LEVYARVIO
|
25.2.2013 Legendan energinen livelevy Buddy Guyn kiekolta ”Live at Legends” löytyy tutun hysteeristä menoa. Tunnelmaa toki rauhoitetaankin tarpeen tullen.
Chicago-bluesin elävä legenda soittaa energisen keikan omalla klubillaan. Buddy Guyn terävä ja persoonallinen kitaransoitto on vaikuttavaa. Laulajana Guy on edelleen ekspressiivinen tulkitsija. Taustabändi ammentaa raskaalla kädellä, mutta tekniikka on hallussa. Levyn kohokohtia ovat Buddy Guyn pitkät soolot, joiden aikana taustabändi heittäytyy verevään jamiin.
|
|
”Live at Legends” on taltiointi tammikuulta 2010. Konserttipaikka on Buddy Guy's Legends -klubi Chicagossa. Klubin nimeä on tuskin vahingossa valittu, sillä se kiteyttää samalla myös Buddy Guyn musiikillisen merkityksen. B.B. Kingin ohella Buddy Guy on harvoja bluesin eläviä, edelleen aktiivisesti keikkailevia legendoja.
Tiivis konserttitaltiointi sisältää seitsemän kappaletta, joista osa kasvaa potpurin muodossa laajempaan mittaan. Levyltä löytyy materiaalia klassikoista Buddy Guyn tuoreeseen tuotantoon. Kunnian Buddy Guyn käsissä saavat Willie Dixonin ”I Just Want to Make Love to You” ja Muddy Watersin ”Mannish Boy”.
Buddy Guy ei tyydy soittamaan pelkästään menneisyyden sävellyksiään, vaan hän tekee edelleen hienoja ja elinvoimaisia kappaleita. Niistä esimerkkeinä ovat vuonna 2008 ilmestyneeltä ”Skin Deep” -levyltä sen nimiraita sekä ”Best Damn Fool”.
Levyn lopussa on kolme studioäänitettä: Buddy Guyn ja Tom Hambridgen ”Polka Dot Love”, Delbert McClintonin ja Hambridgen ”Coming for You” sekä Muddy Watersin ”Country Boy”.
Buddy Guy on karismaattinen ja intensiivinen esiintyjä. Livelevy on erittäin tervetullut lisä artistin levytyksiin (joita voisi olla enemmänkin). 70- ja 80-luvut olivat levytysten suhteen hiljaista aikaa. Vuonna 1991 ilmestyi ”Damn Right, I've Got the Blues”, jonka jälkeen levyjä on ilmestynyt kohtalaisen tasaisesti.
”Live at Legends” -levyn taustajoukoista löytyy nimekkäitä soittajia ja musiikin ammattilaisia. Sovittajana toimii Tom Hambridge, joka on tunnettu tekijä nykybluesin rintamalla. Hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Delbert McClintonin ja Tommy Castron kanssa. Studionauhoituksissa koskettimia ja Hammond B3:a soittaa Reese Wynans, joka muistetaan Stevie Ray Vaughanin pianistina. Pianisti Marty Sammon löytyy myös monen bluesartistin bändistä.
Buddy Guy uuden ja vanhan ristitulessa
”Live at Legends” on mielenkiintoinen ja hieno livelevy, mutta ”A Man and the Blues” -klassikon kaltaisten äänitteiden tasolle se ei yllä. Nykyaikainen soundimaailma hieman hämmentää, kun vertaa ”Live at Legends” -levyä 60-luvun tuotantoon. Buddy Guy on ikään kuin uuden ja vanhan välimaastossa. Hän itse soittaa ja laulaa samoin kuin aina ennenkin, mutta taustabändi tuo Buddy Guyn nykypäivään.
Välttämättä kaksi eri maailmaa eivät kohtaa aivan saumattomasti. ”Live at Legends” -levyllä bändi soittaa ammattitaitoisesti. Tekniikka on soittajilla hallussa. Kappaleet on sovitettu kovin täyteen, mikä on yleinen trendi nykybluesissa. Ilmavuutta jää kaipaamaan; etenkin kun kyseessä on Buddy Guyn kaltainen artisti, joka taitaa rytmityksen soitossa ja laulufraseerauksessa.
Buddy Guy itse loistaa levyllään. Kitaristilegendan Stratocaster-soundi on upea, tunnistettava ja omaperäinen. Hän on energinen ja yllättävä. Laulussa on voimakasta tunnetta ja tulkinnallisuutta.
Ensimmäinen kappale ”Best Damn Fool” lähtee metallilta kalskahtavan basson voimin käyntiin. Orlando Wright soittaa peukalotekniikalla oktaavikulkua kromaattisesti ylöspäin. Bändi soittaa massiivisen intron, ja Buddy Guy aloittaa terävän soittonsa. Kappaleen edetessä bändi siirtyy funkahtavaan soittoon. Buddy innostuu laulattamaan yleisöä. Bändin jamittelu on loppua kohden varsin tyylikästä, kun soittoon tulee taukojen kautta jännitettä.
”I Just Want to Make Love to You” alkaa raskaalla ryöpytyksellä. Bändi kuitenkin hiljenee, ja vain basisti jatkaa soittoaan laulun taustalla. Näin soittoon tulee toimiva suvantokohta. Jatkossa bändi soittaa kevyemmällä kädellä, ja pitkässä jamijaksossa on livesoitto kohdillaan.
Tyylikkään gospelin kautta rauhalliseen päätökseen
”Skin Deep” on levyn kohokohta. Tunnelma kevenee kovasti. Hienovireinen gospel eroaa levyn raskaammasta materiaalista. Bändi pysyy asiaankuuluvasti taustalla, kun Buddy Guy laulaa ja tulkitsee balladin tunteella. Kappale soi hienosti myös vuoden 2008 studiolevyllä, mutta liveversiossa improvisaatio soitossa tekee siitä eläväisen ja vapautuneen.
”Damn Right, I've Got the Bluesissa” Guy eläytyy – laulu kirpoaa korkealle ja voi kuulla, että tosi on kyseessä. Tunnelma on ärhäkkä. Fender Stratocaster soi tiukasti. Esityksessä kuuluu Buddy Guyn hysteerinen laulutyyli, joka on kenties hieman rauhoittunut vuosien saatossa.
”Boom Boom” alkaa svengaavasti. Intron jälkeen siirrytään Buddy Guyn spiikkauksen mukaisesti kunnioittamaan hänen ”hyvää ystäväänsä Eric Claptonia”: ”Boom Boom” muuttuu Creamin ”Strange Brew'ksi”.
Buddy jatkaa rokahtavalla linjalla. Jimi Hendrixin ”Voodoo Chilen” riffi alkaa tanakasti. Pian kappale muuttaa muotoaan, ja siitä tulee ”Sunshine of Your Love”. Liukuma toiseen kappaleeseen on erittäin sujuva ja tyylikäs. Rockblues taittuu luontevasti myös taustabändiltä.
Levyn päättävistä kolmesta studioraidasta kaksi ovat hitaita blueseja. Tunnelman rauhoittaminen loppua kohden on hyvä ratkaisu. Toki taustajoukko riehaantuu 12 tahdin hitaammissakin esityksissä. Tunnelma on kuitenkin kokonaisuudessaan hallittu. Erityisesti ”Country Boy” on tyylikäs ja maltillinen esitys.
L. RAUDAS
Buddy Guy: Live at Legends. Silvertone/RCA/Sony Music, 2012
Buddy Guy (laulu, kitara)
Rick Hall (kitara), Marty Sammon (kosketinsoittimet, taustalaulu), Orlando Wright (basso), Tim Austin (rummut), Tom Hambridge (taustalaulu, rummut ja muut lyömäsoittimet), Reese Wynans (Hammond B3 ja muut kosketinsoittimet), David Grissom (kitara), Tommy MacDonald (basso), Michael Rhodes (basso)
The Memphis Horns: Jack Hale (pasuuna), Wayne Jackson (trumpetti), Tom MacGinley (tenorisaksofoni)
Tuottaja: Tom Hambridge
Linkit: Buddy Guy, Buddy Guy's Legends, Blind Raccoon .
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2013 .
|
|