|
|
|
|
14.8.2017 Kuvagalleria Rauma Bluesista
|
|
"Reaaliaikaista inspiraatiota" – Eric Gales haastaa yleisön vuoropuheluun Raumalla vieraillut Eric Gales ei karsinoi itseään yhteen genreen. "Laatikosta ulospääsy saattaa viedä aikaa, mutta se on vaivannäön arvoista", Gales toteaa.
Rauma Bluesin 2017 tähtivieras oli kitaristi Eric Gales. Memphisin 42-vuotias suuruus on merkittävä vokalisti ja lauluntekijä, mutta parhaiten hänet tunnetaan ansioistaan afroamerikkalaisen musiikin juuria tutkivana ja perinteitä uudistavana kitaristina.
Rauman-konsertti ilmensi Galesin vankkaa asemaa progressiivisen metallirockin tutkimusmatkailijana. Kitaristina lähin vertailukohta voisi olla Steve Vai tai Dream Theaterin John Petrucci. Tämä ei tietenkään estä häntä soittamasta bluesia. Jimi Hendrixiin usein verrattu kitaratähti on saanut tunnustusta maailmankuuluilta kollegoiltaan, kuten Carlos Santanalta, Joe Bonamassalta ja Dave Navarrolta.
Tapasimme artistin Raumalla konsertti-illan aattona. Amerikkalaiseen tapaan hän on hyvin easy going -tyyppiä: tärkeilemätön, rento ja helposti lähestyttävä. Puheessaan hän on konkreettinen ja käytökseltään miellyttävä, vailla tähteyden vitsauksia – vaikka hänellä jos kellä on glorian perusteet useammallakin musiikin lajityypillä.
Kitaravirtuoosi on julkaissut lukuisia studioalbumeita. Uusimman levyn, "Middle of the Road" (2017), on kuvailtu koostuvan klassikkolevyjen aineksista: rakkaudesta ja totuudesta, hiestä ja kyynelistä. Levy julkaistiin maaliskuussa. Muusikko pitää uutta levyä pitkän uransa tähän asti parhaana.
- Pienen tauon jälkeen olin nyt sataprosenttisen fokusoitunut ja varma itsestäni uuden projektin ja musiikkini suhteen. Ehkä "Carry Yourself" tältä albumilta tiivistää olennaisen viestin ideasta, Eric pohtii.
Keskellä tietä
Kirjaimellisesti Galesin uuden levyn otsikko tarkoittaa ”keskitietä” ja symbolisesti varovaisuutta, pidättyvyyttä tai varautuneisuutta. Samanniminen skottibändi sai musiikista pitävän yleisön epätoivoon 70-luvulla imelällä purkallaan. Gales viittaa ilmaisulla tietysti muuhun kuin lähestyvään keski-ikään tai varovaisiin kompromisseihin, koska sellaisia hän ei musiikissaan edes tunne.
- Se tarkoittaa parasta ajoasentoa liikenteessä. Nappasin idean isältäni, joka toisteli sanontatapaa usein, Gales selvittää.
- Levyn kansikuvassa istun rautatiellä. On aika hyvä ohje pysyä pikajunassakin keskellä, muuten voi sinkoutua ulos vauhdissa.
Huippukitaristi ei siis ole tälläkään projektillaan hakenut pehmentäviä sovitteluratkaisuja. Mediassa esiintyneet kommentit, kuten ”the rebirth of Eric Gales” tai ”a lifetime of inspiration”, osuvat hänestä juuri asian ytimeen.
- Nimenomaan tästä on kysymys, eikä pelkästään musiikillisesti. Minulla on uusi visio musiikista, todellisuudesta ja koko elämästä, ja siksi laitoin sen levyn otsikkoonkin, kitaristi hehkuttaa.
- Sain mukaan vanhoja ystäviä ja arvostamiani yhteistyökumppaneita yhteen: kuten Lauryn Hill, Gary Clark Jr, Eugene Gales ja LaDonna Gales. Olen lopputulokseen erinomaisen tyytyväinen.
|
|
Tyylifuusioita maukkaasti
Galesia on arvostettu (myös arvosteltu) tyylilajien sekoittamisesta. Hänen musiikissaan blues, gospel, progressiivinen metallirock, country, reggae ja monet muut lajit sekoittuvat toisiinsa kiinnostavana fuusiona, ehkä hieman samaan tapaan kuin Taj Mahalin laajassa tuotannossa, tietenkin paljon raskaammalla otteella. Liiallista kategorisointia välttävä artisti suhtautuu tyynesti kritiikkiin.
- Saan paljon positiivista kritiikkiä, oikeastaan vain myönteistä, hän kertoo.
- Usein jokin uusi toteutustapa tarkoittaa, että ihmiset ovat itse tähän asti vaan suotta arkailleet sen tekemisessä. Uudistaja antaa idean ja ehkä mallinkin, miten se voidaan tehdä.
Blues on yhä Galesin musiikin vahva perusta, mutta hän tulkitsee toisentyyppisiäkin musiikinlajeja. Kyse ei ole vain artistin omista visioista; hyvin tärkeää myös on, millaisen kontribuution ja lisäarvon kukin osallistuja tuo mukanaan musiikintekoon.
- Olen iloinen, että tyylikombinaatioiden ansiosta saan yhteistyökumppanit antamaan parasta itsestään – tavoitteeni on juuri tuoda nämä kaksi yhteen. Tiukka pitäytyminen tiettyyn genreen ei toimisi samalla tavalla, Gales arvioi.
Uusi albumi saattaa yhteen eri kategorioita ja persoonallisuuksia. Gales vertaakin sitä matkantekoon. Suhde musiikkiin on hieman psykoanalyyttinen. Hän tekee tulkintaa siitä, mitä eri genret ja ilmaisut hänessä itsessään herättävät.
- Kun yhdistää eri kategorioita, se on jo matkalla olemista. Teen tulkintaa eri musiikinlajeista ja tarkkailen, miten ne liikuttavat minua. Kun se liikuttaa minua, myös kuulija aistii, ainakin tiedostamattaan, kuka ja mitä Eric Gales on ja mitä hän on tekemässä, artisti summaa.
|
|
Eric Gales rupatteli Raumalla. Kuva: Olli Sulin/Jazzrytmit
|
Tuottajan roolia kokenut kitaristi pitää äärimmäisen tärkeänä, erityisesti kun liikutaan tuntemattomalla maaperällä tai testataan vielä käyttämättömiä keinoja.
- On aina hyvä kuulla muidenkin näkemyksiä, koska toiset korvat kuulevat eri asioita kuin mitä itse kuulee, ja toinen mieli oivaltaa asioita eri tavalla, Gales muistuttaa.
- Toinen ammattilainen ja asiallinen kritiikki auttavat artistia. Levyjä tehtäessä on aina kiire, studiossa ei voi hioa tuotosta loputtomiin. Nopea palaute auttaa saamaan laadukkaamman lopputuloksen aikaraameissa.
Inspiraatiota jazzista
Jazzvaikutteet ilmentyvät Galesin musiikissa lähinnä improvisaatiorakenteissa, ei niinkään soinnutuksessa, melodioissa tai rytmityksessä. Gales pitää niitä itselleen oleellisina.
- Koulussa soitin koulun big bandissa jazzia, silloin rumpalina, ja grooven rakentaminen kiehtoi minua aivan tavattomasti. Paneuduin siihen voimaperäisesti. Kitaristina olen ihaillut aina suuria jazznimiä – sanokaamme Herb Ellis, Wes Montgomery, Charlie Mariano – ja olen omaksunut joitakin heidän käyttämiään skaalaratkaisuja.
Kiinnostus jazzia kohtaan on bluesmaailmassa virinnyt uudelleen. Monet kitaristit kokevat bluesin tiiviin perusrakenteen ja soolojen pentatoniset skaalat jotenkin rajoittavina. Pentatoninen skaala on käytännössä helpoin blues- ja rock- musiikissa käytetty duuri- tai molliasteikko.
Nimensä mukaisesti pentatoninen skaala sisältää vain viisi säveltä. Se voidaan mieltää duuri- tai mollisävelasteikoksi, josta puuttuu kaksi säveltä – siis helppoa, mutta samalla rajoittavaa.
- Se on totta – itse pidän pentatonisista skaaloista, mutta tulkitsen niitä hieman eri tavoin kuin mitä tyypilliset soittotavat edellyttäisivät. Hyppään toisinaan oktaavihypyillä viitosten yli tai muulla tavoin poikkean ruodusta, hän luonnehtii.
Ideana näissä asteikoissa on, että niitä voi soittaa kappaleen päälle käytännössä lähes miten tahansa. Muusikko pääsee alkuun vaivattomasti, mutta sitten tulee tarve päästä ”out of the box”.
- Jazzin kuuntelu ja mallintaminen auttavat vision laventamisessa. Täytyy olla hyvin järjestelmällinen ja analysoida musiikkia. Laatikosta ulospääsy saattaa viedä aikaa, mutta se on vaivannäön arvoinen, Gales toteaa.
Työkaluista Fender Stratocaster istuu yhä huippukitaristin käteen, ja Marshall toimii hyvänä perusvahvistimena. Vaihtoehtoja kuitenkin otetaan jatkuvasti mukaan, kuten DV Mark -vahvistin sekä erilaiset efektilaitteet.
Jimin pitkä varjo
Eric Gales aloitti uransa Jimi Hendrix -orientaatiossa, mutta jatkoi siitä eteenpäin. Jimin sädekehä on välillä tuntunut myös varjolta. Puheet Jimin perinnön vaalimisesta saavat hänet hieman kiusaantuneeksi.
- Mielestäni siinä on hieman vaikeutta. Hän oli yksi kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista kitaristeista, ja otan kohteliaisuutena, jos minun sanotaan muistuttavan häntä – mutta olen silti edelleen Eric Gales, hän muistuttaa.
Hän myös muistuttaa, että maailmassa on paljon muitakin arvovaltaisia kitaristeja, jotka ovat eri tavoin vaikuttaneet häneen: Robin Trower, Eric Clapton, Jeff Beck tai Frank Marino.
Vaikutteet usein myös yhdistyvät, kuten pop-yhtye The Beatles ja Hendrix. Näin tapahtui Galesin toisella albumilla. "I Want You (She’s So Heavy)" soitettiin Hendrix-katsannossa.
- Meillä oli tosi hauskaa sitä tehdessämme, ja nautin biisin työstämisestä, hän muistelee.
- Beatles tietenkin oli brittibändi, mutta samanaikaisesti se on amerikkalaista musiikkia: inspiraation he saivat USA:sta. Olen pelkästään iloinen, jos saan jonkun kuuntelemaan brittipoppia uusin korvin. Se on hienoa musiikkia. Kommunikointi yleisön kanssa on tähdelle muutenkin tärkeää. Hän ei ole pukuhuoneeseen sulkeutuvaa ja lavalla vaikenevaa tyyppiä. Sen sijaan Gales haastaa itsensä ja yleisönsä vuoropuheluun.
- Juuri tästä on kysymys! Pidän kommunikoinnista ihmisten kanssa. Reaaliaikaista inspiraatiota – that's the whole idea!
Workshopia ei Rauma Bluesissa kuulunut ohjelmaan, mutta kitaratunteja Gales on pitänyt Internetissä, ja instruktionaalinen DVD-tripla sisältää tuhdin kitaraoppaan.
- Opetustyö on hyvin palkitsevaa. Ihmiset tulevat keikoilla puhumaan minulle ja kertomaan, miten olen auttanut heitä ratkaisemaan joitain skaala- tai soinnutusongelmia. Tietenkin se on heille haastavaa, koska olen vasuri, mutta juuri haasteethan vievät eteenpäin!
Rauman-vierailulla kokoonpanon muodostivat Gales (laulu ja kitara), Nicholas Hayes (rummut) ja Cody Wright (bassokitara). Lisäksi mukana oli LaDonna- vaimo, perkussiot ja taustalaulu.
- LaDonna on hyvin tärkeä osa musiikkiani ja elämääni. On hienoa tehdä yhdessä luovaa työtä rakastamansa ihmisen kanssa. Tehdessäni kotona uusia lauluja saan tuoreeltaan rakentavaa palautetta.
ANTTI SUVANTO
Kuvat: Olli Sulin/Jazzrytmit (kuvagalleria)
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2017 .
|
|