|
|
Haavisto ja Roots: Elmore Jamesia juhlien
Artistikaksikko juhlistaa slide-kitaramestarin sadatta syntymäpäivää kolmessa konsertissa. Molemmilta on ulkona tuore albumikin.
|
|
Elmore James, slide-kitaran pioneeri
|
6.5.2018
Viisi vuotta sitten Ismo Haavisto ja Andres Roots pistivät hynttyyt yhteen juhlistaakseen Muddy Watersin satavuotispäivää. Komeat juhlat he aikaiseksi saivatkin. Silloin ilmestyneen singlen ja muutamien keikkojen jälkeen kaksikon yhteistyö on jatkunut muun muassa Trendsetters of Slide Guitar -kiertueen ja Ismon viimevuotisen taiteilijajuhlan tiimoilta.
Tänä keväänä nuo mainiot musikantit lähtevät taas yhdessä tien päälle. Nyt juhlan aiheena ovat Elmore Jamesin (1918–1963) satavuotispäivät. Slidekitarointia tulee keikoilla riittämään.
Kaverukset aloittavat Suomen-kiertueen Ismon kotikaupungissaan Lahdessa isännöimältä Roots Thursday -klubilta. Paikkana on Virasto. Perjantaina soittopaikaksi vaihtuu Hämeenlinnan Suistoklubi. Lauantaina Elmorea juhlitaan Ghetto Blues -klubilla Helsingin Juttutuvassa. Illassa esiintyvät myös Esa Kuloniemi ja Little Willie Mehto.
Omaa juttua omalla tavalla
Andres ja Ismo ovat monipuolisia bluespuurtajia, joilla projekteja riittää. Kumpikin pyörittää muiden kiireiden ohella myös omaa levy-yhtiötä. Juhlan kunniaksi on hyvä hetki luoda silmäys heidän tuoreimpiin julkaisuihinsa.
|
Andres Rootsin musiikissa on aina soinut vahvana bluesiin ja rockiin perehtyneisyys. Siinä missä joku muu pyrkisi samoin eväin kattamaan esille pölyistä ja mahdollisimman autenttisen kuuloista perinneherkkua, ei Roots ole koskaan epäröinyt tuoda bluesiaan tähän päivään.
Roots on säästeliäiden kokoonpanojen mies. Jo pidemmän aikaa instrumentaalisilla seikkailuillaan riemastuttanut kitara-rumpuduo (rummuissa Raul Terep) onnistuu kahteen mieheen luomaan kokonaisen bändin soundimaailman. Varsin monipuolista tarjontaa löytyy toki myös Andresilta soolona. Ei ole ihme, että lisäämällä duoon pari puhallinta saadaan dixielandisti soiva, täyteläinen kokonaisuus.
|
|
Levyn kansiteksteissä Sawmill Roots Orchestran musiikki määritellään osuvasti psychodelta-dixielandiksi. Klarinetti ja trumpetti istuvat kokoonpanoon luontevasti. Andres tekee tilaa siirtyen paikoittain askeleen taaemmas komppaustehtäviin. Yhtä lailla basso kuin tuuba hoituu tarvittaessa kitaralla.
Stemmoissa kaikki kolme melodiasoitinta on sovitettu sopivasti hajalleen. Ne kulkevat vaihtelevan välimatkan päässä toisistaan. Kuluneimpia intervalleja taidetaan vältellä aivan vasiten. Lopputulos on rohkea ja onnistunut. Esimerkiksi ”Meow Meow” tarjoaa hykerryttävän raikkaita harmonioita.
Kokoonpanon nimikkoraita ”Sawmill Stomp” viihdyttää monipuolisesti. Käyntiin päästyään ”When The Saints” -standardin sukulaiseksi osoittautuva ilakointi on maustettu gumbomaisen runsaaksi. Yllättäen kitarakin rouheutuu rokkilukemiin. Svengi tempaa mukaansa, ja makujen kirjo kiehtoo. Rumpalin nimikkokipale ”Raul’s Custom Rag” tarjoaa niin ikään ilottelevaa svengailua. Raulin ominaisuuksiin kuuluu kappaleen soittaminen rytmin sijaan, ja se korostuu hienosti tälläkin raidalla.
Muutama entuudestaan tuttu kappale otettiin uusintakäsittelyyn. "Wagon Swing" ilmestyi aiemmin studio- ja livetallenteena. Kolmas versio puolustaa paikkaansa. Ennestäänkin jouhevasti rullanneet vankkurit kulkevat vielä paremmin puhaltajien loikattua kyytiin. ”Snake Girl Blues” tuli aiemmin julki ainakin Bullfrog Brownin ja Steve Luryn liveversiona. Puhallinvetoiseksi instrumentaaliksi muuttuneena se näyttää uuden puolen itsestään. Niin ikään Rootsin keikkaohjelmistoon jo vuosia kuulunut ”Build Me A Statue” kuului aiempaan Roots- Lury-livelevyyn. Trumpetti ja klarinetti vievät suoraan kohteeseen, New Orleansiin.
|
Yhteistyössä
Hamina Mosna Blues 2018 Kukonhiekka Blues 2018, Saarijärvi
Micke Björklöf & Blue Strip: 25 Live
Emilia Sisco & Helge Tallqvist: You Ain't Heard .
|
Sawmill Roots Orchestran debyytti on niitä levyjä, joista ei keksi muuta huomauttamista kuin liian lyhyen keston. Onneksi soitin lähettää levyn automaattisesti uusintakierrokselle… Kokoonpanon soittajat ovat ilmeisen kiireisiä tahoillaan. Toivottavasti heille löytyy yhteistä aikaa, ja seikkailu jatkuu. Kiinnostaa nähdä, mihin suuntaan psychodelta dixieland musiikkityylinä kehittyy. Sawmill Roots Orchestra olisi mukava kokea myös livenä.
Kohtalona blues
”The Blues Has Chosen Me” esittelee Ismo Haaviston sekä mainion trionsa keulilla että tehokkaana yhden miehen orkesterina. Levy on oivallinen käyntikortti juuri kolmekymmenvuotista bluesuraansa juhlistaneelle muusikolle – olkoonkin, että se valottaa vain osaa hänen nykyaktiviteeteistaan.
|
Triossa Ville Vallilan basso taivaltaa muita maltillisemmin ja tasoittaa Ismon ja rumpali Mikko Järvisen innostunutta remellystä. Avausraidalla käy juuri niin. "So Gone" heittää ison vaihteen silmään. Basso ankkuroi kokonaisuuden lisäten kuomien tulkintavapautta. Sähkökitarasoundit ovat monin paikoin miellyttävällä vanhahtavasti pöriseviä, niin tässäkin. Huuliharppu soi erityisen muhevasti.
Osa levyn kappaleista on tuttuja aiemmilta levyiltä. Päivitysversiot toimivat hyvin ja ovat perusteltuja. Ismon aivan liian pienelle huomiolle jääneet vanhemmat levyt sisältävät
|
|
laadukasta ja monipuolista materiaalia. Kymmenisen vuotta sitten ilmestyneeltä ”Winter Bluesilta” on kaksi raitaa otettu nyt uusintakäsittelyyn. "Down To The Otamo" tarjoaa tehokkaissa riffeissään aimo annoksen seitkytlukuista Johnny Winteriä. Jo sillä terhakka kappale voittaa puolelleen. "Midnight Man" lienee nykyisin Ismon tunnetuin kappale. Aki Kaurismäen viimeisimmässä elokuvassa ”Mies vailla menneisyyttä” se kuullaan ja nähdään sooloesityksenä. Levyltä löytyy trion sähäkkä näkemys aiheesta.
"Kairon" Ismo on levyttänyt niin Honky Tonk Menin kuin Lahti Big Bandin kanssa. Nyt versioiden rinnalle tulee akustinen bändiluenta. Eksoottisesti kulkevat, jazzikkaat kitaralinjat luovat itämaista tunnelmaa.
Viime aikoina kovasti puhuttanut kulttuurinen omiminen pidettäköön bluesista erillään – jookosta joo? Haaviston materiaali osuu nimittäin monin paikoin otsikon ”nothing but the blues” alle. Trion puhdasveristä ränttätänttäilyä tarjoavat akustinen ”No No Woman Blues” ja sähköinen ”Big Bad Mama”. Vinkeä instrumentaali "Cha Cha Fly" nakkaa keitokseen hyvin sopivia lattarivaikutteita. Verkkainen ”Why You Treat Me So Bad” nousee köykäisemmin tulkittuna rämebluesina esiin. Tunnelma on samanaikaisesti kepeä ja painostava.
Ismo Haaviston one-man bandilta kuullaan nimiraidan lisäksi oivallisen elämänohjeen sisältämä ”If You Dont’t Live, You Gonna Die”. Sooloesityksissä riittää heittäytymistä ja vimmaa. Hienovaraiselle nypläykselle ei ole niissä sijaa. Kitaraa soitetaan isoin ottein, ja laulu on vahvaa. Stomp box tuo tarvittavan lisän komppimaailmaan.
MARKO AHO
Sawmill Roots Orchestra: Sawmill Roots Orchestra. Roots Art Records, 2018
Andres Roots (kitara), Aveli Paide (klarinetti), Aigor Post (trumpetti), Raul Terep (rummut)
Ismo Haavisto: The Blues Has Chosen Me. Lake Water Records, 2018
Ismo Haavisto (laulu, kitara, huuliharppu, stomp box), Mikko Järvinen (rummut, pesulauta, perkussiot), Ville Vallila (sähköbasso, akustinen basso, taustalaulu), Matias Ahonen (lyömäsoittimet, Rhodes-piano, taustalaulu)
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2018 .
|