Toukokuun lopulla The Blue Cats saapuu seuraavan kerran Suomeen keikalle, ja silloin on tarkoitus kuvata myös live-dvd.
En ole koskaan ollut hyvä sijoittelemaan musiikkia eri genreihin. Erityisesti kaikkien billy-päätteisten tyylien kohdalla olen valmis nostamaan kädet pystyyn saman tien. Sitä paitsi vuosien saatossa olen havainnut, että mielenkiintoisin musiikki tulee useimmiten jostain eri tyylien väliseltä jättömaalta. Niillä seuduin seikkailee myös The Blue Cats.
Visiitti menneeseen maailmaan
Viime syksynä uuden levynsä julkaisseen The Blue Catsin moninainen historia ulottuu 80-luvun alkuun. Jo silloin bändin ideana oli päivittää diggailemaansa rockabillya ajanmukaisemmaksi. Perinteikkään rokkauksen mausteeksi tarttui lisävimmaa ja sävyjä jälkipunkista ja uudesta aallosta. Sitä kautta The Blue Catsin oma tyyli muovautui ja toimi suunnannäyttäjänä monille tuleville bändeille. Vastakkainasettelun aika ei kuitenkaan ollut vielä ohi, joten musiikillisten raja- aitojen yli loikkimista hieman karsastettiin rockabillypiireissä. Bändi alkoi hitaasti löytää kuulijakuntaansa ja saikin kosolti uskollisia kannattajia.
Reilut kymmenen vuotta kestäneen elinkaarensa aikana The Blue Cats ehti keikkailla ja levyttää myös The G-Men- ja Beltane Fire -nimillä. Ensin mainittu ryhmä julkaisi yhden ep:n vuonna 1982. Sitä muistellaan edelleenkin neobillyn merkkiteoksena. Beltane Fire sai puolestaan pitkäsoiton aikaiseksi vuonna 1985. Siinä missä G-Men oli juurevampaa kamaa, Beltane Fire otti jokusen sivuaskeleen mahtipontisen hard rockin suuntaan. Jotta kuvio saadaan todella sekaisin, mainitaan myös se, että 90-luvun vaihteessa bändi toimi pari vuotta Amerikan mantereella. Silloin nimenä oli Flame of The West. Hyvin ovat herrat jälkensä peittäneet.
Vuonna 1992 oli vuorossa paluu Britanniaan ja The Blue Catsiksi. Bändi teki myös uuden levyn. ”The Tunnel” oli onnistunut ja kehuttu kokonaisuus. Bändi jatkoi keikkailua. Kaikki näytti sujuvan hienosti, kunnes uusikin into laantui yllättävän pian. Vuotta myöhemmin bändi päätti laittaa billyt pussiin.
Puolitoista vuosikymmentä myöhemmin...
Yhä jatkuva The Blue Catsin uusi tuleminen tapahtui viisitoista vuotta myöhemmin vuonna 2008. Keikkamenestys on viime vuosina ollut hurjaa. Levyjäkin on alkanut ilmaantua. Viime vuonna Bluelight Records julkaisi ”The Tunnelin” uudelleen masteroidun ja G-Menin ep:llä täydennetyn uusintapainoksen sekä nyt lähempään tarkasteluun otettavan, pääosin uutta materiaalia sisältävän cd:n ”Best Dawn Yet”.
Toukokuun lopussa The Blue Cats saapuu Helsingin Virgin Oil Co:ssa järjestettävään Rockabilly Heavyweight Tournamentiin. Luvassa ovat melkoiset rokkikekkerit, sillä illan muita raskassarjalaisia ovat Robert Gordon ja Matchbox. Keikalla tallennettaneen The Blue Catsin tuleva live-dvd. Mutta tsekataanpa tämä uusin levy nyt ensin...
Best Dawn Yet
Tarttuessani The Blue Cats -uutuuteen osaan toki odottaa yllättäviäkin vetoja. Täysin varma en silti ole mitä odottaa. Levyn alkupuolen pysyn vaivatta kartalla. Kärkeen tarjotaan kolme billy-tyyppistä menopalaa. Ensimmäisenä singlelohkaisunakin julkaistu ”Billy Ruffians” avaa pelin vauhdikkaasti. Sitä seuraava – huhtikuun alussa seuraavana singlenä ilmestyvä – ”The Norton Spirit” pistää vielä vähän lisää virtaa koneeseen. Molemmat rallit edustavat tyylillisesti tenhoisaa modernimpaa menoa. Ne saavat alakerran sedän riemuksi myös jalan naputtamaan vinhasti lattiaan. Levyn avausraita erottuu tekstinsä puolesta melko tavalla tämän päivän valtavirtarokista. 1800-luvun alkupuolen meritaistelut kun eivät taida olla kovinkaan yleinen laulun aihe. Kakkosen moottoripyöräteemasta saattaa jo useampikin kuulija löytää enemmän kosketuspintaa.
Billy Furylta lainattu ”Turn My Back On You” tulkitaan perinteikkäämmin nikotellen. Ikivanha lehmipoikaballadi ”Blue Prairie” herkistää tunnelman kerrasta. ”My Dark Dark Mind” lähtee laajentamaan repertuaaria. Intro lupaa countrya, mutta laulussa on vahvasti 80-lukuinen pop-soundi. Kaikkein yllättävin seikka on se, että huomaan tykkääväni tästä sekoituksesta.
Seuraavaksi tuleva ”Badon Hill” pysyttelee yllätyksekseni countryna aina introsta loppuun saakka. ”Long Road Home” on sen verran nopeampi, että se menee jo rockabillyksi.
Tämän jälkeen lähdetäänkin taas vähän kauemmaksi. Jo Beltane Firen levyltä löytyneessä ”Captain Bloodissa” suunnataan seikkailemaan merirosvohommiin. Oikeastaan vain pystybassokomppi jää maamerkiksi muistuttamaan lähtöpaikasta, jotta joskus osattaisiin takaisinkin. Muilta osin suunta otetaan jonnekin uuden aallon maailmaan.
Tuttuihin maisemiin palauttava ”Burnette” lainailee vahvasti ”Lonesome Trainia”, ja kyllähän se vaan passaa. Puolitempoisesti jumpsutteleva ”Followin Ahab” on mainio ralli. Sekin tarjoaa popimpia sävyjä, mutta juuri sopivassa sekoitussuhteessa. Se ei ole aivan yhtä räikeä irtiotto kuin pari kollegaansa.
Levyn loppumetreillä tulee vielä vanha tuttu ”Secret Agent Man” vastaan. Hän vaikuttaa aavistuksen kireämmältä ja uhkaavammalta kuin yleensä, mutta sellaista kai se agenttihommissa näinä aikoina on. Levyn päätöksenä rauhoitutaan Lucky Luken mieleen tuovan ”Lonesome Desperado” -balladin parissa.
Blue Cats onnistuu keittämään neobillystään kerrassaan mielenkiintoisen ja toimivan sekoituksen. Voidaan todeta Sinikissojen olevan kovassa iskussa tällä vuosituhannella. Onkin jännää nähdä ja kuulla, minkälaisiin maisemiin bändin seuraava levy kuulijat mukanaan vie – ja millä nimellä se julkaistaan...
MARKO AHO
The Blue Cats: Best Dawn Yet. Bluelight Records, 2012
Clint A. Bradley (laulu, kitara), Carlo Edwards (soolokitara), Stef Edwards (rummut), Steve Whitehouse (kontrabasso)
Linkit: The Blue Cats / Beltane Fire, Rockabilly Heavyweight Tournament, Sony Music .
|