KONSERTTIARVIO
|
|
5.11.2013 Kuvagalleria
|
Hot Tuna: Casady, Kaukonen, Mitterhoff
|
Woodstockin veteraaneja Tampereella Canned Heat ja Hot Tuna soittivat Tampere-talossa lokakuun viimeisenä keskiviikkona. Turha pönötys loisti poissaolollaan, ja yleisö sai nauttia kaksi hyvää keikkaa.
Hot Tuna ja Canned Heat käväisivät tuomassa Suomen syksyiseen harmauteen aimo annoksen USA:n länsirannikon roots-osaamista. Woodstockin veteraanien tähdittämät iltamat osoittivat, että vanha hippi taitaa todellakin olla monin paikoin parempi kuin bussillinen uusia.
San Franciscon savuisen huuruisista bluesrockpiireistä 60-luvulla ponnistaneet ja sittemmin ilmaisuaan huomattavasti kirkastaneet Jorma Kaukonen ja Jack Casady ovat hyvässä iskussa. Ilman turhaa souvaamista ja kovin nuukasti spiikatenkin Hot Tuna otti Tampere-talon yleisön haltuun ”pelkän” musiikin voimalla.
Yleensä kuvitellaan, että tämän kaltaisissa pienkokoonpanoissa jonkun pitää uhrautua pitämään komppi jatkuvasti kasassa, ettei homma hajoaisi vallan levälleen. Puoli vuosisataa yhdessä soittanut Hot Tuna -kaksikko voi kuitenkin – etenkin näin akustisella ja rummuttomalla keikalla – huoletta päästää laulut omille teilleen kirmailemaan. Tarvetta rippikoulukompin laimikoinnille tai stabiilille bassokuljetukselle ei setin aikana ilmaantunut. Rytmit saivat vapaasti elää ja hengittää – komppi kyllä pysyy pitämättäkin. Kitaristin ja basistin yhteispeli oli siinä määrin saumatonta, että kumpikin päätyi laulun lopuksi samaan aikaan samaan paikkaan, vaikka he eri teitä monesti sinne kulkivatkin.
Mandoliinimies kapusi ikkunasta
Kaukosen ja Casadyn (jotka Woodstockissa vaikuttivat orkesterissa Jefferson Airplane) kanssa musisoinut mandoliinimies Barry Mitterhoff osoittautui mainioksi ja valppaaksi soittoniekaksi. Keikan mittaan runsaasti sooloillut taituri löysi joka laulusta itselleen sopivan raon. Tarvittaessa dempattu maniska hoiti rummun virkaa, mutta löytyi sille toki kosolti muitakin virkoja. Erityisesti mieltä lämmitti tapa, jolla Mitterhoff lähti moniin sooloihinsa. Hän ei lähestynyt niitä perinteisin maniskamiehen askelin etuovesta, vaan kapusi ikään kuin ikkunan kautta ketterästi sooloon sisälle ja alkoi operoida sieltä käsin. .
|
|
Kolmikon kaikilta jäseniltä kuultiin hyviä irtiottoja, kun trio yksissä tuumin syöksyi laventamaan laulujaan. Keikka tarjosi hienoja hetkiä soiton noustessa siivilleen. ”True Religionilla” ja ”Hesitation Bluesilla” käynnistyneestä setistä mieleen painuivat parhaiten Rev. Gary Davisin ”Children Of Zion” ja ”Barbecue Kingin” ragtime. Reilun tunnin mittaisen annoksen jälkeen olisi mieluusti nauttinut vielä lisää näitä tonnikalaisia lämpimiä alkupaloja, mutta eihän tulossa ollut Canned Heat huono vaihtoehto ollut.
Legendaarisuuskerroin korkealla
Canned Heatin alkuperäiset nokkamiehet Bob "The Bear" Hite ja Alan "Blind Owl" Wilson ovat jo hyvän aikaa vaikuttaneet muissa hiippakunnissa, joten bändi on nykyisellään helppo tuomita vain itsensä kopioksi. Suomessa nyt nähdyllä kokoonpanolla (Tampere-talon lisäksi Heat heitti neljä muuta keikkaa) oli kuitenkin komppiryhmän ansiosta vankka legendaarisuuskerroin. Heatia jo pitkään pyörittäneen rumpali Adolfo ”Fito” de la Parran aisaparina nimittäin bassotteli Larry ”The Mole” Taylor. Kumpikin herroista kuului aikoinaan Canned Heatin kaikkein klassisimpaan kokoonpanoon.
Keväällä 1967, jo ennen ensimmäistä pitkäsoittoa, bändiin liittynyt Taylor houkutteli saman vuoden lopulla de la Parran mukaan. Fito innostui aiheesta. Hän onkin viihtynyt Canned Heatin rumpujakkaralla siitä asti. Kolme vuotta liittymisensä jälkeen Taylor sen sijaan itse häippäsi John Mayallin kelkkaan. Sittemmin hän on ehtinyt vaikuttaa Tom Waitsin bändissä ja lukuisien maineikkaiden bluesartistien levyillä. Onpa hän epäsäännöllisen säännöllisesti palaillut Canned Heatin riveihinkin.
Suomeen piti alkujaan tulla kokoonpanon, jossa olisi soittanut myös kolmas Woodstockin veteraani, juuri ennen legendaarista festivaalia eronneen Henry Vestinen saappaisiin kitaristiksi loikannut Harvey Mandel. Hän kuitenkin joutui viime tingassa vetäytymään kiertueelta. Mandelin viransijaisena toimi pikakomennuksen saanut John Paulus – ja hyvin toimikin. Kvartetin täydensi vuodesta 2007 Heatin solistina vaikuttanut Dale Spalding.
Letkeästi svengaten
Canned Heat täräytti heti kärkeen ässän pöytään avaten keikan ”On The Road Againilla”. Sen jälkeen ”Time Was”, ”I'm Her Man” ja ”Future Blues” nostivat vauhtia ja tunnelmaa todistaen bändin olevan kelpo iskussa. Aivan takavuosien vimmaa tulkinnoissa ei ollut. Alan Wilsonin korkeat osuudet laulanut de la Parra soitti hieman köykäisemmällä tatsilla, mutta Taylorin basso mourusi kovinkin mojovasti. Kokonaisuutena komppikaksikko jytäsi miellyttävän eläväiseen tyyliin. Täydennysmiehetkin osoittautuivat mainioksi musikanteiksi. Erityisesti Paulus vakuutti monipuolisuudellaan.
Neljän ensimmäisen laulun jälkeen Taylor siirtyi yllättäen kitaraan, ja Paulus otti basistin tontin hoitaakseen. Tämäkin yhdistelmä toimi mainiosti. Instrumentaali ”Nighthawk” ja svengaava ”She Split” osoittivat Taylorin varsin tyylitajuiseksi kitaristiksi. Viimeksi mainitussa laulussa hän myös toimi Spaldingin ohella laulusolistina.
|
|
Fito de la Parra. Lisää kuvia galleriassa
|
Musikanttien palatessa omille paikoilleen Fito de la Parra mainosti, miten pätevästi basisti ja kitaristi olivat toistensa soittimia käsitelleet ja miten Spaldingiltakin taittuu harputtelun lisäksi kitarointi. Fito mainitsi olevansa bändistä ainoa, joka soittaa vain yhtä instrumenttia. Hän lisäsi sen sijaan hoitavansa paljon muita asioita. Lausahdus oli verhottu vitsiksi, mutta jotenkin siitä nousi mieleen aavistus, ettei se tainnut pelkkää huumoria olla.
Biisissä ”Goin' Up The Country” Taylor elävöitti bassokuviota laittamalla mökkimatkalle pari ylimääräistä mutkaa. Sen jälkeen de la Parran ympäristölliseksi boogieksi kutsuma ”So Sad (The World's in a Tangle)” tarjottiin lähemmäs kymmenminuuttisena näkemyksenä. Eräät keikan hienoimmista hetkistä tarjosi instrumentaalifiilistely ”Christo Redentor”. Harvey Mandelin vuonna 1968 ilmestyneen soolodebyytin nimiraidaksi valikoituneeseen jazzklassikkoon törmää nykyään aivan liian harvoin. Onneksi Heat on ottanut unohdetun helmen ohjelmistoonsa. Spaldingin makoisan harppualustuksen jälkeen tyylikkäät soolonsa pääsivät soittamaan Paulus ja Taylor.
Keikan loppupuolella vaihtoivat Paulus ja Taylor uudemman kerran paikkoja. Tällä kertaa Taylorin kitara oli avoimessa vireessä, joten hän kävi sen kimppuun slideputken kera. Pian kävi ilmi, että liukukitarointi ei välttämättä ole Taylorin leipälaji. Hän pysytteli turvallisesti peruskikoissa ja keskittyi toistamaan hyväksi havaitsemiaan riffejä. Kolmen laulun putkeen sisältyivät ”Rollin' And Tumblin'”, ”Fine Little Mama” ja eräs Heatin suurimmista hittistä, ”Let's Work Together”.
Meni hermot ja sen kyllä huomaa
Fito de la Parraa ei voi varsinaisesti pitää woodstockilaisen peace ja love - ajatusmaailman ruumiillistumana. Hänelle on vuosien saatossa kasaantunut melkoisen ärhäkän ja temperamenttisen miehen maine. Muun muassa Heatin Ruisrock-vierailun (1971) tiimoilta muistellaan Turussa yhä, miten Fito oli tarjoilijan kanssa sanaharkkaan ajauduttuaan äitynyt ammuskelemaan käsiaseella ravintolan kattoon. Tampere-talossa homma hoitui huomattavasti hillitymmin. Fito oli hyväntuulinen koko illan ja soitti kepeästi svengaten. Laulut kulkivat hienosti hieman köykäisemmälläkin tatsilla, mitä nyt ylinopeudella riuhtaistu ”Rollin' And Tumblin'” muistutti moottoritienopeudella ajamista vanhalla autolla. Homma kyllä kulki eteenpäin – välillä pyrkien kiihdyttämään ja horjumaan, mutta oli helppo huomata, että nyt mennään äärirajoilla, ja piisi on vaarassa lähteä käsistä. Taisi siinä vähän ohjauskin puoltaa, ja vesiliirron vaara oli ilmeinen.
Keikan loppukohotuksen aikana, ”Let's Work Togetherin” lopussa, de la Parralta yllättäen paloivat niin sanotusti hihat. Hän pisti biisin poikki alkamalla laulaa kesken Taylorin kitarasoolon. Hän näytti sanovan parit valitut sanat eturivin ukkeleille yhdessä ja erikseen. Taisipa hän tulistuksissaan nakata vissypullonsakin kumoon. Hymyn häivyttyä kasvoilta tuli rummutukseen huomattavasti tomerampi tatsi. Illan päätteeksi kuultu ”Fried Hockey Boogie” kulki jo vanhan Canned Heatin malliin. Lopetusboogieta rytkyteltiin Heatille perinteiseen tyyliin parisenkymmentä minuuttia. Sooloja piisasi. Myös de la Parra soitti kertakaikkisen hienon rumpusoolon. Ainut takaisku loppukliimaksissa oli se, että Taylor katkaisi bassostaan kielen. Hän joutui sinnittelemään hyvän tovin kolmekielisellä bassolla, mutta soitti pitkähkön soolon hänkin.
Ontuvaa interaktiivisuutta
Suomalaisen konserttiyleisön erityiskyky tuntuu olevan epätahtiin taputtaminen. Toisinaan, kuten nyt Hot Tunan rummuttoman keikan aikana, se saa hyvin surkuhupaisia piirteitä. Erityisesti Barry Mitterhoff näytti pariin kertaan vilkuilevan huvittuneen hämillään bändikavereitaan, kun rytmitajuton yleisönosa innostui tahdittamaan bändin soittoa.
Molemmat bändit tarjosivat Tampere-talossa hyvän keikan. Hot Tunan ulkoisesti vähäeleinen, soitannollinen ilkamointi toimi hienona avauksena. Canned Heatin keikka oli rennon pakoton ja jamimainen kaikkine vahvistimen vaihtoineen ja piuhojen solmuun menemisineen. Turha pönötys loisti poissaolollaan.
Sekä Hot Tuna että Canned Heat näyttivät olevan hyvissä voimissa. Turha heidän soittokuntoaan on epäillä nyt, kun ei kukaan silloin aikoinaankaan epäillyt. Silloinhan koko konkkaronkka oli sentään sekaisin kuin pienet peikot, kuka sitten mistäkin virvokkeista.
Boogie ja peace – älkää ottako ruskeata happoa.
MARKO AHO
Kuvagalleria
Canned Heat & Hot Tuna. Tampere-talo 30.10.2013
Hot Tuna: Jorma Kaukonen (kitara, laulu), Jack Casady (basso), Barry Mitterhoff (mandoliini, taustalaulu)
Canned Heat: Fito de la Parra (rummut, laulu), Larry Taylor (basso, kitara, laulu), John Paulus (kitara, basso), Dale Spalding (laulu, huuliharppu, kitara)
Linkit: Canned Heat, Hot Tuna, Tampere-talo
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2013 .
|
|