkaaksi sarjassa ”Young Artist”. Tämä on sikäli erikoista, että Ben Poole ei ole leimallisesti blues-kitaristi, eikä itsekään miellä itseään siksi.
Lavan ulkopuolella ja haastatteluissa tämä ujohko bodari vaikuttaa hiukan hämmentyneeltä suuresta suosiostaan. Esiintyessään yleisölle hän haluaa kuitenkin heittäytyä musiikin vietäväksi ja tehdä lauluista omanlaisiaan. Tuore albumi ”Live at the Royal Albert Hall” on hänen kolmas levynsä.
Ben Poolen maine blues-muusikkona johtunee siitä, että hän nimeää toistuvasti suosikkejaan. Niitä ovat muiden muassa Stevie Ray Vaughan, Johnny Lang, Jeff Healey, Jeff Beck ja B.B. King. Varhaisin vaikuttaja oli Jimi Hendrix. Ben Poolella on musikaalinen perhetausta, ja hän on aloittanut soittamisen 9- vuotiaana. Hän ei kuitenkaan pyri kitarasankariksi; Ben jopa pyrkii olemaan taiteilematta liikaa soittaessaan.
Soulmuusikoista häntä ovat innostaneet esimerkiksi Otis Redding, Marvin Gaye, Donny Hathaway ja Sam Cooke. Countrya ja rockiakin sisältyy kuuntelulistalle. Hän haluaa soittaa erilaisia lauluja juuttumatta erikoisesti mihinkään tyyliin. Vaikka hän soittaa covereita, hän ei halua kuulostaa kenenkään kopiolta. Hänessä on energiaa ja intohimoa, hän suhtautuu vakavasti musiikkiinsa. Soittimillaan hän ei keikaile; lähes puhki soitettu Telecaster on hänen lempikitaransa.
Lahjakkaalla artistilla on myös aimo annos tervettä järkeä. Poole ymmärtää musiikkibisneksen lainalaisuudet alistumatta niiden orjaksi. Oman materiaalin tuottaminen ja omien laulujen tekeminen ovat hänelle avainasemassa bisneksessä pysymisen kannalta. Tässä hän on luonnollisesti aivan oikeilla jäljillä. Hän voi katsoa luottavasti tulevaisuuteen.
Ben Poole haluaa elää keikkamuusikon elämää, ei hautautua studioon. Häntä kiinnostaa nimenomaan improvisointi ja kontakti yleisöön. Hän tahtoo aloittaa uransa ruohonjuuritasolta ja kerätä fanipohjaa kiertueiden avulla. Erikoisen paljon hänestä pidetään tällä hetkellä Hollannissa ja Saksassa. Suurempien nimien lämmittelybändinä toimiminen ei haittaa. Kaikki on oppia nöyrän asenteen omaavalle untuvikolle.
Miltä Ben Poole sitten kuulostaa? Hänen kitarointiaan voisi ehkä parhaiten kuvata sanalla ”soljuva”. Teknisesti hän on korkeatasoinen muusikko. Hänen herkkä ja korkea, toisin paikoin kuiskaava lauluäänensä taipuu helposti väräjävään soul- laulantaan hänen esikuviensa tapaan. Ben Poolessa on kepeyttä, taiturimaisuutta ja tunnetta, jotka vetoavat tämän päivän nuoreen yleisöön. Hieman vanhempienkaan ei kannata ylenkatsoa nuoren sankarin maailmanvalloitusta. Joka sukupolvella on tulkkinsa, ja Ben Poolella on epäilemättä kyky tavoittaa kuulijansa. .
|
|
Livelevyn julkaiseminen uran näin varhaisessa vaiheessa kertoo hienoisesta materiaalipulasta. Puolet tämän albumin lauluista on julkaistu aiemmin Ben Poolen debyyttialbumilla ”Let's Go Upstairs”. Suurin osa kappaleista on rakkauslauluja, mikä artistin persoonaan erinomaisesti sopiikin. Viihdyttävä soundi ja taidokkaat kitarasoolot tekevät kuuntelukokemuksesta miellyttävän. BBC:n äänityksessä ei luonnollisestikaan ole moitteen sijaa.
Avausbiisi ”Let's Go Upstairs” on Ben Poolen oma sävellys. Englannissa se on ollut pienehkö listahitti. Kitaravetoinen, energinen rhythm 'n blues -biitti vie mukaansa. Toinen Ben Poolen kynästä lähtenyt sävellys, ”Love Nobody No More”, on unenomaisen kaunis tilitys särkyneen sydämen tunnoista. Lauluna tämä on ehkä albumin parasta antia.
“(I Know) I'm Losing You” on erinomainen versio vanhasta Temptations-hitistä. Motown-originaalin kiihkeä lataus muuttuu Benin käsissä viipyileviksi, mietiskeleviksi ja tuskaisiksikin emootioiksi. Basso-rumpupohjan päälle soitetut kitarajuoksutukset ja wah wah -pedaalin runsas käyttö ovat niin Hendrixiä. Yhdeksän ja puolen minuutin kokonaisuuskin hipoo psykedeelisiä mittoja.
Jazzahtava pianointro edeltää Otis Reddingin tuttua kappaletta ”Mr Pitiful”. Voi vain arvella, miksi juuri tämä kappale on tullut levylle valituksi. Reddingin materiaalissa, jos missä, olisi ollut valinnan varaa vaikka minkälaisiin "deep soul" - tulkintoihin. Mukiinmenevä versio kuitenkin.
Omaa tuotantoa on myös “It Doesn't Have to Be That Way”. Akustinen kitaraintro johdattaa kaihoisaan ihmissuhdepohdintaan lähes Eppujen tapaan! Sähköurkujen ja kitaran ilmeikäs vuoropuhelu sopii aiheeseen. Kaunis soulballadi ”Leave It on” antaa Benin vuoroin herkistellä ja revitellä kitarallaan.
Uusia versioita blues-klassikostta ”Have You Ever Loved a Woman” kuuntelee aina mielenkiinnolla. Vaikka tekisi mieli, on kuitenkin paras olla tekemättä vertailuja vuosikymmenten takaiseen Freddie Kingin klassikkoon. Ben tekee itsensä näköisensä version komean soolon kera. Sam Mason antaa näytteen erinomaisista bluespianistin taidoistaan.
Bonusraita, Benin oma sävellys “Starting All Over Again” on studiotyötä. Popahtava kappale jää jotenkin mitäänsanomattomaksi, vaikka soundit ovatkin huippuluokkaa.
ANNAMARI LAUSALA
Ben Poole: Live at the Royal Albert Hall. Manhaton Records, 2014
Ben Poole (kitara ja laulu), Craig Bacon (rummut), Mat Beable (basso), Sam Mason (kosketinsoittimet ja taustalaulu), Amy Eftekhari (taustalaulu)
Tuottaja/miksaaja: Paul Long
”Starting All Over Again”: Ben Poole (kitara ja laulu), Wayne Proctor (rummut ja muut lyömäsoittimet), Steve Amadeo (basso), Bob Fridzema (Hammond-urut, Wurlitzer-piano)
Tuottaja: Wayne Proctor
Linkit: Ben Poole, Manhaton Records
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2014 .
|
|