HAASTATTELUSSA BERT DEIVERT
|
|
5.10.2011
|
Bert Deivert, T-Model Ford ja Bill Abel Clarksdalessa.
|
Bert Deivert: Kansainvälinen mandoliinimies Ruotsalaistuneen amerikkalaisartistin tarina on rutkasti muutakin kuin uusi levy "Kid Man Blues". Miten hän päätyi putkaan Perussa? Entä miten hiljennetään 500 raggaria? Bert Deivert kertoo...
Lokakuun alkupuolella 2011 julkaistaan uusi albumi yhdeltä tämän vuosisadan harvoista blues-mandolinisteista. Levy on Bert Deivertin 38-vuotisen uran kymmenes. "Kid Man Blues", joka purkitettiin useampien vuosien aikana Ruotsissa, Thaimaassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa, sisältää yhdessä paketissa palkittuja alkuperäiskappaleita sekä standardeja ajalta ennen Toista maailmansotaa.
Mukana on vierailevia artisteja armeijan verran: edesmenneestä rumpalisuuruudesta Sam Carrista aina Sven Zetterbergiin, Memphis Goldiin, Willie Salomoniin, Brian Krameriin, Tom Paleyhin, Lasse Johanssoniin ja Dulyasit "Pong" Srabuaan...
Blues-Finland.com (Andres Roots): Aloitetaanpa alusta. Bert, synnyit Bostonissa vuonna 1950 ja muutit Eurooppaan 24 vuotta myöhemmin. Miksi lähdit USA:sta ja miten päädyit Ruotsiin?
Bert Deivert: Olin melkoisen kyllästynyt maan skeneen ja poliittiseen tilanteeseen. Olin harkinnut muuttamista Kanadaan. Vuoden 1969 kutsunnoissa sain korkean numeron; oli siis onnea, etten joutunut Vietnamiin. Tapasin ruotsalaisen tytön San Franciscossa ja sitten se oli menoa – asuimme Ruotsissa, vähän aikaa Hollannissa ja sitten taas Ruotsissa. Saimme kaksi hienoa poikaa, ja entisen puolison kanssa – erosimme 1982 – välit ovat edelleen hyvät. Jäin Ruotsiin ollakseni lähellä lapsiani. Ennen pitkää tapasin toisen naisen, jonka kanssa olen edelleen kimpassa. Meillä on tytär. Minulla on kolme lasta Ruotsissa, joten en ole lähdössä täältä minnekään...
Grammy-ehdokkaan, laulaja-lauluntekijä Peter Casen Wikipedia-artikkelissa mainitaan 70-luvun alun San Franciscon musiikkiskenestä kertova, "Bert Deivertin ohjaama" dokumentti "Nightshift". Mistä kyseisen elokuvan voi saada käsiinsä? Onko muita elokuvateoksia, jotka saattaisivat kiinnostaa musiikkisi kuuntelijoita?
Olimme Peter Casen kanssa katumuusikkoina San Franciscossa. Rahoitin katusoittamisella filmiopintojani San Francisco Art Institutessa. Kyseinen leffa oli maisterintutkintoni lopputyö. Alkuperäinen materiaali on kadonnut. Myöhemmin digitalisoin yhden työversioista, mutta sekin katosi tietokoneen kaaduttua. Peter tahtoisi minun saattavan työn loppuun, hänellä on raakaversio dvd:llä, mutta en jaksaisi leikata sitä taas! Muitakin filmejä toki on. Kokeellista kamaa, joka on voittanut palkintoja USA:ssa, Ruotsissa ja Italiassa. En tiedä, kiinnostaisivatko ne kuitenkaan musafaneja.
Peter kirjoitti yhteisestä ajanjaksostamme kirjan nimeltä "As Far As You Can Get Without A Passport" (Niin pitkälle kuin passitta pääsee), ja pysyimme yhteyksissä. Hän on mukana myös edellisellä levylläni "Takin' Sam's Advice".
Vuonna 1985 olit jonkin aikaa katusoittajana Perussa. Mikä on sen matkan tarina?
Tapasin Hollannissa bändin nimeltä Yuyachifca. Autoin heitä saamaan levytyssopimuksen Bo "Bosse" Hanssonin kanssa. Lähdimme Bossen, joka oli tuottajani OPUS 3:lla Ruotsissa, kanssa Hollantiin. Autoin tuotannossa ja soitinkin levyllä. Yuyachifcan kaverit olivat hollantilaisia, mutta soittivat bolivialaista ja perulaista musiikkia. Kiinnostuin asiasta todella ja hain kulttuurivaihtoapurahaa. Pääsinkin tapaamaan muusikkoja Ecuadorista, Boliviasta ja Perusta sekä tutustumaan syvemmin Andien musiikkiin. Aloin jammailla perulaisten katumuusikkojen kanssa. Jostain kumman syystä heitä hämmästytti, että pystyin improvisoimaan – minulla tosin oli paljon opittavaa charangon soittamisesta! He pyysivät minua liittymään heidän ryhmäänsä ja matkustamaan heidän kanssaan. Niin teinkin. Kukaan bändistä ei puhunut englantia. Musiikin lisäksi opinkin paljon espanjaa. Se oli mahtavaa aikaa!
Yhtenä iltana meidät pidätettiin, kun olimme odottamassa bussia. Meitä epäiltiin terrorismista. Yhdellä kavereista oli Limasta ostettu espanjankielinen kirja Bolivian kaivosmiehistä. Lisäksi meillä oli piirros yliopiston salin lavasta, jolla tulisimme soittamaan. Poliisi piti kirjaa kommunistisena ja piirrosta poliisiaseman pommittamissuunnitelmana. Uskomatonta! Minulla oli USA:n passi ja he olivat todella epäileväisiä: mitä amerikkalainen teki Ruotsissa? Perulainen maanpakolainen Hugo Blanco asui Ruotsissa, ja he kyselivät, tunnenko hänet... Päädyin poliisien uhkailemaksi ja ryöstämäksi. Lähdin Limasta heti kun pääsin putkasta.
Äänitit kolme albumia Eric Bibbin kanssa vuosien 1979 ja -83 välillä. Miten tapasitte? Onko älppäreitä vielä saatavilla?
|
|
Morjenstimme ensi kertaa 70-luvun puolivälissä. Hän oli heittänyt keikan Karlstadissa gospel-laulaja Cyndee Petersin kitaristina. Mielestäni Eric oli paljon Cyndeetä parempi ja ihmettelin, miksei hän ollut konsertin pääesiintyjä. Muutamia vuosia myöhemmin olimme samalla levymerkillä, OPUS 3:lla, ja sain tuottajaltani Ericin osoitteen. Ehdotin kirjeitse hänelle yhteistyötä. Hän oli hyvin innokas, joten sovimme studiopäivämäärän ja Bosse tuli tuottajaksi. Ensimmäinen albumi "April Fools" – äänitetty aprillipäivänä, tottakai - oli yhdistelmä omaa materiaaliamme ja tuttujen kirjoittamia biisejä. Myöhemmin teimme kaksi levyä lisää. "River Road" oli ensimmäinen Ruotsissa ilmestynyt ruotsalaisen tuottama folk-cd. Sitä seurasi vielä "Hello Stranger". Kahdessa viimeisessä oli omien kappaleiden lisäksi folk- ja blues-sävyjä sekä mustasta että valkoisesta musiikkiperinteestä.
|
Bert ja Eric vuonna 1979.
|
Äänemme ja kitaratyylimme täydensivät toisiaan melkoisen hyvin. Toisaalta keikkojen saaminen oli tuohon aikaan vaikeaa. Siksi emme kiertäneet. Valitettavasti mitään albumeista ei ole saatavilla – ehdin jo suunnitella Best of - kokoelmaa ja ystäväni Bosse Hansson digitalisoida mastereita. Hän kuitenkin menehtyi toukokuussa. En tiedä, mitä mastereille nyt tapahtuu.
Kiersit 80-luvulla Ruotsissa rockabilly-legenda (hiljattain White Stripesin Jack Whiten kanssa levyttäneen) Wanda Jacksonin kanssa. Millainen hän oli tuohon aikaan?
Keikkabuukkaaja soitti, hän halusi Wandalle sooloartisteja lämppäreiksi ja taustabändin. Esitin soolona omia biisejäni ja soitin kitaraa, mandoliinia ja banjoa. Lisäksi lauloin hänelle taustoja. Vedimme kaikki hänen hittinsä, mutta tanssimista hän ei sallinut. Hän päätti kaikki keikat gospelilla ja kertoi yleisölle, kuinka oli hyväksynyt Kristuksen pelastajakseen. Kerran hän poistui lavalta kesken biisin ja minun oli mentävä keskeyttämään show. Tämä tapahtui Värmlandin Rottnerosissa. Paikalla oli yli 500 raggaria – USA:ssa heitä kutsuttiin nimellä 'greaser' – jotka ajelivat ennen keikkaa ympäri parkkipaikkaa soittaen Wandan 50-luvun biisejä. Tunnelma muuttui pelottavaksi, kun pyysin heitä lopettamaan tanssimisen. Turvamiehet pystyttivät mellakka-aidan esiintyjien ja yleisön välille. Kiertueen päätyttyä Wanda antoi minulle lahjaksi signeeratun Uuden Testamentin...
Nyttemmin olet muun muassa tehnyt duoalbumin legendaarisessa New Lost City Ramblersissa soittaneen Tom Paleyn kanssa. Banjovelho, 83, taitaa olla sinulle sekä kaveri että sankari?
Aloin tosissani kuunnella New Lost City Ramblersia 70-luvulla Ruotsissa. Oli mahtavaa tavata Tom, kun meidän molemmat oli buukattu Vaxholms Visfestivalille 80-luvun alussa. Olimme heti samalla aaltopituudella ja olemme pitäneet yhteyttä. Hän käy Ruotsissa melkein joka vuosi ja lähes kaikilla visiiteillään asuu luonamme viikon verran. Minä puolestani käyn mahdollisuuksien mukaan Lontoossa ja majailen hänen luonaan.
Teimme itse asiassa levyn OPUS 3:lle. Sitä ei kuitenkaan koskaan julkaistu yhtiön rahaongelmien takia. Sitten Gravitationin tuottaja pyysi meitä tekemään cd:n hänelle, ja teimme töitä käskettyä. Promosyistä Gravitation halusi Tomin artistiksi; levyn esittäjä on "Tom Paley featuring Bert Deivert", vaikka se on oikeastaan duolevy. Tom vastusti ajatusta. Minulle homma oli kuitenkin cool. Tärkeintä oli saada levy ulos, koska Tom ei ollut tehnyt cd:tä vuosiin. Toivomme voivamme tehdä toisenkin levyn kunhan hän on riittävän hyvässä kunnossa matkustamaan tänne. Hän on mukana sekä "Takin' Sam's Advice"- että "Kid Man Blues" -levyllä ja laulaa edelleen upean nuorella äänellä!
Mitä sankareihin tulee, "Kid Man Blues" on omistettu legendaarisen rumpalin Sam Carrin muistolle. Sam soittaa levyn 12 kappaleesta kahdella, mukaan lukien kohokohdaksi nousevalla "Lula"-raidalla. Kertoisitko kyseisistä Mississipin-sessioista?
Tapasin Samin alun perin T-Model Fordin "Jack Daniel Time" -sessioissa Clarksdalen Red's Loungessa tammikuussa 2008. Sam oli mukavaa seuraa. Bill Abel oli soittanut hänen kanssaan. Kun olimme pitämässä sessiota Billin luona lokakuussa 2008, Bill soitti Samille. Tämän vaimo Doris oli joutunut sairaalaan vakavan diabeteksen takia ja häneltä oli jouduttu amputoimaan molemmat jalat. Ajat olivat kovat eikä Samin itsensäkään terveys ollut järin hyvä. Hän oli silti herrasmies ja tuli soittamaan kanssamme. Sam ei jaksanut soittaa kuin noin kolme minuuttia kerrallaan. Pidimmekin kappaleet lyhyinä. "Lulasta" tuli kuitenkin pitkä jami. Kun pääsimme loppuun, Sam sanoi: "Whoooo..." - hän oli aivan poikki.
|
|
Bill ja minä olemme tuumanneet, että se oli varmasti Samin viimeinen levytyssessio. Hän kuoli vuotta myöhemmin, ennen kuin ehdin soittaa hänelle yhtäkään purkittamistamme biiseistä. Oli hienoa saada soittaa hänen kanssaan: hän oli nöyrä, suuri muusikko ja hän kertoi uskomattomia juttuja soittokavereistaan. Ongelmistaan huolimatta hän oli hyvällä tuulella. Heitin hänet autolla kotiin ja kävin hänen luonaan. Katselin kaikkia seinällä riippuneita tauluja ja palkintoja... hän oli Mississipin kuvernöörin suosikkirumpali!
|
"Rob and Steal" -kappaleelle olet saanut välimatkoista huolimatta Carrin, Abelin ja Sven Zetterbergin yhteen. Miten se tapahtui?
Välimatkan lisäksi pitkä oli aikakin. Alkuperäisistä Mississipin-sessioista oli jo kaksi ja puoli vuotta! Olin Svenin keikalla lämppärinä Göteborgissa. Sven oli kipeä, mutta ammattilaisena hän veti show'n läpi ja soitti vielä pari biisiä meidänkin kanssamme. Kukaan ei taatusti huomannut hänen olleen kipeänä. Meillä oli hauskaa ja Sven innostui. Niinpä pyysin häntä mukaan yhdelle kappaleelle ja hän vastasi myöntävästi. Hän lähetti minulle huuliharppulevynsä. Ajattelin, että hänen soundinsa kävisi hyvin yhteen Samin kanssa. Minusta oli myös siistiä, että hänet saisi samalle raidalle, koska Sam oli soittanut Sonny Boy Williamson II:n kanssa Arkansas'n osavaltion Helenassa. Tiesin Svenin diggailevan Sonny Boyn soitosta. Lopputulos on mahtava juttu meille kaikille... pidän todella siitä kappaleesta. Se on funkaava ja down home.
Uuden albumisi lauluista kolme on äänitetty Bangkokissa, Sexy Pink -studiolla. "Nongharn Blues" on jo voittanut arvokkaan Kom Chad Leuk -palkinnon Thaimaan vuoden 2009 parhaana instrumentaalina. Mikä Bangkokissa inspiroi sinua?
Ihmisten ystävällisyys, muusikoiden välinen toveruus, fantastinen kulttuuri, mahtava ruoka, temppeleiden rauhaisa tunnelma, upeat luonnonnäköalat, asuminen Chao Phraya -joen rannalla keskellä kaupunkia...
Myös muusikot ja studiot ovat huippuluokkaa. Olemme Pongin, joka on musiikkikaverini Bangkokissa, kanssa tehneet albumin nimeltä "13 Samsen". Se julkaistaan pian. Odottelemme vain, että Charlie Musselwhite saa valmiiksi osuutensa yhteen kappaleista.
ANDRES ROOTS
Linkit: Bert Deivert kotisivu ja Reverbnation
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2011 .
|
|