Mississippi Heat Jazz Record Martissa. Bob Koester puuhastelee takahuoneessa. 24.7.2009 Kuvagalleria Historia koskettaa Chicagossa Chicago Blues Festivalilla vierailevan ei ole syytä jättää oheistapahtumia huomiotta. Kuuluisien klubien lisäksi kannattaa tutustua Chess Records -maamerkkiin ja Jazz Record Mart -levykauppaklassikkoon.
Chicago Blues Festival, kaiketi maailman tunnetuin alan tapahtuma, kerää vuosittain kymmeniä tuhansia bluesin ystäviä Tuuliseen kaupunkiin. Chicagon lukuisille blues-toimijoille tilaisuus on aivan liian herkullinen jättää käyttämättä. Varsinaisen, kaupungin ydinkeskustassa sijaitsevassa Grant Parkissa läpivietävän, tapahtuman ohessa onkin aina koettavaa riittämiin.
Kaupunki on kuuluisa blues-klubeistaan. Esimerkiksi Rosa's Blues Lounge, B.L.U.E.S., Kingston Mines, Blue Chicago ja Reggie's Music Joint olivat varustautuneet poikkeuksellisen laajan blues-yleisön saapumista varten.
Itsensä Buddy Guyn isännöimä Legends on yksi Chicagon tunnetuimmista klubeista. Tämän kesän tapahtuman aikana Legendsillä oli aihetta erityiseen juhlaan, sillä huvittelupaikka vietti kahdettakymmenettä syntymäpäiväänsä.
Stagella oli vauhtia kaikkien festivaalipäivien aikana. Parhaimmillaan ohjelmaa oli tarjolla käytännössä katkeamatta 16 tunnin ajan! Legendsin lavalla soittivat muiden muassa Jimmy Johnson, Magic Slim, Lil' Ed, Lurrie Bell, Ana Popovic ja Carl Weathersby. Vahvassa kunnossa olivat varsinkin Nick Moss & The Flip Tops sekä Jimmy Burns yhtyeineen.
Rauma Bluesissa kolme vuotta sitten esiintynyt Nick Moss pitää hallussaan timanttista yhtyettä. Paitsi että itse nokkamies on erinomainen kitaristi, laulaja ja harpisti ovat myös Bob Carter, Gerry Hundt ja Willie Oshawny kovatasoisia kavereita.
Instrumentti- ja solistikierto tekee Flip Topsin menosta alati mielenkiintoista. Mossin viivähdettyä oman aikansa valokiilassa saivat muut bändin jäsenet tähtihetkensä. Rumpali Carterin johdolla vedetty "For What It's Worth" oli varmasti groovaavin Stephen Stillsin klassikosta esitetty versio. Pääosin bassossa viihtyvä Hundt puolestaan siirtyi ajoittain mandoliinin varteen ja innostui soittimella ällistyttäviin sooloihin. Oshawny vastaa kosketinsoitinosaamisesta. Välillä hän myös irrotteli bassosta muhkeat kulut.
"Kyllä bändissämme taitoa riittää. Lahjakkuutta löytyy varmasti enemmän kuin tuolta Grant Parkista", Nick Moss sutkautti lähistöllä pidettävään festivaaliin viitaten.
Jimmy Burnsin ja hänen bändinsä työskentely on huomattavasti Nick Mossin joukkoja säyseämpää, mutta ei totisesti vähemmän vetoavaa. Hänen maalaispoika-muutti-kaupunkiin -tyylisissä kappaleissaan on kosolti uskottavuutta eikä tippaakaan tarkoitushakuista tekomelankoliaa.
Burnsin tuotannosta ovat loistavia esimerkkejä "Country Boy in the City" ja "Stop That Train", jotka soivat mainiosti Legendsin tiloissa. Kitaristi-laulajan lisäksi bändissä suoriutui hyvin kakkoskitaristi Tony Palmer. Basisti Greg McDanielilla on totisesti rytmi veressään: mies on chicagolaiskitaristi Floyd McDanielin poika ja viime vuonna legendoihin liittyneen Bo Diddleyn (1928 - 2008) serkku.
Elävää musiikkia levyhyllyjen lomassa
"Vuosi ei ole ollut kovin hyvä Chicagolle. Koko Taylorin poismeno teki siitä yhä synkemmän." Sanat kuuluvat chicagolaisen musiikin elävälle suurmiehelle Bob Koesterille. Bob on johtanut Delmark Records -levy-yhtiötä ja sen vähittäismyynnin lippulaivaa Jazz Record Martia jo runsaat 55 vuotta.
Huono vuosi tai ei, East Illinois -kadulla sijaitsevassa Jazz Record Martissa vietettiin perinteiseen tapaan blues-brunssia festivaalisunnuntain aamuna. Puoti tarjoili kahvia, leivonnaisia ja elävää musiikkia kaikille vierailijoille ilman ostovelvoitteita (harva silti poistui kaupasta tyhjin käsin).
Liveaktina oli Mississippi Heat. Yhtye julkaisi viime vuonna onnistuneen pitkäsoiton "Hattiesburg Blues" - luonnollisesti Delmarkin merkillä. Levyhyllyjen välissä pullanmussutusta säesti supistettu kokoonpano, jossa loistivat muhkea laulaja Inetta Visor ja tyylikäs harpisti Pierre Lacocque. Vierailemassa kävi toinen Delmark-artisti Tail Dragger. Pukuun ja stetsoniin sonnustautunut laulaja kertoili biiseissään rajuja tarinoita ja patisteli ohessa kuulijoitaan elämään siivosti.
Delmark Records oli aikanaan esimerkiksi Junior Wellsin, Magic Samin ja Sleepy John Estesin kotimerkki.
Jazz Record Martin blues-brunssi on Chicago Blues Festival -vieraalle vähintään yhtä tärkeä käyntipaikka kuin kaupungin kuulut klubitkin. Blues Brunch on tapaus, ja se edustaa juurimusiikkiin kiinteästi kuuluvaa in store -perinnettä aidoimmillaan.
Chessistä tuli blues-taivas
Monen mielestä 2120 South Michigan Avenue on afroamerikkalaisen musiikin tärkein osoite. Siellä sijaitsivat aiemmin Chess Recordsin toimistot ja studio. Nykyisin paikka tottelee nimeä Willie Dixon's Blues Heaven Foundation; tuottaja-muusikkolegendan perhe otti surkeaan kuntoon päässeen kiinteistön haltuunsa vuonna 1993.
Vuonna 1990 kaupunki nimesi Chess-rakennuksen yhdeksi Chicagon historiallisista maamerkeistä.
Chess Recordsin tähtiartisteja olivat muiden muassa Muddy Waters, Howlin' Wolf, Chuck Berry ja Etta James. Leonard Chess kuoli vuonna 1969. Sen jälkeen levy-yhtiö katosi musiikkikartalta hiljalleen. Yksi tulkinta Chessin historiasta on viime vuonna ensi-iltaan tullut elokuva "Cadillac Records". Se on tulossa Suomen markkinoille dvd:nä syyskuussa.
Tarunhohtoinen studio, jossa äänitettiin valtava katalogi kuolematonta musiikkia, toimii nyt konsertti- ja esitelmätilana. Chicago Blues Festivalin lauantai-iltana pientä "lahjoitusta" vastaan pääsi tutustumaan historiallisiin tiloihin. Studion lisäksi sai ihmetellä muun muassa Leonard Chessin toimistoa sekä logistiikkatiloja. Ruoat ja juomat olivat Jazz Record Martin tapaan talon puolesta.
Studiossa soitti nuori, afroamerikkalainen bändi. Kaikki olivat reilusti alle 30-vuotiaita. Willie Dixon's Blues Heaven Foundation on siis merkityksellinen myös nykypäivälle ja tulevaisuudelle. Ennen kaikkea se on kuitenkin henkeäsalpaavan historiallinen paikka.
PASI TUOMINEN Chicago
Lue myös Chicago Blues Festival -raportti ja Bettye LaVette -konserttiarvio Katso kuvagalleria festivaalilta ja oheistapahtumista .
|