KONSERTTIARVIO
|
|
24.4.2014
|
|
Säteilevä Cassandra Wilson April Jazzin avajaiskonsertti oli vaikuttava. Soulia, folkia, jazzia, maailmanmusiikkia ja bluesia yhdistelevä Wilson esitti Finlandia-talolla kenties kevään parhaan laulusolistisuorituksen.
Aikamme ihailluimpiin vokalisteihin kuuluva Cassandra Wilson oli yhtyeineen tämänvuotisen April Jazzin avausakti Helsingissä, Finlandia-talolla tiistaina 22. huhtikuuta. Yli 20 vuoden odotus palkittiin ruhtinaallisesti.
Mississipin pieni suuri nainen oli hehkuvassa kunnossa, kannustaen elinvoimaisesti ryhmänsä hienoihin, ajoin suorastaan briljantteihin suorituksiin. Kvintetin sytyttävä lämmittelyosio vedettiin instrumentaalisena. Sitten Kuningatar Cassandra otti lavan haltuunsa vähäeleisesti, kuin muina naisina – ylhäissäätyiset ihmiset toimivat niin.
Olipa se ilta! Cassandra Wilsonilla on hyvin omaleimainen laulutyyli. Hän kombinoi muun muassa soulia, folkia, jazzfraseerausta, maailmanmusiikkia ja bluesia. Raukean vaivattomasti ja toisinaan lähes verkkaisesti kulkeva laulutempo säilytti kestävästi voimaperäisen täyteytensä. Hänellä on jännittävä lauluääni: pehmeä, naiseksi matalasointinen, lämmin ja oudosti ”savuinen”.
Savun aistimus on vähän kuin nauttisi hyvää, 12 vuotta valmisteilla ollut viskiä. Toisaalta hän saa käheään kuiskaukseenkin intensiteettiä. Sen esimerkiksi sympaattinen balladi ”Skylark” todisti.
You don't know what love is, Until you learn the meaning of the blues. Until you've lost a love you had to lose, You don't know what love is.
Kun lady Cassandra laulaa bluesia noin, miesten on parasta kuunnella. Ja kuunneltiin hartaasti. Haikean bluesballadin raffinoitunut, akustinen kitaraintro vei välittömästi oikeisiin tunnelmiin.
Todella suggestiivisia hetkiä koettiin; voisi sanoa illan olleen ilmeikäs poikkileikkaus tuotteliaan ja monivivahteisen artistin karriääristä. Useasti Grammy-palkittu tähti on saanut jazzpiirien arvostuksen. Hänet on valittu jazzlehti DownBeatin kriitikkoäänestyksissä vuodesta 1996 lähtien parhaaksi naissolistiksi jo 17 kertaa.
Amerikan parhaaksi laulajaksi nimeämistä ei tarvitse ihmetellä. Mutta kuinka paljon lady Cassandra sitten on jazzvokalisti perinteisessä merkityksessä? Sen arviointi jääköön musiikintutkijoille. Repertoaarissa on paljon poppia, ja se kulkee yleensä tasajakoisissa tahtilajeissa – toisaalta niin originellisti sovitettuna, että sekin on silkkaa jazzia.
Kyllä 4/4-tahdissakin voi soittaa hyvää jazzia. ”Oikeilla” jazzmiehillä pitäisi vain aina olla niitä ”viitosia ja seiskoja”. Lady Cassandra fraseeraa bluespohjalta upeasti ja ylittää tahtiviivoja omin ehdoin ja täsmälleen oikealla tavalla. ”Sings Ballads” -albumi todisti vahvan jazztaidon, mutta Cassandran vahvuus tuntuu silti edelleen olevan rytmibluesista lähtevä, juureva ja sininen soul-soundi.
Luonteikas yhtye
Cassandran yhtye oli kvintetti, mutta soundivariaatio oli uskomattoman laajaa. Jopa Jim Webbin "Wichita Lineman" soi häkellyttävän koskettavana, levollisessa ja hitaassa tempossa. .
|
|
And I need you more than want you, And I want you for all time And the Wichita lineman is still on the line.
Outoa kyllä, kokeneella solistilla oli hienoisia vaikeuksia saada kertosäkeen viimeinen, ylöspäin nouseva sana ja sointulopuke soimaan puhtaasti ja pitkäkestoisesti – mutta tämä on ehkä enemmin tulkintakysymys.
Gregoire Maret on varsinainen huuliharppumestari. Hän on soittanut muun muassa Webbin joukoissa. Maret suosii kromaattisia harppuja, jotka ovat soittimina paljon melodisempia kuin blues- ja folkväen suosimat, yhden soinnun Hohner-harput. Nuottien ”taivuttelu”, bluesin peruselementti, ei ole enää oikein relevanttia kromaattisella pelillä, koska soittimella saa läpän avulla ylennetyt ja alennetut intervallit, ja näin riitasointujen riski kasvaa. Erityyppisen rakenteen ja soinnin ansiosta ”sinisten nuottien” taivuttelu ei sitä paitsi kuulostakaan kromaattisella pelillä kovin hyvältä.
Nyt harppu soi ajoin kuin ranskalainen musette-harmonikka: sävelmällisesti, keveästi ja välillä melkein painottoman tuntuisesti – Maret lienee kuunnellut maestro Toots Thielemansia tarkasti. Toisaalta single note -soitolla on ansionsakin. Bluesharpun soittajat siirtyvät joskus niin surutta soittamaan äänissä, erityisesti terssissä, ja palaavat pokkana perusmelodiaan, että se on usein lähes kiusallista. Harmoniasoitto olisi mahdollista kromaattisellakin, mutta sitä ei toisaalta tarvita. Maret kuljetti tarkasti ja tyylitajuisesti yksiäänisiä melodioitaan.
Melodisesti etevä pianisti Jon Cowherd otti harmoniat hienosti talteen myös urkuharmonilla. Lonnie Plaxicon kontrabassossa oli hyvin miellyttävä soundi, ja polveilevat skaalat toivat eloa myös pop-biiseihin. Lady Cassandra innostui itsekin jammailemaan Brandon Rossin kanssa sähkökitaralla sähäkällä, funkaavalla bluesilla, jossa Ross vaihtoi näppäilyn plektrasoittoon ja teki pieniä ihmeitä. Rossin tapa kompata oli myös jotakin, josta blueskitaristien soisi omaksuvan oppia; ei junnaavia asemasointusoittoja, vaan asteittain ylöspäin moduloivia sointuprogressioita, jotka tukivat laulua viehättävästi.
Rumpali John Davis eli tiiviisti soul-ladyn tunnelmissa esittäen mitä parhainta time-tajua. Lyöntitekniikka vaihteli taajaan: esimerkiksi 6/8-tahdin bluesin hän saattoi lyödä niin, että yleensä painotetulta kakkostahdilta hän siirsikin virvelinlyönnit etulyönnin trioliksi – valtava svengipakkaus tämä mies! Rumpujen pehmeä ja soinnikas viritys miellytti korvaa ja hohdokas peltiarsenaali oli laatutavaraa. Hillitön rumpusoolo oli intensiteetiltään vaikuttavimpia aikoihin.
|
The Monkees -yhtyeen ”Last Train to Clarksville” on lady Cassandran bravuurinumeroita, ja hymyilyttävän hauska versio kulki kuin mieletön. Vokalisti lunasti myös jazzodotuksia vaikuttavalla scat- soololla ja dialogilla harpun kanssa. Encorena kuultiin vielä Neil Youngin ”Harvest Moon”, jossa kontrabasson jousi soi kauniisti. Keinuvat elosävelet huipensivat illan jalopiirteisesti.
Jos jotakin kaipaamaan jäi, niin Cassandran maailmanmusiikkitunnelmaia – sellaisia kuin ”Olomuroro” tähden vastustamattomasti hiljentävältä ”Another Country” -albumilta. Tai ”The Band Goes Africa” -fiiliksiä, kuten ”The Weight” tähden kujeilevalta pop- albumilta. ”Time After Time” sytytti allekirjoittaneen aikoinaan lopullisesti lady Cassandran musiikille – vaikka biisi nyt jäi kuulematta, muuta hyvää oli yltäkylläisesti. Miksaus toimi varsin hyvin, mutta yhden laulajan konsertissa laulua voisi kukaties nostaa hieman kuuluvammin etualalle. Finlandia-talo konserttipaikkana oli hieman outo valinta, joskin espoolaisfestarin etabloituminen pääkaupunkiin on myönteistä.
|
|
Valikoiden konsertoiva Cassandra Wilson on amerikkalainen laulaja, lauluntekijä, musiikintuottaja ja sovittaja, jonka tuotanto on mittava ja hyvin monipuolinen.
|
Mutta kevään vokalistivieras – niin, se oli siinä! Voi vain pahoitella, jos se tuli missattua. ”Antoher Country” -albumi tuo vuorenvarmasti balsamia haavoille.
ANTTI SUVANTO
Cassandra Wilson. April Jazz 2014, avajaiskonsertti tiistaina 22.4. Helsinki, Finlandia-talo
Cassandra Wilson (laulu), John Davis (rummut), Jon Cowherd (piano), Lonnie Plaxico (basso), Brandon Ross (kitara), Gregoire Maret (huuliharppu)
Linkit: Cassandra Wilson, April Jazz
|
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2014 .
|
|