Lindströmin kappaleiden jazz-sävyisyys. "Lähdin etsimään arkistoista sellaisia kappaleita, jotka pienellä sovittamisella taipuisivat luontevasti kromaattiselle huuliharpulle", Tallqvist kertoo ajatuksesta syntyneen levyn kansiteksteissä. "Hänen säveltämänsä klassikot sisältävät aina jazzmausteita, joten juuri hänen kappaleensa kiinnostivat eniten."
Huuliharpulle sovitetusta Lindström-materiaalista saatiin esimakua vajaa vuosi sitten. Tallqvist julkaisi singlellä klassikon "Ranskalaiset korot". Mukana oli lisäksi Unto Monosen "Satumaa". "Toivon, että moni huomaa näiden sovitusten ja soundimaailman myötä, kuinka hienoja kappaleita Suomessa on aikanaan sävelletty", Helge sanoi tuolloin.
Erik Lindströmin nimi varmasti soittaa monen kelloa, mutta harva ehkä tietää, kuinka valtavan päivätyön 89-vuotias muusikko on tehnyt. Lindström – joka on osaltaan todistanut, ettei säveltäjä tarvitse nuotinlukutaitoa – on säveltäjänä ja muusikkona (viulu, basso, piano, vibrafoni, harmonikka) tuhansien sävelmien takana.
Helsinkiläissyntyinen "Eki" on Ruotsin kansalaisuudestaan huolimatta varsinainen Suomen "Mister Kultalevy": Suomen ensimmäinen kultalevy luovutettiin Annikki Tähdelle Lindström-sävellyksestä "Muistatko Monrepos'n" vuonna 1955.
Lindströmin muita kuolemattomia ovat "Elsa, kohtalon lapsi", "Letkajenkka" ja "Urjalan taikayö". Tuotantoon kuuluu myös useita blueseja.
Tuoreita tuulahduksia
Helge Tallqvistin levyttävässä kokoonpanossa tapahtui muutos Lindström/Mononen-singlen jälkeen. Eikä aivan pieni: mukaan projektiin tuli Jukka Gustavson. Wigwamista, SF Bluesista ja omalta soolouralta tuttu laulaja-urkuri näyttelee isoa roolia Helge Tallqvist & Jukka Gustavson Bandin albumilla "Plays Erik Lindström".
"Projektista tuli minulle innostava haaste. Se myös avasi uuden ikkunan Erik Lindströmin sävelmiin – mielenkiintoisen maiseman ja tuoreen tuulahduksen", kertoo "Gutsi", joka soittajan hommiensa lisäksi tuotti albumin, teki sovitukset ja käänsi kolme tekstiä englanniksi.
Ihka-aidon bluesin pariin päästään heti kättelyssä. Avausbiisi "Ranskalaiset korot", jonka sanat englanniksi käänsi Monica Aspelund, sykkii tyyliä ja tunnelmaa. Tallqvistin mahtava huuliharppusoundi esittäytyy heti "High-Heeled Shoes" -nimen saaneella kappaleella. Esiin astuu komeasti myös Ykä Putkinen, yksi Härmän osaavimmista kitaristeista: laadukkaan komppauksen lisäksi hän pistää peliin mainion soolon.
"Armi" kuullaan instrumentaalina, vaikka se tunnetaankin parhaiten tekstistään. "Neitosista ken on kaunein?" on tuttu erityisesti missikisoista. Helge heittää alkuun harppukuviot, jotka muistuttavat vanhaa kunnon "Honeydripperiä", ennen kuin bändi yltyy tukevaan blues-jytkeeseen. "Armista" on levyllä toinenkin versio. Siinä ollaan "jazz-valssin" pyörteissä.
Suuria sävellyksiä
Jukka Gustavsonin progressiiviset taipumukset pomppaavat hetkeksi esiin kappaleilla "Too Little Time (Liian vähän aikaa)" ja "Wind Will Bring, Wind Will Take Away (Tuuli tuo, tuuli vie)". Ensin mainittu kehittyy intron jälkeen lattarihenkiseksi ja jälkimmäinen nopsaksi, jopa rockabilly-tyyliseksi reippailuksi. Biisillä kuullaan Putkisen kitara- ja Gustavsonin urkusoolo.
"Muistatko Monrepos'n" ja "Tell Me (Kuiskaa mulle)" pitävät huolen jazz- tunnelmoinnista. "Etkö uskalla mua rakastaa" on ainoa suomenkielinen raita; Saukin klassikkoteksti on jätetty alkuperäiskielelle. Eero ja Jussi tekivät "Tahdon saaren" -kipaleen vuonna 1965 The Beatlesia peesanneeseen jee jee jee -tyyliin. Tallqvistin ja Gustavsonin orkka puolestaan tulkitsee sen ("Dream of an Island") easyyn blues/jazz-tapaan.
Helge Tallqvistin aikaisemmista tribuuttihankkeista tunnetuin on George "Harmonica" Smithin kunniaksi tehty kiekko, joka sai huomiota kansainvälisestikin. "Helge Tallqvist & Jukka Gustavson Band Plays Erik Lindström" ei jää musiikillisesti kakkoseksi. Vanhat klassikot on sovitettu rohkeasti uusiin asuihin, englanniksi taivutetut sanoitukset toimivat ja muusikontyö on huippulaadukasta. Tuotanto (Gustavson) sekä äänitys ja miksaus (Davide Floreno) ovat viimeisen päälle.
Tallqvist ja Gustavson ovat itseoikeutetusti levyn tähdet. Erinomaisesti esiintyvät silti myös Putkinen sekä hienovaraisen rungon koko soinnille luovat Matti Vallius (joka pompottelee bassosoolonkin) ja Tomi Leino (rummut).
Smith-tribuutin kaltaista rajojemme ulkopuolista suosiota tuskin on luvassa, kun käsittelyssä on materiaali, joka tunnetaan hyvin vain Suomessa ja Ruotsissa. Maamme mittakaavassa "Helge Tallqvist & Jukka Gustavson Band Plays Erik Lindström" on kuitenkin merkkiteos. Se haalii yhden – joskin äärimmäisen monipuolisen – säveltäjän tuotannon kirjoa onnistuneesti yksiin kansiin, bluesin ja jazzin maisemaan. Albumi antaa Lindströmin kappaleille ansaittua huomiota ja toivottavasti saa myös yhä nuoremmat sukupolvet ymmärtämään näiden sävellysten suuruuden.
PASI TUOMINEN
Helge Tallqvist & Jukka Gustavson Band Plays Erik Lindström. Zen Master Records Oy / Rockadillo Records, 2011
Helge Tallqvist (huuliharppu), Jukka Gustavson (laulu, piano, Hammond-urut), Ykä Putkinen (kitara), Matti Vallius (basso), Tomi Leino (rummut), Ripa Vuorimies (lyömäsoittimet)
Tuotanto ja sovitukset: Jukka Gustavson
Linkit: Helge Tallqvist, Rockadillo .
|