|
24.9.2012 Kuvagalleria
|
Kapteeni käskee: Bland
|
Se oli siinä: vai mitä, Bobby ”Blue” Bland? Elävä legenda lauloi suven suohon Bluebird Blues Festivalilla Marylandissa. Ensiluokkaisessa tapahtumassa oli tarjolla kosolti bändejä ja ajatuksella laadittua oheisohjelmaa.
Nyt ei ole enää selittelyille sijaa. Festivaalikesä on ohi. Muutamaa tuntia ennen syyspäivän tasausta kuulu laulusolisti Bobby ”Blue” Bland hoilasi suven viimeiset tahdit. Bland esiintyi Marylandin osavaltion Largossa pidetyn Bluebird Blues Festivalin päätähtenä.
Tavoilleen uskollisesti ja arvolleen sopivasti Bobby konsertoi nykyisin isommanpuoleisen bändin kera. Rumpalin, kitaristin ja basistin lisäksi pumppuun kuuluu nelimiehinen puhallinsektio. Olikin orkesterin tehtävä – klassinen tapa tämäkin – hieman lämmitellä ensin yleisöä ja vasta sitten kutsua itse stara stagelle.
Ja sieltähän Bobby ”Blue” Blandia kärrättiin. Tänään 82-vuotias klassikkoartisti vaihtaa maisemaa lähinnä pyörätuolissa. Hänet talutettiin lavalle (onneksi ei kovin korkealle) kolmen miehen voimin ja istutettiin tuolille keskelle lavaa. Ja sitten alkoi hittiputki: ”I Pity the Fool”, ”Everyday I Have the Blues”, ”Farther on Up the Road”, ”Turn on Your Love Light” ja niin edelleen.
Bland on afroamerikkalaisen rytmimusiikin tunnistettavimpia lauluääniä. Todella syvä, raspinen ja aavistuksen nasaali soundi ei Bluebird Blues Festivalilla juuri päässyt oikeuksiinsa; esiintymistekniikka ei ole Blandilla enää sataprosenttisesti hallussa, ja miksaajantyökin teki elävälle legendalle melko vähän palveluksia. Välillä laulu kuului todella huonosti, välillä se katosi kokonaan orkesterin jylyn alle.
Mutta ne Bobbyn legendaariset korahdukset! Ne ovat edelleen tallella, ja moni oli varmasti vääntäytynyt festivaalipaikalle vaikka vain kerran sellaisen livenä kuullakseen. Keikan ensimmäinen rykäisy tosin aiheutti miehessä keskimääräistä äkäisemmän yskänkohtauksen...
Bobby ”Blue” Blandin yleiskunnossa ei ole hurraamista, mutta mieleltään hän vaikuttaa virkeältä. Lauantain aurinkoinen alkuilta sai miehen vitsailemaan ja leikittelemään. Hän naureskeli lavan edustan innokkaimmille joraajille ja tunki laulumikkiänsä sooloa töräytelleen muusikon saksofoniin. Hauska ja sympaattinen mies.
Hänen keikoistaan ei tänä päivänä kannata odottaa suuria musiikillisia elämyksiä. Paras tapa nauttia Bobby Blandin upeasta tuotannosta on laittaa levylautaselle vaikka vanhan Memphis-kuoman B.B. Kingin kanssa tehdyt yhteislevyt. Varsinkin ”Together Again... Live” (1976) on sitä itseään: loistavaa musisointia ja hersyvän hillitöntä huumoria.
”Tohtori C.C.” muisteli vuotta 1970
Myös Clarence Carterin esiintyminen Bluebird Blues Festivalilla oli ladattu huumorilla. Hänen settinsä oli mennä pelkäksi vitsailuksi ja jutusteluksi, mutta onneksi kunnon taisteluilmekin löytyi biisien kuten ”Looking for a Fox” ja ”Dr C.C.” myötä. Ja hänen osuutensa loppupuolella kuultu ”Patches” sinetöi mukavan kokonaisuuden. Tämä gospel/soul/pop-virityshän on Carterin kovin hitti; hän levytti sen vuonna 1970.
”Se oli iso vuosi. Huono juttu oli se, että menin silloin naimisiin. Olen ollut viidesti naimisissa ja eronnut yhtä monta kertaa. Mutta onneksi tämä kappale tuli samana vuonna luokseni”, Clarence Carter kertasi.
Festarin päälavalla esiintyi myös Yhdysvaltain pääkaupunkiseudun ikioma blues- legenda Bobby Parker. Parker oli pirteämmässä vireessä kuin aikoihin, vaikka ohjelmiston osalta luotto olikin turhan paljon kuluneissa standardeissa. Lisäksi nähtiin sekä kokemusta että tuoretta voimaa: ensin mainittua edusti vuonna 1946 alkunsa saanut laulubändi Sonnytil's Orioles ja jälkimmäistä rhythm 'n blues -laulaja YahZarah yhtyeineen.
Toimintaa teatterissa
Jatkuvaa musiikkitarjontaa oli paitsi päälavalla myös sisätiloissa, Nap Turnerin kunniaksi nimetyllä teatterinäyttämöllä. Ja taas riitti yleisöllä hupia. Parhaimmillaan jopa Chess Recordsille levyttänyt vanhan koulukunnan vocal group The Jewels tarjosi yhdistelmän perinteikästä rytmimusiikkia ja stand up - komiikkaa. .
|
|
The Jewels. Lisää kuvia galleriassa.
|
Rouvien Marjorie Clarke, Grace Ruffin ja Sandra Bears setin kulminaatio oli klassikkokappale ”Johnny Jealousy”. Sen aikana emännät alkoivat jakaa ruusuja kaikille yleisössä olleille Johnnyille. Miehiä halailtiin ja pussailtiin lopulta muuten vain, kun Johnnyt loppuivat.
John Cephasin ja Phil Wigginsin duo on USA:n pääkaupunkiseudun blues- historian merkittävimpiä kokoonpanoja. Cephas kuoli vuonna 2009. Sen jälkeen Wiggins on keikkaillut vaihtuvien duokaverien kanssa sekä isommalla bändillä. Bluebird Blues Festivalille hän toi Phil Wiggins Trion, joka tosin esityksen vanhetessa kasvoi välillä kvintetiksikin.
Enimmäkseen akustisen setin kohokohdiksi nousivat erittäin latautuneet ja jazz- viritteiset palat ”St James Infirmary Blues” ja Gershwinin veljesten ”Oh, Lady Be Good”. Mahtavaa blues-poljentoa oli puolestaan tulkinnassa ”Oh, Roberta”. Wigginsin (laulu, huuliharppu) ohella varsinkin yhtyeen viulisti oli ilmiliekeissä.
Warner Williamsin johtama Little-Bit-A-Blues soitti miellyttävän osuuden bluesia, countrya ja folkia. Kuultiin monenlaista Saku Sammakosta ”I Walk the Lineen” ja ”Key to the Highwayhin”. Williams on loistelias Piedmont-tyylinen, sormin pikkaava kitaristi; on suorastaan kohtuutonta, ettei hän ole koskaan pystynyt elättämään itseään pelkällä musiikilla. Bluebird Blues Festivalilla, kuten lukemattomilla aikaisemmillakin keikoilla, häntä tuki luottomies Jay Summerour taustalaulussa, huuliharpussa ja vaikka viheltäen.
Teatterisetissä pianotaituruudesta vastasi viime vuonna Rauma Bluesissakin nähty Daryl Davis. Hän sai kunnian avata Nap Turner -lavan ohjelma hetikohta puolenpäivän jälkeen, joskin niin varhain ei paljon yleisöä ollut ehtinyt valua paikalle.
Hyvinvoivaa bluesia
Bluebird Blues Festival oli sananmukaisesti afroamerikkalaisen musiikin juhlaa. Niin esiintyjistä kuin yleisöstä ylivoimainen enemmistö oli afroamerikkalaista kansanosaa. Se on loistava juttu; ajatuksella toteutetut tapahtumat pitävät huolta bluesin ja sen sukuisen musiikin hyvinvoinnista. Kalliiden klubikeikkojen tilanne on täysin toinen: samalla seudulla pidettävillä klubeilla ei juuri afroamerikkalaista yleisöä näy.
Kun musiikki soi kahdella lavalla ja limittäin ajoitettuna, sulosäveliä oli tarjolla koko seitsemäntuntisen rupeaman ajan. Tylsiä hetkiä ei löytynyt hakemallakaan. Ei ole sattumaa, että Bluebird Blues Festival 2012 oli järjestyksessään jo juhlavasti kahdeskymmenes.
Tapahtumaa isännöi Prince George's Community College. Kampukselle oli lavojen oheen pystytetty muun muassa pieni ”hyvinvointipuisto” sekä Bluesville-niminen touhualue lapsille. Ja koko komeus ilman pääsymaksua. Monenlaiset myyntikojut ja grillieväisiin painottuneet ruokapisteet pitivät toisaalta huolen, että myös valuutta vaihtoi omistajaa.
PASI TUOMINEN Largo, Maryland
Kuvagalleria
Linkki: Prince George's Community College
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2012 .
|
|