21.9.2010 Australian Hokum Blues -ilmiö C.W. Stoneking teki vaikutuksen saumattomasti yhteen soittavan orkesterinsa kanssa keikalla Berliinissä. Minstrel show -perinnettä pidetään yllä musiikkia ja asiaan kuuluvaa puheenpartta myöten.
Pieni Bassy Cowboy Club Berliinin Scönhauser Alleella on maanantai-iltana tupaten täynnä ihmisiä, tupakansavua ja odotusta. C.W. Stonekingin setti on juuri alkamassa. Nähtäväksi jää, miten puoliksi jalkakäytävälle ja kadulle pursuava yleisö mahtuu sisään musiikin alkaessa.
Onnekseni olen juuri saanut oluen käteeni ja parkkeerattua seisaaltaan lavan eteen, kun keikka alkaa; liikahtaminen ei tule kysymykseenkään seuraavaan puoleentoista tuntiin, ellei halua menettää taivaspaikkaansa lavan edessä.
Amerikkalaisten vanhempien australialaissyntyinen poika Christopher William Stoneking (syntynyt vuonna 1974 Australian Katherinessa) on jo pitkän linjan muusikko. Hän on tutkinut vanhaa country bluesia pieteetillä. Esimerkkinä käyköön hänen tulkintansa William Brownin "Ragged And Dirtystä", joka on kuunneltavissa ja katseltavissa YouTubessa.
Stoneking on myös vanhan minstrel show -perinteen tuntija. Hänen levytyksensä ja esityksensä tuovat tämän hyvin esiin kuvitteellisten tarinoiden ja anekdoottien ympäröidessä hänen omia sävellyksiään. Lavalle saapuessaan maestro on pukeutunut valkoisiin housuihin ja paitaan, raidalliseen pikkutakkiin ja ruudulliseen kravattiin. Taakse öljyttyine hiuksineen hän on kuin hahmo jostain hieman vinksahtaneesta versiosta Tuulen viemää -elokuvasta.
Stonekingin paksu australialaisaksentti mukautettuna syvän etelän minstrel- puheenparteen änkytyksineen kaikkineen on haastavaa seurattavaa suomalaiskorville. Musiikki puhuu kuitenkin puolestaan, ja Stonekingin hieman käheä lauluääni onkin kuin suoraan joltain 78 rpm -savikiekolta.
Yhteen hitsautunut yhtye
Stoneking esiintyy tätä nykyä ”Primitive Horn Orchestra” -yhtyeensä kanssa. Yhtye koostuu paitsi Stonekingistä ja hänen National-resonaattorikitarastansa tai banjostansa myös puhallinsektiosta, jossa on trumpetti, vetopasuuna sekä tuuba, joka vuorottelee kontrabasson kanssa. Rumpali, joka soittaa pikkusettiä pehmeäpäisillä palikoilla, viimeistelee kokoonpanon.
Yhtyeen ”Hokum Bluesiksi” luonnehtima musiikkityyli sekoittelee country bluesin, New Orleansin jazzin ja jopa calypson aineksia maukkaaksi akustiseksi kudokseksi. He soittavat enimmäkseen Stonekingin omia sävellyksiä, mutta myös bluesklassikoita.
Yhtye on kiertänyt maailmaa jo tovin, ja livenä kävi selväksi sen yhteenhitsautuneisuus. Puhallinsektio on elimellinen osa yhtyeen sointia. Soittajat ovat kaikki hyvin taitavia ja mukana esityksessä. Soolotilaakin suodaan kaikille, ja New Orleans -tyyppinen kollektiivinen improvisointikin hoituu myös aivan mainiosti.
Stoneking ei ole ensimmäistä kertaa Berliinissä, ja osa yleisöstä selvästikin tunnistaa hänen kappaleensa, fiktiiviset tarinat kappaleiden synnystä ja jopa osaa ulkoa osan sanoituksista. Tekstit herkuttelevat hoodoolla, viidakkoaiheilla, mystiikalla ja kuolemalla. Mitä muuta berliiniläisyleisö voisi toivoa?
Raivoisat aplodit saavat yhteen palaamaan lavalle soittamaan pari encorea, ja C. W. itse tulee vielä toistamiseen lavalle soittamaan pari kappaletta ennen kuin ilta voi päättyä.
Henkilökohtaisesti olisin toivonut saavani kuulla hieman enemmän C.W. Stonekingin country blues -osaamista kitaran varressa; toki muutamia soolonumeroita, introja ja soolojakin oli tarjolla, mutta isomman bändin formaatti hieman alistaa hänen soittonsa enemmän rytmiosaston puolelle. Yleisö kuitenkin on ilmeisen tyytyväinen saamaansa.
C.W. Stoneking yhtyeineen esiintyy Helsingin Storyvillessä 24. (Zakiya Hookerin ohella) ja 25. syyskuuta. Suosittelen hänen tsekkaamistaan lämpimästi.
PAN SALMENHAARA Berliini
Linkit: C.W. Stoneking kotisivu ja MySpace, Bassy Cowboy Club .
|