|
13.3.2015 päivitetty 8.5.2016 Kuvagalleria
|
|
Candye Kane – naistenpäivän sankari Naistenpäivä ja Tampere Film Festival huipentuivat Tampereen Klubilla tänä vuonna energisen bluesin tahtiin. Kalifornialainen Candye Kane tarjoili tiukasti svengaavine trioineen makoisan annoksen juurihoitoa sunnuntai- iltaan.
Candye Kanen poismenoa kunnioittaen tämä artikkeli on julkaistu päivtettynä toiveuusintana.
On hankala keksiä osuvampaa esiintyjää naistenpäiväksi kuin Candye Kane – the toughest girl alive. Candye on selviytyjä, josta huokuu sitä paljon mainostettua naisenergiaa. Häntä ei voi sinnikkyyden puutteesta syyttää. Vähintäänkin värikkään elämänsä varrelle osuneista koitoksista voittajana selvinnyt Candye on viimeiset vuodet taistellut haimasyöpää vastaan. Monet muut armoton tauti nujertaa heti kättelyssä, mutta Candye ei ole seitsemän vuoden aikana lannistunut. Hän on terveydentilansa salliessa keikkaillut, kirjoittanut uutta materiaalia ja julkaissut levyjä. Musiikki on hänelle elinehto. Siitä hän saa kosolti voimaa ja samalla rahaa syöpähoitoihin.
Aikoinaan jo ensimmäisessä jaossa Candyelle tulivat kouraan kaikkea muuta kuin elämän valttikortit. Kasvettuaan teiniäidiksi juopon isän ja mielenterveydeltään huteran äidin tyttärenä hän päätyi tienaamaan talousrahoja alastonmallina. Urakehityksen myötä tie johti uhkean neitokaisen syvemmälle aikuisviihteen maailmaan, ja menestystäkin piisasi.
Samoihin aikoihin myös Candyen musiikkiura alkoi hahmottua. Hän tutustui oikeisiin ihmisiin ja pääsi sisälle huippukauttaan 80-luvulla eläneeseen Kalifornian roots-skeneen. Musiikkihommien startattua seksibisnes jäi taka-alalle. Tosin seksi pysyi matkassa, vaikka bisnes pois putosikin. Vanha maine seurasi musiikkimaailmaan, eikä Candye ole pyrkinyt peittelemään menneisyyttään. Siitä on muodostunut osa hänen iloisen burleskimaista tyyliään. Avarakatseinen Candye on vuosien saatossa ehtinyt ajaa niin seksuaalivähemmistöjen kuin - enemmistöjenkin asiaa. Monet hänen lauluistaan käsittelevät varsin suorasukaisesti – yleensä huumorin sävyttäminä – elämän intiimimpää puolta monine mausteineen. Viime vuosina syövän kanssa kamppailu on luonnollisesti noussut tärkeäksi teemaksi rakkauden rinnalle.
Voimaannuttavaa musiikkia
Candye Kane Band kapusi Klubin lavalle tismalleen aikataulussa – tosin ilman solistia. Kitarataituri Laura Chavez johdatti basisti Bobby Abarcan ja rumpali Kurt Kalkerin pariin pitkähköön intrumentaaliin. Laajalti kehutun (ja seuraavaksi Stevie Ray Vaughaniksi mainitun) Lauran monipuolisuus kävi selväksi heti kättelyssä. Kehujen mittainen soittaja tarjoili maltillisen melodista kitarointia. Perinteitä on laajalla skaalalla hallussa, mutta omakin soundi erottuu. Stratocasterilla ja puoliakustisella Epiphonella Chavez loihti sävyskaalaan laajuutta ilman efektien polkemista. Länsirannikolle ominaiseen tapaan bluesin kanssa rinta rinnan soivat rockabilly ja jazz. Ei jättänyt komppiryhmänkään suoritus juuri toivomisen varaa. Abarcan ja Kalkerin toimintaa leimasi ”tarpeeksi, mutta ei liikaa” -asenne. Jämäkkyyden ja rullaavuuden keskinäinen suhde pysyi optimaalisella tasolla koko illan. Myös fiilis oli kohdallaan. .
|
|
Lämmittelyinstrujen jälkeen Candye Kane astui orkesterin keulille. Varmasti moni huolestui solistin nähdessään. Väsyneestä ja hauraasta olemuksesta paistoi läpi, että hän ei todellakaan voi hyvin. Lavalle noustuaan Candye kuitenkin heräsi käsittämättömällä tavalla eloon. Hän on usein korostanut saavansa musiikista ja vuorovaikutuksesta yleisön kanssa voimia kestää elämän kolhut. Monen muun artistin suusta lause kuulostaisi uutta kokoelmalevyä markkinoivalta latteudelta, mutta Klubilla yleisö sai omin silmin todistaa musiikin voimaannuttavan vaikutuksen. Candyen osuuden avauksena kuultu tuoreimman levyn nimiraita ”Coming Out Swingin'” nosti hymyn solistin ja sitä kautta monen kuulijankin huulille. Se oli hieno hetki. Sitten mentiin ja kaikki muu unohtui!
Keikalla kuultiin materiaalia pääasiallisesti Candyen kolmelta tuoreimmalta levyltä: ”Coming Out Swingin” (2013), ”Sister Vagabond” (2011) ja ”Superhero” (2009). Se on luontevaa, koska levyillä on myös Laura Chavez ollut mukana niin soittajana kuin laulunkirjoittajana ja tuottajana. Viimeisimmältä pitkäsoitolta löytyvät ”Rock Me To Sleep” ja ”I'm The Reason Why You Drink” saivat setin alkupuolella väliinsä yhden illan kohokohdista. Brenda Leeltä lainattu ”Sweet Nuthin's”, kulki hienosti keinuvan tremolokitaran kuljettama.
Eläväinen Abarca piti lavan sivulla omaa touhuaan, ja naiset vuorottelivat bändin keulilla. Candyen useaan otteeseen ylistämä Chavez sai runsaasti soolotilaa. Soolojen aikana Candye itse siirtyi sivummalle tanssimaan. ”Superherolta” poimittu hieno molliblues ”I Put A Hex On You” hidasti meininkiä, mutta ”White Trash Girl” pisti taas astetta isomman vaihteen silmään.
|
|
Uransa aikana Candye on levyttänyt paljon itse kirjoittamaansa materiaalia. Lapsuutta muistellessaan hän kertoi kirjoittamisen olleen aina pakokeino ja oivallinen tapa käsitellä kokemiaan asioita. Kun paljon tapahtuu, on paljon aiheita lauluunkin. Ajoittain ylitse pursuava seksuaalisuus (takavuosina sananmukaisestikin) on jättänyt toisinaan varjoonsa sen seikan, että Candye on mainio lauluntekijä ja ennen kaikkea monipuolinen tulkitsija. Hänen äänensä venyy räväkästä pirttihirmuilusta hyvinkin hempeään viekotteluun.
Rakastaen ympäri maailman
”Ik Hou Van Je (I Love You)” on valoisa swingpala, joka esittelee erikielisiä rakkauden tunnustuksia. Levyversiossa ei päästä kuin toiseen kotimaiseen kieleen asti, mutta nyt Candye oli kirjoittanut kämmeneensä luntin. Jo toisella yrittämällä ”minä rakastan sinua” tulikin puhtaasti ja lause kuultiin lukuisia kertoja myöhemminkin keikan aikana. ”I Don't Cry Today” siirsi tähtäystä pari piirua jazzin suuntaan. Tunteikkaan laulun myötä myös Laura sai uudenlaisen ympäristön makoisalle soololle.
Candye levytti aikoinaan ensimmäisen pitkäsoittonsa austinilaiselle Antone's- levymerkille. Sen ja samannimisen ravintolan legendaarisen nokkamiehen Clifford Antonen ehdotuksesta hänen settiinsä on päätynyt bluesklassikko ” Done Got Over It”. Tämänkin hienon version kruununa soi Klubilla kerrassaan muikea kitarasoolo.
Keikan loppupuolella kuultiin hieman vanhempaa perua olevat kappaleet, soulahtava ”I'm Lucky” ja vauhdikas boogie woogie ”Scream In the Night”. Niiden päälle tullut Willie Dixonin ”You Need Love” sisälsi opetuksen. Siinä korostettiin bluesin ilosanoman tärkeyttä ja Led Zeppelinin törkeyttä. Bändi kun yritti aikoinaan pölliä tämän laulun omiin nimiinsä. Candye päätti keikan virallisen osuuden nimikkolauluunsa (yhteen niistä) ”Toughest Girl Alive”. Hän ei kuulemma oikeasti ole otsikon mukainen supernainen, mutta laulaessaan hän alkaa itsekin uskoa voimiinsa.
Riehaantunut yleisö sai suostuteltua kaikkensa antaneen solistin vielä yhden piisin mittaiseen encoreen. Kappalevalinta oli kerrassaan mainio. 'Bodiddleynä' startannut laulu nimittäin osoittautui liikkeelle lähtiessä kuusikymmenlukuiseksi ja sittemmin ties vaikka kenen versioimaksi renkutukseksi ”I Want Candy”. Ja niinhän yleisö halusikin.
MARKO AHO
Kuvagalleria
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2016 .
|
|