GRAND BLUES FESTIVAL 2014, LAHTI - RAPORTTI
|
|
21.4.2014 Kuvagalleria
|
Ruthie Foster
|
Grand Blues Festival palasi onnistuneesti Ruthie Foster tuikki laadukkaan Lahden-tapahtuman päätähtenä. Alvin Youngblood Hartilla oli tekemisen meininkiä, ja kotimaiset esiintyjät toivat lisäväriä monipuoliseen iltapuhteeseen.
Kaikkien bluesinjanoisten lahtelainen sankari Grand Blues Festival teki välivuoden jälkeen odotetun paluun festivaalikartalle. Juhlapaikkana aiempina vuosina tutuksi tullut Lahden Seurahuone oli remontin myötä uudistunut melkoisesti. Uudistunut oli festivaalikin. Ennen bändit esiintyivät vuorotellen yläkerran päälavalla ja alakerran hämärämmissä olosuhteissa. Soitto soi tauotta koko pitkän illan. Siitä on seurannut helposti rootsähkyn mukanaan tuoma yliannostus ja turtuminen. Nyt ohjelma sisälsi maltillisemman määrän esiintyjiä. Ohjelma tarjoiltiin yksinomaan yläkerran juhlasalissa. Iltaan saatiin jokunen lyhyt taukokin.
Grandin tämänvuotiseen ohjelmaan oli mahdutettu kaksi mielenkiintoista amerikkalaisnimeä ja olipa illan avausesiintyjäkin tullut Nepalista asti.
Teksasin gospelia
Harvoin olen ketään konserttivierasta kuullut niin vuolaasti etukäteen kehuttavan kuin Ruthie Fosteria. Pirtsakka teksasilainen kirkkokuorojen kasvatti lunasti kehujen asettamat odotukset hymyssä suin gospel-blues-soul-folk -keitoksellaan.
Ensinäkemältä bändi oli varsin karu. Akustinen kitara, basso ja rummut. Varsinaista soolosoitinta ei Ruthien laulun lisäksi bändissä ollut, mutta eipä sitä osannut kaivatakaan. Lyömäsoittaja Samantha Banksin ja basisti Larry Fulcherin kanssa Ruthie loi niin maukkaan luomugrooven Seurahuoneen juhlasaliin, että huh! Komppiryhmä osasi svengaavan soiton lisäksi vaivihkaisen maustamisen taidon. He nakkelivat piisien sekaan pieniä sattumia ja koukkuja, jotka eivät nousseet liiaksi esiin kokonaisuudesta, mutta erottuivat sopivasti.
Fosterin yksinkertainen kitarointi oli toimivaa ja se teki täysin tehtävänsä. Hän soitti koko ajan piisin sisällä sen sijaan että olisi pyrkinyt sooloilemaan. Koko kolmikko otti osaa myös lauluhommiin. Esimerkiksi ”People Grinning In Your Face” osoitti, että kolmekin ihmistä saa aikaiseksi kelpoisan gospelkuoron.
Avainsana Ruthie Fosterin esiintymisessä oli luonnollisuus. Siitä puuttui ylimääräinen koriste ja kuorrute. Gospelperinnettä, josta Ruthien musiikki kumpuaa, on kautta aikain jalostettu häpeilemättä viihdeteollisuuden käyttöön. Sopivasti sokeroimalla on sen avulla saatu monta hienoa laulua vesitettyä. Nyt kun aito asia tarjoiltiin sellaisenaan ja luomuna, esimerkiksi Johnny Cashin esittämänä hitiksi noussut June Carter Cash -sävelmä ”Ring Of Fire” toimi soulballadina todella hyvin (ja minä sentään olen junttiuteen taipuvainen countrydiggari).
Foster heittäytyi musiikkiinsa kokonaisvaltaisesti ja antoi palaa. Tulkinnoissa ei säästelty tai jarruteltu. Niin lauluihin kirjoitettu ilo kuin surukin tuotiin julki peittelemättömästi. Ihmiselämän tunnetilojen laaja skaala käytiin setin aikana läpi.
Hyväntuulinen Foster nosti välillä pitkäksi venähtäneissä spiikeissään laulujen alkuperäisiä tekijöitä esiin ja muisti mainostaa mainiota bändiäänkin useampaan otteeseen. Kaikin puolin sympaattinen ja mainio esiintyjä!
Terveisiä Deltalta
Jos Ruthie Fosterin esiintyminen oli sosiaalista ja tuttavallista, Alvin Youngblood Hart ei näyttänyt tulleen Lahteen rupattelemaan. Hän soitti bluesia ja sillä hyvä. Asiaan saattoi toki vaikuttaa sekin, että Hartin akustinen keikka jäi harmillisesti vähän yleisön jalkoihin. Räväkästi illan avanneen Kathmandu Blues Bandin jälkeen laajemmat kansanjoukot eivät olleet valmiita hiljentymään perusasioiden äärelle. Muutama etummainen rivi seurasi esitystä asiaankuuluvan keskittyneesti, mutta salin takaosasta kantautunut iloinen puheensorina tuskin lisäsi artistin rupatteluintoa. .
|
|
Levyillään juurimusiikin kentällä varsin laaja-alaisesti temmeltävä Hart keskittyi nyt pääasiallisesti bluesiin. Tuplapituisen settinsä alun hän esiintyi yksinään. Myöhemmin hän kutsui Kathmandun ukkelit kanssaan jamittelemaan.
Soolosetissä kuljettiin vankasti Mississipin Deltan maisemissa. Matkan varrella kuultiin muun muassa traditionaalinen ”Mama Don't Allow”, Charlie Pattonin ”Pony Blues” ja Alvinin oma ”Illinois Blues”. Aikoinaan Rory Gallagheriin vahvasti personoitunut Lead Belly -numero ”Out On Western Plain” toi sekaan ripauksen cowboymeininkiä, mutta ei sekään liian suurta etäisyyttä muuhun materiaaliin ottanut.
Hartin työskentelyä oli ilo seurata. Hän suosii paljon slidea soitossaan. Hän on kerrassaan hyvin omaksunut Delta-bluesin omintakeisen rytmiikan. Kokonaisuuden kruununa soi vaivatta falsettiin kohoava lauluääni, joka on hillityllä tavalla sopivan rouheinen. Kerrassaan mainio artisti, jonka levyihin tutustumistakin voi huoletta suositella kaikille.
Pohjoispohjanmaalta Nepalin kautta
Juhlasalin virallisen ohjelman avasi ennen Alvin Youngblood Hartin settiä mainio Kathmandu Blues Band. Melkeinpä vahingossa syntynyt ryhmä koottiin pari vuotta sitten Kathmandu Blues Festivalille suunnannutta keikkareissua varten. Wentus Blues Bandista ainoina matkaan ehtineet Robban Hagnäs ja Juho Kinaret saivat seurakseen Olli Ontrosen ja Kepa Härkösen. Näin syntyi uusi bändi. Homma lähti rullaamaan hyvin, ja Kathmandu Blues Band on jatkanut vauhdikasta toimintaansa kaukomailta kotiuduttuaankin.
|
|
Kathmandu Blues Band
|
Nelikko näyttää viihtyvän mainiosti keskenään. Tekemisen riemu välittyi yleisöllekin. Vaikka turhaa vakavuutta keikalla väisteltiin, soiton kanssa bändi ei pelleillyt. Se oli silkkaa asiaa. Erityisesti väkevän terhakkaasti kitaroinut Härkönen otti tontin hyvin haltuunsa. Ontronen ja Kinaret toimivat vuorotteluperiaatteella laulusolistina ja rumpalina. Ensin mainittu soitti laulunsa ohella huuliharppua ja toinen kitaraa. Myös Robban lauloi pari laulua ja vaihtoipa hänkin encoressa Kinaretin kanssa instrumentteja. "Treat Her Rightiin" saatiin sitten Hagnäsilta kitarasoolokin.
Kathmandu Blues Band palasi lavalle vielä Alvin Youngblood Hartin kanssa. ”For your drinking and dancing pleasure”, kuten Hart totesi. Yhteissession aluksi kuullut ”Back To Memphis” ja ”Homework” alleviivasivat lausahduksen ja herättivät soolosetin aikana rupatteluun keskittyneen yleisönosankin taas aiheen äärelle. Piisien väleissä venähtäneistä neuvonpidoista päätellen Hartin ja Kathmandun settiä ei ollut juurikaan suunniteltu, vaan liikkeelle lähdettiin puhtaasti jamipohjalta. Se on aina mukavaa seurattavaa, etenkin kun asialla on näin kovaa ryhmää.
Sisään- ja ulosheittomusiikit
Ennen festivaalin virallisen ohjelman alkua alakerran ravintolassa soitti lahtelainen Pekka Airos niin sanottua sisäänheittomusiikkia. Hänen roolinsa oli jäädä taustamusiikiksi, kun ihmiset saapuvat mestoille ja vaihtavat ensimmäisten tuoppiensa äärellä kuulumisia. Siitä huolimatta hän heitti kelpo setin, jota kelpasi seurata tarkemminkin. Airos osoitti, että classic rock taittuu helposti Americanaksi, kun hommaan käy akustisin asein. Esimerkiksi Queenin ”I Want To Break Free” toimi hyvin riisuttunakin versiona.
Jos ei ole sisäänheittoesiintyjän rooli kovin helppo, ei sitä kyllä ole päätähden jälkeen yövuoroon kapuavan bändinkään homma. Yläkerran juhlahuoneisto tyhjeni Fosterin keikan päätyttyä huolestuttavan tehokkaasti, vaikka Million Dollar Tones vasta roudasi kamojaan lavalle.
Jäljelle jäänyt juhlakansa osasi arvostaa Million Dollar Tonesin sopivasti illan muusta tarjonnasta eronnutta bilemusiikkia. Ison bändin esittämä 50-luvun rock and roll ja rhythm and blues – oikeaoppisesti tuuttaavine torvineen ja pimputtavine pianoineen – innosti juhlakansaa illan viime metreillä tanssimaankin. Vajentuneessa salissa oli myös tilaa tanssia.
Kaiken kaikkiaan Grand Blues Festivalin paluu oli onnistunut. Yleisöä Lahdessa oli sen verran, että järjestäjät saattoivat hymyillä aamuyön tunteina tyytyväisinä. Ohjelmakokonaisuus oli monipuolinen ja laadukas.
MARKO AHO
Kuvagalleria
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2014 .
|
|