|
18.6.2013
|
Emmylou ja Rodney. Kuva: Marko Aho
|
Kaverukset kuutamolla Emmylou Harris ja Rodney Crowell kävivät keikalla Finlandia-talolla Helsingissä. Pitkän linjan muusikot julkaisivat hiljattain yhteislevyn "Old Yellow Moon".
Emmylou Harrisilla oli uransa alkupuolella kertakaikkisen mainio orkesteri nimeltä Hot Band. Kokoonpano koostui siinä määrin laadukkaasta soittaja-aineksesta, että tokkopa edes nykyisen EU-lainsäädännön mukaan sen nimi olisi ollut liioitteleva tai harhaanjohtava. Hot Bandissa soittivat muun muuassa Telecaster-legenda James Burton, hänen tilalleen tullut Albert Lee, Burtonin kanssa Elviksen bändissäkin musisoineet Emory Gordy Jr ja Glen D Harding sekä pedal steelin ässä Hank De Vito.
Hot Bandia muistellessa kakkoskitaristina ja -vokalistina mukana ollut Rodney Crowell jää helposti instrumentalistien jalkoihin. Hänen merkityksensä toisena laulusolistina, Emmyloun äänen vastavoimana ja tukena, oli kuitenkin melkoinen. Ei sovi myöskään väheksyä sitä seikkaa, että Crowell on mainio lauluntekijä. Hänen teoksiaan ovat vuosien saatossa (Emmyloun ohella) versioineet useat countryn suuruudet. Helsingissäkin odotetusti kuullut "I Ain´t Living Long Like This", "Till I Gain Control Again" ja "Leaving Louisiana In The Broad Daylight" ovat päätyneet useampina eri näkemyksinä allekirjoittaneen levyhyllyyn.
Hyvin suunniteltu
Emmylou Harrisin ja Rodney Crowellin yhteistyö toimi jo aikoinaan ilmeisen hyvin. Siksi onkin ihme, että heiltä kesti 40 vuotta saada kimppalevy "Old Yellow Moon" aikaiseksi. Hyvä, että viimein saivat levyn pihalle ja tulivat Suomeenkin. Hot Bandin ja "Old Yellow Moon" -cd:n välisenä aikana kaksikko on ahkerasti puuhastellut tahoillaan ja satunnaisesti polut ovat myös kohdanneet.
Perinnetietoisen countryn parissa viihtynyt Emmylou päivitti 90-luvun puolivälissä tyyliään onnistuneesti. Daniel Lanois'n tuottamalla "Wrecking Ball" -levyllä hän otti aimo harppauksen sivuun countrysta ja suuntasi jonnekin Lanois'n ja U2:n suuntaan. Irtiotto kannatti, sillä levy oli menestys, eivätkä vanhatkaan fanit säikähtäneet. Sittemmin Emmylou on ottanut jokusia askelia takaisin löytäen paikkansa jostain kokeilevamman ilmaisun ja perinteikkään countryn välimaastosta.
Rodney Crowell on vuonna 1978 ilmestyneen soolodebyyttinsä jälkeen julkaissut tasaiseen tahtiin levyjä. Sekaan mahtuu jonkin verran mitäänsanomatonta poppia, mutta valtaosa hänen tuotannostaan on varsin kelpoisaa. Erityisesti tämän vuosituhannen puolella ilmestyneet levyt tarjoavat koko rahan edestä tyylikkäästi toteutettua Americanaa. Sekaan on jätetty aavistus rouheuttakin. Tältä pohjalta oli mukava lähteä Finlandia-talolle Helsinkiin katsomaan, miten kaksikko heittää kimppakeikan. .
|
Tungosta kuutamossa
Kuten odottaa saattaa, tuore yhteislevy "Old Yellow Moon" on vanhojen ystävien lämminhenkinen kohtaaminen. Homma on hoidettu kaikin puolin varman päälle.
Vallalla olevan trendin mukaisesti levyllä on mukana iso liuta nimekkäitä vierailijoita. Albert Leetä lukuun ottamatta kaikki aiemmin tässä jutussa mainitut Hot Bandin jäsenet ovat pistäytyneet sessioissa. Samoin on tehnyt Willie Nelsonin luottoharpisti Mickey Raphael, Double Troublestakin muistettava kosketinsoittaja Reese Wynans, kitarataiturit John Jorgenson ja Steuart Smith sekä moni muu. Lopputulosta kuuntelemalla tulee mieleen, että vähemmälläkin sakilla olisi varmasti pärjätty. Toisaalta on mukavaa, että reiluuteen ja kiusaamattomuuteen pohjaava "kaikki pelaa" -asenne on voimissaan.
|
|
Emmylou Harris
|
Hyväntuulinen pumppu
Kiertueelle kaksikko oli lähtenyt huomattavasti tuntemattomamman taustabändin kanssa. Varsin pätevää sakkia siihenkin kuului. Ei ole mitenkään tavatonta, että nykypäivän countrymusiikissa törmää virtuoosimaisiin muusikoihin. Kitaristit, viulistit ja banjonsoittajat ovat vuosi vuodelta toinen toistaan vikkelämpiä (toisinaan onneksi myös kekseliäämpiä). Australialaiselta Jedd Hughesilta löytyy vauhdin lisäksi kekseliäisyyttäkin, joten hänen soittoaan Finlandia-talon lavalla oli ilo seurata.
Harrisin ja Crowellin bändistä ei Helsingin-keikan perusteella ainuttakaan heikkoa lenkkiä löytynyt. Rumpali Jerry Roe ja basisti Byron House pitivät kompit musiikkityyliin kuuluvasti takakenoisen rullaavina. Housen leikittelevässä soittotekniikassa basson kaulaa pitkin reissaamistakaan ei suotta arkailla. Leikittelevällä soitolla ei toki ole mitään tekemistä pelleilyn kanssa. House soitti maukkaan tyylitajuisesti. Hän vaihteli bassokitaran ja kontrabasson välillä piisien mukaan. Pariin otteeseen hän soitti pystybassoa myös jousella ja loi näin mainion lisäelementin rauhallisempaan ”Long Time Girl Gone By” - tunnelmapalaankin.
Chris Tuttlen kosketinsoittimet ja haitari pysyttelivät pääsääntöisesti taustalla, mutta tekivät tärkeätä työtä. Päällimmäisen soolovastuun Hughesin kanssa jakoi pedal steelin soittaja Steve Fishell. Hot Bandissakin soittaneen taiturin tyyli on kovin perinteinen, paikoin jopa vanhahtava. Oli mukava seurata Fishellin ja Hughesin yhteispeliä. Ensin mainittu virnuili ja muikisteli "isällisen" ylpeänä, kun lavan toisella reunalla nuoremman polven edustaja tikkasi menemään. Hughesin Telecasterissa oli myös string bender, jolla kitaran toiseksi ohuimman kielen (H) sointikorkeutta voidaan nostaa kitaraa liikuttamalla. Tämä helpottaa merkittävästi pedal steelin apinointia sähkökitaralla. Jokaisen stilikkamaisen ujahduksen Fishell näytti huomioivan – jos ei muuten niin itsekseen hymyilemällä tai kulmakarvoja merkitsevästi kohottamalla.
Hittiputki
Reilun kaksituntisen keikan sisältöä suunnitellessa ei hittejä suotta säästelty. Turhaa se olisi ollutkin, koska tällä parivaljakolla niitä piisaa. Avauksena kuultu Gram Parsonsin "Return Of The Grievious Angel" meni vielä vähän läpisoittona, mutta sen jälkeen tulleet "Wheels" ja "Pancho & Lefty" olivat täyttä asiaa. Rodney Crowellin tuoreempaa tuotantoa edustava, rullaava "Earthbound" ja countryn klassikkoksi vuosien saatossa kohonnut "Till I Gain Control Again" jatkoivat settiä. Setin alkupään kohokohdiksi nousivat myös Emmyloun Lanois'sta countryyn päin palaava "Red Dirt Girl", pakottoman letkeä "I'll Be Your San Antonio Rose" ja odotettu "Luxury Liner". Viimeksi mainitussa soolokitaristin taidot punnitaan. Hughes näytti pysyvän vaivattomasti kyydissä, vaikka Crowell yllytti bändiä aina vain nopeampaan tahtiin.
|
Setin puolivälin jälkeen kuultiin seitsemän piisin annos uudelta "Old Yellow Moon" -levyltä. Menevämpää osastoa edustivat levyn letkeä avaus "Hanging Up My Heart", Roger Milleriltä lainattu "Invitation To The Blues", Rodneyn kirjoittama "Bluebird Wine" ja Kris Kristoffersonin "Big River" -henkinen "Chase The Feeling". Kaksi viimeksi mainittua luiskahtivat melkeinpä rockabillyksi, kun Housen pystybasso lätkyi mukavasti. Tunteikkaammasta materiaalista jäivät mieleen Patty Scialfan springsteenmäisen tarttuvalla kertosäkeistöllä varustettu "Spanish Dancer" sekä Waylon Jenningsin ja ties kenen versiona aiemmin tutuksi tullut "Dreamin' My Dreams".
Illan loppunostatus hoidettiin varman päälle Rodneyn kirjoittamalla piisikolmikolla "Still Learning How To Fly", "Leaving Louisiana In The Broad Daylight" ja "I Ain't Livin' Long Like This". Ne nostivat tunnelman lopullisesti kattoon. Sen jälkeen uuden levyn nimiraita
|
|
Rodney Crowell
|
"Old Yellow Moon" paketoi kokonaisuuden. Kaikille oli selvää, että encorehan siitä tulee. Ylimääräisinä lauluina kuultiin vielä "Stars On a Water", "Sweet Dreams" ja "Tulsa Queen".
Hyvä fiilis
Kokonaisuutena keikka oli lämminhenkinen, viihdyttävä parituntinen. On enemmän sääntö kuin poikkeus, että countrytähtien taustalla soittaa kovan luokan ammattilaisia. Harvoin silti näin hyväntuulista bändiä on kohdalle osunut. Fishellin muikistelu oli näkyvin esimerkki työssä viihtymisestä, ja varsin hilpeillä mielin näytti muukin ryhmä työnsä tekevän.
Rodney Crowell johti bändiä vähäeleisen vaivattomasti ja hoiti oman tonttinsa tyylillä. Aikoinaan Emmylou Harris tuli kuuluisaksi siitä, että hänen lauluäänensä kiipeili ylös ja alas rinnettä ainutlaatuisen ketterästi kuin vuorikauris. Nykyisin se ei välttämättä ihan yhtä ylös kapua, mutta toisaalta vuodet ovat tuoneet mukavaa särmää ääneen.
Solistien leppoisasta jutustelusta paistoi läpi, että samat spiikit on kuultu ilta toisensa jälkeen. Eipä sekään menoa haitannut. Vanhat kaverukset lauloivat mallikkaasti kimpassa, näyttivät viihtyvän keskenään ja arvostavan toisiaan – enkä usko, että se olisi ollut näyteltyä. Päällimmäiseksi keikasta jäi mieleen hyvä fiilis.
MARKO AHO, teksti ja kuvat
Emmylou Harris, Rodney Crowell & yhtye. Helsinki, Finlandia-talo 29.5.2013
Linkit: Emmylou Harris, Rodney Crowell, Finlandia-talo
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2013 .
|
|