BOSSA NOVA BLUES & ROCK 2016, TAMMISAARI - RAPORTTI
|
|
|
|
|
11.7.2016 Kuvagalleria
|
Dana Fuchs: Church of love and music!
|
Kaikkien mahdollisuuksien Tammisaari Blues & Rock -festivaali valtasi merellisen maiseman. Laulajat Dana Fuchs ja Emilia Sisco loistivat ravintola Bossa Novan järjestämässä tapahtumassa.
Tammisaari kehittelee uutta bluesin polttopistettä eteläiselle rannikollemme. Heinäkuun toisena viikonloppuna vietetty Blues & Rock -festivaali ravintola Bossa Novassa ja sen mailla oli järjestyksessään kolmas ja laajuudessaan selkeästi suurin.
Nyt ensimmäistä kertaa pääkonsertti vietiin läpi kunnollisella, viihtyisän nurmikentän ympäröimällä festivaalilavalla. Elävää musiikkia meren rannalla piisasi iltapäivästä aina keskiyöhön; bändit vaihtelivat kotimaisesta ruohonjuuriryhmästä täysin kansainväliseen ja ammattimaiseen. Kaikilla esiintyjillä oli omat kannattajajoukkonsa. Toisaalta suuri osa yleisöstä oli tullut paikan päälle vain viettämään taustamusiikin säestämää kesäpäivää.
Amerikkalaislaulaja Dana Fuchs palasi vihdoin suomalaiselle konserttilavalle. Kohtalo on riepotellut Danaa viime vuosina turhan kovalla kädellä. Edellinenkin Suomen-keikka peruuntui läheisen poismenon takia. Sittemmin Dana on ottanut kurssin vastakkaiseen, myönteiseen suuntaan. Syyskuussa hänestä tulee äiti, joten seuraavaa vierailua saadaankin varmasti odotella.
Tammisaaressa Dana esiintyi lauantain myöhäisillassa italialaispitoisen bändin kanssa. Väkevästi junttaava "Bliss Avenue" todisti heti alkuun, että ryhmä antaa kaikkensa. Pian "Handful too Many" toi ilmaisuun kepeämpää vastapainoa, joskin teksti kipuilee kiukkua johonkin ärsyttävään läheiseen. Sitten oli taas hyvä rullata kuin alamäkeen "Livin' on Sunday" -laulatuksen tahtiin.
Fuchs julisti keikkansa "rakkauden ja musiikin kirkoksi". Gospel-henkinen matsku alleviivasi sanomaa, ja "God's Song" heitti vielä peliin kunnon bluesasenteen.
Varsinaisen settinsä Fuchs ja bändi päättivät erittäin pitkään "With a Little Help from My Friends" -versioon, joka nojasi enemmän Joe Cockerin Woodstock-luentaan kuin The Beatlesin originaaliin. Sitä ennen yleisö oli saanut kuultavakseen pienen country-osion.
|
Blues-Finland.comin kanssa yhteistyössä: Rauma Blues
|
Dana Fuchsin käheä ja raspinen lauluääni ei kaipaa esittelyjä. Nainen ei kuitenkaan lepää vaikuttavalla ja sävykkäällä laulullaan. Hän touhusi melkein maanisesti koko keikan ajan tarttuen milloin akustiseen, milloin sähköiseen kitaraan. Välillä kädet löysivät tamburiinin ja muut rytmisoittimet. Ehtipä hän kerran kesken biisin pianon ääreenkin, kun kosketinsoittaja sattui olemaan kioskissaan urkujen parissa. Fuchs ja pojat takasivat vetävän show'n. Tuskin unohtumattoman, mutta viihdyttävän ja tilanteeseen sopivan.
Andrew Black ja Jarmo "Slim Butler" Puhakan trio ovat jo Blues & Rock - festarin kummipoikia, soittihan kokoonpano Bossa Novassa viime kesänäkin. Yhteenliittymä toteutui lappilais-brittiläis-amerikkalaisella kaavalla. Rovaniemeläinen Puhakka sai atlantalaisesta Blackistä vihiä britti Robin Bibiltä, joka on usein keikkaillut Lapissa. Bibi suorastaan vaati Puhakkaa tuomaan Blackin Suomeen. Lapin mies (sittemmin tosin helsinkiläistynyt sellainen) teki työtä käskettyä. Tuloksena on jo kaksi levyä – toinen julkaistaan syksyllä Roots 'n River Bluesissa Rovaniemellä – ja joukko minikiertueita.
|
|
Slim ja Andrew
|
Tammisaaressa Andrew Black ja Slim Butler Trio ilahduttivat esiintymällä vivahteikkaasti ja tunteella. Varsinkin "Good Day for the Blues" tulkittiin aidosti sielun syvyyksistä. Soolokitaraosastolla taitava Puhakka kantoi päävastuun. Black sai tilaisuutensa muun muassa "Tennessee Whiskey" -kappaleella. Funk- ja gospel-henkiset palat lisäsivät mielenkiintoa.
Slim Butler Trion tulevan levynkin antia esiteltiin. "Mean Trouble" jyräsi jyrkkään alamäkeen ilman jarruja karanneen, teräksellä lastatun höyryjunan herkkyydellä. Nimibiisi "Bad Intention" puolestaan edustaa progressiivista blues-rockia. Uutta levyä ja seuraavia rundeja odotellessa!
Britti Sean Webster tuli The Dead Lines -bändeineen Suomeen ensimmäisen kerran. Nelikko töytäisi ilmoille raikkaan setin omaa materiaalia, enimmäkseen viimeisimmältä levyltä "See It Through", sekä valittuja klassikkoja.
Brittein saarilla pop-vaikutteita ei vieroksuta bluesissakaan. Webster sijoittuu jokseenkin samaan laariin kuin vaikka Aynsley Lister ja Ian Parker, jotka tulivat Suomessakin tutuiksi viime vuosikymmenellä Blues Caravanissa Erja Lyytisen kanssa. Varsinkin Websterin slovareissa on tiettyä kepeyttä, mutta onnistuvat bändiltä rehvakkaatkin bluespoljennot.
|
|
Ash Wilson ja Sean Webster
|
Standardiosaston kappaleista "I'd Rather Go Blind" on useimmiten naisartistien heiniä. Ei tulekaan aivan heti mieleen, milloin se on viimeksi kuultu miehekkäästi vedettynä. "Hold on, I'm Coming" toi hauskaa soul-maustetta. Buddy Guy - palassa "Feels Like Rain" bändi yritti laulattaa yleisöä, vaatimattomin tuloksin.
Vaikka yhteislaulu ei sujunut, Sean Webster hehkutti ensimmäistä Suomen- matkaansa. "Kerta oli ensimmäinen, mutta toivottavasti ei viimeinen. Mahtavaa, että tuli näin paljon ihmisiä tukemaan elävää musiikkia", Webster jutteli. "Lavasoundikin oli varmaan paras, mitä olen eläissäni kuullut. Lisäksi backstagella artisteille osoitettiin ihan poikkeuksellista vieraanvaraisuutta."
Etenkin basisti Greg Smith pääsi nopeasti sinuksi suomalaisen kulttuurin kanssa. "Ennen tätä matkaa hän ei oikeastaan juonut alkoholia yhtään", Webster tokaisi, "mutta nyt hän ei pysty pitämään näppejään erossa siideristä!"
Kanadalainen Anthony Gomes soitti Suomessa ensimmäistä kertaa 16 vuoteen. Tykitys Tammisaaren merenrantalavalla oli sitä luokkaa, että neljän olympiadin ajan kertyneet paineet varmasti purkautuivat kertaheitolla.
Gomes (lausutaan muuten "goums" eikä espanjalaisittain) piti kaasupolkimen koko ajan turvallisesti pohjassa. "Love Sweet Love" jylisi kuin vimmattu ja huipentui Willie Dixon / Led Zeppelin -vetoiseen "Whole Lotta Love" -visiittiin.
"Whiskey Train", joka on tuttu Gomesin viime vuoden levyltä "Electric Field Holler", takasi hitaampaa power-jyskettä. Gomesin varhaisempi tuotanto nousi pintaan "Blues in Technicolor" -rallin myötä. Sekin sai vähän Willie Dixonia häntäänsä – Gomes kavereineen sipaisi loppuun pätkän klassikkoa "Spoonful".
Rehellisiä covereita Anthony Gomesin bändin setissä olivat Creamin "Sunshine of Your Love" ja Jimi Hendrixin "Voodoo Child".
Sen verran Gomes Suomea tuntee, että pystyy kiteyttämään osuvasti yhtymäkohdat kotimaahansa: "We both have hockey and nine months of winter!"
Bändin basisti vastasi erikoisimmasta tyylivalinnasta pitelemällä bassokitaraa korkealla rintansa päällä vaakasuorassa asennossa ja näppäillen kieliä ikään kuin takakautta. Tällaisesta "rynnäkkökivääriotteesta" tulee mieleen vanha 60- luvun jäärä Gerry Marsden. Sillä erotuksella, että Gerry & The Pacemakersin nokkamiehen soitin oli sähkökitara ja Gomesin basistilla oli valitsin jatkuvasti sarjatulella.
Huuliharppuvelho Helge Tallqvistin orkesterivisio perustuu tyylikkyyteen ja perinteiseen, amerikkalaistyyliseen vuosikertasoittamiseen. Menneisyyteen juuttumisesta on silti turha syytellä. Tietyllä tavalla muuttumattomalla amerikantuotteella on aina kysyntänsä, vähän niin kuin leviksillä tai Kentuckyn bourbonilla.
Myös solistiasioiden on oltava kohdillaan. Sellainen peli ei vetele, että bändiläiset vetävät pitkää tikkua, ja lyhimmän saanut joutuu laulamaan. Helgellä on ollut yhtyeessään lyhyen ajan kuluessa peräti neljä naissolistia: Fatima Koroma, Minna Lasanen, Ina Forsman ja nyt Emilia Sisco. Forsmanin habitus sopi kansainväliseen skeneen niin hyvin, että hän meni menojaan; puhtaasta artistikulmasta asiaa tutkaillen Emilia Siscon ja venäläiskitaristi Konstantin Kovalevin myötä Tallqvistilla on kuitenkin käsissään kenties kaikkien aikojen bändinsä.
|
|
Emilia ja Helge
|
Blues & Rockiin saapuneet länsirannikon ja Chicagon bluesin ystävät saivat kystä kyllä Tallqvistin bändin setistä. Emilia Siscon palkeet ja lavapresenssi vakuuttivat tiiviissä tandemissa Helgen harputuksen kanssa. "I Loved Another Woman" ja "Homework" olivat aivan loistavia vetoja.
Kovalev osoitti kitaroinnin ohella oivat laulajankykynsä klassikolla "Rocket 88". Rumpukorokkeella touhusi aina luotettava Juha Litmanen. Tuuraajabasisti Tommi Karvonenkin hoiti hommansa tyylillä.
Ansioitunut kitaristi Ben Granfelt avasi pääkonsertin lauantaina iltapäivällä Blues Rocks -bändin kanssa. Blues Rocks veti muutamat kevyet klassikkotulkinnat, minkä jälkeen Granfelt saapui solistiksi. Benin omat kappaleet, kuten bluesia ja rockia fuusioiva "Turning Point" näyttivät, että eväitä olisi ollut paljon enempäänkin kuin kolmen vartin avaussettiin. Sunnuntain brunssikonsertissa kuultiin vielä Micke Björklöf & Blue Stripiä ja Blueströmiä. Myös Sean Webster ja Anthony Gomes piipahtivat.
|
|
Tammisaaren Blues & Rock -festivaali kuuluu varmasti vuoden raikkaimpiin ja ennakkoluulottomimpiin alan tapahtumiin. Vaikka Tammisaaresta on lyhyt matka ei-mihinkään, yleisötavoite oli korkealla ja ohjelmisto kunnianhimoinen. Ohjelmisto piti kutinsa. Taloudellisesta menestyksestä pitänevät mukava yleisömäärä, monipuolinen ruoka- ja juomamyynti sekä korkeahkot (mutta perustellut) lippuhinnat huolen.
Kun tapahtuma pidetään pienellä talousalueella, järjestäjän on tehtävä löytäminen ja saapuminen yleisölle mahdollisimman vaivattomaksi. Blues & Rockia markkinoitiinkin aktiivisesti, ja kuljetusta oli tarjolla muun maussa Helsingin keskustasta. Pääpuuhaaja hankkeessa on Kristian Karnell, Bossa Novan omistaja ja koulutukseltaan kokki.
Karnell tuumasi, että street food on tällä hetkellä ruokakulttuurin kovin sana. Sehän on loistavasti linjassa bluesin kanssa: rehellistä, yksinkertaista mutta silti kaikki mahdollisuudet avaavaa. Blues & Rock -nimiseen tilaisuuteen saapuvan on saatava lautaselleen bluesia ja rockia. Eihän street foodia tilanneellekaan sovi tyrkyttää hanhenmaksapalleroita. Tämä tapahtuma ei koreile, vaan tarjoilee sitä itseään. Tammisaari on valmis pelastamaan Etelä-Suomen blueskesät.
PASI TUOMINEN
Kuvagalleria
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2016 .
|
|