HAASTATTELUSSA CRAIG HUGHES
|
|
7.2.2014 Interview in English
|
|
Vaihtoehtobluesia Glasgow'sta Craig Hughesin sooloura sai alkunsa miltei sattumasta. Omaperäinen skotti puuhaa myös bändirintamalla, joten vuoden 2014 kalenteri alkaa olla jo täyteen buukattu.
Tapasin Craig Hughesin ensi kertaa Dave Arcarin keikalla Glasgow'ssa vuonna 2006. Viime vuonna näin hänet ensi kertaa soittamassa livenä. Keikka oli vakuuttava – vielä vakuuttuneempi olin, kun kuuntelin hänen neljää viimeisintä levyään.
En ole yksin mielipiteeni kanssa, sillä kanadalainen saitti Blues Underground Network valitsi levyt "Losers and Bastards" (2013) ja "Pissed Off, Bitter And Willing To Share" (2009) vuoden brittilevyiksi. "Hard Times: Volume 1" taas sai kunnian vuoden 2012 parhaana blues-ep:nä.
Erittäin omaperäinen sanoittaja – jonka töitä on verrattu muun muassa Jacques Brelin "rähjäisiin balladeihin" – näki päivänvalon vuonna 1969 pienessä skottilaisessa kaivoskylässä nimeltä Fishcross. Kitaristeista hänen vaikuttajiaan ovat niinkin erilaiset nimet kuin Michael Schenker, Django Reinhardt, Skip James ja Prince. Eikä John Coltranen skottilaista ja kelttiläistä kansanmusiikkiakaan sovi unohtaa.
Hughes on tehnyt elokuvamusiikkia, kiertänyt Arkansas'n Little Rockissa asti ja isännöinyt The Devil's Music -iltaa Glasgow'ssa. The Devil's Music -illat on pyhitetty alt.bluesille ja roots-musiikille; onpa siellä esiintynyt Jukka "Black River Bluesman" Juholakin. Joten eiköhän Blues-Finland.comin lukijoiden ole korkea aika tutustua herra Hughesiin paremmin.
Blues-Finland.com (Andres Roots): Craig, soitit aikanaan alt.rock-bändeissä ja nyt äänität levyä raskaan psych-rock -trion Dog Moon Howlin kanssa. Kumpi tuli ensin, rock vai blues? Mistä sait kipinän tarttua kitaraan?
Craig Hughes: Joskus seitsemän ja kahdeksan ikäisenä vanha rock 'n roll ja rockabilly olivat ensimmäiset todelliset kiinnostuksen kohteeni. Suurimman vaikutuksen tekivät Chuck Berry, Gene Vincent ja Bill Haley sekä pieni LP- ja sinkkukokoelma, jota isäni ei enää kuunnellut. Vähän myöhemmin aloin kavereiden kanssa kuunnella vanhaa heavy rockia. Queenia, Thin Lizzya ja Led Zeppeliniä. Erityisesti Brian Mayn kuunteleminen sai minut tarttumaan kitaraan 12-vuotiaana.
Vanhan liiton rock 'n rollin ansiosta kiinnostus bluesiin on pysynyt – varsinkaan Chuck Berrystä en ole koskaan luopunut. Totta puhuen rock ja soolokitara olivat ensimmäiset innoittajani. Ensimmäinen säveltämäni biisi oli tosin bluesia. Tein sen 13-vuotiaana. Kauhea biisi, mutta ainakin se oli bluesia!
Miksi päätit ryhtyä sooloartistiksi vuonna 2005? Oliko siirtymä helppo?
Vanhana katusoittajana itse esiintyminen oli aika vaivatonta. Vaikeaa oli tosin ollut muutaman vuoden ajan, olin ollut vähän eksyksissä, enkä ollut soittanut livenä noin kuuteen vuoteen. .
|
|
Olin yrittänyt – vaihtelevalla menestyksellä – koota bändiä melkein vuoden ajan, kunnes päädyin hyväntekeväisyyskeikkaa järjestävään porukkaan. Suunnittelimme unplugged-keikkaa, ja jostain syystä päätin itsekin heittää setin. Coverit eivät ole koskaan olleet minun juttuni, joten päätin soittaa eri bändeille tekemiäni biisejä vuosien varrelta. Sävelsin pari uuttakin. Originaalisettini upposi yleisöön yllättävän hyvin. Seuraavat keikat järkättiin samalta pohjalta. Älysin tosin vasta pari vuotta myöhemmin, että sooloseteistä oli tullut päähommani. Se ei enää ollut vain jotain, mitä tein "bändien välillä".
Onko livemusiikin skene Britanniassa muuttunut paljon 80-luvusta?
Joskus 80-luvun jälkipuoliskolla olin roudaamassa kiertuebändejä ja auttamassa erinäisissä bändi- ja keikkavirityksissä. Aloin varsinaisesti keikkailla Keski- Skotlannissa vuosikymmenen lopulla. En oikein tiedä Britannian skenestä kokonaisuutena, mutta Skotlannissa muutosta on ollut paljon – eikä välttämättä parempaan suuntaan. Ennen ei ollut mitään ongelmaa 300 hengen vetoisen paikan buukkaamisessa. Saattoi olla varma, että 150 – 200 tulee paikalle. Nyt, ainakin Glasgow'ssa, on punnittava tarkkaan, kannattaako edes 100 hengen klubia buukata.
Eivätkä ruohonjuuritason keikkojen lippuhinnatkaan ole nousseet – reaalisestihan ne ovat vain halventuneet – toisin kuin valtavirtakeikkojen. Toimeentulo tällä alalla on siis entistäkin vaikeampaa. Hyvä juttu sen sijaan on se, että pienillä festivaaleilla on aiempaa enemmän fokusta. Ennen sellaista ei ollut juuri ollenkaan.
Olet jakanut stagea isojen ja "perinteisten" nimien kuten The Groundhogsin Tony McPheen kanssa. Tuntuu kuitenkin siltä, että aloitit enemmänkin alt. blues-tyyliin, ja soittaminen on kehittynyt hiljalleen perinteisempään suuntaan. Vai kuvittelenko omiani?
Hmm, enpä tiedä. Luulenpa, että "alt.blues" tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Aloin käyttää termiä muistaakseni heti ensimmäisellä soolokeikallani, tosin lähinnä osoittaakseni, että kyse oli "ei-valtavirtaisesta" musiikista. En edes tiennyt, että joku jo käytti sitä termiä! Sittemmin huomasin, että sillä tarkoitetaan lähinnä "punk-bluesia", ja siihen minulla on aika vähän kosketuspintaa.
|
|
|
Mutta sanoituksien ja rakenteen puolesta materiaalini on aika kaukana perinteisestä bluesista. Nyt ehkä enemmän kuin koskaan. Soittajana tunnen peräti kehittyneeni! Ensimmäisillä levyilläni vielä etsin itseäni akustisena soittajana. Nyt nelisen vuotta myöhemmin minulla on varmuutta ja jokseenkin vakiintunut tyyli. Pikkaajana soittotyylini on ihan väärä: takaperin ja ylösalaisin tai jotain... mutta toimii minulle.
Vuonna 2010 teit Sleepy Eyes Nelsonin kanssa levyn, jossa molemmilla oli omat osuudet. Miten projekti eteni?
Se oli täysin Sleepyn idea. Hänellä oli äänitteet valmiina, mutta hän halusi julkaista ne jonkun kanssa yhdessä. Sen jälkeen hän on tehnyt vastaavia levyjä monen artistin kanssa. Valitettavasti en ole tyytyväinen omaan "Pennies On My Eyes" -osuuteeni. Se kuitenkin alkoi elää omaa elämänsä, se sai hyviä arvioita ja palkintoehdokkuudenkin. Päätinkin palata biisien pariin myöhemmin tänä vuonna. Masteroin ne uudelleen ja lisään joitain biisejä. Ajatuksena on julkaista materiaali laajemmin ja omana kokonaisuutenaan.
Kappaleesi ovat olleet aina todella omaperäisiä ja monipuolisia. Aina debyyttialbumin raivokkaasta "On a Rooftop with a Rifle and a Scope" -kappaleesta viimeisen albumisi herkkään raitaan "White Water". Ilmaisevatko kappaleet oman persoonallisuutesi eri puolia vai ovatko ne ennemmin huomioita sinua ympäröivistä ihmisistä?
Suurin osa pohjaa omaan persoonallisuuteeni ja kokemuksiini. Tosin viime kädessä kyse on molemmista. Esimerkiksi "Rooftop" voi vaikuttaa massamurhaajan mielen pohdinnalta, mutta oikeastaan tein sen ajatellen "mikä saisi minut tekemään tuollaista?" Toisaalta jotkut kappaleet, kuten "White Water", ovat äärimmäisen henkilökohtaisia.
Olen huomaavinani pientä sävyn pehmenemistä sitten "Everybody's Fault but Mine"- ja "Dancing on Your Grave" -aikojen.
Ehkä vähän. Toisaalta "Cave Full of Woman Bones" oli aika raju ja se tuli viime vuonna! Ensimmäinen julkaisemani soolotuotos oli demo-EP "Broke, Lonely and Guilty", joka oli lähes täysin hidastempoista melankoliabluesia. Kun tuli aika tehdä "Pissed Off, Bitter and Willing to Share", tuntui, että balanssia on vähän uudistettava. Levyllä on tosin herkät hetkensä. En myöskään halua kuluttaa samoja teemoja loppuun. Se voisi tehdä musiikista väljähtänyttä ja johtaa "musiikilliseen henkilöitymiseen".
Mitä on luvassa vuodelle 2014?
Toivottavasti paljon töitä soolona ja duolla. Dog Moon Howl on parhaillaan studiossa äänittämässä ensimmäistä albumiaan. Levyn eteen tehdään paljon keikkaa, joten hommaa minulla piisaa. Kaiken päälle on tulossa vielä lisää studiotöitä jossain vaiheessa. Tästä onkin tulossa toistaiseksi kiireisin vuoteni.
ANDRES ROOTS
Read this interview in English
Linkit: Craig Hughesin kotisivut ja Bandcamp
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2014 .
|
|