HAASTATTELUSSA BRIAN KRAMER
|
|
14.5.2012
|
|
Brooklynin bluesia ja Tukholman jameja Blues on ollut Brian Kramerin elämäntehtävä teinivuosista asti. Kramer, jonka ensikosketus bluesiin syntyi myymälävarkauden kautta, kertoo slide- kitarasta, matkoistaan ja cooleista hatuista.
Bluesin taival on vienyt slide-kitaristi Brian Krameria Afrikkaan ja takaisin. Matkan varrella musiikillisiksi ystäviksi ovat tulleet monet hahmot Larry Johnsonista Eric Bibbiin. New Yorkista kotoisin olevan Kramerin debyyttilevyllekin (Win or Lose, 1989) eksyi jo isoja nimiä – mukana olivat Junior Wells ja Mick Taylor.
Suomalaista yleisöä Brian viihdytti viimeksi Muddy Waters -tribuuttikeikoilla, taustallaan Tomi Leino, Eero Paalanen ja Mikko Peltola. Etelänaapurissamme Virossakin hänet nähdään piakkoin: Kramer lyö hynttyyt yhteen (niin ikään Ruotsiin asettuneen amerikkalaisen) Bert Deivertin kanssa. Kaksikko esittää Toista maailmansotaa edeltävältä ajalta peräisin olevaa bluesia Haapsalussa.
Kun Kramer ei ole tien päällä, hän pitää majaa Tukholmassa ja isännöi kuuluisan Stampen-klubin viikoittaisia jameja.
Blues-Finland.com (Andres Roots): Muuttaminen Brooklynistä Tukholmaan oli varmasti iso muutos. Miksi ihmeessä Tukholma?
Brian Kramer: Tein rundin Ruotsissa vuonna 1990. Se oli ensimmäinen matkani USA:n ulkopuolelle. Inspiroiva reissu. Amerikkalainen blues sai kiinnostusta ja huomiota osakseen, ja se tuntui vähintäänkin koukuttavalta. Tapasin nykyisen vaimoni, joka on ruotsalainen, samoihin aikoihin. Kun tuli mahdollisuus muuttaa Ruotsiin, otin siitä onkeeni... enkä ole katunut tippaakaan!
Muistatko, milloin kuulit bluesia ensi kerran? Tai sen, kun tajusit bluesin olevan Sinun juttusi?
Oli kaksi ratkaisevaa hetkeä. Ollessani 15-vuotias näpistimme kaverini kanssa käytettyjä levyjä eräästä pikkupuodista Brooklynissä. Yksi niistä sattui olemaan Lightnin' Hopkinsia – se oli ensimmäinen kerta, kun olin kosketuksissa oikean bluesin kanssa. Noin vuotta myöhemmin näin jonkun toisen kaverini kanssa Muddy Watersin livenä New Yorkissa. Se oli tajunnan räjäyttävä kokemus ja sinetöi koko homman... tunsin tähän musiikkiin uppoutumisesta tulevan elämäntehtäväni.
Oppi-isiisi kuuluvat Junior Wells, Buddy Guy ja Larry Johnson. Miten päädyit soittamaan slideä 30-luvun National-kitaroilla, etkä urbaaneilla ja sähköisillä keinoilla kuten mentorisi?
Se ei oikeastaan ollut musiikillinen valinta. Mielestäni kyse oli vain soittimen valitsemisesta. Junior sanoi minulle: "Sinun on löydettävä oma äänesi!" Niinpä otin sellaisen soittimen, joka tuntui puhuvan minulle. Olen toki soittanut paljon sähköistä Chicago-tyylin bluesiakin.
Keitä pidät suurimpina inspiraatioinasi ja vaikuttajinasi?
Inspiraatiot ovat vaihdelleet elämänvaiheitteni ja persoonani kehittymisen mukaan. Alussa Delta- ja Teksas-soittajat olivat tietenkin pinnalla. Erityisesti Robert Johnson, Big Bill Broonzy, Lightnin’ Hopkins ja Muddy. Myöhemmin ekspressiiviset slide-soittajat Robert Nighthawkin ja Earl Hookerin tapaan. Heidän soittamisensa välitti tunteita ja rikkoi slide-kitaran rajoja. .
|
Aloin tavoitella omaa ääntäni ja etsiä keinoja kertoa elämästäni bluesin keinoin. Siinä vaiheessa lauluntekijät alkoivat inspiroida minua aiempaakin enemmän. Taj Mahal ja Mose Allison tekivät vaikutuksen. Heidän musiikkinsa perustui perinteiseen bluesiin, mutta mukana oli aina myös modernimpi ja joskus humoristinenkin henki, johon oli helppo samaistua. Myös Keb' Mo' oli ensimmäisiä artisteja, joista innostuin. Blues voi olla positiivista ja nostattavaa musiikkia!
Lisäksi merkittäviä nimiä minulle ovat Chris Whitley, Blaze Foley ja Steve Earle. Inspiroijia on paljon.
Viimeisin albumisi "Myself and Mine" oli intiimi ja akustinen soolotaltiointi. Millainen seuraavasta tulee – ja milloin voimme sitä odotella?
Materiaalista on ehkä kolme neljäsosaa valmiina, mutta otan projektin kanssa
|
|
rauhallisesti. Se tulee kuitenkin olemaan bändilevy. Virtuoosimaista soittamista ei ole luvassa, sillä laulut ja tarinat ovat tärkeämpiä kuin koskaan. On vain löydettävä oikeanlainen musiikki niitä kehystämään. Ehkä ensi talvena saan kipinän lähteä studioon.
Soitatko livenä mieluummin soolona vai bändin kanssa?
Vaihtoehdot ovat antoisia omilla tavoillaan. Ne sallivat erilaisia vapauksia. Minulla on ollut onneksi bändeissäni hienoja muusikoita, jotka saavat reaaliajassa voimaa inspiraatioistani ja päinvastoin. Soolona taas voi muuttaa kappaleita lennosta. Bluesin ensirakkauteni leimahti artisteihin, jotka pystyvät vangitsemaan yleisön yksin ja saamaan itsensä kuulostamaan suurelta ja sävykkäältä. Viihdyn edelleen hyvin sellaisessa tilanteessa.
Olet pyörittänyt Stampenin blues-jameja vuodesta 1998 – miten Sinulla riittää siihen energiaa?
Joo, 14 vuotta on pitkä aika tehdä samaa hommaa viikosta toiseen! Energia tulee siitä kunnioituksesta, joka minulla on tätä genreä kohtaan sekä mahdollisuudesta esitellä sitä vaikka kokemattomalle yleisölle. Sellaiselle, jolla on halu kehittyä ja kommunikoida bluesin kanssa. Koskaan ei tiedä, kuka ovesta astuu sisään ja päätyy lavalle. Rakastuin aikoinaan bluesin mystisyyteen – tyylit, fiilikset ja tunnelmat elävät jatkuvasti. Teeskennellä ei voi. Kaikki on ainutkertaista. Kokemuksista saa aina jotain irti, meni homma sitten hyvin tai ei. Blues-jamien pyörittäminen pitää minut varpaillani ja pirteänä!
Olet soittanut bluesia USA:sta Afrikkaan ja Euroopasta Japaniin. Miten se eroaa eri maissa – vai eroaako se?
Musiikki on universaali kieli ja blues yksi sen henkilökohtaisimmista muodoista... mutta mielestäni USA:ssa se on vähiten eloisaa nykyisin – kaikkialla muualla sitä tunnutaan soitettavan aidommalla tunteella. Amerikkalainen blues perustuu liikaa isoihin egoihin ja kyseenalaiseen kokemuspohjaan. Sitä ei oikein arvosteta. Eikä siitä oikein pidetä huoltakaan: blues on elävää musiikkia ja sen pitää elää tässä päivässä, ei menneisyydessä!
Olin hiljattain jameissa New Yorkissa. Tunnelma oli väsynyt ja muusikot – joita muuten arvostan kovasti – eivät vaikuttaneet inspiroituneilta saati keskittyneiltä. Se oli helppo aistia. Energia muuttui heti, kun menin lavalle kahden ruotsalaisen, Stampenilla kannuksia keränneen muusikon kanssa. Porukka alkoi hihkua ja tanssia... kaikki lähtee artistin halusta viihdyttää.
Kun pidin työpajoja Etelä-Afrikassa, kaikki halusivat jammata ja oppia "real bluesia". Se oli aika hassua: valkoinen, buddhalaisuuteen taipuvainen juutalaiskaveri Brooklynistä opettamassa bluesia sen kotikonnuilla! Lopulta musiikki nousi pääosaan, löysimme yhteisen sävelen ja meillä oli todella hauskaa.
Jätinkö kysymättä jotakin kertomisen arvoista?
Et kysynyt hatuista – oikea hattu on lähes yhtä tärkeä valinta kuin oikea resonaattorikitara. Cooleja hattuja minulla onkin melkein yhtä monta kuin kitaroita! Vakavasti sanoen, seksikäs fedora on kiinnostavampi kuin kaljuuntuva äijä stagella... vai olenko vain liian itsetietoinen?
ANDRES ROOTS
Linkit: Brian Kramerin verkkosivut, Stampen
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2012 .
|
|