KONSERTTIARVIO
|
|
14.11.2014 Kuvagalleria
|
Phil ja Dave Alvin. Kuva: Marko Aho
|
Veljekset juurillaan Dave ja Phil Alvin esiintyivät Helsingissä The Guilty Ones –yhtyeen kera. Savoy-teatterissa nautittiin kirjavasta ohjelmistosta, muun muassa veljesten yhteisen suosikin Big Bill Broonzyn musiikista.
Marraskuun alkumetreillä koettiin Helsingin Savoy-teatterissa tapahtuma, jota on odotettu pitkään ja jonka monet eivät uskoneet konsaan toteutuvankaan. Maineikkaan The Blastersin keulilla kuuluisuuteen nousseet veljekset Dave ja Phil Alvin saapuivat marraskuun kolmantena päivänä ensimmäiselle yhteiselle Suomen-vierailulleen.
Kahdeksankymmentäluvun puolivälissä tapahtuneen välirikon jälkeen kaksikko ehti neljännesvuosisadan ajan kulkea eri polkuja. Jokunen, pari livetallennettakin poikinut, The Original Blasters -kiertue matkan varrelle on mahtunut, mutta muutoin kummallakin on ollut visusti omat kuvionsa.
Ilmeisesti pahimmat särmät ovat tien päällä kuluneet pois, koska muutama vuosi sitten veljesten välinen yhteistyö alkoi näyttää taas mahdolliselta. Ensimmäiset askeleet siihen suuntaan otettiin John Mellencampin, Stephen Kingin ja T-Bone Burnettin jylhässä musikaalissa ”Ghost Brothers Of Darkland County”, jonka levyversion tähtikaartiin Alvinit Taj Mahalin, Kris Kristoffersonin ja Sheryl Crow'n ohella kuuluivat. Sen jälkeen Dave kirjoitti kehutulle "Eleven Eleven" - levylleen omakohtaisen veljesdueton nimeltä "What's Up With Your Brother?". Sen leppoisasta sävystä oli helppo aavistella, että lisääkin yhteisiä projekteja saattaa olla tuloillaan.
Philin vakava sairastuminen Blastersin Euroopan-kiertueella kesällä 2012 oli viimeinen sysäys ryhtyä sanoista tekoihin. Dave riensi apuun ja sijaisti sairastuvalla makoilevaa veljeään. Reipashenkinen, veljellinen kisailu toki sävytti tuurauksiakin. Joka illan avauksena Dave spiikkasi: "Vaikka en osaakaan laulaa yhtä hyvin kuin Phil, minä sen sijaan muistan laulujen sanat."
Philin tervehtymisen jälkeen veljekset alkoivat työstää merkittävälle nuoruusaikojensa esikuvalle Big Bill Broonzylle kumartavaa levyä. Se ilmestyi viime kesäkuussa. Odotettu julkaisu (jonka pitkähkössä otsikossa informatiivisuus polkee selkeyden jalkoihinsa: ”Common Ground – Dave Alvin & Phil Alvin Play and Sing The Songs of Big Bill Broonzy”) otettiin innolla vastaan. Dave on muistanut useammassakin yhteydessä tähdentää, että vaikka he yleensä tuppaavat olemaan asioista eri mieltä, Broonzysta heillä ei tule riitaa.
Odotettu keikka
Ei tullut riitaa Savoyssakaan. Dave kantoi spiikkausvastuun luontaisen tarinankertojan ottein. Hän muisti moneen kertaan kehua vuolaasti isoveljeään – ja syystä. Vaikka Philin ulkoinen olemus on sairastelun jäljiltä hauras ja raihnainen, laulu soi hämmästyttävän jäntevästi. Esimerkiksi Blastersin ohjelmistosta tuttu, hengästyttävä vauhtipala ”One Bad Stud” irtosi aivan vanhaan malliin. .
|
|
Kumpikaan Alvin ei ole turhan usein Suomessa rampannut. Itse asiassa Dave oli ennen tätä keikkaa käynyt vain kerran Pohjolan perukoilla. The Paladinsin matkassa tehdystä visiitistä onkin ehtinyt kulua jo reilut 20 vuotta. Toivottavasti seuraavaa vierailua ei tarvitse odottaa niin kauan. Phil on ollut veljeään ahkerampi Suomen-kävijä. Hän on tavannut vierailla Blastersin kera noin kymmenen vuoden välein. Kolmesta käynnistä tuorein ajoittui vuoteen 2004.
Syylliset yksilöt
Veljesten taustalla soittaa Daven mainio bändi The Guilty Ones. Trion muodostavat kitaristi Chris Miller, basisti Brad Fordham ja rumpali Lisa Pankratz. Ahkera keikkailu näkyy ja kuuluu lavatyöskentelystä. Kolmikon soitto kulkee yhtenäisesti ja svengaa kurinalaisen jämäkästi. Miller operoi Savoy-teatterin lavan hämärältä reunalta käsin; hän on monin ajoin orkesterin miltei näkymätön, mutta ei kuulumaton jäsen. Tyylikkäissä Willie Nelsonin henkeen letitetyissä eloveenapalmikoissaan esiintynyt kitaristi hoitaa vastuualueensa turhia elämöimättä ja jämptisti. Miller ei soita yhtään turhaa ääntä, eikä tee lavalla ainuttakaan turhaa liikettä. Välillä hän saattaa seisoskella joutilaan oloisena ja antaa muille tilaa. Mutta heti kun kappaleeseen ilmaantuu kakkoskitaran mentävä kolo, jo alkaa tapahtua. Eikä maltillinen tyyliniekka häpeile ottaa soolotilaakaan haltuunsa.
|
|
|
Pankratz (kuvassa vasemmalla) ja Fordham seuraavat livetilanteessa valppaasti Davea. He nostattavat meiningin vaivattomasti leppoisasta käyskentelystä rivakkaan raviin. Erityisesti Pankratz reagoi kitaran kannanottoihin ahkerasti ja niitä alleviivaten. Piisien peruskuljetus hoituu rennolla otteella, vaikka kipakalla matkanopeudella edettäisiinkin. Se mahdollistaa sujuvat poikkeamat molempiin suuntiin, fiiliksen mukaan. On mukavaa, kun rytmiryhmä soittaa pelkän kompin sijasta piisiä. Bändi svengaa säntillisesti. Daven pitkiksi venähtävät kitarasoolot toimivat hallittua kokonaisuutta rikkovina elementteinä. Hän ei heittäytyessään arkaile, vaan saattaa sooloilla itsensä päistikkaa jorpakkoon ja takaisin.
Velipojan kyydissä
Blastersissa Phil Alvin on kiistatta keulakuva ja pomo. Tässäkin
|
kokoonpanossa hänet nostettiin kirkkaimmaksi tähdeksi, mutta lankoja piti nyt käsissään Dave. Phil oli ikään kuin hypännyt pikkuveljensä kyytiin, ja kuski sai päättää minne mennään.
Keikalla kuultiin runsaasti Big Bill Broonzyn sävelaarteistoa pitkillä muisteluilla väritettynä. ”Common Groundilla” takavuosien laulut saivat rennon letkeän tulkinnan osakseen. Sama meininki jatkui keikallakin – vaikkakin astetta sähköisempänä. ”Key To The Highway”, päivä päivältä ajankohtaisempi ”Stuff They Call Money” ja ”All By Myself” ovat takuuvarmoja tunnelmankohottajia. Tuhmuuksien suuntaan vihjaileva, vuonna 1938 ilmestynyt ”Truckin' Little Woman” on joissain lähteissä nimetty yhdeksi maailman ensimmäisistä rokkipiiseistä. Alvinit halusivat tähdentää ja käytännön esimerkein osoittaa, että ainakin rockabillyn saralla menopala on melkoinen uranuurtaja.
Vaikka ilta oli omistettu Broonzylle, toki muutakin materiaalia kuultiin. Yleisön odottamasta Blasters-repertuaarista kuultiin "Border Radio", "Marie Marie" ja "One Bad Stud". James Brownilta lainattu ”Please Please Please" tarjosi Philille väkevän tulkinnan paikan.
Daven soolomateriaalia versioitaessa Phil pitäytyi kohteliaan päättäväisesti sivummalla ja antoi pikkuveljen hoitaa hommansa. Davestakin on vuosien saatossa kehkeytynyt mainio laulaja. Hyviä piisejähän hänellä piisaa vaikka kuinka. Huuliharpun lisäksi kitara soi tuttuun tyyliin komeasti Philin käsissä. Illan aikana kuultiin sähkökitaroiden vastapainoksi useita hienoja akustisia sooloja.
Daven tuoreimmalta soololevyltä oli settiin otettu duetto "What's Up With Your Brother" sekä pitkällä tarinalla ja ”Pledging My Love” -katkelmalla pohjustettu "Johnny Ace Is Dead". Vanhemmasta soolotuotannosta olivat mukaan päätyneet "Dry River" ja "Fourth Of July". Näistä viimeksi mainittu kuultiin encoren avauksena. Lieneekö pelkkää sattumaa, että ylimääräisten numeroiden ensimmäiseksi valikoituu kappale, josta Dave mainitsee aikoinaan saaneensa soolourasuunnitelmilleen ratkaisevasti lisäpontta.
Bändi päätti illan pitkään instrumentaalijamiin. Se tarjosi aimo annoksen messevää menoa ja mainiota viihdettä. Jos jotain negatiivista hakemalla hakee, niin parituntisesta keikasta jäi viimeinen silaus puuttumaan. Loppujamitukseen nimittäin sisältyi kitaralla ja huuliharpulla tapailtu instrumentaaliteema Blastersin bravuurista "So Long Baby Goodbye". Se kun olisi lähtenyt vielä oikeasti käyntiin, ilta olisi ollut täydellinen. Hyvin lähellä sitä se oli nytkin.
Vaikka odotukset olivat keikalle mennessä korkealla, Big Phil Alvin ja Little Dave Alvin onnistuivat syyllisine ystävineen niihin vastaamaan ja ne ylittämäänkin. Nyt mielenkiinnolla odotellaan, mitä veljekset seuraavaksi keksivät. Eihän uudelleen alkanutta yhteistyötä ainakaan voi tähän lopettaa. Eihän?
MARKO AHO
Kuvagalleria
Linkit: Dave Alvin, Savoy-teatteri
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2014 .
|
|