KONSERTTIARVIO
|
|
12.5.2014
|
|
Bobby Radcliff elävöitti blueskevään New Yorkin taitoniekka näytti soittamisen mallia pienellä Suomen- kiertueellaan. Helsingin Malmitalolla pohjoismainen taustabändi antoi rutkasti pontta pääasialle.
Kitaristi ja laulaja Bobby Radcliff teki pienimuotoisen Suomen-kiertueen, joka käynnistyi keskiviikkona 7. toukokuuta Helsingin Malmitalolta. Loistavasti onnistunut avauskonsertti innosti salintäyden Malmitalon väen herkeämättömään seurantaan. Liioittelematta voi sanoa Radcliffin elävöittäneen koko blueskevään. Ei niin, että kotimaan blueskevät erityistä elvytystä kaipaisi; erinomaisia konsertteja ja inspiroivia jameja on kuultu paljon, mutta New Yorkin mestarissa on sellaista potkua ja särmää, josta blues elää.
Johnny Winteriä kai ensimmäisenä tituleerattiin ”ihmiskitaraksi”, ja sen jälkeen on tullut koko liuta ”kitaran yli-ihmisiä” (filosofi Nietzschen ”Übermensch” kitaranvarressa) – Eddie van Halen, Steve Vai ja niin edelleen – ja heitä on bluesissakin paljon. Soitto on huimaavan nopeaa, täysin virheetöntä ja kitaralikit käsittämättömän monimutkaisia. Ehkä se ei aina ihan ihmisestä olekaan.
Blueskitaran taitoniekka Ilkka Rantamäki (jonka oppilaana allekirjoittanut oli nuorempana) kertoi, miten Kultsalla trion John McLaughlin, Paco De Lucia ja Al Dimeola musisointi alkoi olla jo liian kauttaaltaista.
- Se oli sillai hassusti täydellistä, että siitä puuttui jopa inhimillisyys. Pidin kyllä soittajista, mutta konsepti alkoi fyysisesti ahdistaa ja poistuin puolivälissä, kitaristi muisteli.
Näin ei ollut Bobby Radcliffin laita – nopea hänkin on, eritoten plektratekniikkansa ansiosta, mutta soitossa on mukana inhimillisyys, karheus ja elämän maku. Pieniä virheitäkin saattaa tulla. Ei välttämättä vääriä ääniä, mutta Bobbylla vasen käsi hieman takkusi paikoin, erityisesti kieleltä toiselle siirtyessä tai asemanvaihdossa, mutta niinhän meillä tulee kielenkäytössäkin toisinaan lipsahduksia. Honey B & T-Bonesin kitaristi Esa Kuloniemi sanoi joskus, että "blueskitaran aidossa soundissa pitää olla rouheutta".
Vaasan Halloween Bluesissa vuonna 2012 ei voinut kuin ihailla amerikkalaisen sitkeyttä ja peräänantamattomuutta: Sandy-hirmumyrskyn takia lennot olivat sekaisin, ja väsynyt kitaristi oli aivan räjähtäneessä tilassa Pohjanmaalle tullessaan. Mutta pyyhkeen kehään heittäminen ei kuulu tapoihin. Bobby oli niin väsynyt, ettei jaksanut pitää silmiään auki, mutta lauloi ja soitti virheettömästi ja innostavasti, silmät kiinni. Dash it! Eihän sellaisesta kaverista voi olla pitämättä!
Pettämätöntä säestystä
Englannin ”accompaniment” tarkoittaa säestystä, mutta sillä on muitakin konnotaatioita. Yksi lisämerkitys on “jotakin, mikä on lisätty, jotta saavutettaisiin suurempi valmius pääasiaan”. Ja varsin hyvin tässä laajemmassa säestyshaasteessa Malmitalolla onnistuttiinkin. Maestro Bobby sai oivallista tukea suomalaisryhmältä.
Jonne Kulluvaara oli kakkoskitaristina maestron takuumies, ottaen välillä basistille kuuluvia tehtäviä. Riffikuljetus, säestykselliset likit ja sointusäestys pitivät esityksen loistavasti koossa. Lead-kitaran oli varsin helppo luoda omia kuvioitaan tälle pohjalle. Jonnelta kuultiin myös hyviä sooloja, kuten hieno slideosuus "You Left Me with a Broken Heart" -biisillä.
Rumpali Mikko Peltola tykytti jykevästi rytmibluesia ilman mäiskimisen tuntua. Hän piti rennosti tempoa yllä myös hitaassa bluesissa ja laittoi Jimmy Rodgersin "Runaway Baby" -kantrihölkän svengaamaan. Chubby Checkerin "Do the Twist" oli hauska muunnos alkuperäisestä lyöntityylistä.
Ruotsalaisbasisti Magnus Lanshammar veteli peukalolla ja osin näppäillen bassokitaraa, ehkä hieman rytmisesti huojuen, mutta oikeat äänet löytyivät. Jotenkin Jaska Prepula, Mikon ja Tomi Leinon kokenut sessiomies, piti homman kasassa selkeämmin – mutta ehkä Magnus ei ollut vielä oikein kasvanut sisään tähän sessioon. .
|
|
Malmitalon korkea sali antaa hyvät akustiset olosuhteet. Miksaus oli onnistunut; soolosoittimet ja laulu erottuivat hyvin ja volyymin taso pysyi kohtuudessa. Oikeastaan jäi kaipaamaan vain rumpujen isojen symbaalien rohkeampaa esiin nostamista.
Laulun ja kitaransoiton maa – Chicago West
Bobby Radcliff klassifioidaan erityisesti Chicagon West Side -blueskoulukunnan agentiksi. Chicago-bluesiin ja erityisesti sen soul- ja rytmibluessivustaan hänet opasti 70-luvun vaihteessa tarumaisen maineen hankkinut Magic Sam, (1937– 1962). Evästyksen avulla Radcliff kykeni tavoittamaan itsenäisen tekniikan, emotionaalisesti vahvan ja ilmeikkään soitto- ja laulutyylinsä.
Chicagon läntisen puolen tyyliainekset ovat pääosin traditionaalisesta 12 tahdin bluesista, jota muunnellaan soveltuvasti soulin ja rytmibluesin suuntaan. New Yorkin bluesmies on tinkimätön työnsä kvaliteetista, muttei liian kategorinen suhteessa musiikkiin; pilke silmäkulmassa voidaan heittää vaikka twistiä. Sitä tosin ei tarvitse lyödä twistinä.
Rytmibluesin osaaminen oli vahvaa. Lowell Fulsonin "Tramp" ja Jimmy Dawkinsin "Hippies Playground" ehkä parhaiten ilmensivät Radcliffin maagista taituruutta rytmibluesin alueella. Huikeaa! Bobby on ponteva kitaristi, ja kävi kursailematta suoraan asiaan "Honky Tonk" -avausinstrumentaalilla. "Dress Is too Short" muistutti myös, mistä brittiläiset kitarayhtyeet saivat 60-luvulla vaikutteita.
Hidas blues "The Horse" käytti hyväksi kromaattisia kulkuja. Glissandot, eli liukuminen äänestä toiseen portaattomasti, ovat bluesissa aivan liian vähän käytetty tehokeino, mutta Bobby illustroi tästä muutamia kauniita näytteitä. Efektilaitteita – särkijää, wah wah-pedaalia ja vastaavia – ei juuri hyödynnetty. Eikä niitä ikävöinytkään.
Radcliffin laulutekniikka hyödyntää solistille erittäin vaativaa kurkkuvibraa – jälkikaiuntaa siis ei tarvitse kovin paljon lisätä miksausteknologian keinoin. Kun tähän yhdistetään vielä näppärä falsettilaulu – hieman Bobby ”Blue” Blandin tapaan, alkaa persoonallinen lauluilmaisu Chicago Westin tyyliin olla valmis. Ehkä maestro Bobby hieman jo liioittelikin tekniikkaansa hitaalla bluesilla (Tears Falling from My Heart), mutta parempi niin kuin piilotella osaamistaan. Shout-tyylin pitkät vokaalit olivat kerrassaan verrattomia ja samalla oivallinen vastakohta tiuhalle funkaavalle boogielle, kuten "Feel So Good" ilmensi.
Kitaravetoinen yhtye toimi erittäin hyvin. Hitaisiin, balladipohjaisiin numeroihin (Heartbroken), olisivat sopineet urut lisämausteeksi. Tai sitten volyymia olisi voinut pudottaa tuntuvasti ja kompata akustisella kitaralla näppäillen. Hyvin se toki meni bluesmiesten Gibson Les Paulillakin. Soinnikas perussoundi, runsaasti reverb-efektiä ja tarkka erottelu likeissä – siinä perusaineksia, jotka tehoavat. Encorena kuultu Blandin "I Don’t Want No Woman" oli hervoton, ja yleisöä hemmoteltiin vielä Freddie Kingin meininkiin soitetulla päätösjamilla.
Bobby Radcliff on tehnyt erinomaisia studiokeikkoja, viimeisin "Freaking Me Out!" (2011). "Natural Ball" -albumin (2004) jykevää antia edustivat nyt muun muassa Hound Dog Taylor -tribuutti "Dog House" ja Johnny Guitar Watsonin "A Real Mother for Ya". Parhaaseen John Lee Hooker -henkeen paiskattu "I Wanna Boogie" oli jo melkein liikaa.
Malmitalon jälkeen kiertue jatkui Tampereen Down Home Kivi -klubille. Radcliff ja bändi soittivat Vaasan O'Malley'sissä. Helsingin Juttutuvassa vietettiin vielä Ghetto Blues -klubia.
ANTTI SUVANTO
Bobby Radcliff ja yhtye. Helsinki, Malmitalo, keskiviikko 7.5.2014
Bobby Radcliff (kitara, laulu), Jonne Kulluvaara (kitara), Mikko Peltola (rummut), Magnus Lanshammar (basso)
Miksaus Sami Juutinen
Linkit: Bobby Radcliff, Malmitalo
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2014 .
|
|