16.8.2009 Kuvagalleria Paratiisin Pojat Loppukesän löylyt Viikinsaaressa Down Home Island vietiin läpi Tampereella. Brittiduo Two Timers, jenkki Sugar Ray Norcia sekä suomalaiset Paratiisin Pojat ja Jussi Syren & The Groundbreakers saivat nauttia sankasta yleisöstä.
Tampereen Viikinsaaressa nyt kolmatta kertaa järjestetty maanläheinen roots-musiikkitapahtuma Down Home Island oli edellisten vuosien tapaan menestys. Perinteikäs Vanha Kaidesaari -ravintola oli viimeistä sijaansa myöten täynnä Paratiisin Poikien aloittaessa juhlallisuudet puoli kahdeksan jälkeen. Myös lämpötila alkoi tässä vaiheessa lähennellä jo löylylukemia.
J. "Lännen-Jukka" Karjalaisen ja Veli-Matti Järvenpään setti noudatteli tuttua kaavaa. Amerikkalaista ja suomalaista kansanperinnettä sekoitettiin keskenään oikein urakalla, ja tunnelma kohosi lämpötilan ohella. Jukka kertoili aina banjoa viritellessään pitkähköjä tarinoita laulujen historiasta. Hän tokaisikin, että yleensä puolet keikasta menee banjon virittämiseen ja toinen puolikas epävireisellä banjolla soittamiseen.
Järvenpään haitarointi sävytti muuten kovin karua äänimaailmaa mukavasti. Setin huipensi yhteislauluksi yltynyt "Sun Kloorin Kloorin Hallelujaa".
Brittiduo säväytti
Festivaalin takapiruna hääräilevä Jo' Buddy (Jussi Raulamo) oli onnistunut jälleen rakentamaan pienimuotoiselle festivaalille monipuolisen ja mielenkiintoisen ohjelmiston. Paratiisin Poikien jälkeen esiintymisvuorossa oli nimittäin tyystin erilainen duo, Two Timers Englannista. Sen muodostavat laulaja-lyömäsoittaja Sarah James ja aikoinaan Dr Feelgoodissakin kitaroinut Gordon Russell.
Pariskunnan skiffle-henkisessä folkrokissa yhdistyvät country, blues, rock ´n roll ja pop maukkaaksi kokonaisuudeksi. Two Timersin vahvuuksina ovat sävykkäät ja juurevat omat piisit. Niiden lisänä oli setissä myös jokunen tyylikäs laina. Dylanin laajasta laulukirjasta kuultiin "Most Likely You Go Your Way And I´ll Go Mine" ja Led Zeppeliniltä oli mukaan valikoitunut "Your Time".
Klassikkoinstrumentaali "Walk, Don´t Run" villitsi jo keikan alkupuolella yleisön tanssimaan. Ansaitun encoren päätteeksi kuultiin vielä varsin toimiva "Tee Na Nee Na Nu" -versiointi.
Jussi Syren & the Groundbreakers on lukuisia kertoja tullut todettua takuuvarmaksi liveaktiksi. Heidän bluegrassinsa kuulostaa hämmästyttävän autenttiselta, mutta samaan aikaan omaperäiseltä. Bändi pystyy kehittämään käsittämättömän menon ihan vain Syrenin mandoliinin, J-P Putkosen akustisen kitaran ja Kari Hellan basson voimin. Tauri Oksalan banjopikkaus viimeistelee rytmikudoksen ja se on siinä!
Laulustemmoista vastaa koko orkesteri ja soolot hoitavat pääasiallisesti Syren ja Oksala - yksinkertaista ja toimivaa. Viikinsaaressa oli bändin sointia sävyttämässä myös vieraileva viulisti Kukka Lehto.
Norcia ja Leino soolokisailussa
Viimeisenä esiintyjänä Viikinsaaren tanssilavan estradille kapusi Sugar Ray Norcia. Hänen bändinään toimi nippu suomalaisia alan huippuja. Juppo Paavolan ja Ville Rauhalan komppiryhmää on moneen kertaan Blues-Finland.comissakin kehuttu, ja jälleen homma toimi vaivattoman svengaavasti.
T. Leino näytti olevansa kitaristina kovan luokan äijä, jolla tyylitajua löytyy. Sugar Ray on maailmalla arvostettu harpisti ja kerännyt kannuksia muun muassa Roomful Of Bluesin solistina. Siitä huolimatta hän ei bändin solistina noussut liikaa esiin vaan oli ennemminkin yksi soittajista. Itse asiassa Leino varasti hieman pidemmillä soolollaan parissa piisissä huomion tehokkaasti itselleen. Ei se tosin tuntunut Sugar Rayta haittaavan. Hän kannusti kitaristia aina vain huimempiin suorituksiin.
Kokonaisuutena Down Home Islandista jäi hyvä mieli. Edes paluulaivan odottaminen ei isommin haitannut, koska Raulamo oli saanut sovittua niin hyvät ilmatkin elokuiselle festivaali-illalle.
MARKO AHO
Kuvagalleria .
|