HAASTATTELUSSA DAVE FORESTFIELD
|
|
20.10.2009 Tietoisella illallisella Dave Forestfield ja Blues-Finland.com viettivät juttutuokion uuden albumin "Continental Dinner" tiimoilta. Samalla tuli käsitellyksi muitakin aihealueita kampuksella vetelehtimisestä taiteenharjoittamiseen.
Kuopiolainen Dave Forestfield on juurimusiikille omistautunut artisti, joka uskoo riippumattoman musiikin nousuun isojen musiikkiyhtiöiden nykyisestä valta-asemasta huolimatta. "Juurimusiikin kysynnän nykyinen vähäisyys johtunee paljon siitä, että suuri osa alle 30-vuotiaiden sukupolvesta ei ole koskaan kuullut muuta kuin suurten levy-yhtiöiden jakelemaa musiikkia. Se puolestaan on kadottanut juurensa jo aikoja sitten", myös nimeä Tatu Metsäpelto totteleva mies sanoo.
"Ellei nyt sitten 80-luvun discoa ja teknoa, goottipoppia, grungea tai erinäisiä 80-luvulla syntyneitä metallin alalajeja jo lasketa juurimusiikiksi!"
Forestfield on kantanut oman kortensa perinteisen amerikkalaisperäisen rytmimusiikin kekoon uusimmalla levyllään "Continental Dinner". Illallista on ollut kokkaamassa peräti 13 muusikkoa. Joukossa ovat muiden muassa Jarkka Rissanen (mm. Noisy Kinda Men), Tero Sundell (Tehosekoitin) sekä Forestfieldin luottobasisti "Beat-Pete" Soininen.
Artisti ei rakentele pilvilinnoja levynsä merkitystä arvioidessaan. "Potisin pahanlaatuista Napoleon-harhaa, jos uskoisen sen vaikuttavan yhtään enempää kuin yksi indie-julkaisu vain voi. Yleisesti toki toivon levyjättien harvainvallan murentumista. Ja katso, se päivä tulee, se on jo nähtävissä tähdissä..."
Kampuslöysäilystä ammattilaisuuteen
Metsäpelto, 39, on kolunnut 90-luvulta saakka eri kokoonpanoissa Suomen ja Ruotsin musiikkiklubeja. Laulaja-lauluntekijän musiikilliset juuret ovat amerikkalaisen rytmimusiikin liki kaikissa osa-alueissa: countryssa, bluesissa, folkissa, varhaisessa rock & rollissa ja jazz-balladeissa.
Vaikka musiikki on Kuopiossa suurimman osan elämästään viettäneen Forestfieldin veressä, ei ammattilaisuuteen siirtyminen ollut suoraviivaista. Viime vuosikymmenellä vierähti jonkin aikaa yliopistossa, sosiologian opinnoissa. "Muutaman vuoden kampuksella löysäilyn jälkeen tajusin, ettei se tie johda mihinkään suotuisaan lopputulokseen", mies muistelee.
"Joku olisi tajunnut sen jo paljon nopeammin, mutta annan yleensä asioille aikaa ja mahdollisuuden. Joskus 90-luvun puolivälissä päätin antaa aikaa paljon realistisemmalle ja miellyttävämmälle tielle, musiikille. Olinhan harjoittanut sitä jo varhaisesta teini-iästä saakka enemmän tai vähemmän maanisesti."
Siitä asti Dave Forestfieldin toimenkuva on rakentunut enimmäkseen omista keikoista. Lisäksi hän on säveltänyt musiikkia sekä omaan käyttöön että useisiin erilaisiin teatteri-, radio-, tanssiproduktioihin. Vuosituhannen vaihteen jälkeen kuvio on täydentynyt musiikin taiteellisen tuottajan ja äänittäjän töillä.
Voimat levyn takana
"Continental Dinner" on suomalaisessa blues-maisemassa poikkeuksellisen laadukas kokonaisuus. Tyylikkyys lähtee kansitaiteesta ja ulottuu onnistuneiden muusikkovärväysten myötä uskottavaan soundimaailmaan. Jakelusta vastaa Playground, jonka asiakkaisiin kuuluvat laadukkaat artistit Jo' Buddysta Jarkko Martikaiseen ja Brian Setzeristä Steve Earleen.
"En ole mitenkään erityisesti haalinut näitä voimia levylleni. Olen tehnyt albumin ennestään tuntemieni kollegojen kanssa. Esimerkiksi pianisti Jere Venäläisen kanssa olemme vuosikaudet soittaneet duokeikkoja. Hän kuului myös Mississippi Exiles -bändiini, joka oli olemassa vuosituhannen vaihteen tienoilla."
"Mississippi Exilesistä ovat peräisin myös rumpali Mika Ryhänen, Petteri Soininen ja Toni Lunden. Sundell ja Tomi Kosonen ovat myöhempiä tuttavuuksia, kun taas Rissasen Jarkan kanssa olemme vääntäneet viime vuosien saatossa muutamassa muussakin produktiossa."
Forestfield kertoo tavoitelleensa soundimaailmaa, joka on peräisin noin 40 vuoden takaa. Hänen mielestään biisien tunnelmaan esimerkiksi sopi hyvin, että rummut kolisevat enimmäkseen toisella puolella stereokuvassa ja stemmat on keskitetty yhteen pisteeseen. Tamburiiniakaan ei ole kompressoroitu litteäksi kilahdukseksi, vaan se helisee luonnollisen "suuresti ja irtonaisesti".
"Viime vuosina olen diggaillut Lee Hazlewoodin 60- ja 70-luvun vaihteen tuotantoa. Samaisen aikakauden soul- ja outlaw-countrylevyjen kuivakan realistinen äänimaisema on tehonnut myös. Itse asiassa koko 'Continental Dinnerillä' ei ole juuri kaikuja käytetty: hivenen delaytä laulussa ja paikoin sähkökitarassa."
Levyfirman valjastaminen jakelutoimintaan oli myös varsin tietoinen päätös. Muulla tavoin asiaa ei olisi voinut artistin mielestä toteuttaakaan. "Omakustanteet ovat toki ok. En ole silti koskaan lähtenyt tuolle tielle, koska sitä kautta musiikki valuu tavallaan hukkaan - tai ei se oikeastaan valu mihinkään. Vähintäänkin tuotokset jäävät kovin suppean piirin iloksi tai kärsimykseksi."
Sanoma on aina läsnä
Tiedostava muusikko luottaa sanan voimaan. Dave Forestfield pitää laulutekstejä vähintään yhtä suuressa arvossa kuin itse musiikkia. On oltava uskottavasti ekspressiivisessä tilassa; silloin eivät lööperin rallattelu ja korulauseet ole laitaa.
"Kaikki johtunee edustamastani genrestä. Blues-, country- ja folk-musiikissa tekstit ovat keskeisempiä kuin vaikkapa popissa tai hevissä. Viimeksi mainitut rakentuvat enemmän tuotannon ja soitannollisen sankaruuden varaan, kun taas juurimusiikissa ekspressiivisyys ja sanoma ovat aina vahvasti läsnä."
Forestfieldin musiikkimaailmassa sanat ja sävel eivät välttämättä elä symbioosissa.
"En tee tekstejä välttämättä mihinkään tiettyyn melodiaan. Saatan kirjoittaa niitä täysin irti musiikista, pohjana vain jokin tietty rakenne tai rivimitta. Sitten ne joko päätyvät johonkin sanattomaan melodiaan tai ovat päätymättä! Teen tekstini yleensä varsin nopeasti, enkä jää niitä pyörittelemään tai palaa niitä täydentämään myöhemmin."
Yhä uudempaa jo tiedossa
Albumi "Continental Dinner" on omintakeisen 'laid-back', rouhean lyriikkapainotteinen sekä omalla tavallaan retrohenkinen. Pääteemana ovat ihmissuhteiden traagiset ulottuvuudet. Niitä käsitellään usein hienovaraisen komiikan värittämästä näkökulmasta. Netitse vuotanut päätösraita "Hangover in Hannover" on saavuttanut peräti kulttisuosiota: se julkaistiin Saksassa piraattikokoelman osana. .
|
|
Vaikka Forestfield-albumi on tuore, on uutta usvaa jo putkessa. Mies on nauhoittanut seuraavaa levyä loppukesän ja alkusyksyn aikana.
Mikäli julkaisuasiat menevät putkeen, näkee yhä uudempi pitkäsoitto päivänvalon kevään 2010 aikana.
Dave Forestfield on urallaan tehnyt keikkoja vaihtelevin intervallein. Konsertteja on ollut vähimmillään noin yksi viikossa, ja enimmillään ollaan ylletty noin 80 vuosikeikkaan. Syksy 2009 ei tosin mennyt putkeen elävän musiikin rintamalla.
|
"Uskon tilanteen kohenevan vuodenvaihteessa, mutta olen ollut tämän syksyn keikkamyyntipoliittisessa pattitilanteessa tai harhassa. Ulkoistin keikkamyyntini ohjelmatoimistolle, joka ei lupauksestaan huolimatta tehnyt asialle yhtään mitään. Tästä johtuen loppuvuoteni on tyhjempi kuin kertaakaan koko urani aikana", muusikko kipuilee.
Hän harmittelee epäonnista keikkasyksyä erityisesti, koska syksyn aikana ulos on tullut oikeastaan kaksikin uutta levyä. Toinen on Mufarang-yhtiölle tehty 'kapinarockbändi' Mickey And The Studentsin levy. Sille Forestfield teki biisit puoliksi solisti Mickey Stonen kanssa. Forestfield myös tuotti levyn.
Musiikillisten ponnistuksien on syytä tuottaa hedelmää, sillä musiikki on nykyisin Metsäpelto-Forestfieldille kaikki kaikessa. "Olen suhteellisen monomaaninen ihminen. Mielenkiintoni ei ulotu juurikaan muualle. Ellei mielenkiinnon kohteeksi sitten lasketa esimerkiksi yleistä tiedostamista, tiedon haalimista sekä yhteiskunnan ja ihmiskäyttäytymisen tuntemusta."
Dave Forestfieldin mielestä mainittuja mielenkiinnon kohteita ei voi irrottaa halusta taiteelliseen työskentelyyn. "Kaikessa taiteenharjoittamisessa tulisi olla mahdollisimman paljon yleistä tietoisuutta perustuksissaan, jo pelkästään onttouden välttämiseksi."
PASI TUOMINEN
Linkit: Dave Forestfield kotisivu ja MySpace
ILMOITUS
Dave Forestfieldin Continental Dinnerin voi ostaa CDON.COM-verkkokaupasta.
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2009 .
|
|